Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-08

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 8 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ-50 ΔΙΣ. ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2000
  • [02] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΠΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ
  • [03] ΒΟΥΛΗ: ΚΟΝΤΡΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ
  • [04] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
  • [05] ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ C-130 ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [06] ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
  • [07] ΣΤΟ 2% ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
  • [08] ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ 0,25% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [09] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [10] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΝΟΣΕΤ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΟΦΑΝΘΗΚΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
  • [11] ΕΠΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ: ΘΕΤΙΚΟΣ Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΠΑΘΕΙΣ-50 ΔΙΣ. ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ 2000

    Σιγή ενός λεπτού κράτησαν τα μέλη της Βουλής, στη μνήμη των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους στον καταστροφικό σεισμό της 7ης Σεπτεμβρίου στην Αττική και αμέσως μετά πήρε το λόγο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο οποίος έκανε έναν απολογισμό των προσπαθειών της κυβέρνησης.

    Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε θετικό το αποτέλεσμα, είπε ότι μόνο από τον φετινό προυπολογισμό θα διατεθεί για τους σεισμοπαθείς pos| μεγαλύτερο των 50 δισεκατομμυρίων δραχμών, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά συγκάλυψη ευθυνών και επισήμανε ιδιαίτερα την αυταπάρνηση των ανδρών της ΕΜΑΚ στο έργο απεγκλωβισμού όσων είχαν καταπλακωθεί από τα ερείπια. Σημείωσε ότι σχεδιάζεται η τροποποίηση του αντισεισμικού κανονισμού, με βάση τα νέα στοιχεία και βρίσκεται στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και θα ψηφιστεί άμεσα το νομοσχέδιο του ΥΠΕΧΩΔΕ για την αυτασφάλιση κτιριακών υποδομών Οπως είπε, ο πολύνεκρος σεισμός με τους χιλιάδες αστέγους ήταν ένας σεισμός που προκάλεσε τις μεγαλύτερες καταστροφές απ' όλους τους σεισμούς της τελευταίας εκατονταετίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι σήμερα έχουν ελεγχθεί πάνω από 200.000 οικοδομές και περισσότερες από 70.000 παρουσιάζουν ελαφρές ή σοβαρότερες βλάβες. Ζήσαμε ωστόσο, κι' αυτό το αναγνωρίζουν όλοι την άμεση και αποτελεσματική παρουσία κράτους και κυβέρνησης, την κινητοποίηση όλων των μηχανισμών τους, την άμεση λήψη κρίσιμων αποφάσεων για τους πληγέντες.

    Για μας η αντιμετώπιση του σεισμού είναι κοινή απόφαση όλων: Κυβέρνησης, Κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτών. Ολοι πρέπει να δράσουμε υπεύθυνα, συλλογικά, αποτελεσματικά. Η ελληνική κοινωνία είναι μια κοινωνία αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Αυτό έδειξαν τα παραδείγματα των απεγκλωβισμών χάρη στην αυταπάρνηση των ανδρών της ΕΜΑΚ. Αυτό έδειξαν τα παραδείγματα των απεγκλωβισμών χάρη στην αυταπάρνηση των ανδρών της ΕΜΑΚ. Αυτό έδειξε το γεγονός ότι όσο προχωρούσαν οι ώρες και οι μέρες τόσο το κύμα αλληλεγγύης δυνάμωνε σε όλη την Ελλάδα. Οι απλοί άνθρωποι από κάθε γωνιά της χώρας. Οι εθελοντικές οργανώσεις όγκωναν αυτό το ρεύμα. Μέχρι χθες στον Ειδικό Λογαριασμό Εισφορών της Τράπεζας της Ελλάδας για την αρωγή σεισμοπλήκτων είχαν συγκεντρωθεί 4.063.377.483 δραχμές. Οι τράπεζες έχουν προσφέρει άλλα 3 δισεκατομμύρια, η Τράπεζα Ελλάδος 1δισ. Προβλήματα σε όλη αυτή την προσπάθεια εμφανίστηκαν. Είχαμε εμπλοκές στη δραστηριοποίηση των διαφόρων βαθμών της Αυτοδιοίκησης, στη συνεργασία τους με την Κεντρική Διοίκηση. Είχαμε τεχνικές αδυναμίες. Είχαμε περιπτώσεις γραφειοκρατίας, καθυστερήσεις και παρεξηγήσεις. Είχαμε ακόμη και αχαρακτήριστες περιπτώσεις κερδοσκοπίας και αδιαφορίας για την υγεία των σεισμοπλήκτων, όπως όταν βρέθηκαν να έχουν διανεμηθεί αλλοιωμένα φαγητά σε καταυλισμούς, τις αντιμετωπίσαμε. Θέλουμε να ξεπερνούμε ταχύτατα τα εμπόδια. Και ασφαλώς δεν επιτρέπεται ανοχή, δεν επιτρέπεται να δοκιμάζονται οι αντοχές των ανθρώπων που έχουν πέσει θύματα των σεισμών, από διοικητικά και οργανωτικά προβλήματα. Όμως η τέλεια λειτουργία αν και δεν είναι πάντοτε εφικτή, θα παραμένει πάντοτε ο στόχος μας: κρινόμαστε και θα κριθούμε από το πόσο γρήγορα θα ξεπερνούμε τα προβλήματα.

    Πιστεύουμε ότι δεν αρκεί να αποκαταστήσουμε τους σεισμοπαθείς επιλύοντας τα άμεσα προβλήματά τους, αλλά ότι πρέπει να προχωρήσουμε συγχρόνως και σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί έτσι ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες ασφαλούς διαβίωσης και ευημερίας στους κατοίκους της. Ο σχεδιασμός της πολιτικής μας θα στηριχτεί τόσο στα στοιχεία από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο όσο στις πληροφορίες από την απογραφή των sumepei~m του φαινομένου και όλων των πληγέντων που θα γίνει από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία σε συνεργασία με το ΥΠΕΣΔΔΑ. Τα στοιχεία αυτά θα μας βοηθήσουν να εκτιμήσουμε στις πραγματικές του διαστάσεις το πρόβλημα και να βελτιώσουμε έτσι την εφαρμογή των μέτρων. Για τη διασφάλιση συνθηκών προσωρινής στέγασης μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλιστεί 6.000 οικίσκοι περίπου οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε 70 περίπου χώρους, στους Δήμους που έχουν πληγεί. Τα έργα υποδομής που θα απαιτηθούν για την εγκατάσταση των οικίσκων έχουν ήδη αρχίσει να κατασκευάζονται στους χώρους που ήδη έχουν εξευρεθεί. Τα έργα για την ηλεκτροδότηση και τις επικοινωνίες εκτελούνται με ευθύνη της ΔΕΗ και του ΟΤΕ αντίστοιχα.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο φαινόμενο της δημόσιας διαμάχης των σεισμολόγων και παρατήρησε:»Ψυχραιμία είναι απαραίτητο να δειχθεί και σ' ένα άλλο μέτωπο. Δεν θα το ονομάσω «το μέτωπο της πρόγνωσης των σεισμών», γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι πρόγνωση σεισμών δεν είναι εφικτή. Στη δυσάρεστη ατμόσφαιρα που στιγμές-στιγμές δημιουργήθηκε με τη δημοσιοποίηση επιστημονικών παρατηρήσεων ή θεωριών κατά τρόπο που προξενούσε ανησυχία στην κοινή γνώμη, δεν θα πρέπει να λησμονείται μια διπλή βασική αρχή. Η επιστημονική έρευνα και ελεύθερη και ενισχυόμενη είναι. Οι επιστήμονες έχουν όμως και κοινωνική ευθύνη. Και σ' αυτή την περίπτωση δείχνουν πόσο συναισθάνονται ή όχι ότι δρουν σε κοινωνικό περιβάλλον και ο λόγος τους συμβάλλει στην ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτού του περιβάλλοντος. Τα πειράματα δεν πρέπει να συγχέονται με την πληροφόρηση των πολτών με πληροφορίες πρακτικά αξιοποιήσιμες».

    [02] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΕΠΕΚΡΙΝΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΣΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

    Ιδιαίτερα επικριτικός για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα της αντιμετώπισης των συνεπειών του πρόσφατου σεισμού ήταν στην ομιλία του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραμανλής κάνοντας λόγο για λάθη, καθυστερήσεις, ανευθυνότητα, προχειρότητα, έλλειψη σχεδιασμού και προσπάθεια μετακίνησης των ευθυνών.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπεραμύνθηκε, στην αρχή της ομιλίας του, της κριτικής που ασκεί το κόμμα του, τονίζοντας ότι απέφυγε τις υπερβολές και είδε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με συναινετική διάθεση.

    «Η σεισμολογία» είπε, «δεν είναι και δεν πρέπει να είναι ζήτημα πολιτικών σχέσεων. Υπάρχουν πολλά άλλα πεδία . Δεν σκοπεύουμε να παίξουμε πολιτικά παιχνίδια εις βάρος των σεισμοπαθών. Θα μείνουμε έξω από πεδία εντυπωσιασμού». Ωστόσο πρόσθεσε το θέμα είναι τεράστιο και επικίνδυνο και οφείλουμε να επισημάνουμε τι δεν πήγε καλά.

    Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής μίλησε για ατόπημα της κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού να παρασύρονται σε αντιδικίες με εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι την κύρια ευθύνη έχει το κράτος που απεδείχθη εξαιρετικά πρόχειρο, αναποτελεσματικό και χωρίς σχεδιασμό. Ακόμα, έκανε λόγο για πολιτικές ευθύνες που πρέπει να αποδοθούν, sglei~momtar ότι «δεν μπορείτε να κυβερνάτε 20 χρόνια τον τόπο και να λέτε πάντα φταίνε οι άλλοι». Ο κ. Καραμανλής επεσήμανε την ανάγκη πλήρους αναδιάρθρωσης του συστήματος πρόληψης σεισμών, ενώ πρότεινε τη δημιουργία Διακομματικής Επιτροπής που θα παρακολουθεί από κοντά το έργο αποκατάστασης των ζημιών και θα αναλάβει να επεξεργαστεί ένα σύγχρονο και ασφαλέστερο πλαίσιο.

    Ιδιαίτερα στάθηκε στο μεγάλο ασθενή της κοινωνίας μας -όπως την χαρακτήρισε- το κράτος, για το οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αισθάνεται ντροπή... «Ο δημόσιος τομέας λεηλατεί, καταδυναστεύει, εκμαυλίζει την κοινωνία μας. Είναι ένα κράτος μιζέριας, και παρακμής που πάντα απουσιάζει όταν το χρειαζόμαστε. Είναι ανάγκη να γίνουν βαθιές τομές», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας. Στη συνέχεια ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε προσωπικά στον Πρωθυπουργό, κατηγορώντας τον ότι αρνείται το διάλογο και επιλέγει τη σύγκρουση, την κινδυνολογία, τα εκβιαστικά διλήμματα και την πόλωση για να κρατήσει τους ψηφοφόρους του. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι οι παλιές αυτές συνταγές ανήκουν στο παρελθόν.

    [03] ΒΟΥΛΗ: ΚΟΝΤΡΑ ΣΗΜΙΤΗ - ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

    Απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κώστα Καραμανλή, ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, υπογράμμισε ότι είναι αδικαιολόγητος και άδικος ο χαρακτηρισμός του για κράτος ντροπής.

    «Δεν ήταν παρών το ΕΚΑΜ, το ΕΚΑΒ, η πυροσβεστική, οι μηχανικοί και όλοι αυτοί οι άνθρωποι που βοήθησαν και βοηθούν;» αναρωτήθηκε ο κ. Σημίτης. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν ορισμένες υστερήσεις, αλλά όπως είπε, ποτέ τα τελευταία 100 χρόνια δεν υπήρξε και δεν είχε προβλεφθεί μια τέτοια καταστροφή. «Είπαμε» - υπογράμμισε ο πρωθυπουργός - «να συζητήσουμε σήμερα για τους σεισμούς και όχι για τις κοινοβουλευτικές ομάδες, είτε του ΠΑΣΟΚ, είτε της ΝΔ. Ζήσαμε μια τραγωδία. Η Ελλάδα αντιμετώπισε μια δύσκολη στιγμή. Κάναμε το χρέος μας και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε». Και ο κ. Σημίτης κατέληξε: «Ο λαός κρίνει εσάς που μιλάτε και εμάς με τα έργα μας». Ανταπαντώντας ο κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν δέχεται τις κριτικές επισημάνσεις που κάνει η αντιπολίτευση και ότι διακατέχεται από το άγχος να πει ότι όλα πάνε καλά. «Εμείς δεν λέμε ότι όλα είναι στο μηδέν. Αλλά ότι η κατάσταση είναι μέτρια και ότι θα μπορούσε να είναι καλή» τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Ποτέ ξανά κυβέρνηση δεν είχε τόσο ήπια και εποικοδομητική αντιπολίτευση». Στο σημείο αυτό, κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές για τις «κόντρες» που υπάρχουν ανάμεσα σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος και ιδιαίτερα στην πρόσφατη επίθεση του Θ. Πάγκαλου εναντίον του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Εμείς σας κάνουμε κριτική αντιπολίτευση; Κοιταχτείτε μεταξύ σας. Γιατί εμείς ποτέ δεν είπαμε ότι είναι ύποπτοι οι σύμβουλοι του ΥΠΕΞ ή ότι δεν μιλάνε καλά ελληνικά και ότι είναι προσκολλημένοι στο άρμα μιας ξένης δύναμης όπως είπε pq|svata πρώην υπουργός και στενός συνεργάτης σας».

    [04] ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ

    Θέματα τρομοκρατίας και διμερούς αστυνομικής συνεργασίας συζήτησε κατά τις επαφές του στην Ουάσιγκτον ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Ο κ. Χρυσοχοϊδης συναντήθηκε με το διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένεντ την υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ Τζάνετ Ρίνο και τον υφυπουργό Εξωτερικών για πολιτικές υποθέσεις κ. Πίκεριγκ. Στο θέμα της τρομοκρατίας, το οποίο απασχόλησε τις συναντήσεις του ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέθεσε τις ελληνικές απόψεις και κυρίως το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να δώσει τέλος στο πρόβλημα, το οποίο όμως θεωρεί εσωτερικό ελληνικό πρόβλημα.

    Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι η συνεργασία με όλες τις χώρες που θα ήθελαν να συνεισφέρουν είναι καλοδεχούμενη στα πλαίσια που λειτουργεί το ελληνικός κράτος. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης διαβεβαίωσε ότι στη CIA δεν του ετέθη ζήτημα ελέγχου των στοιχείων σε ό,τι αφορά το DNA και τα υπόλοιπα στοιχεία, τα οποία προέκυψαν από την επίθεση της «17 Νοέμβρη» κατά της Γερμανικής πρεσβείας. Ο Ελληνας υπουργός δήλωσε ότι δε ζήτησε τίποτε συγκεκριμένο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ προσέθεσε ότι η συνεργασία σε επίπεδο εκπαίδευσης θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Ηδη φέτος μέχρι στιγμής δύο ομάδες των 25 αντρών της Ελληνικής Αστυνομίας ήρθαν και εκπαιδεύτηκαν στις ΗΠΑ. Ο κ. Χρυσοχοϊδης, διαβεβαίωσε ότι η ελληνική άποψη, για το ότι δεν έχουν υπάρξει αποτελέσματα μέχρι στιγμής στις έρευνες κατά της τρομοκρατίας, είναι ότι πρόκειται για επιχειρησιακό θέμα και όχι για προβλήματα, τα οποία σχετίζονται με νομοθεσία, κάλυψε τους συνομιλητές του. Επισήμανε δε ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αλλάξει την αντιτρομοκρατική νομοθεσία. Σε ότι αφορά τη συνάντησή του με την κ. Ρίνο η Αμερικανίδα υπουργός έθεσε στον κ. Χρυσοχοϊδη τις ανησυχίες της για το εντεινόμενο οικονομικό έγκλημα μέσω του Internet, το οποίο προβληματίζει ιδιαίτερα την Αμερικανική πλευρά. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την Αμερικανική πλευρά ανησυχεί πάρα πολύ με το ζήτημα της αυξανόμενης εγκληματικότητας στο Κοσσυφοπέδιο και προσανατολίζεται στη δημιουργία μίας πολυεθνούς αστυνομικής δύναμης, η οποία θα προσπαθήσει να αποτρέψει την εξάπλωση της εγκληματικότητας.

    Όμως μέχρι στιγμής, όπως είπε ο Ελληνας υπουργός, δεν έχει διευκρινιστεί το πλαίσιο κάτω από το οποίο θα δουλέψει αυτή η δύναμη, ποιος θα είναι ο εντολέας της και ποιες θα είναι οι αρμοδιότητές της. Ο Ελληνας υπουργός συμμερίζεται τις απόψεις τις οποίες έχουν εκφράσει οι συνομιλητές τους στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τις οποίες η ανεπάρκεια η οποία παρατηρείται στην αστυνομία της Αλβανίας σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα, η οποία υπάρχει στο Κόσοβο όπου δε λειτουργεί αστυνομία δημιουργεί ένα εκρηκτικό κλίμα σε ότι αφορά στις εγκληματικές δραστηριότητες, δηλαδή διακίνηση όπλων και ναρκωτικών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι Ελλάδα και Ιταλία μελετούν από κοινού την υποβολή στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε μίας ειδικής πρότασης για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Ο σχεδιασμός της πρότασης δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα.

    [05] ΒΛΑΒΗ ΣΤΟ C-130 ΠΟΥ ΜΕΤΕΦΕΡΕ ΤΟΝ Δ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Βλάβη σημειώθηκε το απόγευμα στο στρατιωτικό αεροσκάφος C-130 που μετέφερε τον υφυπουργό Αμυνας Δημήτρη Αποστολάκη από την Κύπρο στην Αθήνα. Ο πιλότος διαπίστωσε τη βλάβη λίγο μετά την απογείωση του αεροσκάφους, και επέστρεψε στο αεροδρόμιο. Ακολούθησε μηχανικός έλεγχος στο C-130. Αργότερα θα αποφασιστεί αν ο κ. Αποστολάκης επιστρέψει στην Ελλάδα με το ίδιο αεροσκάφος.

    [06] ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ

    Στα δικαστήρια, καταφεύγουν τα θύματα του σεισμού της 7ης Σεπτεμβρίου αλλά και των ασυνείδητων εργολάβων οικοδομών, που οδήγησαν με τις κακοτεχνίες τους τόσα αθώα θύματα στο θάνατο. Ετσι, κατατέθηκε σήμερα η πρώτη μήνυση από ιδιώτες εις βάρος κατασκευαστών οικοδομής που υπέστη ζημιές από το σεισμό. Δεκαοκτώ ένοικοι πολυκατοικίας στη Μεταμόρφωση Αττικής που έχει κριθεί κατεδαφιστέα, ζητούν την ποινική δίωξη του εργολάβου και του πολιτικού μηχανικού για απάτη σε βαθμό κακουργήματος και για παραβάσεις του οικοδομικού κανονισμού, ενώ παράλληλα θα προσφύγουν και στα αστικά δικαστήρια για αποζημιώσεις.

    Πλήθος κακοτεχνιών , πολλές από τις οποίες είχαν επισημανθεί ακόμη και στους σεισμούς του 1981, παρατήρησαν οι μηχανικοί του δημοσίου, που παρουσίασαν συμπεράσματα και προτάσεις από τις αυτοψίες που διενήργησαν στις σεισμόπληκτες περιοχές.

    Οι μηχανικοί του δημοσίου, επισημαίνουν την ανάγκη η ανακατασκευή των κτιρίων να γίνει χωρίς μπαλώματα, ενώ πρότειναν μεταξύ άλλων να αναθεωρηθεί ο αντισεισμικός κανονισμός, να μη νομιμοποιηθούν τα αυθαίρετα και να υλοποιηθεί πρόγραμμα μετεγκατάστασης επιχειρήσεων που στεγάζονται σε αυθαίρετες οικοδομές. Μια σημαντική επίσης εξέλιξη για την κατάσταση των σεισμοπαθών που ζουν εντός ή εκτός καταυλισμών είναι η απόσυρση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού από τη διαδικασία διαχείρισης της σίτισής τους, την οποία αναλαμβάνει από σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις για σεισμοπαθείς επιτηδευματίες προβλέπει εγκύκλιος που υπέγραψε και προώθησε στις εφορίες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς. Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η παράταση των προθεσμιών για την τήρηση φορολογικών στοιχείων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί καθώς και η δυνατότητα θεώρησης ακόμη και σε περίπτωση καταστροφής των βιβλίων τους. Πάντως , όσο παρατείνεται η παραμονή των σεισμοπαθών στις σκηνουπόλεις, θα αρχίσουν να εμφανίζονται και παρενέργειες στις σχέσεις τους με τις τοπικές αρχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι το απόγευμα , σεισμοπαθείς κάτοικοι της Νέας Φιλαδέλφειας pqaclatopoio}m συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας ότι ο δήμος τους έχει πάρει τις σκηνές και δεν τους περιλαμβάνει στο συσσίτιο. Ο δήμαρχος της πόλης Παντελής Γρετζελιάς επιστρέφει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας υποκινούμενη την κινητοποίηση αυτή και καταγγέλλοντας ότι αρκετοί σεισμοπαθείς δεν χρησιμοποιούσαν τις σκηνές και έπαιρναν μερίδες από το συσσίτιο για να ταϊσουν τα ...κατοικίδιά τους. Υπενθυμίζουμε τέλος ότι από αύριο και μέχρι τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί η απογραφή των καταστροφών και των σεισμοπαθών στις σεισμόπληκτες περιοχές. Πέραν των σεισμοπαθών που διαμένουν στους καταυλισμούς όπου η απογραφή θα γίνει από συνεργεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι υπόλοιποι θα πρέπει να προσέλθουν με βάση το αρχικό του επωνύμου τους και με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στα γραφεία των δήμων.

    [07] ΣΤΟ 2% ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ Ο ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ

    Στο 2% έκλεισε τον μήνα Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Ο πληθωρισμός δεν παρουσίασε καμία μεταβολή σε σχέση με τα επίπεδα στα οποία διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα.

    [08] ΜΕ ΟΡΙΑΚΗ ΑΝΟΔΟ 0,25% ΕΚΛΕΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ Η ΣΟΦΟΚΛΕΟΥΣ

    Οριακή άνοδο, της τάξης του 0,25%, σημείωσε σήμερα ο γενικός δείκτης τιμών στη Σοφοκλέους, που έκλεισε στις 5.926,08 μονάδες, πραγματοποιώντας ένα ακόμη βήμα προς τις 6.000. Πάντως, ο όγκος των συναλλαγών μειώθηκε στα 420 δισ. δρχ, έναντι 487 δισ., κατά τη χτεσινή συνεδρίαση.

    Το επενδυτικό κοινό έδειξε έντονο ενδιαφέρον για «χαρτιά» μεσαίας και πιο υψηλής κεφαλαιοποίησης, με «πρωταγωνίστριες» τις μετοχές των εταιριών που εμπλέκονται σε υποθέσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων. Πάντως, κύκλοι της αγοράς εκτιμούν ότι η νευρικότητα δεν έχει ακόμη εγκαταλείψει τη Σοφοκλέους, αφού οι επενδυτές σπεύδουν σε ρευστοποιήσεις.

    Ειδικότερα, στον τραπεζικό τομέα, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε στις 24.350 δρχ έναντι 23.800 δρχ χτες, ενώ πτωτικά κινήθηκε εκείνη της Ιονικής, που έκλεισε στις 17.250 δρχ, από 17.400 δρχ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση. Περαιτέρω, η μετοχή της Εργασίας υποχώρησε στις 28.600 δρχ από 28.950 δρχ χτες, ενώ εκείνη της Εμπορικής παρέμεινε σταθερή στις 28.200 δρχ. Οι μετοχές της Eurobank και της Πειραιώς τερμάτισαν τη συνεδρίαση στις 13.595 δρχ και τις 8.460 δρχ αντίστοιχα. Στο βιομηχανικό τομέα, η μετοχή της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΕΛΤΑ» ενισχύθηκε στις 13.400 δρχ από 13.150 δρχ χτες, ενώ εκείνη της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) εξακολούθησε την ανοδική της πορεία, κλείνοντας στις 7.800 δρχ από 7.324 δρχ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση. Στις τηλεπικοινωνίες, η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ διαμορφώθηκε στις 7.200 δρχ από 7.100 δρχ, ενώ η μετοχή της PANAFON έκλεισε στις 8.490 δρχ. Η ΙΝΤΡΑΚΟΜ τερμάτισε τη συνεδρίαση στις 31.600 δρχ από 32.000 δρχ χτες. Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής, pou έφτασε στις 16.000 δρχ, λαμβάνοντας ώθηση από τη «μονομαχία» που βρίσκεται σε εξέλιξη για την εξαγορά της, μεταξύ της Blue Circle και Ελλήνων επιχειρηματιών.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [09] ΜΑΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις βομβάρδισαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας χωριά και στρατιωτικές δυνάμεις της Τσετσενίας, σύμφωνα με τσετσένους αξιωματούχους ενώ το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ITAR-TASS αναφέρει ότι τα ρωσικά μαχητικά έπληξαν στόχους των ισλαμιστών ανταρτών που δρουν στην περιοχή. Οι ρωσικές ομοσπονδιακές δυνάμεις, σύμφωνα με το ITAR-TASS, βομβάρδισαν κατά τη διάρκεια της νύχτας στρατόπεδα ανταρτών σε ορεινές περιοχές της νότιας Τσετσενίας καθώς και θέσεις όπου έχουν αναπτυχθεί στρατεύματα των Τσετσένων. Οι συγκρούσεις μεταξύ των Ρώσων και των Τσετσένων μαίνονται για δεύτερη εβδομάδα και οι απώλειες είναι μεγάλες και για τις δύο πλευρές. Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν την αναζήτηση των πιλότων των δύο μαχητικών αεροσκαφών που δεν επέστρεψαν στη βάση τους την προηγούμενη εβδομάδα, μετά από επιχειρήσεις στην Τσετσενία. Σ.Π.

    [10] ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΝΟΣΕΤ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΑΠΟΦΑΝΘΗΚΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

    Ανοιξε ο δρόμος για την έκδοση του πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, στην Ισπανία, όπου κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, μετά από σχετική απόφαση που εξέδωσε πριν από λίγο βρετανικό δικαστήριο. Ο 83χρονος Πινοσέτ, ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο και τέθηκε σε κατ' οίκον περιορισμό στο Λονδίνο, βρέθηκε ένοχος για την κατηγορία της συνωμοσίας και συμμετοχής σε βασανιστήρια, ενώ κατηγορείται και για 34 συγκεκριμένες περιπτώσεις βασανισμού πολιτών, κατά τα δύο τελευταία χρόνια της 17ετούς δικτατορίας του. Οι δικηγόροι του Χιλιανού δικτάτορα έχουν προθεσμία 15 ημερών για να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης που, όπως υποστηρίζουν, είχε πολιτικά κίνητρα, ενώ ο Πινοσέτ θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό.

    Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν ή εξαφανίσθηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Πινοσέτ, ενώ δεκάδες χιλιάδες εγκατέλειψαν τη χώρα, καθώς δεν άντεχαν το καθεστώς, που είχε επιβάλει ο πρώην δικτάτορας της Χιλής. Σ.Π.

    [11] ΕΠΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Η Τουρκία έχει ετοιμάσει σχέδια για επτά συμφωνίες που θα εξεταστούν στον τρίτο κύκλο των ελληνοτουρκικών συνομιλιών ,οι οποίες θα πραγματοποιηθούν, σε δύο φάσεις, από τις 21 έως τις 23 Οκτωβρίου, στην Αθήνα και 25-26 του μηνός στην Αγκυρα. Όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι ΝTV τα σχέδια των συμφωνικών αφορούν τους τομείς του τουρισμού, του πολιτισμού, την συνεργασία σε θέματα περιβάλλοντος, την αποφυγή της διπλής φορολόγησης, την προώθηση των αμοιβαίων επενδύσεων και την οικονομική, εμπορική και τεχνική συνεργασία και θα αποσταλούν εντός των ημερών στην Αθήνα. Στα σχέδια συμφωνιών που ετοίμασε η Αγκυρα προβλέπεται για τον τομέα του τουρισμού η από κοινού διοργάνωση τουριστικών ταξιδιών στο Αιγαίο και η αμοιβαία διευκόλυνση των γιωτ που κινούνται στο Αιγαίο. Στον τομέα του πολιτισμού προβλέπεται η ανταλλαγή καλλιτεχνών και στον τομέα του περιβάλλοντος η από κοινού λήψη μέτρων για να διατηρηθεί καθαρή η θάλασσα.

    Το NTV επισημαίνει ότι στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας τα πράγματα καθυστερούν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει σχέδιο πιθανής συμφωνίας. Η ιδιαιτερότητα του τρίτου κύκλου των ελληνοτουρκικών συνομιλιών είναι ότι στις συναντήσεις δεν θα μετέχουν μόνο αρμόδιοι του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και αρμόδιοι φορέων που σχετίζονται με τα υπό συζήτηση θέματα.

    [12] ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΙΤΑΛΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ

    Η Ιταλία «ξεπάγωσε» 220,7 εκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμηση της υποδομής και της βιομηχανίας στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο θα σταλούν σε δύο δόσεις, με στόχο να προσφέρουν βοήθεια στην ανοικοδόμηση της κατεστραμένης από τέσσερις πολέμους μέσα σε μία δεκαετία περιοχής. Ο υπουργός Εμπορίου Πιέρο Φάσινο δήλωσε ότι το χρηματικό ποσό θα υποστηρίξει το πρόγραμμα πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και θα χρησιμοποιηθεί για να δώσει κίνητρα στις εταιρείες, να δημιουργηθούν κοινές επιχειρήσεις και για να βοηθήσει τις εταιρείες να αποκαταστήσουν τις ζημιές που υπέστησαν από τον πόλεμο. Υπογραμμίζοντας την προοπτική της βοήθειας της Ιταλίας για την περιοχή των Βαλκανίων, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Λαμπέρτο Ντίνι δήλωσε ότι ορισμένα σχέδια έχουν δρομολογηθεί ήδη. Ο επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο Μπερνάρ Κουσνέρ, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ρώμη καλωσόρισε την κίνηση βοήθειας της Ιταλίας στην περιοχή. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 8 October 1999 - 19:44:35 UTC