Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-17

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 17 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ
  • [02] ΚΗΔΕΥΤΗΚΑΝ Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ
  • [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟY
  • [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ‘99»
  • [05] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΣΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ
  • [06] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [07] ΜΕ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΣΤΙΣ 6.355,04 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [08] ΡΩΣΙΑ:ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ
  • [09] ΡΩΣΙΑ:ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΕΛΤΣΙΝ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗΣ
  • [10] ΕΤΟΙΜΗ Η ΜΟΣΧΑ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [11] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ:ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΞΥΝΣΗ
  • [12] Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΑΝ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΟ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ

    Μεγάλη απώλεια, για την Ελλάδα χαρακτήρισε το θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στον επικήδειο που εκφώνησε στον ιερό ναό του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου.

    Μίλησε για τραγική απώλεια ενός φίλου κι ενός στενού συνεργάτη, αναφέρθηκε στη ζωή και την προσφορά του και υπογράμμισε:»Σε όλη του τη ζωή δεν έπαψε να αγωνίζεται με πάθος για τα συμφέροντα του ελληνισμού. Μέχρι την τελευταία στιγμή η ζωή του Γιάννου ήταν μια μάχη για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων. Η Κύπρος και η Ελλάδα του χρωστάνε πολλά. Υπήρξε οραματιστής και ρεαλιστής. Είδε το όραμα και την πραγματικότητα της Ευρωπαικής Ενωσης. Ηταν ο αρχιτέκτονας της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Επέμεινε ότι η βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στην Ελλάδα θα βοηθούσε στην αντιμετώπιση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και την επίλυση του Jupqiajo}»

    Εκ μέρους της Βουλής τον αποχαιρέτισε ο πρόεδρος Απόστολος Κακλαμάνης, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμβολή του Γιάννου Κρανιδιώτη στα εθνικά θέματα της Ελλάδας και της Κύπρου. Εχει αφήσει, είπε, στη Βουλή το πολιτικό και προσωπικό του στίγμα με τις αναλύσεις του για τα ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής. Η Ελληνική Βουλή τον τιμά ως πολιτικό, ως άνθρωπο και ως αγωνιστή.

    Ημέρα θλίψης και περισυλλογής είναι η σημερινή, τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και επισήμανε την προσφορά του Γιάννου Κρανιδιώτη, λέγοντας ότι ήταν πολιτικός και τεχνοκράτης και υπηρέτησε τον ελληνισμό με σκληρή δουλιά. Μίλησε για την πρόταση της Ν.Δ. για τη συγκρότηση μιας κοινής εθνικής στρατηγικής και σημείωσε:»Δεν νοείται να μην μπορούμε να χαράξουμε όλοι μαζί μια κοινή στρατηγική, να μην μπορούμε να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι»

    Εκ μέρους του ΚΚΕ επικήδειο εκφώνησε ο Σπύρος Χαλβατζής και υπογράμμισε πως με τον Γιάννο Κρανιδιώτη υπήρχαν πάντα οι δυνατότητες μιας ουσιαστικής συζήτησης μαζί του παρά τις διαφορετικές πολιτικές θέσεις και απόψεις που είχαν. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος εξέφρασε συντριβή για όλους όσους χάθηκαν στην αεροπορική τραγωδία. «Είχατε περισσότερα δικαιώματα στη ζωή γιατί την αγαπούσατε και την παλεύατε καθημερινά», είπε και τόνισε ιδιαίτερα τους αγώνες που έδωσε ο Γιάννος Κρανιδιώτης και το κενό που αφήνει ο θάνατος του.

    Ξεχειλίζουν οι καρδιές όλως μας από μια ανείπωτη οδύνη, σημείωσε ο βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γιάννης Δημαράς και πρόσθεσε πως όσοι αγωνίστηκαν για αξίες και ιδανικά κέρδισαν περίτεχνο τάφο και των μεγάλων ανδρών τάφος είναι όλη η γη. Αδικία, είναι η μόνη λέξη που ταιριάζει είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού και τόνισε πως η έρευνα θα δείξει αν η αεροπορική τραγωδία οφείλεται σε έγκλημα της φύσης ή σε εγκληματικό ανθρώπινο λάθος.

    Αεικίνητο αλλά αθόρυβο αγωνιστή, χαρακτήρισε το Γιάννο Κρανιδιώτη ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Κασουλίδης και παρατήρησε πως η Κύπρος ήταν πάντα στο μυαλό του αλλά δεν θόλωνε ποτέ τη σκέψη του. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για το στενό φίλο και συνεργάτη του που κάθε φορά μετέφερε στα ταξίδια του την ελληνική φωνή. Για περίπου είκοσι χρόνια ήταν η ακούραστη ψυχή της εξωτερικής πολιτικής του ελληνισμού, είπε και υπογράμμισε τη συμβολή του Γ. Κρανιδιώτη στο Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και ευρωπαικά ζητήματα.

    Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε πως το έθνος θρηνεί και η Κύπρος συγκλονίζεται και ο ίδιος δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι ταξίδεψε στην Αθήνα για να αποχαιρετίσει για τελευταία φορά το Γιάννο Κρανιδιώτη και το γιο του. Τη νεκρώσιμη ακολουθία παρακολούθησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κ. Καραμανλής, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, οι πρόεδροι του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας, ο Σπ. Χαλβατζής από το ΚΚΕ, ο πρόεδρος της Βουλής Α. Κακλαμάνης, υπουργοί, υφυπουργοί, ο δήμαρχος Αθηναίων Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκης Jasouk_dgr, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού κ.α.

    [02] ΚΗΔΕΥΤΗΚΑΝ Ο Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ

    Ο επίλογος της αεροπορικής τραγωδίας γράφτηκε το απόγευμα στο Α' νεκροταφείο της Αθήνας όπου ενταφιάστηκαν ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο γιος του Νικόλας. Οι δικοί του άνθρωποι, συντετριμμένοι, ο πρωθυπουργός, κυβερνητικά στελέχη, φίλοι, και συνεργάτες αποχαιρέτησαν τον Γ. Κρανιδιώτη και τον γιο του, που έφυγαν τόσο νωρίς.

    [03] Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. ΜΑΝΤΕΛΗΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΕΙΣ ΠΕΡΑΣ ΤΗΝ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟY

    Περισσότερο παρά ποτέ είναι σε θέση ο κ. Μαντέλης να φέρει εις πέρας την εντολή του πρωθυπουργού για έρευνα σε βάθος σχετικά με την αεροπορική τραγωδία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει θμεά παραίτησης του υπουργού Μεταφορών.

    Σήμερα η κυβέρνηση θα δώσει στη δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για τα ταξίδια και τη χρήση του Φάλκον, ενώ η χτεσινή δημοσιοποίηση του φακέλου του αεροσκάφους δείχνει την πολιτική βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ενημερώθηκε πλήρως για το φάκελο του Φάλκον στην έκτακτη σύσκεψη που είχε με τον κ. Μαντέλη και τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκράτη Κοσμίδη. Σήμερα θα μεταφερθεί στη Γερμανία το «μαύρο κουτί» του αεροσκάφους και ο κ. Ρέππας είπε ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμα το ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της έρευνας.

    [04] ΑΡΧΙΣΑΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΤΗΣ «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΑΘΗΝΩΝ ‘99»

    Αρχισαν σήμερα στην Αθήνα οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου «Συνάντηση Αθηνων ‘99» με τίτλο «Οικονομικές Προτεραιότητες στο Κατώφλι του 21ου Αιώνα» . Την επίσημη έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Σήμερα, πρώτη ημέρα των εργασιών του συνεδρίου καλύφθηκαν θέματα οικονομικού περιεχομένου, ενώ τη δεύτερη θα συζητηθούν θέματα που αφορούν στην εξέλιξη της τεχνολογίας, της πληροφορικής, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενέργεια. Μιλώντας στη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος ανέλυσε το θέμα «Παγκοσμιοποίηση κυβερνητικών και διοικητικών αποφάσεων. Το μέλλον του κράτους και της εθνικής ταυτότητας σε μια παγκόσμια οικονομία». Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας διερεωτήθηκε εάν ο όρος είναι ορθός, δηλαδή εάν πρόκειται πράγματι για παγκοσμιοποίηση και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε μια νέα κατάσταση, όπου κάθε λαός εισφέρει την πολιτισμική, τεχνογνωσική και οικονομική περιουσία του για τη διαμόρφωση μιας νέας, μιας υπερεθνικής κοινότητας. Αντίθετα, έχουμε την εξαγωγή ενός μοντέλου, την επιβολή σε όλα τα έθνη του μοντέλου που έχει μία μόνο χώρα. Οποιος λοιπόν δεν θέλει να παίζει με τις λέξεις και την πραγματικότητα που αυτές εκφράζουν, θα liko}se για εξαμερικανισμό εθνών μάλλον, παρά για παγκοσμιοποίηση, έστω και αν δεν είναι εξ ορισμού αντίθετος με τον εξαμερικανισμό».

    Ο κ. Χριστόδουλος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του David Kothkopf, διευθυντή της εταιρείας πολιτικού management του Henry Kissinger, ο οποίος είχε κατηγορηματικά δηλώσει ότι «η παγκοσμιοποίηση δεν είναι τίποτε άλλο από επιβολή του αμερικανικού μοντέλου» και είχε πει με ευθύτητα ότι «συμφέρον των ΗΠΑ είναι να καταργηθούν όλες οι εθνικές διακρίσεις, όλες οι εθνικές κληρονομιές και οι εθνικές γλώσσες». Οπως είπε, «όσοι αντισταθούμε στη διάλυση των εθνικών ταυτοτήτων και γλωσσών, θα αντισταθούμε όχι στον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, αλλά στην επικυριαρχία του διεθνούς εγκλήματος». «Η Συνάντηση των Αθηνών» που πραγματοποιείται για πέμπτη συνεχή χρονιά, οργανώνεται από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον ΟΤΕ και τη ΓΣΕΕ, με τη συνεργασία των Υπουργείων ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ και Μεταφορών & Επικοινωνιών, Τύπου & ΜΜΕ. Προσκεκλημένοι ομιλητές της Συνάντησης των Αθηνών ‘99, είναι Πρωθυπουργοί, Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Εργασίας, Μεταφορών & Επικοινωνιών, Διοικητές Τραπεζών, Πρόεδροι Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, Οργανισμών Τηλεπικοινωνιών, Αντιστοίχων Ομοσπονδιών Εργατών, Πρόεδροι και εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρήσεων και εκπρόσωποι ερευνητικών κέντρων από τις χώρες που επικεντρώνεται το συνέδριο. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του συνεδρίου στο internet είναι http://www.otenet.gr/ athenssummit.

    [05] ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΟΣΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ

    Στον εισαγγελέα θα παραπέμπονται όσοι προμηθεύουν με ακατάλληλα τρόφιμα καταυλισμούς σεισμοπαθών. Τη σχετική εντολή για αυστηρούς ελέγχους έδωσε η υπουργός Εσωτερικών, Βάσω Παπανδρέου, κατά την επίσκεψη της σε καταυλισμό στο Περιστέρι. Αφορμή ήταν οι μαζικές δηλητηριάσεις σεισμοπαθών από τρόφιμα που δόθηκαν από διάφορες εταιρίες. Η κυρία Παπανδρέου δήλωσε πως «δεν θα παίξουμε με την υγεία των πολιτών», ενώ υπογράμμισε πως οι ασυνείδητοι θα τιμωρηθούν.

    [06] ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Τη Δευτέρα ξεκινάει η νέα σχολική χρονιά και σήμερα το υπουργείο Παιδείας θα ανακοινώσει τις τελικές του αποφάσεις για τα σχολικά κτίρια που κρίνονται ακατάλληλα να στεγάσουν μαθητές στις πληγείσες από το σεισμό. Ο υπουργός Παιδείας, Γεράσιμος Αρσένης, δήλωσε ότι τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά στις 20 Σεπτεμβρίου, όμως υπογράμμισε πως σε ορισμένες περιοχές που δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα, η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση θα αποφασίσει εάν οι μαθητές θα συστεγαστούν με άλλους σε μαθητές σε κάποιο άλλο σχολείο ή αν θα μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης.

    Οι υφυπουργοί Εσωτερικών και Παιδείας υποστήριξαν πως το 15% - 20% των δημόσιων σχολείων δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα αλλά στις 27 του μηνός.

    [07] ΜΕ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ - ΣΤΙΣ 6.355,04 ΜΟΝΑΔΕΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ

    Οι έντονες διακυμάνσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της σημερινής, τελευταίας γι αυτήν την εβδομάδα συνεδρίασης στη Σοφοκλέους. Αξίζει να σημειωθεί ότι με την έναρξη της συνεδρίασης ο Γενικός Δείκτης είχε αγγίξει τις 6.500 μονάδες. Στη συνέχεια όμως, οι πιέσεις που ασκήθηκαν, ιδιαίτερα στον κλάδο των Κατασκευών, περιόρισαν τα κέρδη του με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 6.355,04 μονάδες (νέο ρεκόρ), καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,53%. Η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε για μία ακόμη συνεδρίαση τα 500 δισ. δραχμές και ανήλθε τελικά στα 545 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 27.490 δρχ., της Εμπορικής στις 30.500 δρχ., και της Πίστεως στις 27.860 δραχμές.

    Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή του ΟΤΕ έκλεισε στις 7.500 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ στις 29.500 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 14.000 δρχ., η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ έκλεισε στις 41.000 δρχ., η μετοχή του ΔΟΛ στις 28.750 δρχ., η Inform Λύκος στις 14.750 δρχ., τα ΕΛ.ΠΕ. στις 6.004 δρχ., ο Τηλέτυπος στις 10.000 δρχ., ο «Τεγόπουλος» στις 15.960 δρχ., τα ΚΑΕ στις 13.830 δρχ., η ΜΕΤΚΑ στις 10.650 δρχ. και ο «Μυτιληναίος» έκλεισε στις 11.950 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [08] ΡΩΣΙΑ:ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΕΚΡΗΞΗ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ

    Τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν και τουλάχιστον τρία τραυματίστηκαν από έκρηξη σε πολυκατοικία της Αγίας Πετρούπολης, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών αρχών της περιοχής, η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα, που είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στον έκτο όροφο του κτιρίου, ενώ άλλες πηγές υποστηρίζουν ότι οφείλεται σε διαρροή υγραερίου. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Ρουσάιλο, αποσύνδεσε, ωστόσο, την έκρηξη από τις προηγούμενες που έπληξαν τον τελευταίο καιρό τη Ρωσία και σημείωσε ότι ο εκδότης μιας εφημερίδας της Αγίας Πετρούπολης, ο οποίος είχε ενεργή συμμετοχή στην προεκλογική εκστρατεία, ήταν ένοικος της εν λόγω πολυκατοικίας, υποδηλώνοντας ότι η έκρηξη μπορεί να είχε αυτόν ως στόχο.

    Ο κ.Ρουσάιλο πρόσθεσε ότι η έκρηξη μπορεί να ήταν συμπτωματική, σημειώνοντας ότι το λεβητοστάσιο του διαμερίσματος ενός συνταξιούχου εξερράγη και κατέστρεψε ολοσχερώς το διαμέρισμα. Η χθεσινοβραδινή έκρηξη ήταν μικρότερης ισχύος από ό,τι οι προηγούμενες εκρήξεις στη Μόσχα, το Μπούισνακ και το Βολγκοντόσκ, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 300 άνθρωποι και εκατοντάδες άτομα τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με την αστυνομία της Αγίας Πετρούπολης, δύο από τα θύματα πήδηξαν ή έπεσαν από το παράθυρο του διαμερίσματός τους ενώ οι tqeir τραυματίες φέρουν σοβαρά εγκαύματα. Σ.Π.

    [09] ΡΩΣΙΑ:ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΓΕΛΤΣΙΝ ΖΗΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΑΝΩ ΒΟΥΛΗΣ

    Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ρωσίας συνεδριάζει σήμερα κεκλεισμένων των θυρών για να συζητήσει τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί το κύμα τρομοκρατίας που μαστίζει την χώρα. Ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλάντιμιρ Πούτιν, ο υπουργός Εσωτερικών Βλάντιμιρ Ρουσάιλο και ο υπουργός Αμυνας Ιγκορ Σεργκέγιεφ θα ενημερώσουν το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο για τις εκρήξεις στην Μόσχα και στο Βολγκοντονσκ που στοίχισαν την ζωή σε περισσότερα από 300 άτομα.

    Η συνεδρίαση του Συμβουλίου έρχεται μια μέρα μετά τις δηλώσεις του πρόεδρου του Ιγκόρ Στρόγιεφ που ζήτησε την παραίτηση του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, προς το συμφέρον της χώρας, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. «Εάν ο Γέλτσιν έφευγε σήμερα θα ήταν καλύτερο για το λαό και τα κόμματα, αλλά και για τον ίδιο» είπε ο κ.Στρόγιεφ και πρόσθεσε ότι «η προσπάθειά του να παραμείνει στην εξουσία ή να μείνει, τοποθετώντας δικούς του ανθρώπους, θα δημιουργήσει τεράστια ένταση στην κοινωνία». Ο.Κ.

    [10] ΕΤΟΙΜΗ Η ΜΟΣΧΑ ΝΑ ΣΥΝΤΡΙΨΕΙ ΤΟΥΣ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Οι δυνάμεις του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας οργανώνουν ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των ισλαμιστών ανταρτών στην Τσετσενία, όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti επικαλούμενο πηγές από το υπουργείο Αμυνας της χώρας.

    Πέντε στρατιωτικά τάγματα έχουν ήδη αναχωρήσει για το Νταγκεστάν όπου τα ομοσπονδιακά στρατεύματα πολεμούν τους ισλαμιστές αντάρτες από τη γειτονική Τσετσενία τις τελευταίες εβδομάδες. Η ανακοίνωση αυτή ωστόσο του πρακτορείου δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από επίσημες πηγές. Το πρακτορείο αναφέρει ακόμη ότι 1000 άνδρες του πεζικού έχουν μεταφερθεί στο Νταγκεστάν τις τελευταίες ημέρες και είναι έτοιμοι να εκτελέσουν τις αποστολές τους μόλις τους δοθεί εντολή. Λ.Μ.

    [11] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ:ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΦΕΡΝΟΥΝ ΟΞΥΝΣΗ

    Mε κατάληψη της τοπικής βουλής και ανατροπή των κατεστημένων κυβερνητικών δομών μετά την αντικυβερνητική διαδήλωση της προσεχούς Τρίτης απειλεί ο ηγέτης της Ενωσης των Σοσιαλδημοκρατών της Βοϊβοδίνας, Νέναντ Τσάνακ. «Στις 21 Σεπτεμβρίου θα πάρουμε τη συνέλευση της επαρχίας και θα εκδιώξουμε αυτούς που την κατέχουν παράνομα», είπε ο Τσάνακ, το κόμμα του οποίου επιδιώκει μεγαλύτερη αυτονομία της επαρχίας μέσα στο πλαίσιο της Γιουγκοσλαβίας. Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών μίλησε στο Νόβι Σαντ, την πρωτεύουσα της επαρχίας, σε περίπου 5.000 άτομα στη συνάντηση της Συμμαχίας για Αλλαγή, ενός συνασπισμού της αντιπολίτευσης που ζητά την παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Η Συμμαχία για Αλλαγή σχεδιάζει μεγάλη αντικυβερνητική διαδήλωση την Τρίτη στο Βελιγράδι και παράλληλα στο Νόβι Σαντ ενώ η διαδήλωση του Βελιγραδίου θα πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμμετοχή του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς

    Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Ιβαν Κοβάτσεβιτς ανακοίνωσε ότι ο σερβικός λαός θα εκφράσει καλύτερα την οργή του και την δυσαρέσκειά του για την κατάσταση στη χώρα μόνο μέσω πρόωρων εκλογών και όχι με αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε όλη τη Σερβία. Ο ηγέτης των Σοσιαλοδημοκρατών, υπογράμμισε ότι την ίδια ημέρα όλη η χώρα θα ξεσηκωθεί και όλη οι τοπικοί άρχοντες θα πρέπει να παραιτηθούν. Ο Βλάνταν Μπάτικ, μέλος της συμμαχίας, είπε στο συγκεντρωμένο πλήθος ότι στις 21 Σεπτεμβρίου, στο Βελιγράδι, θα ξεκινήσει μια ειρηνική διαμαρτυρία, μια κοινωνική και δημοκρατική επανάσταση και πρόσθεσε ότι αυτή τη φορά δεν υπάρχει παραίτηση, ο αγώνας θα συνεχιστεί έως το τέλος. Σ.Π.

    [12] Η ΝΕΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

    Πληθώρα προκλήσεων αντιμετωπίζει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπό τον πρώην ιταλό Πρωθυπουργό, Ρομάνο Πρόντι, το διορισμό της οποίας ενέκρινε προχθές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ η ορκομωσία των είκοσι Επιτρόπων είναι προγραμματισμένη για σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο στο Λουξεμβούργο. Μεταξύ των σοβαρότερων θεμάτων που καλείται να αντιμετωπίσει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης, η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών καθώς και η επανάακτηηση της κοινωνικής εμπιστοσύνης, η οποία είχε διαταραχθεί μετά το σκάνδαλο διαφθοράς που ώθησε σε παραίτηση την προηγούμενη επιτροπή πριν από έξι μήνες. Ο Ρομάνο Πρόντι έδειξε ότι θέλει να δώσει στην Ευρώπη ένα πολιτικό όραμα προς τον 21ο αιώνα ακολουθώντας διαφορετική κατεύθυνση από την περιθωριακή προσέγγιση του προκατόχου του, Ζακ Σαντέρ δηλώνοντας ότι η εξάπλωση της ΕΕ προς την ανατολή, αποτελεί ιστορική πρόκληση.

    Ο κ.Πρόντι δήλωσε ότι θα πρέπει να οριστεί μια ημερομηνία στη σύνοδο του Δεκεμβρίου στο Ελσίνκι προκειμένου να ενταχθούν στην ΕΕ οι καλύτερα προετοιμασμένες από τις έξι υποψήφιες χώρες, την Κύπρο, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβενία και την Εσθονία.

    Ο πρώην ιταλός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη ότι οραματίζεται την ΕΕ, που τώρα αριθμεί 15 μέλη, να φθάνει μέσα στο επόμενο τέταρτο του αιώνα τα 25-30 μέλη. Η διάθεση του κ.Πρόντι για γρήγορη εξάπλωση της ΕΕ ίσως peqioqiste_, ωστόσο, από τη Γαλλία, η οποία πριν από τον ορισμό οποιασδήποτε ημερομηνίας θέλει να ασχοληθεί με εκείνες τις χώρες εκ των 6 που παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα. Οσον αφορά στην αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών που θεσπίστηκαν το 1958 από τα τότε κράτη-μέλη της, ο ιταλός Πρόεδρος της Επιτροπής υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές και γι' αυτό το λόγο συνέστησε μια επιτροπή «σοφών», την οποία αποτελούν ο πρώην βέλγος πρωθυπουργός, Ζαν Λουκ Ντεάν, ο πρώην γερμανός Πρόεδρος, Ρίτσαρντ φον Βάιτζσέκερ και ο πρώην υπουργός εμπορίου της Βρετανίας, Λόρδος Σάιμον.

    Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αναμόρφωση των ευρωπαϊκών θεσμών θα πρέπει να γίνει σε τρεις βασικούς άξονες: τη μείωση του αριθμού των Επιτρόπων, την αναπροσαρμογή των ψήφων μεταξύ των μικρών και των μεγάλων χωρών σε συναντήσεις υπουργικών συμβουλίων και η αύξηση της πλειοψηφίας που απαιτείται για την επικύρωση των αποφάσεων. Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλείται να καταλήξει σε μια θέση για τις συνομιλίες για το διεθνές εμπόριο οι οποίες ξεκινούν στο Σιάτλ των ΗΠΑ στα τέλη Νοεμβρίου στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Σ.Π.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 17 September 1999 - 20:04:03 UTC