Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (28/03/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (28.3.1996)

Για το Τορίνο αναχωρεί νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης οι οποίες θα αρχίσουν αύριο. Βασικές επιδιώξεις της ελληνικής πλευράς είναι μία ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής των χωρών μελών της Ε.Ε. όταν κινδυνεύει η ασφάλεια ενός άλλου μέλους από τρίτη χώρα, η αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων των χωρών μελών ως εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε και η διατήρηση της αρχής της ομοφωνίας σε θέματα που συνδέονται με ζωτικά εθνικά συμφέροντα των χωρών μελών.

"Δεν έχει διαπιστωθεί επιστημονικά και απόλυτα η μετάδοση της νόσου των "τρελών αγελάδων" στον άνθρωπο" επισημαίνει με δήλωσή του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Αντώνης Μάντης, καθηγητής της Γαλακτοκομίας στην Κτηνιατρική Σχολή. Ο κ. Μάντης τόνισε ότι γίνονται συνεχώς έρευνες στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο για να διακριβωθεί αν και κατά πόσο μεταδίδεται η ασθένεια στον άνθρωπο. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του πρύτανη ότι οι έρευνες εντοπίζονται σε αυτό ακριβώς το σημείο που αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας.

"Η πρόσφατη ταξιδιωτική προειδοποίηση για το αεροδρόμιο του Ελληνικού δεν είχε πολιτική σκοπιμότητα αλλά ήταν καθαρά απόρροια τεχνικών διαδικασιών που επιβάλλονται από την υφιστάμενη αμερικανική νομοθεσία" δήλωσε στον Πρόεδρο της ελληνικής βουλής Απόστολο Κακλαμάνη ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Φεντερίκο Πένια στη διάρκεια συνάντησής τους χθες στην Ουάσιγκτον. Ο κ. Κακλαμάνης εκτίμησε δε ότι πριν την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στην Ουάσιγκτον στις 9 Απριλίου, ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ θα προβεί σε κάποια θετική δήλωση για τους κανόνες ασφάλειας που επικρατούν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Στην Αθήνα φτάνει το βράδυ η σύζυγος του Προέδρου των ΗΠΑ Χίλαρυ Κλίντον η οποία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Η κ. Κλίντον θα επισκεφθεί σήμερα το απόγευμα τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι και θα παραβρεθεί σε επίσημες εκδηλώσεις.

Διεξάγονται σήμερα σε όλα τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και ΤΕΙ της χώρας οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές. Εκπρόσωποι των παρατάξεων εκτιμούν ότι το ποσοστό της αποχής θα κυμανθεί και φέτος στα ίδια υψηλά επίπεδα με πέρυσι.

Επίσκεψη στην Κομοτηνή θα πραγματοποιήσει αύριο και το Σάββατο ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης συνοδευόμενος από στελέχη του υπουργείου περιβάλλοντος. Ο κ. Λαλιώτης αναμένεται να έχει συναντήσεις με φορείς και παράγοντες της Θράκης ενώ θα προεδρεύσει σε συσκέψεις με αντικείμενο την πορεία των έργων που κατασκευάζονται με κοινοτικές και εθνικές χρηματοδοτήσεις, τα έργα που θα δρομολογηθούν στη Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και τον εθνικό οδικό άξονα της Εγνατίας.

Σε χρήση ναρκωτικών ουσιών αποδίδεται από τον ιατροδικαστή ο θάνατος του Γιάννη Παπόγλου 47 χρονών, εργάτη που βρέθηκε το βράδυ σε οίκημα στο Φοίνικα Θεσσαλονίκης έχοντας δίπλα τους μια μεταχειρισμένη σύριγγα. Με το θάνατο του Παπόγλου γίνονται τέσσερα τα θύματα του "λευκού θανάτου" από τις αρχές του έτους στη Θεσσαλονίκη.

Νέα αύξηση στη βενζίνη ισχύει από σήμερα τα μεσάνυχτα όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Η Δ.Ε.Π. εκτιμά ότι η νέα αύξηση οφείλεται στην άνοδο των διεθνών τιμών της βενζίνης η οποία πωλείται ακριβότερα κατά 1,40 δραχμές το λίτρο ενώ το ντίζελ θα πωλείται 4,3 δραχμές περισσότερο ανά λίτρο.

Ανωμαλίες στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης αναμένεται να σημειωθούν την Κυριακή λόγω προγραμματισμένων εργασιών συντήρησης του αντλιοστασίου του Δενδροποτάμου. Χωρίς νερό αναμένεται να είναι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι το κέντρο της πόλης ενώ προβλήματα στην υδροδότησή τους θα έχουν από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες οι περιοχές Ευαγγελίστριας, Σαράντα Εκκλησιών, Τριανδρίας, Ανω Τούμπας, η Ανατολική Θεσσαλονίκη και η Καλαμαριά καθώς και η Νεάπολη οι Συκιές, η Ξηροκρήνη, οι Αμπελόκηποι, η Μενεμένη και η Σταυρούπολη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα θα μεσολαβήσει μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ένταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουώρεν Κρίστοφερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε υποεπιτροπή κατανομής κονδυλίων της Αμερικανικής βουλής. Ο κ. Κρίστοφερ τόνισε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ομαλοποίηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ο πρόεδρος Κλίντον θα προτρέψει τις δύο χώρες "να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" κατά τις επικείμενες συναντήσεις που θα έχει στην Ουάσιγκτον με τον Τούρκο Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ και τον Έλληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Νεφελώδης θα είναι σήμερα ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο από το απόγευμα αναμένονται διαστήματα βελτίωσης. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Thursday, 28 March 1996 - 7:53:42