Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-09-24

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 24 Σεπτεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [02] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ
  • [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [04] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ Δ.Ε.Θ.
  • [05] ΜΕ ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ (-5,41%) ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΓΚΡΟΖΝΙ: ΡΩΣΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
  • [07] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ ΣΕ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ
  • [08] ΕΕ:ΝΟΤΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: ΟΙ ΗΠΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΕΣ ΓΙΑ ΝΕΟ ΒΗΜΑ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    « Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να προωθήσει και να προσπαθήσει για κάποιο νέο βήμα στο κυπριακό.»

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ.Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ. Ο υπουργός υπογράμμισε, ότι «αυτή την εντύπωση απεκόμισε από τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του, τόσο με την Ολμπράιτ όσο και με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και με τον υφυπουργό Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν, αλλά και από την ολιγόλεπτη συνομιλία, που είχε με τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το χρόνο έναρξης των συνομιλιών τόνισε, ότι αυτό επαφίεται στη διακριτική ευχέρεια του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. «Υπολογίζω, είπε, ότι το χρονοδιάγραμμα θα οριστικοποιηθεί μετά την επίσκεψη του Μπουλέντ Ετσεβίτ στην Ουάσιγκτον».

    Οσον αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι συζήτησε με την Αμερικανίδα ομόλογό του την περίπτωση της ευρωτουρκικής προσέγγισης, «που μας αφορά άμεσα, ενόψει της συνόδου κορυφής του Ελσίνκι». «Τονίσαμε, συνέχισε, την ανάγκη οι ελληνοτουρκικές σχέσεις να εδράζονται στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και των Συνθηκών, που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών.»

    [02] ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ - ΤΖΕΜ

    Σήμερα θα γίνει η συνάντηση του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζεμ, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Στο μεταξύ το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών Κληρίδη-Ντενκτάς εξέφρασε στον Κύπριο Πρόεδρο ο Αμερικανός πρέσβης στα Ηνωμένα Εθνη, Ρίτσαρντ Χολμπρουκ.

    [03] ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Παράλληλα παρουσιάστηκαν στοιχεία για το κόστος ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί από το σεισμό ενώ συζητήθηκαν ακόμη η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων και μέτρα για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πορεία της οικονομίας, ενώ χαρακτήρισε ανοησίες τις φήμες για πρόωρες εκλογές και υπογράμμισε ότι η παρούσα Βουλή μπορεί να εκλέξει πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πρόγραμμα αποκατάστασης των σεισμοπαθών προχωρά ενώ κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να δημιουργήσει σύγχυση και συσκότιση στο πολιτικό σκηνικό επειδή δεν έχει προτάσεις και δικό της πρόγραμμα. Εξάλλου ο κ. Ρέππας γνωστοποίησε ότι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για τους μετεξεταστέους μαθητές.

    Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου πρότεινε να μην συζητηθεί διεξοδικά το θέμα της πορείας του Χρηματιστηρίου, καθώς, όπως είπε, δεν πρόκειται για πολιτικό ζήτημα. «Το Χρηματιστήριο δεν είναι πολιτικό ζήτημα αλλά είναι μια αγορά», είπε ο υπουργός και εξέφρασε την εκτίμηση της κυβέρνησης ότι η μεσοπρόθεσμη τάση της αγοράς αυτής θα παραμείνει ανοδική. «Μια ανοδική τάση που εκφράζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να αποκλείσει διακυμάνσεις», είπε ο κ. Παπαντωνίου και πρόσθεσε ότι αυτές οι διακυμάνσεις είναι ενσωματωμένες στην πορεία του χρηματιστηρίου. Προέβλεψε μάλιστα ότι σύντομα το Χρηματιστήριο θα ανακάμψει μετά την παρούσα αναγκαία διόρθωση.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας σημείωσε ότι η Ελλάδα θα καταθέσει την αίτηση για ένταξη στην ΟΝΕ το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, είπε όμως ότι θα χρειαστεί ως την τελευταία ώρα να δώσουμε τη μάχη για τον πληθωρισμό. Πάντως εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες. Σχετικά με τα κοινοτικά κονδύλια σημείωσε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουν δεσμευτεί όλοι οι πόροι του Β΄ κοινοτικού πλαισίου στήριξης, που αφορούν την περασμένη εξαετία.

    [04] ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: Η Ν.Δ. ΘΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ Δ.Ε.Θ.

    Η Νέα Δημοκρατία θα εγκαινιάσει την επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, είπε ο Πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής, αμέσως μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», εννοώντας ότι το κόμμα του θα κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές. Ο Κώστας Καραμανλής έφθασε στις 7.30 μ.μ. στο αεροδρόμιο και με δήλωσή του προς τους δημοσιογράφους είπε ότι έρχεται στη Θεσσαλονίκη των μεγάλων δυνατοτήτων, οι οποίες αναστέλλονται όμως από την πολιτική της κυβέρνησης. Ενδεικτικά αναφέρθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» για το οποίο είπε ότι παρουσιάζει εικόνα επαρχιακού αεροδρομίου. Εμείς, είπε, μπορούμε να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων.

    Τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο βουλευτές, ο Δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Πρόεδρος των κομματικών οργανώσεων, Νίκος Βακάλης και άλλα στελέχη του κόμματος. (Χ.Σ.)

    [05] ΜΕ ΚΑΘΕΤΗ ΠΤΩΣΗ (-5,41%) ΕΚΛΕΙΣΕ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Η κατακόρυφη πτώση συνεχίστηκε και στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στη Σοφοκλέους. Κύριο χαρακτηριστικό, οι μαζικές ρευστοποιήσεις, οι οποίες οδήγησαν όλους τους επιμέρους δείκτες και τη συντριπτική πλειοψηφία των μετοχών σε πτωτική πορεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Δείκτης, 45 λεπτά περίπου πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, κατέγραφε απώλειες της τάξεως του 7,30% και είχε πέσει κάτω από τις 5.400 μονάδες. Στη συνέχεια όμως υπήρξε μια μικρή διόρθωση, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι απώλειες στο 5,41% και ο Γ.Δ. να διαμορφωθεί στις 5.503,47 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 354,5 δισ. δραχμές.

    Στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής έκλεισε στις 28.000 δρχ., της Ιονικής στις 17.100 δρχ., της Εμπορικής στις 27.100 δρχ., της Εργασίας στις 27.450 δρχ. και της Πίστεως στις 24.795 δραχμές. Στο βιομηχανικό τομέα, η κοινή μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ έκλεισε στις 11.000 δρχ., της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης στις 6.098 δρχ., του ΟΤΕ στις 6.750 δρχ., η κοινή μετοχή της Ιντρακόμ έκλεισε στις 26.000 δρχ., της ΑΓΕΤ Ηρακλής στις 11.190 δρχ., της Panafon στις 8.470 δρχ. και η κοινή μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ έκλεισε στις 34.750 δραχμές.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΓΚΡΟΖΝΙ: ΡΩΣΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΑΝ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

    Τέσσερα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες κατά τη διάρκεια τρίτης αεροπορικής επιδρομής στην πόλη μέσα σε δύο ημέρες. Τέσσερα μαχητικά βομβαρδιστικά SU-25 εκτόξευσαν περίπου 20 πυραύλους σε δεξαμενές πετρελαίου οι οποίες βρίσκονται στη νοτιοδυτική περιοχή Σταροπρομισλοβσκι σε επιθέσεις, οι οποίες ξεκίνησαν το μεσημέρι και διήρκησαν περίπου 20 λεπτά. Οι βόμβες έπληξαν δύο εγκαταστάσεις αποθήκευσης με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής να έχουν πληγεί τέσσερις πετρελαϊκές δεξαμενές από τα ρωσικά αεροσκάφη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κανένας δεν σκοτώθηκε από την πρόσφατη επίθεση. Λ.Μ.

    [07] ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΟΛΑΝΑ ΣΕ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΒΟΣΝΙΑ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέρ Σολάνα πρόκειται να επισκεφτεί τα Βαλκάνια την Κυριακή και τη Δευτέρα για μία τελική αναθεώρηση των ΝΑΤΟϊκών επιχειρήσεων στο Κοσσυφοπέδιο και τη Βοσνία. Σε ανακοίνωση του το ΝΑΤΟ υποστηρίζει ότι ο κ.Σολάνα θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στα Βαλκάνια Μπερνάρ Κουσνέρ, το διοικητή των ειρηνευτικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο Μάικ Τζάκσον όπως επίσης με Σέρβους και Αλβανούς εκπροσώπους. Στη Βοσνία αναμένεται να συναντηθεί με τον εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας Βόλφγκαγκ Πέτριτς και τον στρατηγό Μοντγκόμερι Μέιγκς, διοικητή των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων Σταθεροποίησης. Το ταξίδι αυτό του κ. Σολάνα πρόκειται να είναι το τελευταίο στην πρώην Γιουγκοσλαβία προτού αναλάβει τα νέα του ακθήκοντα στα μέσα Οκτωβρίου ως Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κοινή ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική. Μαζί με τον κ. Σολάνα θα είναι ο στρατηγός Ουέσλι Κλάρκ ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη. Λ.Μ.

    [08] ΕΕ:ΝΟΤΑ ΣΤΟ ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΜΜΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση ασκεί πιέσεις στη Γιουγκοσλαβία να παραχωρήσει βίζες μεγάλης διάρκειας σε ξένους δημοσιογράφους που προσπαθούν να εισέλθουν στη Σερβία, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της φιλανδικής προεδρίας. Μετά από παράπονα από τα μέσα ενημέρωσης της Ευρώπης, η Ε.Ε. διαβίβασε διπλωματική νότα στο Βελιγράδι, στην οποία διαμαρτύρεται για την έκδοση βίζας στους δημοσιογράφους από τις γιουγκοσλαβικές πρεσβείες που ισχύει μόνο 10 μέρες. Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι τόσο μικρής διάρκειας βίζες δεν επιτρέπουν τη σωστή κάλυψη των γεγονότων από τους δημοσιογράφους που επιθυμούν να επισκεφτούν τη Σερβία και πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. ανησυχεί και για το γεγονός ότι οι γιουγκοσλαβικές αρχές εκδίδουν βίζες «κατά προτίμηση, ανάλογα με τη συμπεριφορά του ενδιαφερόμενου ρεπόρτερ». Η διπλωματική νότα διαβιβάστηκε στο Βελιγράδι μετά την αποτυχημένη προσπάθεια της Ε.Ε. να κανονίσει συνάντηση με το Γιουγκοσλάβο υπουργό Εξωτερικών προκειμένου να συζητήσει το ζήτημα, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει καμία απάντηση. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 24 September 1999 - 20:24:38 UTC