Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (4/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@uranus.ee.auth.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (4/03/1996)

Συνάντηση μιας ώρας με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχαν σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και ο μόνιμος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Χρήστος Ζαχαράκης. Στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκαν οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, το Κυπριακό αλλά και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς για την τύχη των αγνοουμένων.

Με τους διοικητές των κρατικών τραπεζών συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας. Εξάλλου επαφές με το Προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών, με εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ είχε ο Κώστας Σημίτης στα πλαίσια του διαλόγου της κυβέρνησης με τις παραγωγικές τάξεις. Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων άρχισε σήμερα μεταξύ της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων. Αντικείμενο των διαπραγματεύσεων αποτελούν θέματα που σχετίζονται με την κατάρτιση νέας εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Στάσιμη παραμένει η κατάσταση στις δικαστικές φυλακές Διαβατών Θεσσαλονίκης. Οι περίπου 30 εξεγερθέντες κρατούμενοι, οι περισσότεροι Αλβανοί λαθρομετανάστες, εξακολουθούν να βρίσκονται εγκλωβισμένοι στον πρώτο όροφο του κτιριακού συγκροτήματος των φυλακών, χωρίς να έχουν δυνατότητα επικοινωνίας με τους άλλους χώρους. Στις φυλακές Αγίου Στεφάνου Πάτρας η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη καθώς οι κρατούμενοι δεν παραδίδουν τις φυλακές και δεν επιστρέφουν στα κελιά τους.Στο μεταξύ στις φυλακές Κομοτηνής οι 157 κρατούμενοι πραγματοποιούν αποχή από το συσσίτιο και αρνούνται να μπουν στα κελιά τους, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους εξεγερθέντες κρατούμενους των άλλων φυλακών της χώρας. Στην Κομοτηνή η κατάσταση είναι απολύτως ελεγχόμενη και δεν έχουν αναφερθεί ζημίες. Υπό τον έλεγχο των κρατουμένων βρίσκονται και οι φυλακές Χανίων όπου τα ξημερώματα 80 κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στο σωφρονιστικό κατάστημα και αρνούνται μέχρι στιγμής να μπουν στα κελιά τους.

Την εμμονή του στην αντιπολιτευτική τακτική της Νέας Δημοκρατίας εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μ.Εβερτ. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι "στις 40 μέρες της πρωθυπουργίας Σημίτη έγιναν πολλά και τρομακτικά λάθη, που κυριολεκτικά υπονομεύουν το μέλλον της χώρας". Πρόσθεσε ακόμη, ότι η Νέα Δημοκρατία και ο ίδιος προσωπικά, παρά το γεγονός ότι δεν συμφωνούσε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο παρελθόν, κράτησε με τη στάση της "αρραγές το εθνικό μέτωπο" και υποστήριξε ότι και στα γεγονότα της Ιμιας δεν περιορίστηκε μόνο σε κριτική, αλλά ανέλαβε πρωτοβουλίες επισκεπτόμενος το Στρασβούργο και πέτυχε "δηλώσεις και θέσεις, που ευθέως αναγνωρίζουν ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα της Ευρώπης".

Οι σχέσεις Ελλάδας-Γιουγκοσλαβίας ήταν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν χθες τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Ο.Δ.Γιουγκοσλαβίας Νικολα Σαϊνοβιτς. Η αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Γιάννη Σουλαδάκη που συμμετείχε στις εργασίες του τρίτου συνεδρίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας έγινε δεκτή και από τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Στις εργασίες του συνεδρίου παραβρέθηκαν συνολικά εξήντα δύο αντιπροσωπείες ξένων κομμάτων.

Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης και η επικεφαλής της ομάδας του σοσιαλιστικού κόμματος στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο Πολίν Γκρίν, θα ζητήσουν σήμερα την παραπομπή του Ραούφ Ντενκτάς σε διεθνές δικαστήριο ως εγκληματία πολέμου. Το θέμα που προέκυψε μετά την κυνική ομολογία του Ντενκτάς ότι εκτελέστηκαν όλοι οι αγνοούμενοι της Κυπριακής τραγωδίας θα συζητηθεί στην κοινοβουλευτική σύνοδο Κύπρου -Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Στη σύνοδο θα συμμετάσχει και ο κοινοτικός επίτροπος Χανς Βαν Ντε Μπρουκ. Η κυβέρνηση της Κύπρου πάντως διατυπώνει επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα ενδεχόμενης παραπομπής του Ντενκτάς στη Δικαιοσύνη. Ο πρόεδρος Γ. Κληρίδης δήλωσε ότι εάν η Ελληνική πλευρά υιοθετήσει τις δηλώσεις Ντενκτάς σημαίνει ότι θεωρεί λήξαν το θέμα των αγνοουμένων.

Σταθερή χαρακτηρίζεται η υγεία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραουφ Ντενκτάς ο οποίος τα ξημερώματα της Κυριακής υπέστη έμφραγμα του μυοκαρδίου και νοσηλεύεται στην εντατική μονάδα νοσοκομείου στa κατεχόμενa της Λευκωσίας. Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν του ιατρικού συμβουλίου, στο οποίο μετέχει και ομάδα ιατρών τους οποίους έστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, δεν παρουσιάστηκαν επιπλοκές στην κατάσταση της υγείας του Ντενκτάς και ο κίνδυνος επιδείνωσης μειώνεται σταδιακά. Το καρδιακό επεισόδιο που υπέστη ο Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με δηλώσεις καρδιολόγων που τον παρακολουθούν, έχει σχέση τόσο με την ηλικία του, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είναι 72 ετών, το άγχος και την υπερκόπωση.

Δεν κατάφερε τελικά να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στην ισπανική Βουλή το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του Χοσέ Μαρία Αθνάρ. Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα έλαβε το 38,85% των ψήφων και 156 έδρες, είκοσι λιγότερες από την απόλυτη πλειοψηφία, που θα του επέτρεπαν να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αντίθετα οι σοσιαλιστές του Φελίπε Γκονζάλες, παρά την κυβερνητική φθορά από την συνεχή παραμονή τους στην εξουσία επί 13 χρόνια,συγκέντρωσαν ποσοστό 37,48% των ψήφων και 141 έδρες στη Βουλή. Στις κάλπες προσήλθαν χθες συνολικά 24.985.097 ψηφοφόροι, ενώ η αποχή κυμάνθηκε σε φυσιολογικά επίπεδα (22% περίπου).

Σε ελάχιστες μόνο περιοχές της Βόρειας Ελλάδας έχουν περιοριστεί τα προβλήματα στις συγκοινωνίες που προκάλεσε το κύμα κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή το Σάββατο. Η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη και σήμερα μόνο στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο της Ροδόπης, από το 24ο χιλιόμετρο της επαρχιακής Αλεξανδρούπολης- Αισύμης μέχρι το μεγάλο Δέρειο και στην περιοχή της Άνω Βροντούς Seqq~m.

Επιδείνωση του καιρού αναμένεται σήμερα μετά το μεσημέρι σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί μέτριοι και από τη νύχτα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -2 έως 4 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Monday, 4 March 1996 - 7:46:36