Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (03/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (3.4.1996)

Κυβερνητική σύσκεψη υπό τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου πραγματοποιήθηκε το πρωί με αντικείμενο την πορεία του πληθωρισμού και την λήψη μέτρων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ενόψει των εορτών του Πάσχα. Στη σύσκεψη μετείχαν η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου και οι υφυπουργοί Εμπορίου και Γεωργίας. Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Παπαντωνίου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να συγκρατηθούν οι τιμές σε λογικά επίπεδα και να εξασφαλιστεί η ομαλή τροφοδότηση της αγοράς ενόψει των εορτών. Αναφερόμενος στα μέτρα που θα ληφθούν ο Υπουργός τόνισε ότι αυτά θα είναι εισαγωγή αρκετής ποσότητας αμνοερυφίων, ενδεχομένως και νωπών προϊόντων για να διατηρηθούν οι τιμές σε ομαλά επίπεδα. Συνεδριάζει εξάλλου σήμερα και η Ενωση Κρεοπωλών που ενδέχεται να αποφασίσει διακοπή της πώλησης κατσικιών και αρνιών σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα κρούσματα κερδοσκοπίας.

Αναστάτωση στην αγορά αναμένεται να προκαλέσει η οκταήμερη απεργία των κτηνοτρόφων του υπουργείου Γεωργίας που αρχίζει την Παρασκευή. Κατά τη διάρκεια της απεργίας θα σταματήσουν οι έλεγχοι στα εισαγόμενα κρέατα καθώς και οι σφαγές των εγχώριων κρεάτων λίγες μέρες πριν τις γιορτές του Πάσχα. Οι κτηνίατροι προειδοποιούν ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους δε θα λειτουργήσουν τα σφαγεία σε όλη τη χώρα.

Στην Αθήνα φτάνει το βράδυ για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Γκεόργκι Πίρινσκι. Η επίσκεψη αυτή του βούλγαρου υπουργού που είναι συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Θεόδωρου Πάγκαλου στη Σόφια εντάσσεται στο πλαίσιο της περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων των δύο χωρών. Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει ο κ. Πίρινσκι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο θα βρεθεί η προώθηση του θέματος του αγωγού του φυσικού αερίου καθώς και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης μετά τις αντιδράσεις που ως γνωστό υπάρχουν σε ότι αφορά στα ποσοστά τα οποία ζητά να έχει η Ελλάδα.

Αναχωρεί την Κυριακή το μεσημέρι για τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον. Τον κ. Σημίτη θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ ο ελληνας πρωθυπουργός θα έχει ακόμη επαφές με αμερικανούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Με έντονο ενδιαφέρον αναμένουν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις της Θράκης το συνέδριο της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας που αρχίζει την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη. Οι εξαγγελίες στις οποίες πρόκειται να προβούν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος θα σηματοδοτήσουν το μέλλον των δύο διευρυμένων molaqwiaj~m αυτοδιοικήσεων αλλά και της γενικότερης ανάπτυξης της περιοχής.

Τη Χίο επισκέπτεται σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρρήγα η οποία αύριο θα μεταβεί για επίσκεψη στην τουρκική πόλη Τσεσμέ. Στη Χίο η κ. Παπαρρήγα θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με το νομάρχη, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης μαστιχοπαραγωγών και εργαζόμενους.

Επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 4 και 5 Μαΐου ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος θα έχει συναντήσεις και επαφές με στελέχη της κυπριακής κυβέρνησης, αντιπροσωπείες των πολιτικών κομμάτων και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων.

Την Αθήνα θα επισκεφθεί στις 7 Μαΐου ο πρόεδρος της κύπρου Γλαύκος Κληρίδης ο οποίος θα αναγορευτεί επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην ελληνική πρωτεύουσα ο κ. Κληρίδης θα έχει επαφές με στελέχη της κυβέρνησης.

Στην ίδρυση Εθνικού Μουσείου Εκπαίδευσης προχωρά η νομαρχία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Όπως τόνισε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης της νομαρχιακής επιτροπής παιδείας του νομού Θεσσαλονίκης κ. Γιάννης Τσιρωνάς, ήδη έχει βρεθεί στη Σίνδο το κτίριο που θα στεγάσει το μουσείο και απομένει η δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της κατάρτισής του ώστε να πάρει νομική υπόσταση ο οργανισμός που θα αναλάβει την ίδρυση και τη λειτουργία του μουσείου.

Πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ίση εκπροσώπηση ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων σε ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην Κύπρπο διέψευσε αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών. Σε δηλώσεις του ο αξιωματούχος του Στέητ Ντηπαρτμεντ ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν ειπώθηκε. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι μέσα στο 1996 θα τελεσφορήσει η αμερικανική πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι τοπικές και παροδικές νεφώσεις είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι πνέουν ασθενείς και πρόσκαιρα μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 14 βαθμούς Κελσίου

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Wednesday, 3 April 1996 - 8:45:40