Browse through our Interesting Nodes on Health & Medicine in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (22/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (22.3.1996)

Στο τρίπτυχο σταθεροποίηση - ανάπτυξη - κοινωνική δικαιοσύνη κινήθηκε η ομιλία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη βουλή για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός παραθέτοντας αριθμητικά δεδομένα διαπίστωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται σε φάση οικονομικής ανάκαμψης και τόνισε ότι "η οικονομική ισχυροποίηση της χώρας μας θα ισχυροποιήσει και τη θέση μας στα Βαλκάνια". "Είναι ο καλύτερος τρόπος να προασπίσουμε τα εθνικά μας δίκαια αλλά και ο πιο καθοριστικός όρος για την φωνή της Ελλάδας στην Ε.Ε."

Ολοκληρώνεται σήμερα η επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στην Αλβανία με την υπογραφή Συμφώνου Φιλίας και Συνεργασίας Ελλάδας - Αλβανίας. Χθες ο κ. Στεφανόπουλος συναντήθηκε με τον Αλβανό πρόεδρο Σαλί Μπερίσα, τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο και τον πρωθυπουργό Αλεξάντερ Μέξι.

Με λαμπρότητα και πλήθος εκδηλώσεων που αρχίζουν από σήμερα θα εορταστεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου παρουσία των υπουργών Εσωτερικών, Δημόσιας διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακη Τσοχατζόπουλου και Δικαιοσύνης Ευάγγελου Βενιζέλου. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στα μνημεία και τις προτομές ηρώων από αντιπροσωπεία μαθητών. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε σήμερα στη νομαρχία εορταστική εκδήλωση με τη συμμετοχή 50μελούς μαθητικής χορωδίας και των υπηρεσιών της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης παρουσία του νομάρχη Κ. Παπαδόπουλου. Οι εκδηλώσεις του εορτασμού θα κορυφωθούν τη Δευτέρα με επίσημη δοξολογία που θα τελεστεί στον ιερό ναό της Αγίας Σοφίας χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ.κ. Παντελεήμονος. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων, η καθιερωμένη παρέλαση ενώ το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με πανηγυρική εκδήλωση στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζεται και σήμερα η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ οι οποίοι ζητούν την αλλαγή της τιμολογιακής πολιτικής της επιχείρησης. Εκτός λειτουργίας τέθηκαν τέσσερις θερμοηλεκτρικές μονάδες και πέντε υδροηλεκτρικοί σταθμοί της χώρας ενώ σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Παραγωγής της επιχείρησης θα πραγματοποιηθούν δίωρες διακοπές ρεύματος καθώς η διαθέσιμη ισχύς είναι μικρότερη από τη ζήτηση. Η διεύθυνση της ΔΕΗ συνιστά στο κοινό και τις βιομηχανικές μονάδες συγκράτηση στην κατανάλωση ρεύματος ιδιαίτερα κατά τις ώρες αιχμής ωστόσο όπως επισημαίνει ο Περιφερειακός Διευθυντής της ΔΕΗ στη Μακεδονία και Θράκη Θεολόγος Παπανικολάου, δεν υπάρχει κίνδυνος μπλακ- άουτ.

Η πορεία της εθνικής μας οικονομίας προκαλεί ικανοποίηση στους Ευρωπαίους εταίρους και στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κύκλους. Είναι γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν του ευρωπαϊκού πολιτικού και οικονομικού κόσμου ασχολείται πλέον σοβαρά με την Οικονομική και νομισματική ενοποίηση και την καθιέρωση του ενιαίου νομίσματος, που προϋποθέτουν σύγκλιση των οικονομικών αλλά και κάλυψη των όρων που έθεσε η Διακυβερνητική του Μάαστριχτ. Υπό το πρίσμα αυτό η πορεία της εθνικής μας οικονομίας φαίνεται να ικανοποιεί τους eta_qour, πράγμα που επισημαίνουν γερμανικές εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας.

Συνεδριάζει την ερχόμενη Τρίτη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη η κυβερνητική επιτροπή με αντικείμενο τη γεωργική πολιτική και τη λήψη μέτρων στήριξης των αγροτών.

Εντολή για την απαγόρευση εισαγωγής βοοειδών κρεάτων από την Αγγλία έδωσε ο υπουργός Γεωργίας Στέφανος Τζουμάκας λόγω των κρουσμάτων που παρουσιάστηκαν στη χώρα αυτή από την ασθένεια των βοοειδών την επονομαζόμενης "τρελές αγελάδες". Στις 25 Μαρτίου θα αποφασιστεί η συνολική στάση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το θέμα στη συνάντηση των κτηνιάτρων Δημόσιας Υγείας των χωρών της κοινότητας.

Την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσημα ο τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσώφ. Οι εκλογές θα γίνουν στις 16 Ιουνίου.

Τρία εκατομμύρια δολάρια κόστισε στη Βουλγαρία η διήμερη απεργία που πραγματοποίησαν ένδεκα χιλιάδες ανθρακωρύχοι, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κρατικής επιτροπής Ενέργειας. Οι ανθρακωρύχοι αργά χθες το βράδυ έλυσαν την απεργία αποδεχόμενοι τις προτάσεις της κυβέρνησης για μηνιαία αύξηση των αποδοχών τους κατά 35%.

Έκκληση στη βουλγαρική κυβέρνηση να κλείσει την πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος του Κοζλοντούι απηύθυνε ο πρόεδρος της Γερμανίας Ρόμαν Χέρτσοκ ο οποίος ολοκλήρωσε την τριήμερη επίσκεψή του στη Σόφια. Ο κ. Χέρτσοκ τόνισε ότι είναι αδύνατο να εκσυγχρονιστούν οι αντιδραστήρες του εργοστασίου και επανέλαβε το αίτημα των Δυτικοευρωπαίων για κλείσιμο του Κοζλοντούι.

Οι νεφώσεις και οι παροδικές βροχές θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του αυριανού καιρού σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Friday, 22 March 1996 - 8:00:38