Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News, 99-10-12

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 12 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΕΤΣΕΒΙΤ
  • [02] ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
  • [04] ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Η Ν.Δ. ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ
  • [05] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ
  • [06] ΧΟΜΠΑΧ-ΠΡΟΝΤΙ-ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Γ. Γ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ
  • [08] ΠΕΡΙΠΟΥ 166.000 ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ Β.ΚΑΥΚΑΣΟ
  • [09] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΙΑΝΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΙΚΟ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΜΗΝΥΜΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΟΝ ΕΤΣΕΒΙΤ

    Προφορικό μήνυμα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη μετέφερε στην Αγκυρα ο πρέσβης της Ελλάδας στην Τουρκία, Ιωάννης Κοράντης, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ σε εθιμοτυπική επίσκεψη, με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων καθηκόντων του.

    Στο μήνυμά του ο Ελληνας πρωθυπουργός εκφράζει την επιθυμία του για τη συνέχιση του διαλόγου που έχει αρχίσει μεταξύ των δυο χωρών με στόχο τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Από την πλευρά του ο Μπουλέντ Ετζεβίτ ευχαρίστησε και πάλι την ελληνική κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσέφερε στην Τουρκία και επανέλαβε και αυτός την επιθυμία να συνεχιστεί ο διάλογος που έχει αρχίσει.

    Ωστόσο, ο Τούρκος πρωθυπουργός επανέλαβε στον Ελληνα πρέσβη τις θέσεις της τουρκικής ηγεσίας ότι το κυπριακό θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά και να μην συνδεθεί με τα άλλα ελληνοτουρκικά θέματα.

    [02] ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΛΙΝΤΟΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Δέκα μέρες νωρίτερα από ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί θα episjevte_ τη χώρα μας ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον. Η επίσημη αιτιολογία για την αλλαγή στην ημερομηνία άφιξής του είναι ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επιθυμεί να βρίσκεται στις ΗΠΑ στις 24 Νοεμβρίου, ημέρα των Ευχαριστιών. Ο κ. Κλίντον θα παραμείνει στην Αθήνα από τις 13 ως τις 15 Νοεμβρίου και αμέσως μετά θα μεταβεί στην Αγκυρα και την Κωνσταντινούπολη όπου θα έχει αντίστοιχες επαφές με την τουρκική ηγεσία. Η επίσκεψη Κλίντον πραγματοποιείται σε μία περίοδο έντονης κινητικότητας στα ελληνοτουρκικά και αλλαγής του κλίματος μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις δύο χώρες. Ερωτηθείς για την αλλαγή αυτή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι έγινε ύστερα από επιθυμία της αμερικανικής πλευράς, ώστε να διευκολυνθεί η παρουσία της Χίλαρι Κλίντον.

    [03] Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ: ΘΕΤΙΚΗ Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

    Την εκτίμηση ότι η πορεία της οικονομίας είναι θετική όμως χρειάζεται ακόμη αυξημένη προσοχή στη δημοσιονομική διαχείριση εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, σε δηλώσεις του αμέσως μετά από σύσκεψη που είχε με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τον προϋπολογισμό του 2000, η πορεία της οικονομίας και θέματα που αφορούν την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και την πορεία των επιτοκίων.

    Όπως είπε ο κ. Παπαντωνίου, ο προϋπολογισμός θα κατατεθεί την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου στη Βουλή. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας επισήμανε ότι η προοπτική της ΟΝΕ εμφανίζεται πλέον αρκετά βέβαιη, είπε όμως ότι πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και απηύθυνε έκκληση στους επιχειρηματίες να παγώσουν τις τιμές στα προϊόντα τους. Σχετικά με το κόστος από τον σεισμό στην Αττική ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ότι υπολογίζεται σε διακόσια δισεκατομμύρια δραχμές, διευκρίνισε όμως ότι το γεγονός αυτό δεν ανατρέπει την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Για τα επιτόκια, τέλος, είπε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος αναμένει τα στοιχεία από τα επίπεδα του πληθωρισμού του Οκτωβρίου και μετά θα προβεί σε ανάλογες κινήσεις.

    [04] ΓΙΑ ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙ Η Ν.Δ. ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

    Για άσκηση μυστικής διπλωματίας κατηγορεί τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Αρης Σπηλιωτόπουλος, αναφερόμενος στο μήνυμα του πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογο του Μπουλέντ Ετσεβίτ, το περιεχόμενο του οποίου χαρακτηρίζει απαράδεκτο και ως ένα ακόμα βήμα υποχώρησης.

    Ο κ. Σπηλιωτόπουλος καλεί τον πρωθυπουργό, αν το μήνυμα ήταν γραπτό να το δώσει αμέσως στη δημοσιότητα, ενώ αν ήταν προφορικό να δώσει πλήρη στοιχεία γι αυτό. Τον εγκαλεί για την ουσία του θέματος και για τη σύγχυση που έχει δημιουργηθεί από τις διαρροές προς τον Τύπο και επισημαίνει:»Το γραπτό ή προφορικό μήνυμα του κ. Σημίτη-εφόσον θίγει τα θέματα που αναφέρονται στα σχετικά, μη diaxeud|lema, δημοσιεύματα-είναι από πάσης πλευράς απαράδεκτο. Αποτελεί ένα ακόμα βήμα υποχωρήσεως που κάνουμε όχι μόνο χωρίς κανένα χειροπιαστό αντάλλαγμα, αλλά και παρέχοντας στον Τούρκο πρωθυπουργό την αφορμή και την ευκαιρία να επαναλάβει τις απαράδεκτες απόψεις του και να προβάλλει τις τουρκικές εις βάρος μας διεκδικήσεις, μέσα από την υπογράμμιση συνεχίσεως του διαλόγου».

    [05] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΑΘΗΝΩΝ

    Προτροπή προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο να ασχοληθεί με τα φλέγοντα προβλήματα των ανθρώπων της εποχής μας και όχι με την αύξηση και επέκταση τίτλων, απευθύνει ο οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, με επιστολή του προς τον κ. Χριστόδουλο την οποία δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Η Καθημερινή».

    Ο οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρεται σε ζητήματα που συζητούνται στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος και παίρνει θέση σε ορισμένα από αυτά. Δεν αναγνωρίζει στον Αρχιεπίσκοπο το δικαίωμα να απονέμει τίτλους σε κληρικούς και λαικούς. Αμφισβητεί το δικαίωμα του να θεωρεί τον εαυτό του «πρώτον» και σημειώνει πως η θέση αυτή ανήκει στην Ιερά Σύνοδο στην οποία προεδρεύει ο μητροπολίτης Αθηνών. Ως προς το θέμα της μνημόνευσης του ονόματος του Αρχιεπισκόπου τονίζει ότι αυτή μπορεί να γίνεται κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας μόνο στην επισκοπική του περιφέρεια.

    Μεταξύ των άλλων στην επιστολή του ο Πατριάρχης επισημαίνει:»Ο Πατριαρχικός και Συνοδικός Τόμος του αυτοκεφάλου ουδεμίαν απονέμει τω τε Μητροπολίτη (και νυν Αρχιεπίσκοπω) Αθηνών υπεροχικήν έναντι των λοιπών επαρχιούχων Αρχιερέων της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος θέσιν».

    Σε άλλο σημείο υπογραμμίζει:»Το αληθές είναι ότι αυτή αύτη η αρχικώς αντικανονικώς ανακηρυχθείσα αυτοκέφαλος Εκκλησία της ελλάδος ώρισε την Ιεράν Σύνοδον ως Υπερτάτην Αρχήν, άνευ Πρώτου, ει μη μόνον Πρόεδρον αυτής. Φρονούμεν δε ότι η τήρησις των παραδεδομένων ήτοι η μνημόνευσις εκ μέρους μεν των ιεραρχών της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος «της Ιεράς ημών Συνόδου» και εκ μέρους των ιεραρχών των Νέων Χωρών «του Αρχιεπισκόπου και Π{ατριάρχου ημών (δείνος) και της Ιεράς ημών Συνόδου», κατά την παραδεδομένην τάξιν είναι οδός αρίστη». Επισημαίνει ακόμα πως:»Η εποχή ημών, εποχή πραγματιστική και ωφελιμιστική, μετ αδιαφορίας, ενίοτε δε και μετά περιφρονήσεως και εμπαικτικής συγκαταβάσεως, ακούει τους κληρονομημένους τίτλους, τους οποίους εκ σεβασμού προς την παράδοσιν αναγκαζόμεθα άπαντες οι την Εκκλησίαν διακονούντες όπως χρησιμοποιώμεν . Ανησυχούμεν όμως σφοδρώς εκ του φόβου ότι η ανεκτική στάσις των συνανθρώπων ημών ως προς την απλήν εξ ιστορικών λόγων χρήσιν αυτών θα μεταβληθεί εις εχθρικήν προς εκείνους εξ ημών οι οποίοι, εν μέσω τόσων ουσιαστικών προβλημάτων, ως η ανακούφισις των θυμάτων των πολέμων, των σεισμών, των παντοειδών διώξεων, των ναρκωτικών, των oijokocij~m μολύνσεων και πρωτίστως των πνευματικών μολύνσεων, δι ων δηλητηριάζεται η ψυχική και πνευματική υγεία των κοινωνιών και των ατόμων, ενασχολούμεθα ουχί, ως δει, με την αντιμετώπισιν των φλεγόντων ουσιαστικών προβλημάτων των ποιμνίων ημών, αλλά με την αύξησιν και επέκτασιν τίτλων αφορώτων εις τα πρόσωπα ημών. Εχομεν δε τη βεβαιότητα ότι η ανακίνησις των εν τω παρόντι Γράμματι αναφερομένων θεμάτων οποτεδήποτε, αλλά ιδία κατά τας παρούσας στιγμάς, καθ ας τεράστια ορθούνται ενώπιον ημών παντοειδή ουσιαστικά προβλήματα, μόνον δυσμενή σχόλια, βλάβηνκαι απομάκρυνσιν του ορθοδόξου ποιμνίου από των ποιμένων αυτού θα επιφέρει».

    [06] ΧΟΜΠΑΧ-ΠΡΟΝΤΙ-ΤΖΟΥΓΚΑΝΟΒΙΤΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ

    Στη Θεσσαλονίκη θα έλθει στις 2 και 3 Νοεμβρίου ο ειδικός συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας, Μπόντο Χόμπαχ, συμμετέχοντας στο διεθνές συνέδριο για την ανασυγκρότηση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), η ΔΕΘ και οι εκδόσεις Euromoney.

    Στις εργασίες του συνεδρίου θα συμμετάσχει, εξάλλου, ο Μαρκ Φράνκο, ο άνθρωπος που βρίσκεται στο «τιμόνι» της ομάδας εργασίας της Κομισιόν, για την ανασυγκρότηση των Βαλκανίων. Ενδεικτικό της βαρύτητας που αποδίδει στο συνέδριο η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι και το γεγονός ότι το «παρών» ενδέχεται να δώσει ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι.

    Ως επίσημος ομιλητής έχει προσκληθεί να συμμετάσχει στο συνέδριο ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, ο οποίος αποτελεί και τον μοναδικό εισηγητή που προέρχεται από το γεωγραφικό χώρο της πρώην Γιουγκοσλαβίας. «Η διεθνής κοινότητα δεν δέχεται ως συνομιλητές αξιωματούχους της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης, οπότε ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου ήταν ο μοναδικός που θα μπορούσε να εκπροσωπήσει την περιοχή στην παρούσα φάση», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ, Βασίλης Τακάς, στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης τύπου, ενόψει του συνεδρίου.

    Στο μεταξύ, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γιάννος Παπαντωνίου, θα παρουσιάσει το ελληνικό σχέδιο ανασυγκρότησης των Βαλκανίων στους ομολόγους του από τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, την Αλβανία, τη Ρουμανία και το Κοσσυφοπέδιο. Μάλιστα, η βουλγαρική πλευρά θα εκπροσωπηθεί «εις διπλούν», από τους Υπουργούς Βιομηχανίας, Αλεξάντερ Μπόσκοφ και Εμπορίου-Τουρισμού, Βαλεντίν Βασίλεφ.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ Γ. Γ ΤΟΥ ΝΑΤΟ Ο ΤΖΟΡΤΖ ΡΟΜΠΕΡΤΣΟΝ

    Την Πέμπτη αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, o οποίος αντικαθιστά τον Χαβιέ Σολάνα. O Tζορτζ Ρόμπερτσον γεννήθηκε το 1946 στο Πορτ Ελεν της Μεγάλης Βρετανίας και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Dundee με letaptuwiaj]r σπουδές στα οικονομικά το 1968. Διετέλεσε γραμματέας του υπουργού Κοινωνικών Υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας το 1979 ενώ μετά την εκλογική αναμέτρηση του ίδιου έτους βρέθηκε στην αντιπολίτευση, ασχολούμενος με υποθέσεις της Σκωτίας και από το 1982 έως το 1993 με θέματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής . Το 1983 διετέλεσε αναπληρωτής εκπροσωπος της αντιπολίτευσης για θέματα της Κοινοπολιτείας και της εξωτερικής πολιτικής ενώ από το 1984 έως το 1993 υπήρξε εκπρόσωπος για τις ευρωπαϊκές σχέσεις. Ο Τζορτζ Ρόμπερτσον είναι πρώην Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Σκωτίας και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Westminster για τη Δημοκρατία ενώ έχει διατελέσει και ως Αντιπρόεδρος του Βρετανικού Συμβουλίου για εννέα χρόνια.

    Ο νέος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ υπήρξε Αντιπρόεδρος της αμερικοβρετανικής κοινοβουλευτικής ομάδας και επίτιμος Πρόεδρος της γερμανοβρετανικής κοινοβουλευτικής ομάδας ενώ του έχει απονεμηθεί ο Μεγάλος Σταυρός του γερμανικού από τον Πρόεδρο της Γερμανίας το 1991. O Tζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος βρίσκεται στην πολιτική σκηνή της Μεγάλης Βρετανίας από το 1978, είχε το αξίωμα του υπουργού Αμυνας της Μεγάλης Βρετανίας από τον Μαϊο του 1997 έως και εχθές, οπότε και ο βρετανός Πρωθυπουργός διόρισε στη θέση του τον Τζεφ Χουν, ενώ τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους του απονεμήθηκε ο τίτλος του Λόρδου. Σ.Π.

    [08] ΠΕΡΙΠΟΥ 166.000 ΤΣΕΤΣΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ Β.ΚΑΥΚΑΣΟ

    Στους 166.000 ανήλθαν οι τσετσένοι πρόσφυγες στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εκτάκτων Περιστατικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, περίπου 83.000 πρόσφυγες έχουν απογραφεί μέχρι στιγμής από την μεταναστευτική υπηρεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας ενώ οι περισσότεροι εκ των προσφύγων βρίσκονται στην Ινγκουσετία. Το ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Περιστατικών ετοιμάζει την αποστολή 52 τόνων ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τσετσενία προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών ομοσπονδιακών δυνάμεων. Το αεροπλάνο με την ανθρωπιστική βοήθεια θα προσγειωθεί στο Μόζντοκ της Βόρειας Οσετίας και στη συνέχεια η βοήθεια θα μεταφερθεί οδικώς με τη συνοδεία ρώσων στρατιωτών στην Τσετσενία. Σ.Π.

    [09] ΤΟΥΡΚΙΑ:ΕΚΚΛΗΣΗ ΔΙΑΝΟΥΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΟΥΡΔΙΚΟ

    Ομάδα 60 συγγραφέων και καλλιτεχνών της Τουρκίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία ζητούν την άμεση επίλυση του κουρδικού προβλήματος και βελτίωση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. «Σήμερα η Τουρκία φαίνεται ότι προδίδει τους σημαντικούς νόμους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, ενώ το κρισιμότερο πρόβλημα είναι το κουρδικό, το οποίο όμως πιστεύουμε ότι έχει τη d}malg να το επιλύσει», αναφέρεται στο ανακοινωθέν. Οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι οι συνεχείς επί δεκαετίες προσπάθειες να μετατραπούν οι Κούρδοι σε Τούρκους έχει αποτύχει, προσθέτοντας ότι «στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού βήματος που θα αποτελέσει παράδειγμα για όλο τον κόσμο, η Τουρκία θα πρέπει να λύσει το κουρδικό, αγκαλιάζοντας τους Κούρδους πολίτες της με τα δικαιώματά τους. Η αρχαία ιστορία και πολιτιστική κληρονομιά των Κούρδων πρέπει να αποτελέσει ένα σημαντικό κομμάτι του πλούτου της Τουρκίας». Στη συνέχεια υποστηρίζεται η εκπαίδευση της κουρδικής γλώσσας και η ανάγκη οργάνωσης τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων των Κούρδων, που θα κατοχυρώνονται συνταγματικά. Στη δήλωση που απευθύνεται στον Τούρκο πρόεδρο, τον πρωθυπουργό, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση, η τουρκική πολιτική ηγεσία καλείται «να σώσει την Τουρκία από την ντροπή της» και να ενδιαφερθούν για τις κοινωνικές πληγές της χώρας, όπως και για αυτές του σεισμού. Ε.Ρ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Tuesday, 12 October 1999 - 20:06:48 UTC