Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (02/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (2.4.1996)

Συνεδριάζει αυτή την ώρα η κυβερνητική επιτροπή υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα αποτελέσουν θέματα που αφορούν στο υπουργείο Aνάπτυξης και στο υπουργείο Μεταφορών καθώς και ζητήματα σχετικά με τα προβλήματα των αεροδρομίων της χώρας. Για το τελευταίο θέμα ο πρωθυπουργός είχε χθες το απόγευμα συνεργασία με τον Υπουργό Μεταφορών Χάρη Καστανίδη.

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα συναντηθεί ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης. Αντικείμενο της συνάντησης η προετοιμασία του εθνικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο.

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακη Τσοχατζόπουλο έχει αυτή την ώρα το προεδρείο των σωματείων εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκέντρωση στην πλατεία Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι αγρότες της Βόρειας Ελλάδας εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τη διαμαρτυρία τους για τις χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων τους και τη μη λήψη μέτρων εκ μέρους της κυβέρνησης για την επίλυση των αιτημάτων τους. Δεκάδες τρακτέρ έχουν κατακλύσει την πλατεία ενώ σε λίγο αναμένεται οι αγρότες να πραγματοποιήσουν πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.

Ληστεία μετά φόνου σημειώθηκε το πρωί στο εργοστάσιο λευκοσιδηρουργίας που βρίσκεται στην Ιερά οδό 114 κοντά στο εργοστάσιο της "Softex" όταν τρία ή τέσσερα άτομα εισέβαλαν στο κτίριο και εκτέλεσαν εν ψυχρώ ένα άτομο στην ταράτσα του εργοστασίου. Σύμφωνα με πληροφορίες το άτομο που εκτέλεσαν οι δράστες είναι ο λογιστής της εταιρείας ωστόσο δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί η ταυτότητά του. Στο χώρο του εργοστασίου έσπευσαν αμέσως αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών. Στο μεταξύ ήδη έχουν προσαχθεί στην ασφάλεια τρία άτομα τα οποία θεωρούνται ύποπτα.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο πριν τις 11 το πρωί στον υποθαλάσσιο χώρο βόρεια της Σάμου σε απόσταση 265 χιλιομέτρων ανατολικά της Αθήνας. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ζημιές μέχρι τώρα δεν έχουν αναφερθεί.

Τεσσεράμισι τόνους βοδινό κρέας προέλευσης Μεγάλης Βρετανίας δέσμευσε μεικτό συνεργείο της αγορανομίας και αστυκτηνιάτρων σε ψυγεία της Λαμίας μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε. Στη Θεσσαλονίκη δεσμεύτηκαν τέσσερις τόνοι ζωοτροφών για σκύλους και γάτες βρετανικής προέλευσης σε κονσέρβες. Συνεχίζονται εξάλλου οι έλεγχοι των κτηνιάτρων σε ξενοδοχεία και Ιδρύματα και νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

"Ποτέ δεν παρατηρήθηκε η σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια στα πτηνά, ούτε στα προς εκτροφή και κατοικίδια ούτε στα άγρια" δήλωσε ο καθηγητής tgr παθολογίας των πτηνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Ευστρ.Αρτοποιός. Απαντώντας στις ερωτήσεις του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, αν δικαιολογούνται οι εικασίες αλλά και ο φόβος του καταναλωτικού κοινού για την εξάπλωση της νόσου των "τρελών αγελάδων" και στα κοτόπουλα, ο καθηγητής τόνισε με έμφαση ότι "ούτε ο ίδιος παρατήρησε την ασθένεια αυτή κατά την πολύχρονη έρευνα, αλλά και στην παγκόσμια βιβλιογραφία δεν αναφέρεται να υπήρξε ποτέ τέτοιο περιστατικό."

Οκταήμερη απεργία αρχίζουν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι και οι κτηνίατροι του Υπουργείου Γεωργίας διεκδικώντας οικονομικά και θεσμικά αιτήματα. Εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν εντός των ημερών με τον αρμόδιο Υπουργό Στέφανο Τζουμάκα. Επ' αόριστον απεργία ξεκινούν από αύριο και οι ιχθυολόγοι του Υπουργείου Γεωργίας.

Τον ισχυρισμό ότι δεν υπάρχουν εν ζωή Κύπριοι αγνοούμενοι επανέλαβε σε δηλώσεις του στην τουρκική κυβέρνηση ο εκπρόσωπος των Τουρκοκυπρίων Ραούφ Ντενκτάς. Απέδωσε την εξαφάνισή τους στο πραξικόπημα του 1974 και πρόσθεσε ότι κακώς υπάρχει η άποψη ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι που βρίσκονται στην Τουρκία ή την βόρεια Κύπρο.

Δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων πρόκειται να παράσχει η Ελλάδα στη Σερβική Δημοκρατία, σύμφωνα με τον Σερβοβόσνιο πρωθυπουργό, Ράικο Κάφετζιτς. Όπως δήλωσε σε χθεσινή συνέντευξή του στη σερβοβοσνιακή τηλεόραση ο κ.Κάφετζιτς, η χορήγηση του δανείου συμφωνήθηκε κατά την πρόσφατη διήμερη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Το 70% του δανείου, σύμφωνα με τον Σερβοβόσνιο πρωθυπουργό, θα διατεθεί για επενδύσεις, ενώ το υπόλοιπο 30% για την αγορά εμπορευμάτων διαφόρου φύσεως. Αποδέκτες του δανείου θα είναι Σερβοβοσνιακές εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο μεγαλύτερος ίσως αριθμός κακοήθων νεοπλασμάτων οφείλεται στη δράση παραγόντων του περιβάλλοντος. Ο καρκίνος του πνεύμονα των καπνιστών και τα νοσήματα του αίματος των θυμάτων του Τσερνομπίλ και παλαιότερα της Χιροσίμα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για τη σχέση αυτή. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί σε στρογγυλή τράπεζα στο 11 Βορειοελλαδικό Ιατρικό συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 4 έως 6 Απριλίου στο συνεδριακό κέντρο της ΔΕΘ.

Αίθριος καιρός προβλέπεται για σήμερα για τη Βόρεια Ελλάδα, ωστόσο το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις οι οποίες αναμένεται να πυκνώσουν το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 6 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Tuesday, 2 April 1996 - 7:52:34