Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-14

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 14 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ: ΝΕΚΡΟΣ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ
  • [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ
  • [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
  • [05] ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
  • [06] ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
  • [07] Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΜΟΣΧΑ:121 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 100 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ
  • [09] ΠΟΥΤΙΝ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
  • [10] ΗΠΑ:ΝΑ ΑΠΟΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ: ΝΕΚΡΟΣ Ο Γ.ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΙ ΠΕΝΤΕ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Φοβερή αεροπορική τραγωδία που έγινε αργά το βράδυ πάνω από το έδαφος της Ρουμανίας και κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής αιτίες, είχε σαν αποτέλεσμα τον απροσδόκητο θάνατο του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, και άλλων πέντε επιβατών του κυβερνητικού «Φάλκον», που κατευθύνονταν για το Βουκουρέστι, όπου επρόκειτο να διεξαχθεί η Διαβαλκανική Διάσκεψη.

    Το αεροσκάφος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχασε ξαφνικά ύψος και από τα 23.000 πόδια βρέθηκε στα 5.000 πόδια. Ωστόσο χάρι στην ψυχραιμία του πιλότου κατάφερε να προσγειωθεί στο Βουκουρέστι. Δυστυχώς όμως, από το αεροσκάφος μεταφέρθηκαν νεκροί σε νοσοκομείο της ρουμανικής πρωτεύουσας ο Γ. Κρανιδιώτης, ο γιος του, Νικόλας, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος και Νίνα Ασημακοπούλου, ο μηχανικός του μοιραίου αεροσκάφους, Μιχάλης Παπαδόπουλος και ο αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος. Στο νοσοκομείο, με σοβαρούς τραυματισμούς μεταφέρθηκαν οι Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Διευθυντής του γραφειου του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, η αεροσυνοδός, Amma Βελισσαρίου και ο κάμεραμαν, Παναγιώτης Πούλος, ενώ άλλα τρία άτομα που επέβαιναν στο «Φάλκον» δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Mε εντολή του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, μετά τα μεσάνυχτα, αναχώρησε για το Βουκουρέστι, κυβερνητική αποστολή και ομάδα εμπειρογνωμόνων της πολιτικής αεροπορίας και του στρατού, προκειμένου να διευκρινιστούν τα αίτια της τραγωδίας. Τα συλλυπητήριά τους για την εθνική απώλεια του Γ. Κρανιδιώτη αλλά και των υπολοίπων μελών της ελληνικής αποστολής εξέφρασαν ο Πρωθυπουργός, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κ. Καραμανλής και όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

    [02] ΡΕΠΠΑΣ: ΜΕΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Η ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

    Η προσπάθεια της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού στην Αττική πρέπει να επικεντρωθεί στον τομέα της ανασυγκρότησης, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας. Ο υπουργός Τύπου σημείωσε ότι η προσπάθεια των σωστικών συνεργείων θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί και ο τελευταίος αγνοούμενος ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει ορισμένα αξιόλογα σημεία των υπομνημάτων των πολιτικών αρχηγών για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού. Τη μείωση των στρατιωτικών ασκήσεων ανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για την ανέγερση 1.000 λυόμενων σπιτιών για τους πληγέντες από τον καταστροφικό σεισμό. Την ανάγκη να προωθηθούν άμεσα λύσεις για τη στέγαση των σεισμοπαθών, ενόψει του χειμώνα, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εκτάκτων αναγκών του κόμματος.

    [03] ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΥΤΟΨΙΕΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Ολοκληρώνονται σήμερα οι πρώτες αυτοψίες στα κτίρια που επλήγησαν από το σεισμό και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις το 10% έχει κριθεί κατεδαφιστέο και το 38% προσωρινά ακατάλληλο για κατοίκηση. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να αρχίσει ο δευτεροβάθμιος έλεγχος ο οποίος θα συνδυαστεί με την κατεδάφιση των ακατάλληλων κτισμάτων. Η κυβέρνηση έχει βάλει ως στόχο τη μεταφορά των αστέγων σε οικισμούς με άρτια υποδομή εντός οχτώ εβδομάδων. Οπως δήλωσε ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δημήτρης Ρέππας, η κυβέρνηση δίνει βάρος στο μέτρο της επιδότησης του ενοικίου ώστε οι άστεγοι να μην μείνουν σε λυόμενα. Στο μεταξύ, κλιμάκια του οργανισμού σχολικών κτιρίων θα επεκτείνουν τους ελέγχους και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς τη Δευτέρα.

    [04] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΗΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

    Με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνο Λιάσκα συναντήθηκε σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Λιάσκας ενημέρωσε τον κ. Καραμανλή για τις ζημιές pou προξένησε ο καταστροφικός σεισμός της περασμένης Τρίτης, ενώ κατά τη διάρκεια της συζήτησης των δύο ανδρών, επισημάνθηκε η ανάγκη συνεργασίας ΝΔ και ΤΕΕ για τη χάραξη μιας νέας οικιστικής πολιτικής, αλλά και την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής προήδρευσε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτάκτων Αναγκών, η οποία συνεστήθη με απόφασή του. Κατά τη συνεδρίαση αποτιμήθηκε η κατάσταση όπως αυτή παρουσιάζεται μια εβδομάδα μετά τον σεισμό και εξετάσθηκε η επάρκεια και ο βαθμός εφαρμογής των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση για τη στήριξη και την αποκατάσταση των πληγέντων.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Αρης Σπηλιωτόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση υπογράμμισε ότι για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών θα απαιτηθεί ένας μακρόπνοος σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει μια νέα οικιστική και στεγαστική πολιτική, ενώ τόνισε ότι «ακόμη και σήμερα, μια ολόκληρη εβδομάδα μετά τον σεισμό, παρουσιάζονται ατέλειες και καθυστερήσεις».

    [05] ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

    Την ανέγερση ενός σχολείου σε κάθε δήμο που έχει πληγεί από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό θα αναλάβει η Βουλή μετά από ομόφωνη απόφαση του Σώματος. Αυτό ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης τονίζοντας ότι όλα τα έξοδα για την κατασκευή τους θα καλυφθούν τα μισά από τον προϋπολογισμό του κοινοβουλίου και τα άλλα μισά από τη βουλευτική αποζημίωση.

    [06] ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

    Χαμηλότερα επιτόκια κατά 2%, παράταση καταβολής δόσεων, ληξιπρόθεσμων ή μη και αναστολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις διευκόλυνσης των σεισμοπαθών, τις οποίες ανακοίνωσε χθες η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

    Επίσης ο πρόεδρος της Ένωσης, Θεόδωρος Καρατζάς, ανακοίνωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες αναλαμβάνουν έργα ανασυγκρότησης συνολικού κόστους μεγαλύτερο των 3 δισ. δραχμών. Κάθε τράπεζα ή όμιλος τραπεζών θα αναλάβει έργα ανασυγκρότησης που θα θεωρηθούν απαραίτητα από την πολιτεία, την τοπική αυτοδιοίκηση και γενικότερα τις τοπικές κοινωνίες. Οι κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα θα συμμετέχουν και αυτές στην όλη προσπάθεια, όπως επίσης και τα συνδεδεμένα μέλη της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών. Αναλυτικότερα, οι ρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν και οι οποίες αφορούν όσους έχουν τις απαραίτητες πιστοποπιήσεις από τις αρμόδιες αρχές έχουν ως εξής: Για ιδιώτες: Παράταση της καταβολής στεγαστικών δανείων που λήγουν, μέχρι τη λήψη του νέου δανείου με τους ειδικούς όρους που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και μέχρι 6 μήνες. Επίσης, παράταση της καταβολής ληξιπρόθεσμων δόσεων προσωπικών και καταναλωτικών δανείων, αλλά και των δόσεων με ημερομηνία λήξης από 7 Σεπτεμβρίου έως και το τέλος του χρόνου, μέχρι και 6 μήνες. Για επιχειρήσεις: Παράταση της καταβολής των ληξιπρόθεσμων δόσεων δανείων και των δόσεων που λήγουν επίσης στο διάστημα από 7 Septelbq_ou έως το τέλος του χρόνου, μέχρι και 6 μήνες. Τόσο οι ιδιώτες όσο και οι επιχειρήσεις θα μπορούν για το διάστημα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2000 να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με επιτόκιο μειωμένο κατά 2%.

    [07] Η ΕΛΛΗΝΟΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΗ ΓΙΑ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΟΗΕ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να προχωρήσει, με καλή διάθεση και χωρίς να θέτει προυποθέσεις, στις συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ. Αυτό δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, αμέσως μετά το τέλος της ελληνοκυπριακής σύσκεψης κορυφής που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και των ηγεσιών των υπουργείων Εξωτερικών και Αμυνας των δύο χωρών και των κυβερνητικών εκπροσώπων. Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στην εντολή που έχει δώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας στο Γενικό Γραμματέα Κόφι Ανάν να ξεκινήσουν οι συνομιλίες ανάμεσα στην ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή πλευρά, καθώς και το ταξίδι του Γλ. Κληρίδη στη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στο περιθώριο της οποίας θα έχει συναντήσεις με τον κ. Ανάν, τον απεσταλμένο του Μπ. Κλίντον για το Κυπριακό κ. Ουέστον και άλλους αξιωματούχους και υπογράμμισε: Δεν πρέπει να σημειωθούν άλλες αναβολές ή μεταθέσεις των όποιων συζητήσεων σε άλλο χρόνο, είναι καιρός η διεθνής κοινότητα και η τουρκοκυπριακή πλευρά να ασχοληθούν με το Κυπριακό. Απευθυνόμενος στην τουρκική πλευρά την κάλεσε να αποδείξει ότι σέβεται τη διεθνή κοινότητα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και να προχωρήσει σε ενέργειες ώστε να υπάρξει πρόοδος στο Κυπριακό. Κάτι τέτοιο, παρατήρησε, θα διασφαλίσει και την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, εφόσον θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν σε βάθος όλες οι πτυχές που έχουν σχέση με την έναρξη των συνομιλιών, την ουσία των συνομιλιών και παρεμφερή θέματα, και κατέληξαν σε ομόφωνα συμπεράσματα για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων αυτών. Ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι πριν την επίσκεψη του στην Αθήνα είχε συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου και είχε συζητήσει το θέμα.

    Στη σύσκεψη συζητήθηκε η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και ο κ. Σημίτης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί οι διαδικασίες προχωρούν καλά και η Κύπρος έχει όλα τα προσόντα να ενταχθεί στην Ε.Ε. από όλες τις χώρες που βρίσκονται στην ενταξιακή διαδικασία. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα θα συνδράμει με τις δυνάμεις της σ αυτή την προσπάθεια. Συζητήθηκαν επίσης το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, ζητήματα ασφάλειας και συνεργασίας στον οικονομικό τομέα και πιο συγκεκριμένα στον τουρισμό.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΜΟΣΧΑ:121 ΝΕΚΡΟΙ ΚΑΙ 100 ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΡΗΞΗ

    Στους 121 ανέρχονται μέχρι στιγμής οι νεκροί από την έκρηξη που σημειώθηκε χθες το πρωί σε πολυκατοικία στην περιοχή της έκρηξης στην Κασιρκόγιε Σόσε στη νότια Μόσχα.

    Στα θύματα συμπεριλαμβάνονται και δώδεκα παιδιά, όπως ανακοίνωσαν αξιωματούχοι από το υπουργείο για τις επείγουσες καταστάσεις. Μέλη των σωστικών συνεργείων συνεχίζουν να ερευνούν στα συντρίμμια αν και αντιμετώπισαν δυσκολίες, καθώς κάποια σημεία της πολυκατοικίας είχαν γεμίσει με νερό και έπρεπε να τραβήξουν το νερό για να συνεχίσουν τις προσπάθειες διάσωσης. Οι αρχές εκτιμούν ότι τουλάχιστον εκατό ακόμη άτομα είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια του κτιρίου και έχουν εξανεμιστεί οι ελπίδες για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων. Ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγιεφ ανέφερε ότι ο στρατός θα αρχίσει περιπολίες στην Μόσχα ενώ στην πόλη μεταφέρθηκαν και στρατιώτες του υπουργείου Εσωτερικών. Η αστυνομία η οποία χθες συνέλαβε δυο υπόπτους για τις εκρήξεις, ισχυρίζεται ότι βρίσκεται στα ίχνη και άλλων υπόπτων που θεωρείται ότι σχετίζονται με τις εκρήξεις και τα τηλεοπτικά κανάλια μετέδωσαν τις φωτογραφίες δυο υπόπτων ανδρών. Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Κεζιρ Μεντζιντοφ δήλωσε ότι συνελήφθησαν στην Μόσχα 400 τσετσένοι για να ανακριθούν για τις εκρήξεις στο εμπορικό κέντρο και στις δυο πολυκατοικίες.

    Ο πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν τόνισε πως «οι τρομοκράτες έχουν κηρύξει πόλεμο στο ρωσικό λαό» απευθύνοντας έκκληση σε όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας ‘'να ενωθούν για να απωθήσουν τον εχθρό''. Τα μέτρα ασφαλείας έχουν ενισχυθεί σε όλους τους πυρηνικούς σταθμούς και τις εγκαταστάσεις κλειδιά, είπε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος όρισε υπουργούς υπεύθυνους για την επίβλεψη της έρευνας για την έκρηξη. O.K.

    [09] ΠΟΥΤΙΝ: ΠΡΟΕΧΕΙ Η ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά τη σύνοδο της Δούμα (Κάτω Βουλής) που πραγματοποιήθηκε σήμερα με κύριο θέμα την κατάσταση που επικρατεί στο Βόρειο Καύκασο. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα ως πολύ σοβαρή προσθέτοντας ότι πρόκειται «για αγώνα για τη διατήρηση της ακεραιότητας της Ρωσικής Ομοσπονδίας». «Οι ομοσπονδιακές αρχές δεν έχουν άλλη επιλογή και πρέπει να εργαστούν για να επιτύχουν θετικό αποτέλεσμα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στη διευθέτηση της κρίσης στο Βόρειο Καύκασο», τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν. Λ.Μ.

    [10] ΗΠΑ:ΝΑ ΑΠΟΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΘΕΙ Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΡΓΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Την άποψη ότι οι διεθνείς προσπάθειες για τα Βαλκάνια θα πρέπει να περιλαμβάνουν μέτρα κατά της διαφθοράς τα οποία θα θέτουν τέλος και στην πρακτική της εμμονής στη χρησιμοποίηση βοήθειας από μια χώρα μόνο σε έργα, στα οποία συμμετέχουν etaiqe_er δικών της συμφερόντων, υποστήριξε ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου, υπεύθυνος για το εξωτερικό εμπόριο, των ΗΠΑ, Ντέιβιντ Ααρον. Είναι σημαντικό, τόνισε ο αμερικανός αξιωματούχος, να αναπτυχθεί ένα πραγματικό πρόγραμμα καταπολέμησης της διαφθοράς σε αυτή την περιοχή προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματική χρησιμοποίηση της διεθνούς βοήθειας και να προσελκυστούν τις ξένες ιδιωτικές επενδύσεις. Η πραγματοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος προϋποθέτει, σύμφωνα με τον κ.Ααρον, να μην τίθενται περιορισμοί στη χρησιμοποίηση της βοήθειας καθώς η δέσμευση της αναπτυξιακής βοήθειας είναι οικονομικά αδόκιμη και καλλιεργεί επιφυλάξεις για τη διαφάνεια στη διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων. Οι βιομηχανικές χώρες έχουν ήδη προσπαθήσει να βρουν κοινό έδαφος συμφωνίας για την αποδέσμευση της βοήθειας, χωρίς αποτέλεσμα, στο πλαίσιο του 29μελούς Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης. Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, υποστηρίζουν ότι εάν παρέχουν βοήθεια σε μια χώρα, θα πρέπει να ωφελείται κατά κάποιον τρόπο και η οικονομία τους. Ο Ντέιβιντ Ααρον βρίσκεται στο Παρίσι, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής του περιοδείας, προκειμένου να έχει συναντήσεις με γάλλους αξιωματούχους ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στη Φιλανδία πριν καταλήξει στο Κοσσυφοπέδιο τη Δευτέρα.

    Στο επίκεντρο των συναντήσεων του αμερικανού αξιωματούχου θα βρεθεί η διαμάχη των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, τα προβλήματα θορύβου των αεροσκαφών και άλλα θέματα στα οποία υπάρχει διαφωνία των δύο πλευρών. Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 14 September 1999 - 23:46:45 UTC