Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News, 99-12-02

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 2 Δεκεμβρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΤΡΕΙΣ ΟΡΟΙ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ
  • [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΑΜΠΑΪΟ
  • [03] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
  • [04] ΝΕΚΡΟΣ 51ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΙΧΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
  • [05] ANAZHTEITAI O AΛΒΑΝΟΣ ΠΟΥ ΛΗΣΤΕΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 49 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ
  • [06] ΤΡΕΙΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΙΑΤΛ
  • [08] Η ΜΟΣΧΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ KFOR
  • [09] Η ΜΟΣΧΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΤΡΕΙΣ ΟΡΟΙ ΣΗΜΙΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΡΚΙΑ

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δήλωσε μετά τη συνάντησή του με το Φιλανδό ομόλογό του Πάαβο Λίπονεν, η χώρα του οποίου κατέχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ότι η Ελλάδα θα αρνηθεί να αναβαθμίσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις εάν δεν υπάρξει ξεκάθαρο σχέδιο της Έυρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Λιπόνεν χαρακτήρισε απόλυτα τεκμηριωμένες τις ελληνικές θέσεις.

    Τρία ζητήματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων των δύο ανδρών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι η χώρα επιδιώκει να εξασφαλίσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Επίσης να αποδεχτούν όλες οι υποψήφιες χώρες τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης και τέλος να υιοθετηθεί ένας χάρτης διαδρομής, ο οποίος να ορίζει τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Τουρκία μετά το Ελσίνκι.

    Η Ελλάδα, τόνισε ο πρωθυπουργός, επιδιώκει να συμπεριληφθούν οι τρεις όροι στο κείμενο των συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής.

    [02] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΥ - ΣΑΜΠΑΪΟ

    Στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου στη Λισαβόνα των pqo]dqym Ελλάδας και Πορτογαλλίας, μετά τις κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχαν, ο κ.Στεφανόπουλος τόνισε ότι ο κ.Σαμπάιο κατανοεί απολύτως τις ελληνικές θέσεις. Οι δύο πρόεδροι στις τοποθετήσεις τους χαρακτήρισαν εξαιρετικά σημαντική την επίσκεψη και για τις δύο χώρες. Συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Πορτογαλίας, Σαμπάιο, εξέφρασε μεγάλη ικανοποίηση και εκτίμηση, τόνισε ότι την Ελλάδα και την Πορτογαλία τις συνδέει κοινή ιστορία και ότι συνεργάζονται σε όλα τα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα. Χαρακτήρισε ως μεγάλη τιμή το γεγονός ότι υποδέχτηκε τον κ.Στεφανόπουλο στην πρωτεύουσα της χώρας του, ο οποίος όπως δήλωσε αποτελεί «μία εξαιρετική προσωπικότητα σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι πολύ μεγάλος δημοκράτης». Ακόμη, ο πρόεδρος της Πορτογαλίας τόνισε ότι η χώρα του αναγνωρίζει το ρόλο της Ελλάδας στα γεγονότα που συνέβησαν στην περιοχή των Βαλκανίων τους τελευταίους μήνες. Τα περισσότερα, όπως είπε ο κ.Σαμπάιο, θα ειπωθούν το βράδυ κατά τη διάρκεια του επισήμου δείπνου, κατά την προσφώνηση και αντιφώνηση και κατά τη συζήτηση που θα έχουν.

    Ο Έλληνας πρόεδρος κ.Στεφανόπουλος μίλησε για ιδιαίτερη συμπάθεια που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Πορτογαλίας, για πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο χωρών και εξήρε τα ορατά επιτεύγματα της Πορτογαλίας. «Πορευόμαστε μαζί», συμπλήρωσε ο κ.Στεφανόπουλος και μιλώντας για τον ομόλογό του κ.Σαμπάιο είπε ότι είναι ένας πραγματικός αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικράτησε κατά τις ομιλίες των δύο προέδρων είναι αυτό που είπε ο κ.Στεφανόπουλος προς τους δημοσιογράφους, δηλαδή, ότι «όλοι ελπίζουμε να προκύψει ένα καλό αποτέλεσμα κατά τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Ελσίνκι, να δοθεί ένα μήνυμα ενότητας και κοινής αποδοχής. Με τον κ.Σαμπάιο συζητήσαμε για όλα τα κοινά προβλήματα και για τη διεύρυνση της Ε.Ε.». Οι δύο πρόεδροι συζήτησαν επίσης και για τα προβλήματα τα οποία ενδεχομένως να προκύψουν κατά την ευρωπαϊκή σύνοδο στο Ελσίνκι στις 10 και 11 Δεκεμβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2000 η Πορτογαλία αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε., δηλαδή για ένα εξάμηνο το οποίο θα χαρακτηριστεί από την πρόκληση της διεύρυνσης της Ένωσης.

    [03] Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

    Το κράτος είναι ο μεγάλος ασθενής, δήλωσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής κατά την παρουσίαση των προγραμματικών θέσεων του κόμματος του για τη δημόσια διοίκηση που έκανε το μεσημέρι στο Ζάππειο Μέγαρο. Η αναποτελεσματικότητα και η γραφειοκρατία χαρακτηρίζουν την κρατική μηχανή και αποτελούν την κακοδαιμονία της, είπε ο κ. Καραμανλής και τόνισε την ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης των δημοσίων υπηρεσιών και των λειτουργιών του κράτους. Η πρόταση της Ν.Δ. είναι να γίνει ένα ποιοτικό άλμα στη διοίκηση, τους θεσμούς και τις υπηρεσίες, κυρίως στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της ασφάλειας, της πρόνοιας, των μεταφορών, των επικοινωνιών και του πολιτισμού.

    Σε ότι αφορά στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα τάχθηκε εναντίον της άρσης της μονιμότητας και των αναγκαστικών μετατάξεων και μεταθέσεων. Πρότεινε τη θέσπιση αυστηρών πειθαρχικών κυρώσεων που θα φτάνουν και στην απόλυση σε περιπτώσεις σοβαρών πειθαρχικών παραπτωμάτων.

    [04] ΝΕΚΡΟΣ 51ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΟ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΙΧΟΥ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

    Ενας άνθρωπος έχασε τη ζωή του όταν κατέρρευσε τοίχος στο υπόγειο τετραώροφης πολυκατοικίας που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Ηλία Ηλιού και Βουλιαγμένης, στον Νέο Κόσμο. Νεκρός είναι ο Γιώργος Καλοκαιρινός 51 ετών, ο οποίος εργαζόταν με άλλους τρεις συναδέλφους του σε ένα τοιχίο αντιστήριξης στο υπόγειο της πολυκατοικίας. Το κτίριο είχε υποστεί ζημιές τον περασμένο Μάρτιο από τα έργα του μετρό ενώ οι ζημιές είχαν γίνει ακόμη εμφανέστερες μετά τον πρόσφατο σεισμό στην Αττική. Οι υπόλοιποι εργάτες κατάφεραν να απομακρυνθούν ενώ κανείς από τους ενοίκους της πολυκατοικίας δεν τραυματίστηκε. Εκπρόσωποι του συνδικάτου οικοδόμων κάνουν λόγο για ευθύνες του εργολάβου που ανέλαβε τα έργα για τη στήριξη της πολυκατοικίας.

    [05] ANAZHTEITAI O AΛΒΑΝΟΣ ΠΟΥ ΛΗΣΤΕΨΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 49 ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΒΑΙΝΑΝ ΣΕ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ

    Aνθρωποκυνηγητό έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικές αρχές στη Θεσσαλονίκη για τη σύλληψη του νεαρού Αλβανού ο οποίος με την απειλή περιστρόφου απήγαγε τις πρώτες πρωινές ώρες 49 επιβάτες λεωφορείου του ΟΣΕ και τους απέσπασε γύρω στα εννέα εκατομμύρια δραχμές. Το υπεραστικό λεωφορείο του ΟΣΕ -που εκτελεί καθημερινά δρομολόγια από Θεσσαλονίκη για Τίρανα και Κορυτσά- που ξεκίνησε από το σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης, αλλά περίπου μισή ώρα μετά την έναρξη της διαδρομής -στο ύψος του Γαλλικού ποταμού- ο άγνωστος Αλβανός έβγαλε το περίστροφο και ακινητοποίησε τον οδηγό και τους επιβάτες πυροβολώντας μια φορά στον αέρα για εκφοβισμό. Στη συνέχεια ανάγκασε τον οδηγό να αλλάξει πορεία ακολουθώντας τον παλιό εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης-Καβάλας. Εξω από την κοινότητα Λαγυνά με την απειλή του όπλου ζήτησε να σταθμεύσει το λεωφορείο και με τη βοήθεια ενός ανήλικου κοριτσιού συγκέντρωσε -μέσα σε μια τσάντα- όλα τα χρήματα που είχαν οι επιβάτες, ο οδηγός και ο εισπράκτορας. Γύρω στις 2.30 τα ξημερώματα πήρε την τσάντα με τα χρήματα, μαζί με τα κινητά τηλέφωνα των επιβατών (στη συντριπτική τους πλειοψηφία συμπατριώτες του) και εξαφανίστηκε μέσα στο σκοτάδι. Ολοι οι επιβάτες του λεωφορείου οδηγήθηκαν στην ασφάλεια, όπου μέχρι αργά το μεσημέρι έδιναν καταθέσεις, ενώ δεκάδες αστυνομικοί συμμετέχουν από το πρωί στις έρευνες -που διεξάγονται σ' ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα- για τον εντοπισμό του Αλβανού. Όπως δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ανώτερος αξιωματικός της ασφάλειας ο δράστης της θρασύτατης ληστείας το πιο πιθανό είναι ότι είχε και συνεργάτες οι οποίοι τον παρέλαβαν από την αγροτική περιοχή όπου e_we σταθμεύσει το λεωφορείο.

    [06] ΤΡΕΙΣ ΛΗΣΤΕΙΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Τρεις ληστείες σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο στη Θεσσαλονίκη. Δύο νεαροί χθες στις 7 το βράδυ στην οδό Ανδρεοπούλου με περίστροφο ακινητοποίησαν τη Σαββίνα Σαφαρίδου μέσα στο κατάστημα της και πήραν 50.000 δραχμές. Μιάμιση ώρα αργότερα δύο κουκουλοφόροι οπλισμένοι με καλάσνικοφ απέσπασαν 50.000 δρχ από υπάλληλο πρατηρίου υγρών καυσίμων στην Ανω Ηλιούπολη. Λίγη ώρα αργότερα στην Καλαμαριά πάλι δύο ένοπλοι κουκουλοφόροι κατέβασαν με τη βία από το αυτοκίνητο του το Δημήτρη Δημησιάρη και αφού επιβιβάστηκαν σε αυτό εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Τους ακολούθησε και δεύτερο αυτοκίνητο που όπως διαπιστώθηκε ήταν κλεμμένο.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΜΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΝΤΑΣΗ ΟΙ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΙΑΤΛ

    Συνεχίστηκαν με την ίδια ένταση οι διαδηλώσεις στο Σιάτλ, όπου διεξάγονται οι εργασίες της Διάσκεψης του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εξαιτίας των διαδηλώσεων ακόμη και ο Αμερικανός πρόεδρος αναγκάστηκε να παραμείνει στο ξενοδοχείο του.

    Στους δρόμους της πόλης, παρά τα πρωτοφανή μέτρα ασφαλείας και την παράταση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τους αστυνομικούς. Σε 50 οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο του Σιατλ χθες το βράδυ σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, οι οποίοι χρησιμοποίησαν γκλομπς, δακρυγόνα και προχώρησαν σε περισσότερες από 400 συλλήψεις. Η κατάσταση όλο το βράδυ ήταν έκρυθμη, η πόλη παρέλυσε, ενώ εκατοντάδες διαδηλωτές που αγωνίζονται κατά της παγκοσμιοποίησης του εμπορίου κατάφεραν να πλησιάσουν στο ξενοδοχείο που μένει ο Αμερικανός πρόεδρος. Την ημέρα οι δυνάμεις ασφαλείας κατόρθωσαν να επιβάλουν σχετική ηρεμία, ωστόσο οι διαδηλωτές έκαναν δυναμική εμφάνιση αυτή τη φορά σε ειρηνικές πορείες. Οσον αφορά την περιπετειώδη Διάσκεψη, μετά από διαφωνίες στο παρασκήνιο που συνεχίστηκαν και μετά την υπογραφή συμφωνίας για την απαγόρευση της παιδικής εργασίας, οι περισσότεροι αντιπροσώποι των 135 χωρών εξέφρασαν συγκρατημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της.

    [08] Η ΜΟΣΧΑ ΑΠΕΙΛΕΙ ΜΕ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ KFOR

    Με αποχώρηση των στρατευμάτων της από την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο Κοσσυφοπέδιο KFOR σε περίπτωση που η τελευταία δεν μπορέσει να επιβληθεί στους αυτονομιστές Αλβανούς της περιοχής, που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Γιουγκοσλαβίας, απείλησε η Ρωσία.

    Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Ορντζχονίκιτζε, δήλωσε ότι η Ρωσία ενδέχεται να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Κοσσυφοπέδιο σε περίπτωση που σημειωθούν περαιτέρω βήματα παραβίασης του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ, το οποίο αναγνωρίζει την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας. Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax ότι η Μόσχα έχει ήδη υποβάλει γραπτό αίτημα στον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, στο οποίο σημειώνει ότι θα πρέπει να κληθούν στη Νέα Υόρκη ο επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μπερνάρ Κουσνέρ, και ο διοικητής της KFOR, Κλάους Ράινχαρντ, προκειμένου να κάνουν έναν απολογισμό του έργου τους στην περιοχή. Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας υποστήριξε ότι οι δυο θα πρέπει να λογοδοτήσουν για «την αδράνειά τους που φτάνει στα όρια της συνενοχής» στη δολοφονία ενός 62χρονου Κοσοβάρου Σέρβου κατά τη διάρκεια των εορτασμών της αλβανικής ‘'ημέρας της σημαίας'' στο Κοσσυφοπέδιο. Ο κ.Ορντζχονίκιτζε τόνισε ότι η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ θα έπρεπε να είχε πάρει δραστικότερα μέτρα προκειμένου να αποτρέψει αυτό το αποτρόπαιο γεγονός και πρόσθεσε ότι οι εορτασμοί κατέληξαν σε «οργανωμένη σφαγή». Σ.Π.

    [09] Η ΜΟΣΧΑ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΟΑΣΕ

    Η Μόσχα θα αποφασίσει πότε θα επιτραπεί σε αποστολή του ΟΑΣΕ να επισκεφτεί την Τσετσενία, σύμφωνα με το Ρώσο υπουργό Εξωτερικών ‘Ιγκορ Ιβανόφ. «Ο κ. Βόλεμπεκ έρχεται στη Ρωσία και η ρωσική κυβέρνηση από μόνη της σε διαβουλεύσεις με τον κ. Βόλεμπεκ θα αποφασίσει τις ημερομηνίες της επίσκεψης του στην περιοχή», τόνισε ο κ. Ιβανόφ. Ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη ο Νορβηγός υπουργός Εξωτερικών Κνουτ Βόλεμπεκ δεν κατάφερε να συμφωνήσει για το πρόγραμμα της αποστολής του ΟΑΣΕ στην ταραγμένη περιοχή του Καυκάσου. Αξίζει να σημειωθεί πως η Μόσχα έχει απορρίψει οποιοδήποτε διαμεσολαβητικό ρόλο του ΟΑΣΕ στο πρόβλημα με την Τσετσενία. Λ.Μ.
    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Thursday, 2 December 1999 - 22:10:42 UTC