Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 99-11-18

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 18 Νοεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΣΕΒΙΤ-ΣΗΜΙΤΗ
  • [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕ ΟΡΟΥΣ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
  • [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.
  • [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ
  • [05] ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [06] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΕΛΤΣΙΝ - ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
  • [07] ΓΕΛΤΣΙΝ: Η ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • [08] ΧΟΜΠΑΧ: ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • [09] ANAN: Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [10] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΕ ΚΑΛΟ ΚΛΙΜΑ Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΣΕΒΙΤ-ΣΗΜΙΤΗ

    Σε αποδοτική και θερμή ατμόσφαιρα όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε έγινε στις 9.45 το πρωί στην Κωνσταντινούπολη η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κωνσταντίνου Σημίτη με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ, η οποία διήρκεσε 55 λεπτά.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε στον κ. Σημίτη ότι κανένας στην Τουρκία δεν έχει εδαφικές διεκδικήσεις στην Ελλάδα και ότι ο ίδιος πάντα υποστήριζε τις καλές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας. Ακόμη ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας είπε ότι δεν νομίζει ότι κατά την άποψή του υπάρχουν σοβαρές εντάσεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Υποστήριξε ότι μετά τους σεισμούς πρώτα στην Τουρκία και ύστερα στην Ελλάδα, όπως είπαν οι λαοί και οι δύο χώρες είναι πεπρωμένο (στα τουρκικά κισμέτ) οι δύο χώρες να συνεργαστούν. Ο Πρωθυπουργός κ. Σημίτης είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι από την ελληνική πλευρά θα συνεχιστεί η βοήθεια προς τους Τούρκους σεισμόπληκτους και ότι θα σταλούν από την Ελλάδα ακόμα 150 λυόμενα.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός χαρακτήρισε καλό το κλίμα στις συνομιλίες και ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την πορεία που χάραξαν οι δύο λαοί μετά τους σεισμούς. Τόνισε ακόμα ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    [02] ΣΗΜΙΤΗΣ: ΜΕ ΟΡΟΥΣ Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

    Επαναδιατύπωση των γνωστών πάγιων ελληνικών θέσεων για τα ελληνοτουρκικά έκανε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στη συνάντηση που είχε το πρωί στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ετζεβίτ. Σε συνέντευξη τύπου ο κ. Σημίτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι είναι κρίσιμη και σημαντική η αδιατάρακτη συμβίωση των δύο λαών και ότι δεν υπάρχει αποδοχή της υποψηφιότητας της Τουρκίας χωρίς όρους.

    «Οσα μας χωρίζουν πρέπει να ενταχθούν σε διαδικασία ρύθμισης. Αυτό θέλουν οι λαοί, καλή γειτονία. Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση από την Τουρκία. Ο κόσμος σήμερα θέλει ειρήνη και συνεργασία», υπογράμμισε. Ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε τη δήλωση Ετζεβίτ για τις μη εδαφικές διεκδικήσεις ως πολύ ικανοποιητική, είπε ότι δεν υπάρχει θέμα ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά απλά υποψηφιότητα. Τόνισε ακόμη ότι έχει ξεκινήσει διάλογος και έχει γίνει ένα ελπιδοφόρο ξεκίνημα , ότι μέχρι τις 25 του μήνα θα γίνουν άλλες 6 συναντήσεις. «Δεν υπάρχει για εμάς, όμως θέμα ευρύτερων διαλόγων που θέτει η Τουρκία, γιατί αποδείχθηκε ότι δε λύνει προβλήματα», είπε.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι υπάρχει κινητικότητα στα εθνικά μας θέματα και ότι υπάρχουν ελπίδες για λύσεις. «Πάντα υπάρχουν ελπίδες», είπε χαρακτηριστικά. Στη συνάντηση με τον κ. Ετζεβίτ ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στο Κυπριακό, στην υφαλοκρηπίδα, την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών στο Αιγαίο.

    «Η ένταση δεν ωφελεί κανέναν. Οι λαοί πληρώνουν πάντα το τίμημα», τόνισε. Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι είχε το πρωί συνάντηση ολίγων λεπτών με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον στη διάρκεια της οποίας συζήτησε τα ελληνοτουρκικά, αλλά δε θέλησε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους και είπε μόνο «θα τα πούμε στην Αθήνα».

    Ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι η συνάντηση με τον κ. Ετζεβίτ πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα. «Ανταλλάξαμε απόψεις, υπάρχουν οι σκέψεις για συνέχιση», συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν ήρθε κοντύτερα η τουρκική υποψηφιότητα απάντησε αρνητικά «Οχι», είπε, «η τουρκική υποψηφιότητα είναι εκεί που ήταν». Ο κ. Σημίτης επεσήμανε ακόμη όσον αφορά το διάλογο για την υφαλοκρηπίδα ότι «θα συνεχίσει για έξι μήνες και αν δε βρούμε λύσεις, τότε θα καταγράψουμε τις διαφορές για να πάμε στη Χάγη».

    [03] Α. ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΤΟΥ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ Ε.Ε.

    Δεν πρέπει να συνδέουμε τις συνομιλίες για το Κυπριακό με την upoxgvi|tgta της Τουρκίας για την Ευρωπαική Ενωση, δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο ομόλογο του Σωκράτη Χάσικο. Οπως είπε, η προοπτική εξέλιξης των συνομιλιών για το Κυπριακό είναι ξεχωριστό θέμα από την υποψηφιότητα της Τουρκίας και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαική Ενωση. Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας εφόσον καλυφθούν οι προυποθέσεις που έχει θέσει η ίδια η Ευρωπαική Ενωση.

    [04] ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΤΖΕΒΙΤ

    Η παραίτηση της Αγκυρας από μια αστήρικτη θεωρία όπως αυτή των «γκρίζων ζωνών» δεν αποτελεί χειρονομία καλής θέλησης δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, αναφερόμενες στις σημερινές δηλώσεις Ετζεβίτ. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι οποιαδήποτε πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού ναρκοθετείται από την εμμονή της 'γκυρας στη βίαιη κατοχή και κάλεσε την κυβέρνηση να εξηγήσει στον Πρόεδρο των ΗΠΑ ότι δεν βοηθά η πολιτική των ίσων αποστάσεων.

    [05] ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

    Η σύσταση ενός δικτύου συνεργαζόμενων πόλεων, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα δραστηριοποιείται σε περίπτωση φυσικών καταστροφών, θα συζητηθεί στη διάρκεια διήμερης διαβαλκανικής συνάντησης, στις 26 και 27 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της έκθεσης POLIS ‘99. Στη συνάντηση αυτή, με θέμα τη θωράκιση των πόλεων απέναντι στις φυσικές καταστροφές, θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κρατικοί και επιστημονικοί φορείς, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ.

    Τα παραπάνω τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Απόστολος Κοιμήσης, γενικός γραμματέας της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), η οποία μαζί με την HELEXPO συνδιοργανώνουν τη 2η Έκθεση Τοπικής Αυτοδιοίκησης «POLIS ‘99» Όπως διευκρίνισε ο κ.Κοιμήσης, σκοπός του εν λόγω δικτύου θα είναι να ενεργοποιείται σε περιπτώσεις θεομηνιών και φυσικών καταστροφών και, μέσω ειδικών ομάδων παρέμβασης, να προσφέρει πρωτογενή βοήθεια στις δοκιμαζόμενες περιοχές. Στόχος της «POLIS ‘99», η οποία θα ανοίξει τις πύλες της στις 25 Νοεμβρίου και θα διαρκέσει μέχρι και τις 28 του μήνα, είναι η προβολή των προϊόντων, των υπηρεσιών και των δραστηριοτήτων των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και των ιδιωτικών επιχειρήσεων που θα συμμετάσχουν, καθώς και η ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις των φορέων. Όπως είπε, ο πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ, Γιώργος Σορτίκος, «κεντρική ιδέα της διοργάνωσης αποτελεί η εξέλιξη και η ανάπτυξη των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής και της εξυπηρέτησης του πολίτη». Στη φετινή δεύτερη διοργάνωση - η πρώτη πραγματοποιήθηκε το Mo]lbqio του 1997- θα συμμετέχουν 375 εκθέτες, οι οποίοι θα καλύψουν εκθεσιακές επιφάνειες μεγαλύτερες από 8.000 τ.μ. Από τους 375 εκθέτες οι 75 θα είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις και εταιρίες όλων των κλάδων υψηλών εξειδίκευσης που διαθέτουν προϊόντα αναπτυξιακού χαρακτήρα για την τοπική αυτοδιοίκηση, το δημόσιο και τον κοινωνικό τομέα.

    Θα συμμετέχουν επίσης 36 δημοτικές και νομαρχιακές αναπτυξιακές επιχειρήσεις, η ΚΕΔΚΕ, η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων (ΕΝΑΕ) και 23 Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων. Θα εκπροσωπούνται ακόμη άμεσα 21 δήμοι, εννέα νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, επτά υπουργεία, διαδημοτικά δίκτυα και 14 ξένοι φορείς. Οι 23 ξένοι εκθέτες προέρχονται από επτά χώρες και συγκεκριμένα από την Αλβανία, τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, τη Γιουγκοσλαβία, το Ισραήλ, τη Ρουμανία και την ΠΓΔΜ. Στο πλαίσιο της «POLIS ‘99» προγραμματίζεται μεγάλος αριθμός παράλληλων εκδηλώσεων. Εκτός από την διαβαλκανική συνάντηση για την ετοιμότητα των πόλεων μετά από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές, η οποία αποτελεί και τη σημαντικότερη από τις εκδηλώσεις, θα πραγματοποιηθούν επίσης ημερίδες με τα εξής θέματα: «Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διανομή του φυσικού αερίου στις πόλεις», «Δυνατότητες επιχειρηματικής δράσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο τομέα αξιοποίησης των ιαματικών πηγών», «Ανθρώπινες πόλεις και οικισμοί - το φυσικό περιβάλλον», «Πηγές χρηματοδότησης δράσεων ΟΤΑ - Δυνατότητες συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα».

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [06] ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΕΛΤΣΙΝ - ΚΛΙΝΤΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον και ο Ρώσος πρόεδρος Μπόρις Γέλτσιν συνατήθηκαν για μία ώρα περίπου στο περιθώριο της συνάντησης της συνόδου κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωσταντινούπολη. Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Κλίντον τόνισε ότι δεν κατάφερε να πείσει το Ρώσο πρόεδρο να υποχωρήσει στις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στην Τσετσενία δηλώνοντας «παρέμεινε στις θέσεις του και εγώ στις δικές μου». Παράλληλα πρόσθεσε ότι ο κ. Γέλτσιν έδειξε προθυμία να αλλάξει την πολιτική του στην Τσετσενία. «Ελπίζω να σημειωθεί πρόοδος προτού αναχωρήσουμε ωστόσο δεν είμαι σίγουρος ότι θα γίνει». Ο Ρώσος πρόεδρος αναχώρησε ξαφνικά σήμερα το βράδυ από τη σύνοδο και κατευθύνθηκε για τη Μόσχα. Η ρωσική πλευρά υπογράμμισε ότι ο Ρώσος πρόεδρος διευκρίνισε τη θέση της Ρωσίας όσον αφορά την Τσετσενία και κατέστησε σαφές ότι δεν θα γίνει αποδεκτή οποιαδήποτε ξένη επέμβαση στη σε εσωτερικά ζητήματα της Τσετσενίας.

    Νωρίτερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη σύνοδο κορυφής ο κ. Κλίντον επαίνεσε το Ρώσο ηγέτη ενώ θυμήθηκε τις ενέργειες του κ. Γέλτσιν το 1991 όταν πάνω σε ένα τάνκς αντιτάχθηκε σε απόπειρα πραξικοπήματος χαρακτηρίζοντας εκείνη του την πράξη ως την πιο σημαντική εμπειρία της ζωής του.

    «Εάν σας είχαν βάλει στη φυλακή αντί να σας εκλέξουν πρόεδρο ha ήλπιζα κάθε ηγέτης κάθε χώρας να σας υπερασπιζόταν αλλά και την ελευθερία στη Ρωσία και να μην έλεγε ότι πρόκειται για εσωτερική υπόθεση της Ρωσίας».

    Στο μεταξύ ο Ρώσος πρόεδρος Γέλτσιν κατέστησε σαφές ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ασκεί κριτική στη Ρωσία για την Τσετσενία. «Η άσκηση κριτικής δεν είναι αποδεκτή από αυτούς που δεν κατανοούν ότι πρέπει να σταματήσουμε τον καρκίνο της τρομοκρατίας για να μην εξαπλωθεί πέρα από τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υπογράμμισε ο κ. Γέλτσιν. Λ.Μ.

    [07] ΓΕΛΤΣΙΝ: Η ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

    Ο Ρώσος πρόεδρος Γέλτσιν επιστρέφοντας εσπευσμένα από την Κωσταντινούπολη όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ και η οποία ολολκληρώνεται αύριο επανέλαβε ότι η Τσετσενία αποτελεί εσωτερικό ζήτημα της Ρωσίας. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Γιακούσιν υποστήριξε ότι «η Ρωσία θα μιλήσει υπέρ μίας πολιτικής λύσης αλλά αφού πρώτα εξαλειφθούν οι αντάρτες». Ο εκπρόσωπος δεν ανέφερε εάν επιτεύχθηκε συμφωνία στην Κωσταντινούπολη η οποία περιέχει συμφνωία πέντε σημείων και δεσμεύει τη Μόσχα να συμφωνήσει ότι μία πολιτική συμφωνία είναι κεντρικής σημασίας και ότι ο ΟΑΣΕ «έχει οργανικό ρόλο να παίξει», σύμφωνα με αξιωματούχους από τη σύνοδο στην Κωσταντινούπολη. Ωστόσο ο εκπρόσωπςο του Κρεμλίνου σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο ORT τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιδιώκει αντιπαράθεση με τη Δύση για την πολιτική της στο Καύκασο. Λ.Μ.

    [08] ΧΟΜΠΑΧ: ΠΡΟΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΣΥΜΦΩΝΟΥ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ

    Ο συντονιστής του Συμφώνου Σταθερότητας για τα Βαλκάνια Μπόντο Χόμπαχ απηύθυνε έκκληση στους ηγέτες της Δύσης να τον βοηθήσουν να σώσει την «αξιοπιστία» του Συμφώνου, το οποίο δέχθηκε κριτικές για έλλειψη ουσίας. Μιλώντας στους υπουργούς Εξωτερικών που συγκεντρώθηκαν στη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, επιβεβαίωσε τα σχέδια για συνέδριο δωρητών στις αρχές του επόμενου έτους. Όπως ανέφερε, έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κεφάλαιο εργασιών και τώρα απομένει να προχωρήσει το δεύτερο κεφάλαιο που αφορά στην εφαρμογή του σχεδίου. Ο κ. Χόμπαχ τόνισε ότι για την αξιοπιστία του Συμφώνου Σταθερότητας απαιτείται η επίδειξη από τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης της ετοιμότητάς τους για μεταρρυθμίσεις και περιφερειακή συνεργασία, καθώς επίσης και η σύγκλιση συνεδρίου για τη χρηματοδότηση του πρώτου τετραμήνου του 2000. Ε.Ρ.

    [09] ANAN: Η ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η αποδοχή εκ l]qour του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να παρακαθήσουν σε εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Νέα Υόρκη το Δεκέμβριο μπορεί να σημαίνει την αρχή του τέλους για το Κυπριακό.

    Προσφωνώντας τη διάσκεψη κορυφής του ΟΑΣΕ στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Ανάν είπε, «προσωπικά ευελπιστώ ότι αυτή η ανανεωμένη προσπάθεια θα είναι η απαρχή του τελευταίου κεφαλαίου αυτής της μακρόχρονης διένεξης». «Στο νέο αιώνα πρέπει να κάνουμε κάτι καλύτερο» ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «τώρα έχουμε μια μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο».

    [10] Ο ΝΤΕΝΚΤΑΣ ΔΕΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ανοιχτό αφήνει τώρα το ενδεχόμενο και απευθείας συνομιλιών για το κυπριακό η τουρκοκυπριακή πλευρά. Ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν θα αποφύγει τις απευθείας συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη αν επιτευχθεί πρόοδος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που θα έχουν οι δυο πλευρές στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι αν σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες της Νέας Υόρκης και αν εμφανιστούν οι παράμετροι που θα φέρουν τις δυο πλευρές κοντά τότε θα υπάρξουν απευθείας συνομιλίες. Ο.Κ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 18 November 1999 - 21:37:39 UTC