Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (27/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (27.3.1996)

Με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τόμας Νάιλς συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε η πρόσφατη άτυπη ταξιδιωτική οδηγία των ΗΠΑ για το αεροδρόμιο του ελληνικού, ωστόσο οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν και την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και την επικείμενη επίσκεψη της συζύγου του Αμερικανού προέδρου κυρίας Χίλαρυ Κλίντον αύριο στην Αθήνα.

Συνάντηση με τον Υπουργό Μεταφορών των ΗΠΑ Φεντερίκο Πένια πραγματοποιεί σήμερα ο Πρόεδρος της Ελληνικής βουλής Απόστολος Κακλαμάνης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι σκοποί αλλά και οι συνέπειες της πρόσφατης ταξιδιωτικής προειδοποίησης των ΗΠΑ για το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Ο Πρόεδρος της βουλής θα έχει ακόμη σειρά επαφών με αξιωματούχους της κυβέρνησης Κλίντον και στελέχη του Κογκρέσου ενώ το βράδυ θα παραστεί σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του ο πρέσβης της Ελλάδας στις ΗΠΑ Λουκάς Τσίλλας.

Για τη Βοσνία αναχωρεί ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος θα επισκεφθεί το ελληνικό τάγμα που μετέχει στη διεθνή ειρηνευτική δύναμη. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βοσνία ο κ. Αρσένης θα έχει ενημερωτικές συναντήσεις με αξιωματούχους στο αρχηγείο της ειρηνευτικής δύναμης στο Σεράγεβο.

Θετικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη όπου μεταβαίνει μετά από πρόσκληση της ελληνικής ομογένειας. Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί, όπως είπε, "η Ελλάδα επιτέλους πέτυχε την αλληλεγγύη των εταίρων της" υπογράμμισε ωστόσο ότι η θέση της Ελλάδας είναι μεν πολύ ισχυρή μετά την κρίση στα Ιμια αλλά η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει τα ελληνοτουρκικά με μεγαλύτερη προσοχή. "Βεβαίως περιέχει πολλά θετικά στοιχεία η δήλωση Γιλμάζ αλλά φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν φτάνουν πλέον τα λόγια, χρειάζονται και έργα. Πρέπει να περιμένουμε και ελπίζω ότι θα φανούν από την πλευρά της Τουρκίας πέραν των λόγων και ορισμένες θετικές κινήσεις που θα διευκολύνουν στη βελτίωση του κλίματος" τόνισε ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Σε εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, διεκδικώντας την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων. Αντιπροσωπεία τους θα συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών. Οι εργαζόμενοι ζητούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου εργαζόμενους, τη διακοπή των ιδιωτικοποιήσεων στους ΟΤΑ, την καταβολή του επιδόματος των 18 χιλιάδων δραχμών στους εργάτες, τις προσλήψεις μονίμου προσωπικού, την επέκταση του επιδόματος παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών και στους ΟΤΑ και την καταβολή οικογενειακού επιδόματος και στους δύο συζύγους.

Ένοπλη ληστεία έγινε στις εννέα το πρωί στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. Δύο άγνωστα νεαρά άτομα ακινητοποίησαν με την απειλή καραμπίνας τους υπαλλήλους και τους παραβρισκόμενους πελάτες της Τράπεζας και αφού άρπαξαν περίπου 5,5 εκατομμύρια δραχμές τράπηκαν σε φυγή κατευθυνόμενοι προς το Κιλκίς. Η αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

Σιωπηλή παράταση μέχρι τις δύο το μεσημέρι έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών στους φορολογούμενους για την κατάθεση των φορολογικών τους δηλώσεων.

"Η Δημοκρατία παραμένει το πολυτιμότερο δώρο των αρχαίων Ελλήνων στον κόσμο ολόκληρο", τονίζει στη διακήρυξή του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821. "Αυτός ο τρόπος διακυβέρνησης, η εναπόθεση της εξουσίας απευθείας στα χέρια του λαού, έχει διά μακρόν ικανοποιήσει τις ανάγκες και τις προσδοκίες των εθνών που αγαπούν την ελευθερία ανά τον κόσμο" επισημαίνει στην διακήρυξή του ο Αμερικανός Πρόεδρος. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στους κοινούς αγώνες του αμερικανικού και του ελληνικού λαού στο παρελθόν και καταλήγει ανακηρύσσοντας την 25η Μαρτίου ως κοινή εθνική εορτή για την Ελληνική και την Αμερικανική δημοκρατία.

Ο εκπρόσωπος της ιταλικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό Φρεντερίκο ντι Ρομπέρτο φτάνει απόψε στη μεγαλόνησο για νέο γύρο διαβουλεύσεων με τον Κύπριο πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η επίσκεψη του Ντι Ρομπέρτο πραγματοποιείται από το φως της ενημέρωσης που έκανε προχθές στο Συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε. και της εντολής που έλαβε να συνεχίσει την αποστολή του. Ο ανώτερος αξιωματούχος θα επισκεφθεί το επόμενο δίμηνο την Αθήνα, την Αγκυρα και την έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ενώ θα υποβάλλει έκθεση στο Συμβούλιο υπουργών μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου στην Κύπρο.

Αρχίζει σήμερα το κινηματογραφικό αφιέρωμα για τη Μελίνα Μερκούρη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Μάρτιος 96" στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης που διοργανώνουν από κοινού οι φίλοι του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, η Helexpo - ΔΕΘ και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Οι νεφώσεις και οι ασθενείς βροχές θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού στη Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 7 έως 14 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Wednesday, 27 March 1996 - 8:59:00