Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-0923

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 23 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ»
  • [02] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [03] ΚΟΝΤΡΑ ΛΑΛΙΩΤΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
  • [04] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [05] ΣτΕ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ 395 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ
  • [06] ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ (3,90%) ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΑΝΑΝ: ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [08] ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ
  • [09] ΓΚΡΟΖΝΙ: ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ - ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ»

    Τη συγκρότηση κοινής ελληνοτουρκικής ομάδας δράσης για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών ανακοίνωσε κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου. Ο κ. Παπανδρέου μίλησε για την παγκοσμιοποίηση, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διεθνή οικονομία προς τους αρχηγούς των αντιπροσωπειών των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την αναβάθμιση του ρόλου του ΟΗΕ, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο που διαδραματίζει η χώρα μας στη Νοτιανατολική Ευρώπη.

    Οσον αφορά τα Βαλκάνια ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τη Διεθνή Κοινότητα να βασίσει τη στρατηγική της στο τρίπτυχο «δημοκρατία, ασφάλεια και ανοικοδόμηση». Εκτενή αναφορά έκανε και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά τους καταστροφικούς σεισμούς, ενώ ενημέρωσε τη Γενική Συνέλευση για την κοινή πρωτοβουλία που ανέλαβε με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας προκειμένου να δημιουργηθεί μία διεθνής ομάδα δράσης που θα βοηθά μετά από lec\ker φυσικές καταστροφές.

    Ο κ. Παπανδρέου πριν την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν, με τον οποίο συζήτησε για το Κυπριακό και τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, αλλά και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στη συνάντηση εξετάστηκαν οι πρόσφατες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στο Κυπριακό μετά από την έκφραση της διεθνούς κοινότητας μέσω των G8 για μία νέα πρωτοβουλία και να ενθαρρύνει το ΓΓ του ΟΗΕ, να πάρει αυτήν την πρωτοβουλία, ώστε να ξεμπλοκαριστεί η προσπάθεια ειρήνευσης και επίλυσης του Κυπριακού Σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με την Αμερικανίδα ομόλογό του Μαντλίν Ολμπράιτ και την Παρασκευή με τον Τούρκο ομολογό του Ισμαήλ Τζεμ.

    [02] ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΠΛΗΓΗΣΑΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΕΙΣΜΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

    Τα προβλήματα των επιχειρήσεων στις σεισμόπληκτες περιοχές καταγράφηκαν σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των υπουργών ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Ανάπτυξης καθώς και των εκπροσώπων επαγγελματιών και βιοτεχνών.

    Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο υπουργός Ανάπτυξης Ευάγγελος Βενιζέλος, επισήμανε ότι ελήφθησαν μέτρα για τον έλεγχο των κτιριακών εγκαταστάσεων, τον έλεγχο της αγοράς και την οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων. Τόνισε ακόμη ότι θα υπάρξει για το θέμα συνεργασία της κυβέρνησης με τα επιμελητήρια, τους συνδέσμους βιομηχανιών, τους εμπορικούς συλλόγους, τη ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα. Ερωτηθείς για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί η κυβέρνηση σε περίπτωση κρουσμάτων αισχροκέρδειας, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση για την αντιμετώπισή τους.

    [03] ΚΟΝΤΡΑ ΛΑΛΙΩΤΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

    Ανέβηκαν σήμερα οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη κατά τη συζήτηση του χωροταξικού νομοσχεδίου. Αφορμή, η εμμονή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διεξαχθεί άμεσα η συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τους σεισμόπληκτους της Αττικής, γιατί όπως είπε χαρακτηριστικά «τώρα είναι τραγικά επίκαιρο το θέμα».

    Ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης απάντησε ότι ο πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί το αίτημα που υπέβαλε η ΝΔ και τα άλλα κόμματα για την διεξαγωγή μιας τέτοιας συζήτησης αμέσως μόλις ανοίξει τον Οκτώβριο η Ολομέλεια του Σώματος. Οπως διευκρίνισε ο κ. Κακλαμάνης αυτή η απόφαση πάρθηκε προκειμένου να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος και να ενημερωθεί όλο το Σώμα, αλλά και να μπορέσουν να καταθέσουν όλες τις απόψεις τους γιατί μια ενδεχόμενη συζήτηση στο Γ' θερινό τμήμα της Βουλής με το ένα τρίτο των βουλευτών να συμμετέχουν θα ήταν περιορισμένη. Ωστόσο, τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, όσο και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας δεν ικανοποιήθηκαν από τις διευκρινίσεις.

    Ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι υπεκφεύγει με αυτό το τρόπο γιατί δεν θέλει να δεσμευθεί απέναντι στους ανθρώπους που υποφέρουν, ενώ κατήγγειλε για κομματική προπαγάνδα και πολιτική εκμετάλλευση τη διαφήμιση που έχει καταχωρήσει η κυβέρνηση στα ΜΜΕ για τα μέτρα υπέρ των σεισμοπαθών. Ακόμη, τόνισε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν πληγεί απαιτούν να υπάρξει άμεση δέσμευση της κυβέρνησης για ένα ξεκάθαρο και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποκατάσταση τους. Επανέλαβε ότι το κόμμα του κατέθεσε συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφισή τους. «Υποσχέσεις» πρόσθεσε «για δημιουργία εντυπώσεων που μάλιστα αυτοαναιρούνται από μέλη της κυβέρνησης όχι μόνο δεν βοηθούν, αλλά βλάπτουν τη συνολική υπόθεση». «Εμείς δεσμευόμαστε να παρακολουθήσουμε τη διανομή της βοήθειας που ανακοινώθηκε και θα είμαστε αμείλικτοι σε φαινόμενα επιτηδίων», είπε ο κ. Καραμανλής. Εξάλλου, χαρακτήρισε «βαρύτατο πολιτικό ολίσθημα» το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός δεν ήταν παρών στη συζήτηση «για ένα θέμα πολιτικής ευαισθησίας απέναντι στο λαό που θα επιθυμούσε εξηγήσεις».

    Αλλά και ο κ. Τσοβόλας που πήρε αργότερα το λόγο τόνισε ότι τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση για τους σεισμοπαθείς είναι πενιχρά και δεν δίνουν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματά τους. Ταυτόχρονα την κατηγόρησε ότι με τα ΜΜΕ τα οποία πληρώνει περνά η ψευδής εικόνα ότι όλα πάνε καλά. «Δεκαεπτά μέρες μετά και σε πολλά σπίτια δεν έχουν περάσει ακόμα οι μηχανικοί για να εκτιμήσουν τις ζημιές», τόνισε ο κ. Τσοβόλας. Εντονη ήταν η αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ που μίλησε με σκληρή γλώσσα κατά των κ.κ. Καραμανλή και Τσοβόλα. Για τον πρώτο είπε ότι χρησιμοποιεί την πρότασή του ως άλλοθι για να καλύψει την απουσία και το κενό της δικής του δράσης αυτές τις 15 μέρες και έκανε λόγο για τακτική στείρας αντιπαράθεσης με λαϊκιστικες κορώνες και ανευθυνότητα, εκμεταλλευόμενος το πόνο και τις ανάγκες των σεισμοπαθών. Για τον δεύτερο μίλησε για λακϊκισμό, ενώ τόνισε ότι οι διαφορές που υπάρχουν δεν πρέπει να ακυρώνουν ένα θετικό συνολικό πεδίο δράσεων. «Είναι σαφές» υπογράμμισε ο κ. Λαλιώτης «ότι μια τέτοια κοκορομαχία που φαίνεται ότι ορισμένοι υιοθετούν μέσα εδώ στη Βουλή δεν αφορά τις ανάγκες και τις αγωνίες αυτών των ανθρώπων». Ο κ. Λαλιώτης επανέλαβε και αυτός ότι είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει διευρυμένη η συζήτηση για τους σεισμόπληκτους ώστε να ενημερωθεί η Βουλή και ο λαός και να υπάρξει ουσιαστική αντιπαράθεση προτάσεων, έτσι ώστε αυτές να επηρεάσουν θετικά και το παρόν και το μέλλον. Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός ήταν από την πρώτη στιγμή ο συντονιστής της προσπάθειας του κρατικού μηχανισμού και επιτέθηκε εναντίον του κ. Καραμανλή, λέγοντας πως ενώ κατηγορεί τον κ. Σημίτη ότι δεν ήρθε στη Βουλή, αυτός ήρθε, μίλησε και έφυγε. Τέλος, ο κ. Λαλιώτης απαντώντας στον κ. Καραμανλή που υποστήριξε ότι υπάρχουν πολιτικές ευθύνες σε καταρρεύσεις κτιρίων ανέφερε ότι η ΝΔ «θα τρίβει τα μάτια της» όταν ανοίξουν οι φάκελοί τους, γιατί όπως είπε, έχει αφήσει ανεξίτηλα τα ίχνη της με παρατυπίες επί δεκαετίες στις περιοχές αυτές. Στον κ. Τσοβόλα δε, που είχε ζητήσει τη θεσμοθέτηση αυστηρών diat\neym για την τιμωρία όσων ευθύνονται για τις καταστροφές, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ είπε ότι η δικαιοσύνη έχει αναλάβει την επιβολή ποινών. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ Κατά τα άλλα, έντονη κριτική από την αντιπολίτευση ασκήθηκε και για την τροπολογία με την οποία αυξάνεται από 3 τις χιλιοίς σε 6 τις χιλίοις ο φόρος κεφαλαίου στο Χρηματιστήριο και η οποία κατατέθηκε και πέρασε στο χωροταξικό νομοσχέδιο. Σε παρέμβασή του ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το θέμα του Χρηματιστηρίου είναι μέγα και ευαίσθητο και συγκινεί ένα μεγάλο και ευρύτατο κοινό. Δεν νομίζω, είπε, ότι θα έπρεπε να συζητηθεί τώρα έτσι ευκαιριακά ένα τέτοιο θέμα. Γιατί, όπως είπε, όσο ανεβαίνει το χρηματιστήριο καλά πληρώνει ο κόσμος. Αλλά, πρόσθεσε, υπάρχουν όχι μόνο τα χρόνια των παχουλών αλλά και των ισχνών αγελάδων...

    [04] ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αύριο το απόγευμα θα φτάσει στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής και θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή. Η άφιξη του κ. Καραμανλή στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» θα γίνει στις 7 μ.μ. και μία ώρα αργότερα θα επισκεφθεί το εργατουπαλληλικό κέντρο Θεσσαλονίκης. Στις 10.30' το πρωί του Σαββάτου θα επισκεφθεί τα γραφεία του ΤΕΕ, στις 12 το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας και στις 8 το βράδυ θα μιλήσει σε δείπνο προς τιμή των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης». Στις 10.30' το πρωί της Κυριακής θα επισκεφθεί τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης και στη 1 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

    [05] ΣτΕ: ΕΓΚΡΙΘΗΚΑΝ 395 ΕΚΑΤ. ΔΟΛΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑ

    Το ταμείο κοινωνικής ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης ενέκρινε σήμερα δάνεια ύψους 312 εκατομμυρίων δολαρίων για την Τουρκία και 83 εκατομμυρίων για την Ελλάδα, τα οποία θα διατεθούν για τα θύματα των πρόσφατων σεισμών που έπληξαν τις δύο χώρες. Η απόφαση για την παραχώρηση των δανείων λήφθηκε μετά από έρευνα του οργάνου για τις πιο επείγουσες ανάγκες ανοικοδόμησης της κάθε χώρας. Η Τουρκία θα διαθέσει τμήμα του ποσού για την ανοικοδόμηση περίπου 10.000 σπιτιών στην περιοχή του Μαρμαρά, όπου σκοτώθηκαν πάνω από 15.000 άτομα από το σεισμό της 17ης Αυγούστου, ενώ η Ελλάδα εξετάζει ακόμη τις λεπτομέρειες για τα σχέδια ανοικοδόμησης στα οποία σκοπεύει να προβεί. Το ταμείο κοινωνικής ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι μία τράπεζα ανάπτυξης, με σημαντικότερο ρόλο την παραχώρηση δανείων στις χώρες-μέλη που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές. Ε.Ρ.

    [06] ΝΕΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ (3,90%) ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Nέα εντυπωσιακή «βουτιά» σημείωσε σήμερα η Σοφοκλέους, Συγκεκριμένα, ύστερα από μια συνεδρίαση, κύριο χαρακτηριστικό της οποίας ήταν οι μαζικές ρευστοποιήσεις και η πτωτική πορεία όλων των επιμέρους δεικτών, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες της τάξης του 3,90% και διαμορφώθηκε στις 5.818,37 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε, περίπου, στα 410 δισ. δραχμές. Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 25.700 δρχ., της Ιονικής στις 17.870 δρχ., της Εμπορικής στις 27.800 δρχ., της Εργασίας στις 28.700 δρχ. και της Πίστεως στις 25.795 δραχμές. Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 11.380 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 6.606 δρχ., του ΟΤΕ στις 7.150 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ έκλεισε στις 25.500 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 11.350 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ έκλεισε στις 36.500 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΑΝΑΝ: ΠΡΟΘΕΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Την πρόθεσή του να συνεχίσει να εργάζεται μαζί με τις ΗΠΑ για το Κυπριακό, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι ο κ. Ανάν σημείωσε ότι γίνεται συζήτηση για επαναδραστηριοποίηση της προσπάθειας για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό. Πρόσθεσε πως τα Ηνωμένα Εθνη διαδραματίζουν πολύ ενεργό ρόλο στην προσπάθεια να υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

    [08] ΒΙΒΛΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΤΑΪΒΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

    Για τρίτη μέρα τα σωστικά συνεργεία στην Ταϊβάν προσπαθούν να εντοπίσουν και να ανασύρουν από τα ερείπια των κτιρίων που κατέρρευσαν από το φονικό σεισμό τους χιλιάδες εγκλωβισμένους. Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται κάθε ώρα που περνά. Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό περισσότερα από 2.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους, 7.000 είναι οι τραυματίες, ενώ 2.300 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια των κτιρίων και 207 αγνοούνται. Οι ισχυροί μετασεισμοί εκτός από τον πανικό έχουν σπείρει στους κατοίκους, δυσχεραίνουν το έργο των σωστικών συνεργείων. Εκτός από την πρωτεύουσα της Ταϊβάν, Ταϊπέϊ, οι μεγαλύτερες ζημιές έχουν σημειωθεί στις κεντρικές περιοχές όπου πολλές πόλεις παρουσιάζουν εικόνα βιβλικής καταστροφής.

    [09] ΓΚΡΟΖΝΙ: ΠΕΝΤΕ ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΡΩΣΙΚΕΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ

    Πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους από τους βομβαρδισμούς ρωσικών μαχητικών σε νοτιοδυτικό προάστιο της πρωτεύουσας της Τσετσενίας, Γκρόζνι, σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές.

    Δύο ρωσικά μαχητικά εκτόξευσαν 12 πυραύλους σε διυλιστήριο πετρελαίου και αποθήκες πετροχημικών στο προάστιο Ζολοτσκόι του Γκρόζνι, από τις οποίες σκοτώθηκαν πέντε εργάτες. Η επίθεση προκάλεσε πυρκαγιά στα κτίρια, ενώ μεγάλες ποσότητες καπνού εξαπλώθηκαν σε όλη την περιοχή. Τρία από τα τέσσετα σπίτια που βρισκόταν κοντά στις εγκαταστάσεις καταστράφηκαν ολοσχερώς. Πρόκειται για την πρώτη επίθεση στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας από τότε που έληξε ο πόλεμος Ρωσίας - Τσετσενίας το 1996. Ε.Ρ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 23 September 1999 - 20:44:46 UTC