Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-10-15

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 15 Οκτωβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΛΟΓΑΧΟΣ Γ. ΚΟΠΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΧΑΖΙΑ
  • [02] ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙKΗ
  • [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΤΑΜΠΕΡΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
  • [04] ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ
  • [05] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ: ΧΑΛΚΙΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ Ο Δ. ΤΑΜΠΑΚΟΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 1999
  • [07] ΡΩΣΙΑ:ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
  • [08] ΔΥΟ ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
  • [09] ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ»

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΗΚΕ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΛΟΓΑΧΟΣ Γ. ΚΟΠΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΑΠΧΑΖΙΑ

    Απελευθερώθηκαν το μεσημέρι ο Ελληνας λοχαγός, Γιώργος Κόπανος και οι άλλοι δύο παρατηρητές του ΟΗΕ που κρατούνταν στην Απχαζία από ενόπλους που τους είχαν απαγάγει. Χθες οι αντάρτες απελευθέρωσαν τους υπόλοιπους τέσσερις αξιωματικούς του ΟΗΕ. Οι τρεις παρατηρητές που απελευθερώθηκαν το μεσημέρι οδεύουν σε ελεγχόμενη από τον ΟΗΕ περιοχή της Γεωργίας. Δύο Ελληνες, ένας στρατιωτικός και ένας διπλωμάτης μεταβαίνουν στη Γεωργία.

    [02] ΚΑΤΑΡΤΙΖΕΤΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΘΕΜΕΛΙΩΔΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΠΟΛΙΤΙKΗ

    Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης αποφάσισε τη συγκρότηση οργάνου το οποίο θα καραρτίσει τον χάρτη θεμελιωδών δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη. Όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών, Στέλιος Περράκης, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση, «το θέμα έμενε ανοιχτό επί τριάντα χρόνια». Το θέμα, συμπλήρωσε, «θα καταλήξει επί Γαλλικής Προεδρίας sto τέλος του 2000».

    Το όργανο αυτό θα συγκροτείται από: έναν (1) εκπρόσωπο από κάθε χώρα - μέλος από τους «15» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο εκπροσώπους των νομοθετικών σωμάτων κάθε χώρας (εμείς θα στείλουμε 2 από το Κοινοβούλιο), και 16 εκπροσώπους του Ευρωκοινοβουλίου (για να υπάρχουν 8 ομάδες πολιτικές στο Ευρωκοινοβούλιο). Η συγκρότηση του οργάνου θα ξεκινήσει επί Φινλανδικής Προεδρίας, έως το τέλος του 1999. Ο κ. Περράκης, στη διάρκεια ενημέρωσης προς τους δημοσιογράφους, τόνισε πως το γεγονός αυτό «...αποτελεί κίνητρο για την κοινωνία των πολιτών να κινητοποιηθεί και να πει την άποψή της». Ο Πρόεδρος του οργάνου θα εκλέγεται από το σώμα, έπειτα από πρόταση του Φινλανδού Πρωθυπουργού, Πάαβο Λίπονεν. Ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως, «όλες οι ελληνικές θέσεις πέρασαν». Τώρα, βέβαια, προκύπτουν ερωτήματα για το ποιος θα είναι ο κατάλογος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Π.χ. θα υπάρχουν τα δικαιώματα των αλλοδαπών ή των μειονοτήτων; Η ελληνο-ιταλική πρωτοβουλία Σχετικά με την ελληνο-ιταλική πρωτοβουλία για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της λαθρομετανάστευσης, ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας και την διαθεσιμότητα της Ελλάδας γι' αυτό το σκοπό. Σύμφωνα με τον κ. Περράκη «η πρωτοβουλία θα εκδηλωθεί τις επόμενες εβδομάδες». Θα αφορά σε πρώτη φάση την Αδριατική και το Ιόνιο και σε δεύτερη συνεργασία και με τα Δυτικά Βαλκάνια «που παράγουν εγκληματικότητα». Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ' Αλέμα μίλησε για το θέμα. Πρόσφατα, οι Ιταλοί είχαν προτείνει μια διάσκεψη στην Αγκόνα για την περιοχή της Αδριατικής. 'συλο και πρόσφυγες Για το ζήτημα του ασύλου και των προσφύγων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι δεσμεύτηκε ότι αν είχε μια λευκή βίβλο σ' ένα χρόνο «θα έχουμε μια συγκεκριμένη πολιτική για το άσυλο και τους πρόσφυγες».

    Στο θέμα της μετανάστευσης τονίστηκαν οι δύο όψεις της, η εσωτερική πολιτική μετανάστευση (οι νόμιμοι μετανάστες) και η εξωτερική. Οι πρώτοι, λέει ο Γ.Γ. του Υπουργείου Εξωτερικών, πρέπει να ενσωματωθούν με εναρμονισμένη πολιτική και ότι πρέπει να γίνει ενσωμάτωση υπό προϋποθέσεις «και για ορισμένες κατηγορίες λαθρομεταναστών». Όσον αφορά την εξωτερική διάσταση πρέπει οι συμφωνίες επανεισδοχής «να γίνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση με Τρίτες χώρες». Η Αυστρία Ο Αυστριακός Καγκελάριος στην παρέμβασή του στην Σύνοδο μίλησε για την αυξημένη παρουσία ξένων στη χώρα του, για την παρουσία λαθρομεταναστών, προσφύγων, τις αιτήσεις ασύλου. Όλα αυτά, βέβαια, σε συνάρτηση με την άνοδο των ναζιστών στις τελευταίες εκλογές στη χώρα του. (Χ.Σ.)

    [03] Η ΕΛΛΑΔΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΟ ΤΑΜΠΕΡΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου ανέλυσε τις ελληνικές θέσεις όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, στη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης της έκτακτης Συνόδου Κορυφής. Συμπληρωματικά παρέσχε διευκρινήσεις και ο αναπληρωτής του Χρ. Ροκόφυλλος. Στην συνέντευξη παρίστατο ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημ. Ρέππας. Η Ελλάδα ζητά από τη Σύνοδο να δώσει συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις στην Επιτροπή. Συγκεκριμένα ο κ. Παπανδρέου τοποθετήθηκε ως εξής: Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στο Τάμπερε για να συζητήσουμε και να εγκρίνουμε κατευθυντήριες γραμμές που θα μας οδηγήσουν στην σταδιακή υιοθέτηση δέσμης μέτρων, τα οποία θα αναβαθμίσουν θεσμικά τη ζωή στην ΕΕ, βελτιώνοντας ποιοτικά και πρακτικά την καθημερινότητα των Ευρωπαίων συμπολιτών μας. Συζητήσαμε σειρά θεμάτων που αποβλέπουν στη δημιουργία ενός χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης, όπου η κατοχύρωση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων δεν θα προσεγγίζεται μόνον με μέτρα καταστολής, αλλα υπό το πρίσμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της προστασίας των προσφύγων και άλλων κατηγοριών πολιτών που χρειάζονται διεθνή προστασία.

    Από πλευράς μας, προβάλλαμε ότι καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία του ενιαίου Δικαστικού Χώρου θα διαδραματίσουν η αμοιβαία αναγνώριση δικαστικών αποφάσεων, αστικών και ποινικών, σε συνδυασμό με την εναρμόνιση -στο μέτρο του δυνατού- των εθνικών νομοθεσιών, η σύγκλιση των νομοθεσιών όσον αφορά την καταπολέμηση συγκεκριμένων εγκλημάτων που αποτελούν προτεραιότητα της ΕΕ, όπως το ξέπλυμα χρήματος, η εμπορία ανθρώπων, εγκλήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, ναρκωτικών κ.λ.π. Τονίσαμε την ανάγκη για τον Ευρωπαίο Πολίτη να μπορεί να προασπίζεται τα δικαιώματά του αποτελεσματικά οπουδήποτε και αν βρεθεί μέσα στην ΕΕ (απευθείας πρόσβαση στη δικαιοσύνη, νομική βοήθεια, αποζημίωση θυμάτων). Επίσης υποστηρίξαμε την άποψη μιας προωθημένης συνεργασίας σε δικαστικό και εισαγγελικό επίπεδο με την μορφή μιας «μονάδας» συντονιστικού κατ' αρχήν χαρακτήρα, με αρμοδιότητες -σε πρώτη φάση- την καταπολέμηση της απάτης στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και συντονισμό των Εθνικών Αρχών στο πλαίσιο της ποινικής δίωξης (EUROJUST).

    Στον τομέα του διασυνοριακού εγκλήματος, των οργανωμένων δηλαδή εγκληματικών ομάδων-δικτύων που δρουν συντονισμένα εντός και εκτός του χώρου της Ενωσης, όπως είναι φυσικό, η Ελλάδα εστιάζει το ενδιαφέρον της στην περιοχή των Βαλκανίων. Ζητήσαμε, λοιπόν, από τους εταίρους μας την ανάληψη πρωτοβουλιών, με τη μορφή σχεδίου δράσης για την πρόληψη και αντιμετώπιση της οργανωμένης εγκληματικότητας, λόγω έλλειψης σταθερότητας και αντιθέσεων που επικρατούν στις χώρες της περιοχής.

    Αναφερθήκαμε ειδικότερα στην πρόληψη και καταπολέμηση της εγκληματικότητας των νέων και στην με κάθε τρόπο αντιμετώπιση της εκμετάλλευσης των παιδιών. Στον τομέα του Ασύλου και της Μετανάστευσης οι προτεραιότητες της Ελλάδας είναι: Ανάπτυξη κοινοτικής πολιτικής που θα θωρακίζει τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Προώθηση προσέγγισης για μια λογική μετατροπή της παράνομης μετανάστευσης σε νόμιμη, που θα γίνει βεβαίως με συμβάσεις για τη νόμιμη μετανάστευση, βοήθεια προς τις τρίτες χώρες για μείωση μεταναστευτικών ροών και με άλλα πρόσφορα μέτρα αντιμετώπισης του διεθνούς προβλήματος της μετανάστευσης. Αυτό αποτελεί θέμα ιδιαίτερης ευαισθησίας για τη χώρα μας, λόγω των εκτεταμένων εξωτερικών συνόρων και της γεωγραφικής θέσης της. Ανάπτυξη αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση των βαρών που προκύπτουν από τις ροές υπηκόων τρίτων χωρών προς την ΕΕ (burden sharing) στην εσωτερική και εξωτερική διάστασή τους, καθώς και αποδοχή της αρχής όπως τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. δέχονται πρόσφυγες με βάση συγκεκριμένες ποσοστώσεις, οι οποίες θα αναλογούν στο πληθυσμιακό και οικονομικό τους δυναμικό.

    Η σύναψη κοινοτικών συμφωνιών επανεισδοχής με χώρες υψηλού λαθρομεταναστευτικού κινδύνου, όπως είναι για την Ελλάδα η Τουρκία, Ρωσία και η Ινδία. Η επιδίωξη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου μέσω κοινών ουσιαστικών και δικονομικών κανόνων. Σύσταση αυτόνομου Ευρωπαϊκού Ταμείου για τους πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες για παροχή βοήθειας προς χώρες που υφίστανται κυρίως τα βάρη των μετακινήσεων αυτών.

    [04] ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΑΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΙ ΕΠΙΤΡΟΠΟΙ

    Περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τον σεισμό επισκέφθηκαν το πρωί η ελληνίδα κοινοτική επίτροπος Αννα Διαμαντοπούλου και ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για την περιφερειακή πολιτική Μισέλ Μπαρνιέ. Τους δύο επιτρόπους συνόδευσε ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ Χρήστος Βερελής. Σε δηλώσεις της η κ. Διαμαντοπούλου επισήμανε ότι θα διατεθούν πόροι από το Β΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης για την ενίσχυση των σεισμοπαθών. Θα υπάρξουν δε εξειδικευμένα προγράμματα, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Από την πλευρά του ο κ. Μπαρνιέ σημείωσε ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι μεγαλύτερο από εκείνο που είχε εκτιμήσει αρχικά. Εξάλλου ο κ. Βερελής γνωστοποίησε ότι πολύ σύντομα θα παραδοθούν άλλα χίλια λυόμενα στους σεισμοπαθείς του Μενιδίου. Στη συνέχεια η κ. Διαμαντοπούλου και ο κ. Μπαρνιέ είχαν διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη και Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου.

    [05] ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΕΝΟΡΓΑΝΗΣ: ΧΑΛΚΙΝΟ ΣΤΟΥΣ ΚΡΙΚΟΥΣ Ο Δ. ΤΑΜΠΑΚΟΣ

    Αλλη μία σπουδαία επιτυχία για τον ελληνικό αθλητισμό καταγράφηκε σήμερα αυτή τη φορά στην ενόργανη γυμναστική. Ο Θεσσαλονικιός Δημοσθένης Ταμπάκος κατέκτησε τη τρίτη θέση και πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξάγεται στο Τιαντζίν της Κίνας Ο πρωταθλητής του Σπάρτακου Θεσσαλονίκης ανέβηκε τρεις θέσεις μετά την έκτη που κατέκτησε στο προηγούμενο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, καθώς συγκέντρωσε 9.712 βαθμούς στον τελικό των κρίκων σε ένα πολύ καλό και δύσκολο πρόγραμμα. Πρώτος στους κρίκους αναδείχθηκε ο Κινέζος Ζεν Τογκ με 9.775 βαθμούς και δεύτερος ο Ούγγρος Σίλβεστερ Τσόλανι.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΣΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΧΩΡΙΣ ΣΥΝΟΡΑ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ 1999

    Στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα απονεμήθηκε το τελευταίο Νόμπελ Ειρήνης του αιώνα, όπως ανακοίνωσε η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ. Η διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση, η οποία έχει ως έδρα τη Γαλλία, έχει παρουσία σε όλα τα μέρη του κόσμου όπου υπάρχει ανάγκη παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας ενώ τα μέλη της είναι τα τελευταία που εγκαταλείπουν τις ζώνες πολέμου όπου υπάρχουν άνθρωποι που χρειάζονται τη βοήθειά τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ είχε πάρει την απόφαση να τιμήσει με το Νόμπελ Ειρήνης 1999 τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα στις 26 Σεπτεμβρίου, αλλά κράτησε την απόφαση μακριά από τη δημοσιότητα έως σήμερα. Το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 960.000 δολαρίων και την προηγούμενη χρονιά είχε μοιραστεί στους πολιτικούς Ντέιβιντ Τρίμπλ και Τζον Χιουμ, που αντιπροσωπεύουν τις αντιμαχόμενες κοινότητες των Προτεσταντών και των Καθολικών της Βορείου Ιρλανδίας.

    Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα προσφέρουν τη βοήθειά τους σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης, στα θύματα που προκαλούνται είτε από φυσικούς είτε από ανθρώπινους παράγοντες και σε όσους υποφέρουν εξαιτίας εξεγέρσεων, χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική, φιλοσοφική ή πολιτική διάκριση. Εργαζόμενοι στο πλαίσιο αυστηρής ουδετερότητας και πλήρους αμεροληψίας διεκδικούν στο όνομα της παγκόσμιας ιατρικής ηθικής και του δικαιώματος στην ανθρωπιστική προσφορά υπηρεσιών, την πλήρη και απόλυτη ελευθερία στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους με γνώμονα πάντα το σεβασμό στις δεοντολογικές αρχές του επαγγέλματος και της πλήρους ανεξαρτησίας απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία. Εθελοντές οι ίδιοι, όπως αναφέρει το καταστατικό τους, δεν διεκδικούν για τους εαυτούς τους καμία άλλη ανταμοιβή πέραν αυτής που η Οργάνωση είναι σε θέση να τους προσφέρει. Στην Ελλάδα, περισσότεροι από 150 έλληνες γιατροί, νοσηλευτές και τεχνικοί έχουν συμμετάσχει προγράμματα σε πάνω από 40 χώρες όπως το Κουρδιστάν, η Λιβερία, το Ελ Σαλβαδόρ, το Ιράκ, η Αιθιοπία, η πρώην - Γιουγκοσλαβία, η Ρουάντα, η Κένυα, η Σρί Λάνκα, η Αϊτή, το Αφγανιστάν, η Ακτή Ελεφαντοστού και άλλες. Σ.Π.

    [07] ΡΩΣΙΑ:ΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΤΣΕΤΣΕΝΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

    Η Ρωσία είναι έτοιμη να ξεκινήσει πολιτικό διάλογο με την Τσετσενία ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Ιγκορ Ιβάνοφ στην κοινή συνέντευξη τύπου με τον Γερμανό ομόλογο του Γιόσκα Φίσερ. Ο κ. Ιβάνοφ τόνισε ότι η ρωσική ηγεσία είναι έτοιμη να κάνει διάλογο με τον πρόεδρο της Τσετσενίας Ασλαν Μασκάντοφ παρά το γεγονός ότι δεν εξελέγη με βάση το ρωσικό σύνταγμα αλλά με όργανα που σχηματίστηκαν στην αποσχισθείσα δημοκρατία. Ο κ. Ιβάνοφ ανέφερε ωστόσο ότι για να γίνει πολιτικός διάλογος με tg Τσετσενία πρέπει η δημοκρατία να σταματήσει τις επιχειρήσεις της εναντίον της Ρωσίας, να εκδώσει τους τρομοκράτες που κρύβονται στα εδάφη της και να σταματήσει να υποθάλπει τους εγκληματίες. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι η Ρωσία προσπαθεί για χρόνια να λύσει τις διαφορές της με την Τσετσενία με πολιτικό διάλογο αλλά οι ομάδες των τρομοκρατών στη δημοκρατία αυτή υπερίσχυσαν και ο διάλογος ναυάγησε. Ο κ. Ιβάνοφ τόνισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις στη Τσετσενία με τις λιγότερες απώλειες για τον πληθυσμό στη ζώνη των συγκρούσεων και πρόσθεσε ότι η ζώνη ασφαλείας γύρω από την δημοκρατία έγινε για να αποτρέψει την εισβολή των τρομοκρατών σε γειτονικές δημοκρατίες. Ο.Κ.

    [08] ΔΥΟ ΓΑΛΛΟΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟ ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ

    Δύο γάλλοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης της KFOR τραυματίστηκαν σήμερα στην πόλη Κόσοφσκα Μιτροβιτσα του Κοσσυφοπεδίου όταν χιλιάδες Κοσοβάροι Αλβανοί προσπάθησαν να περάσουν τη γέφυρα που χωρίζει τα δύο τμήματα της πόλης, των Αλβανών και των Σέρβων του Κοσσυφοπεδίου. Στρατιώτες της KFOR προσπάθησαν να αποτρέψουν τους Κοσοβάρους Αλβανούς να περάσουν στο σερβικό τμήμα της πόλης πετώντας χειροβομβίδες και κατά τη διάρκεια των συμπλοκών που ακολούθησαν τραυματίστηκαν δύο γάλλοι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης, ο ένας εκ των οποίων σοβαρά. Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για άλλους τραυματισμούς, αλλά η κατάσταση στην περιοχή εξακολουθεί να είναι τεταμένη. Οι Κοσοβάροι Αλβανοί ζητούν να τους παρασχεθεί μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων στη βόρεια πλευρά της πόλης ενώ στην άλλη πλευρά της γέφυρας έχουν συγκεντρωθεί περίπου 1.000 Αλβανοί, οι οποίοι φωνάζουν διάφορα εθνικιστικά συνθήματα. Εν τω μεταξύ, εχθές πάνω από 1.000 Σέρβοι διαδήλωσαν στην Κοσοφσκα- Μιτροβίτσα ζητώντας από όλους τους Σέρβους του Κοσσυφοπεδίου να παραμείνουν στις εστίες τους και τόνισαν ιδιαίτερα ότι οι ίδιοι δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την πόλη, παρά τις πιέσεις που δέχονται από τους Αλβανούς της περιοχής. Σ.Π.

    [09] ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ»

    Σε αλλαγή των αιτημάτων του που εκφράζονται στις διαδηλώσεις που πραγματοποιεί καθημερινά σε αρκετές πόλεις της Σερβίας προσανατολίζεται τώρα ο αντιπολιτευόμενος συνασπισμός «Συμμαχία για την Αλλαγή», ρίχνοντας βάρος όχι στην απομάκρυνση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς που ήταν το καθολικό αίτημα μέχρι σήμερα, αλλά στην πίεση προς την κυβέρνηση για να αποδεχθεί τη χθεσινή συμφωνία των μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης με την οποία ζητείται η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών το συντομότερο δυνατό. Η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικούς Κόμμας (του κόμματος του Ζόραν Τζίντζιτς που διαδραματίζει και τον πλέον καθοριστικό ρόλο στο sumaspisl| «Συμμαχία για την Αλλαγή») Λίλιανα Λιούτσιτς δήλωσε ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαδηλώσεων που διήρκεσαν 25 ημέρες, σκοπός της οποίας, όπως ανέφερε ήταν να ξυπνήσει στον κόσμο η ελπίδα ότι οι αλλαγές στη χώρα μπορούν να καθιστούν δυνατές. «Τώρα», συμπλήρωσε η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, «προέχει η προβολή του αιτήματος για ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές όσο το δυνατό γρηγορότερα, μέσω των διαδηλώσεων που θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται καθημερινά». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η στροφή αυτή του συνασπισμού «Συμμαχία για την Αλλαγή» αποτελεί αποδοχή του αιτήματος του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης του Βουκ Ντράσκοβιτς, ο οποίος απέχει από τις διαδηλώσεις και είχε προ καιρό επισημάνει, ότι πρέπει να ασκηθεί πίεση για τις εκλογές και όχι για την παραίτηση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

    Στελέχη του κόμματος του Ντράσκοβιτς υπογραμμίζουν τώρα ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και αν ο συνασπισμός «Συμμαχία για την Αλλαγή» δεν ήταν τόσο αδιάλλακτος από την αρχή και δεν έθετε ως όρο την παραίτηση της σημερινής ηγεσίας της χώρας για τη διενέργεια εκλογών τότε αυτές θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μέχρι τώρα, αφού η πίεση από την αντιπολίτευση προς την κατεύθυνση αυτή θα ήταν ισχυρότερη και ο Μιλόσεβιτς υπό το βάρος των πιέσεων αυτών θα είχε αναγκαστεί να προκηρύξει μέχρι σήμερα εκλογές.

    Πέρα από τις διαφορετικές αυτές εκτιμήσεις όμως είναι σαφές, ότι η χθεσινή συμφωνία της αντιπολίτευσης μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην πολιτική σκηνή της Σερβίας, αφού αυτή έφερε πολύ κοντά τα διαφορετικά ρεύματα της αντιπολίτευσης στην επίτευξη ενός σκοπού που δεν είναι άλλος από το να αποδεχθεί ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος «ελεύθερες και δημοκρατικές εκλογές τους αμέσως προσεχείς μήνες». Οπως εκτιμούν όμως οι ίδιοι αναλυτές, ο κ. Μιλόσεβιτς, ως έμπειρος πολιτικός και γνωρίζοντας πολύ καλά τα οικονομικά προβλήματα που υπάρχουν στη χώρα, δεν τον ευνοούν να προχωρήσει τώρα σε πρόωρες εκλογές, με τους όρους που θέτει η αντιπολίτευση, θα προσπαθήσει να συντηρήσει την παρούσα κατάσταση με το χαμηλότερο για αυτόν πολιτικό κόστος.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 15 October 1999 - 20:36:55 UTC