Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (20/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (20.3.1996)

Σε νέα βελτιωμένη φάση μπαίνουν οι ελληνοαλβανικές σχέσεις. Αύριο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα, συνοδευόμενος από τους Υπουργούς Εξωτερικών, Οικονομικών και Παιδείας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κ. Στεφανόπουλου στα Τίρανα θα υπογραφεί σύμφωνο φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, ενώ θα συζητηθούν θέματα εμπορικής και οικονομικής φύσεως.

Συνεδριάζουν αύριο οι αγροτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας προκειμένου να καθορίσουν τις νέες κινητοποιήσεις στις οποίες θα προβούν για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Απεργία πραγματοποιούν σήμερα για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα οι εργαζόμενοι στις διοικητικές υπηρεσίες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Η απεργία θα ολοκληρωθεί το απόγευμα ενώ οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

Σαρανταοκτάωρη πανελλαδική απεργία θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη και την Παρασκευή οι υπάλληλοι της ΔΕΗ οι οποίοι ζητούν την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης. Οι συνδικαλιστές της ΔΕΗ τονίζουν ότι θα προστατευτούν τα χαμηλά εισοδήματα αλλά και τα συμφέροντα της ΔΕΗ. Το απόγευμα αντιπροσωπεία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα συναντηθεί με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.

Τρίωρη στάση εργασίας και πορεία προς τη Νομαρχία Κέρκυρας έχει προγραμματίσει για σήμερα η ΕΛΜΕ με κύριο αίτημα την απομάκρυνση των φυλακών Κέρκυρας από τη σημερινή τους περιοχή απέναντι από το 3ο και 4ο Γυμνάσιο του νησιού. Ο νομάρχης Ανδρέας Παγκράτης πρότεινε την έναρξη των μαθημάτων αύριο το πρωί επικαλούμενος τη δέσμευση του υπουργού Δικαιοσύνης για τη μεταγωγή των βαρυποινιτών, ωστόσο η επιτροπή γονέων και κηδεμόνων των γυμνασίων της περιοχής θα συζητήσει το θέμα σε νέα της Γενική Συνέλευση την Παρασκευή.

Άρχισε το πρωί στη Θεσσαλονίκη το πρώτο συνέδριο Συνδυασμένων Μεταφορών και Διαμετακόμισης Νοτιοανατολικής Ευρώπης το οποίο οργανώνουν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και η Ηelexpo ΔΕΘ. Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης ενώ αντικείμενό του αποτελούν οι χερσαίες και αεροπορικές συγκοινωνίες καθώς και οι λιμενικές υποδομές. Υπέρ της ανάπτυξης στενών διπλωματικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων με τα Σκόπια τάχθηκε ο υπουργός μεταφορών ο οποίος διευκρίνισε ότι το γεγονός αυτό δε σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να βιαστεί στο θέμα του ονόματος. Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση για το αν θα αλλάξει η πολιτική σκηνή του τόπου με την έξοδο του κ. Παπανδρέου από το Ωνάσειο ο κ. Καστανίδης τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου έχει το ρόλο του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ όπως προσδιορίζεται από το καταστατικό του κινήματος.

Τέσσερις νεκροί και πέντε τραυματίες είναι ο απολογισμός μετωπικής σύγκρουσης ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου με λεωφορείου του ΚΤΕΛ Έβρου χθες το βράδυ στο 2ο χιλιόμετρο Σουφλίου - Αλεξανδρούπολης. Από το ΙΧ ανασύρθηκαν νεκροί ο οδηγός του Αναστάσιος Μουρτζάκης 35 χρόνων από την Ορεστιάδα και οι συνεπιβάτιδές του Αντζελα Φουντουκίδου 31 χρόνων, Ελένη Ματέλια 39 χρονών και Ευμορφία Ηλιάδου 19 χρόνων. Από την αστυνομία ανακοινώθηκε ότι το πολύνεκρο δυστύχημα οφείλεται σε αδέξιο χειρισμό του Μουρτζάκη ο οποίος μπήκε στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας.

Συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας θα υπογράψουν στη Μόσχα οι υπουργοί Αμυνας της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης και της Ρωσίας Πάβελ Γκρατσώφ. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες Λευκωσία και Μόσχα έχουν ήδη καταλήξει στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία προβλέπει συνεργασία και των δύο στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών και στην εκπαίδευση στελεχών της Εθνικής Φρουράς στη Ρωσία.

Για την Πράγα αναχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι προκειμένου να συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Στη συνάντηση που πραγματοποιείται σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το θέμα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και τις δυνατότητες πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας στην περιοχή.

Νεφώσεις με ασθενείς βροχές προβλέπονται για σήμερα για όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 5 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Wednesday, 20 March 1996 - 8:57:44