Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Macedonian Press Agency: News in Greek, 00-01-07

Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Macedonian Press Agency at http://www.mpa.gr and http://www.hri.org/MPA.


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ
Θεσσαλονίκη 7 Ιανουαρίου 1999

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • ΤΙΤΛΟΙ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ
  • [02] ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
  • [03] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ TΗN ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
  • [04] ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 6 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ 30
  • [05] ΜΕ 95 ΧΙΛ/ΩΡΑ ΕΤΡΕΧΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ
  • [06] 4ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
  • [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

  • [07] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ
  • [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Ρ.ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ
  • [09] ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ
  • [10] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 14 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

  • ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

    [Α] ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [01] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΗΜΙΤΗ - ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗ

    Με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη και τον υπεύθυνο οργανωτικού Μιχάλη Νεονάκη συναντήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.

    Στη σύσκεψη εξετάστηκαν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ για ιδεολογικά ζητήματα που θα γίνει το Φεβρουάριο. Μετά τη συνάντηση ο κ. Σκανδαλίδης δήλωσε μεταξύ άλλων: ‘'Είναι σαφές. Η χώρα πρέπει να λειτουργήσει δημιουργικά τις επόμενες εβδομάδες και τους επόμενους μήνες, στο να πετύχει και να ολοκληρώσει τους στόχους για τους οποίους ψηφίστηκε αυτή η κυβέρνηση στην αρχή της τετραετίας που θα κλείσει. Από εκεί και μετά η πρωτοβουλία είναι σε εμάς και ο Πρόεδρος το έχει πει επανειλημμένα και αυτό είναι βασικό, υπάρχουν συνταγματικές διαδικασίες, υπάρχει πρωτοβουλία στην κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ και ασφαλώς δεν θα αποφασίσει η αντιπολίτευση».

    [02] ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ν.Δ. ΠΡΟΚΗΡΥΞΕ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

    Ο Κώστας Καραμανλής σε συγκέντρωση στη πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης, την προτελευταία της Νέας Δημοκρατίας προτού amo_noum οι κάλπες για τις ευρωεκλογές.

    Εκτακτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας αποφάσισε να συγκαλέσει ο πρόεδρος του κόμματος Κώστας Καραμανλής, από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 2 Απριλίου. Την απόφαση του ανακοίνωσε με δήλωση προς τους δημοσιογράφους και εξήγησε πως στόχος του συνεδρίου είναι να συζητηθούν η ιδεολογία και η πολιτική του κόμματος με την είσοδο του 21ου αιώνα.

    Δεν θα είναι ένα συνέδριο εσωστρέφειας, αλλά συνέδριο θέσεων και ιδεολογίας που θα σηματοδοτήσει το άνοιγμα του κόμματος προς την κοινωνία, είπε ο κ. Καραμανλής και παρατήρησε:

    Πρέπει να κάνουμε τολμηρές τομές. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πλήρως τι Ελλάδα θέλουμε για τη μετά ΟΝΕ εποχή. Ετσι θα γίνει πιο κρυστάλλινο τι εκπροσωπούμε και τι επιδιώκουμε. Να μιλήσουμε με τρόπο που θα μας ακούσει η κοινωνία.. Νέοι άνθρωποι να χτίσουν μια καινούρια σχέση ανάμεσα στην πολιτική και την κοινωνία. Οι προσυνεδριακές διαδικασίες θα ξεκινήσουν στις 21 Ιανουαρίου από τη Θεσσαλονίκη.

    [03] ΜΗΝΥΜΑ ΕΙΡΗΝΗΣ ΑΠΟ TΗN ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουλος μετέβη σήμερα το πρωί στη Βηθλεέμ όπου παρέστη σε λειτουργία στο ναό της Βασιλικής Γεννήσεως και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον πρόεδρο Γιάσερ Αραφάτ

    Στο μεταξύ, για τα 2000 χρόνια της Ορθοδοξίας και της Χριστιανοσύνης, οι αρχιερείς που συγκεντρώθηκαν στα Ιεροσόλυμα προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Πατριάρχη Ρωσίας Αλεξίου, του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου και άλλων, εξέδωσαν μήνυμα των προκαθημένων ορθοδόξων εκκλησιών για το 2000, στο οποίο αναφέρεται ότι «η του υιού και λόγου του Θεού σάρκωσις εις ορισμένον χρόνον και συγκεκριμένον τόπον, πρώτοις απάντων, διυλεί τον καθαγιασμόν της ιστορίας και του κόσμου διά της μεταμορφώσεως αυτών εις βασιλείαν του Θεού».

    Ταυτόχρονα, τονίζεται ακόμη ότι: «η Ορθόδοξος Εκκλησία συνεχίζει να προβάλλει προς τον σύγχρονο κόσμο τον σταυρό του Κυρίου, του πράου και ταπεινού τη καρδία, του αγαπώντος πάντα άνθρωπον ανεξαρτήτου φυλής, χρώματος, φύλου ή άλλης διακρίσεως, μάλιστα δε των αμαρτωλών αδελφών, των οποίων οι ισχυροί της γης θυσιάζουν πολλά και ίσως αναξίου λόγου ποσότητα προκειμένου να επιτύχουν τους σκοπούς των». Το μήνυμα των προκαθημένων των ορθοδόξων Εκκλησιών αναφέρεται επίσης στο εξής: «το σκάνδαλον της διαιρέσεως του χριστιανικού κόσμου...ήτοι ενώπιον ημών ως γέννουσα πηγή, διά την θεραπείαν της οποίας καλούμεθα πάντες να προσευχόμεθα αδιαλείπτως, να μεριμνώμεν διαρκώς και να εργαζόμεθα αεί». Προσθέτουν ακόμη οι αρχιερείς ότι «επιθυμούμε να καταδικάσωμεν την υπό ορισμένων ετεροδόξων εκκλησιών και θρησκευτικών ομάδων άσκησιν προσηλυτισμού». Στο μήνυμα ακόμη αναφέρονται τα εξής:

    «Απευθύνομεν έκκληση προς τους ισχυρούς ηγέτας της γης ίνα διασφαλίσουν και παγιώσουν την πολυπόθητον ειρήνη στην περιοχή ταύτην και διά πάντα τους ενθάδε οικούντες λαούς σεβόμενοι το από αιώνων καθιερωμένο καθεστώς των Αγίων Τόπων». «Προσβλέπωμεν προς τας άλλας μεγάλας θρησκείας ιδία δε τας μονοθεϊστικάς, του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, προτιθέμενοι να οικοδομήσωμεν επιπλέοντας προϋποθέσεις διαλόγου μεθ' αυτών επί τω τέλει της ειρηνικής συνυπάρξεως όλων των λαών...η Ορθόδοξος Εκκλησία απορρίπτει τη μισαλλοδοξία και καταδικάζει τον θρησκευτικό φανατισμόν οποτεδήποτε ήθελον εκδηλωθεί τοιαύτα φαινόμενα»

    Τείνομεν εγκαρδίως χείραν φιλανθρώπου συμπαθείας και αρωγής προς πάντας όσους διώκονται διά τας πεποιθήσεις αυτών και όσους υφίστανται διακρίσεις εις βάρος των, οιασδήποτε μορφής, επί τω λόγω μόνο της φυσικής, κοινωνικής ή πολιτισμικής αυτών διαφοράς». «Απορρίπτομεν πάσαν τάσιν εθνικισμού και εθνοφυλετισμού, τείνοντος να αλλοιώσει την ορθόδοξον εκκλησιολογίαν». «Το χρέος εκάστου χριστιανού είναι να οικειωθεί το μήνυμα της Βηθλεέμ ως απαρχήν της νέας χιλιετίας διά της καθαρότητος της καρδίας, της ταπεινώσεως και της μετανοίας». Εξάλλου οι αρχιερείς διακήρυξαν στο μήνυμά τους ότι «εκ του σημείου τούτου της εν τω κόσμω Γεννήσεως του λυτρωτού Κυρίου εκκινούντες και προς εκείνον πάντοτε οδεύοντες ελπίζομεν, ευχόμεθα και πιστεύομεν να βηματίσομεν άπαντες αναγεννημένοι υπό του Αγίου Πνεύματος και εις τη νέα χιλιετία».

    [04] ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ ΠΟΥ ΟΔΗΓΗΣΕ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟ 6 ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΕ 30

    Αλλο ένα δράμα με λαθρομετανάστες ξετυλίχτηκε τα ξημερώματα στη Ροδόπη. Νταλίκα που είχε στοιβαγμένους 70-80 λαθρομετανάστες από το Ιράν και το Ιράκ, ανετράπη με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο 6 άτομα και να τραυματιστούν 60 από τους οποίους οι 30νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Κομοτηνής. Οι υπόλοιποι μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών οδηγήθηκαν στην αστυνομική διεύθυνση Ροδόπης.

    Το δυστύχημα έγινε στις 4.45 τα ξημερώματα στον επαρχιακό δρόμο νέου Σιδηροχωρίου - Παγουρίων Ροδόπης. Το δυστύχημα οφείλεται σε υπερβολική ταχύτητα σε στροφή. Ο οδηγός της νταλίκας ο οποίος πιθανότατα να είναι Τούρκος δουλέμπορος μετά το δυστύχημα εξαφανίστηκε και αναζητείται από αστυνομικούς.

    Η νταλίκα ανήκει στον Νικόλαο Ράπτη, κάτοικο Κομοτηνής ο οποίος δεν δήλωσε την κλοπή του οχήματος στην αστυνομία. Οι λαθρομετανάστες είπαν στους αστυνομικούς ότι πέρασαν τον Εβρο ποταμό, μπήκαν στη χώρα μας εκεί τους περίμενε ο οδηγός ο οποίος θα τους μετέφερε πιθανότατα στην Αθήνα. Ολοι οι λαθρομετανάστες είναι άνδρες

    [05] ΜΕ 95 ΧΙΛ/ΩΡΑ ΕΤΡΕΧΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΙΑΣ ΝΤΑΛΙΚΑΣ

    Με 95 χιλιόμετρα την ώρα έτρεχε ο οδηγός της μοιραίας νταλίκας που προκάλεσε το θάνατο έξι λαθρομεταναστών και τον τραυματισμό άλλων 30. Αυτό έδειξε ο παλμογράφος του οχήματος.

    Στο μεταξύ, παρά τις έρευνες που συνεχίζονται δεν βρέθηκε ο οδηγός της νταλίκας, που πιστεύεται ότι είναι Τούρκος δουλέμπορος. Ο ιδιοκτήτης της νταλίκας, Νικόλαος Ράπτης, κάτοικος Κομοτηνής δεν δήλωσε την κλοπή στην αστυνομία. Στην αστυνομική διεύθυνση Qod|pgr, όπου οδηγήθηκε το πρωί ισχυρίστηκε ότι η νταλίκα εκλάπη χθες βράδυ και εκείνη την ώρα αυτός κοιμόταν.

    [06] 4ΧΡΟΝΟ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ ΠΕΘΑΝΕ ΑΠΟ ΜΗΝΙΓΓΙΤΙΔΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ενα κοριτσάκι τεσσάρων χρόνων πέθανε στο νοσοκομείο «ΑΧΕΠΑ» της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τη Γεωργία Τσάντη από το Λαγκαδά, η οποία μεταφέρθηκε εσπευσμένα από το σπίτι της στο νοσοκομείο.

    Ο ιατροδικαστής που εξέτασε το κοριτσάκι ανέφερε πως πέθανε από ραγδαία μηνιγγίτιδα. Οι γονείς της 4χρονης κατηγορούν τους γιατρούς του ΕΣΥ Λαγκαδά που δεν μπόρεσαν να διαγνώσουν έγκαιρα την αρρώστια.

    [Β] ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    [07] ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ: ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΜΠΗΚΑΝ ΣΤΟ ΓΚΡΟΖΝΙ

    Τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται στο κέντρο του Γκρόζνι και ορισμένες μονάδες τους είναι κοντά στα κτίρια του υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Τσετσενίας ανέφεραν πολίτες που εγκαταλείπουν την πόλη, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

    Σύμφωνα με μαρτυρίες πολιτών που φεύγουν από την πόλη μόνο οι αντάρτες και οι φανατικοί στρατιωτικοί παραμένουν στο Γκρόζνι και αντιστέκονται στις επιθέσεις του ρωσικού στρατού. Οι αντάρτες διαθέτουν όπλα και μετακινούνται συνεχώς στην πόλη, ενώ οι ρώσοι ακύρωσαν προσωρινά τις αεροπορικές επιδρομές στο Γκρόζνι εξαιτίας των κακών συνθηκών.

    [08] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Ρ.ΠΡΟΝΤΙ ΣΤΗΝ ΡΟΥΜΑΝΙΑ

    Τη Ρουμανία θα επισκεφθεί στις 13 Ιανουαρίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, προκειμένου να συμμετάσχει στην εβδομαδιαία συνεδρίαση αξιωματούχων της ρουμανικής κυβέρνησης.

    Σύμφωνα με τον νεοδιορισθέντα υπουργό Εξωτερικών Πέτρε Ρομαν, ο κ. Πρόντι θα πάρει μέρος στην προγραμματισμένη για την ημέρα της επίσκεψής του συνεδρίαση της κυβέρνησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Μουγκουρ Ισαρέσκου.

    Επίσης στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα απονεμηθεί ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα της Ακαδημίας οικονομικών σπουδών του Βουκουρεστίου.

    [09] ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΟΑΤΙΑ

    Σύμφωνα με ανεπίσημα αποτελέσματα ο συνασπισμός SDP-HSLS (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και Κροατικό Κοινωνικό-Φιλελεύθερο Κόμμα) κερδίζει στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κροατία 71 έδρες από τις συνολικά 150 που έχει η κρατική Βουλή ενώ το κυβερνών HDZ (Κόμμα του Τούτζμαν) έχει κερδίσει 46 βουλευτικές έδρες. Ο συνασπισμός 4 μικρών κομμάτων, του Κροατικού Αγροτικού J|llator, της Δημοκρατικής Ενωσης της Ιστρίας, του Κροατικού Λαϊκού Κόμματος και του Φιλελεύθερου Κόμματος έχει λάβει 24 βουλευτικές έδρες. Ο συνασπισμός αυτός έχει προεκλογικά συμφωνήσει να σχηματίσει κυβέρνηση με τον συνασπισμό SDP-HSLS. Ο συνασπισμός των δύο κομμάτων της άκρας δεξιάς-του Κρατικού Κόμματος Δικαίου και της Κροατικής Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης κέρδισε 5 έδρες στην Βουλή της Κροατίας.

    [10] ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ 14 ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΠΟ ΣΥΜΠΛΟΚΕΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

    Οι Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν την εξέγερση που σημειώθηκε σε φυλακή υψίστης ασφαλείας στην Κωνσταντινούπολη και είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα άτομο και να τραυματιστούν ακόμη δεκατέσσερα, ανακοίνωσαν τούρκοι αξιωματούχοι.

    Ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σαμί Τουρκ δήλωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν έφοδο στη φυλακή Μπαντιρμά στη Θάλασσα του Μαρμαρά για να καταπνίξουν εξέγερση 33 κρατουμένων μελών της ομάδας του Ισλαμικού Μετώπου της Μεγάλης Ανατολίας (ΙΒDA- C) που κρατούσαν ομήρους φύλακες και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης σκοτώθηκε ένας κρατούμενος και τραυματίστηκαν 10 ακόμη κρατούμενοι και τέσσερις στρατιώτες. Ο κ. Τουρκ είπε ότι όλοι οι όμηροι είναι καλά και οι κρατούμενοι που στασίσαν μεταφέρθηκαν στις φυλακές στο Εσκί Σεχίρ στη Δυτική Τουρκία και επισήμανε ότι και στη φυλακή Μετρίς της Κωνσταντινούπολης έληξε η εξέγερση στην οποία κρατούμενοι μέλη του ΙΒDA-C κρατούσαν ομήρους ένα δικηγόρο και 17 φύλακες χωρίς να υπάρξει επιχείρηση των δυνάμεων ασφαλείας. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ είπε νωρίτερα ότι ένα άτομο σκοτώθηκε και 3 τραυματίστηκαν όταν οι δυνάμεις ασφαλείας εισέβαλαν στη φυλακή Μπαντιρμά. Ο.Κ.


    Macedonian Press Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    mpegr2html v1.01a run on Friday, 7 January 2000 - 20:35:26 UTC