Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (09/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (9.4.1996)

Συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπιλ Κλίντον θα έχει στο Λευκό Οίκο το απόγευμα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες οι συζητήσεις θα περιστραφούν γύρω από τους στόχους της Ελλάδας που επιδιώκει, την παγίωση της ειρήνης στα Βαλκάνια, την προαγωγή της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των βαλκανικών χωρών, την επισήμανση των κινδύνων της τουρκικής επιθετικότητας και την επαναβεβαίωση των ελληνικών θέσεων για το Κυπριακό. Χθες ο κ. Σημίτης αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος κατέστησαν σαφές ότι ο δρόμος για διάλογο με την Τουρκία θα ανοίξει υπό ορισμένες προϋποθέσεις ενώ ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι βάση για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις πρέπει να αποτελέσουν το διεθνές δίκαιο και οι διεθνείς συνθήκες.

"Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και θα προχωρήσει αταλάντευτη. Είναι καιρός να κατανοήσουμε ότι πρέπει να αντιπαρατεθούμε σε αυτό το αντιπαραγωγικό και αντιαναπτυξιακό κλίμα με στάση ευθύνης απέναντι στη χώρα μας". Αυτό δήλωσε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας αναφερόμενος στη μεταλλουργία χρυσού στην Ολυμπιάδα της Χαλκιδικής. Ο κ. Πάχτας επισήμανε ότι η επένδυση αυτή θα κατατεθεί προς κύρωση στη βουλή το τρίτο δεκαήμερο του Απριλίου.

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Κυριάκος Σπυριούνης για την απόφαση της Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας να αναγνωρίσει τα Σκόπια ως "Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αναφερόμενος στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο κ. Σπυριούνης τόνισε ότι θα μπορούσε να δεχτεί μια σύνθετη ονομασία, χωρίς όμως να δηλώσει ποιά ονομασία θα δεχόταν και με την προϋπόθεση ότι θα υπήρχε η ευρύτατη συναίνεση του ελληνικού λαού που θα εκφράζεται από τη στάση όλων των πολιτικών κομμάτων στο κοινοβούλιο.

Ιστορική χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Μπράνκο Τσερβένκοφσκι τη συμφωνία αμοιβαίας αναγνώρισης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας και ΠΓΔΜ, με δηλώσεις του στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων "Α-1". Ο κ. Τσερβένκοφσκι υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά αναγνωρίστηκαν ως διακρατικά τα σύνορα των δύο χωρών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα "την αποδοχή του συνταγματικού, όπως είπε, ονόματος της Δημοκρατίας "Μακεδονίας". Ο Σκοπιανός Υπουργός Εξωτερικών Λιούμπομιρ Φρτσκόφσκι χαρακτήρισε τη συμφωνία ως "το πρώτο βήμα" για την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι θα συμβάλλει στην παγίωση της ειρήνης του νότου των Βαλκανίων.

Το Κυπριακό και η πορεία ένταξης της μεγαλονήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια αποτέλεσαν το αντικείμενο των συνομιλιών που είχαν το πρωί ο Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης και ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Σε δηλώσεις του ο j. Σκανδαλίδης αναφερόμενος στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ τόνισε ότι είναι πολύ σοφό το ότι είναι συγκρατημένος, καθώς, όπως είπε, "η περίοδος είναι δύσκολη, τα προβλήματα είναι γνωστά και τα περισσότερα από αυτά δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε μία μέρα ή μια νύχτα". Εθεσε στη συνέχεια την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα ως προϋπόθεση ύπαρξης αποτελεσμάτων ενώ ερωτηθείς για το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια τόνισε ότι αυτό "είναι απαράγραπτο και αναφαίρετο εθνικό δικαίωμα της Ελλάδας" και ότι το πώς και πότε θα το αξιοποιήσει είναι θέμα που αφορά την ελληνική κυβέρνηση.

Σαρανταοκτάωρη απεργία στις εφημερίδες του Δημοσιογραφικού οργανισμού Βορείου Ελλάδος "Μακεδονία" και "Θεσσαλονίκη" αποφάσισε να κηρύξει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης. Η απεργία θα πραγματοποιηθεί από τις 8 αύριο το πρωί μέχρι τις 8 το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής ενώ όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η ΕΣΗΕΜΘ η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από "τη νέα αθέτηση των υποσχέσεων της εργοδοσίας για καταβολή των δεδουλευμένων στα οποία περιλαμβάνονται η εξόφληση των αποδοχών των μηνών Φεβρουαρίου και Μαρτίου και το υπόλοιπο του δώρου των Χριστουγέννων".

Η καταβολή των δεδουλευμένων μηνών και του δώρου Πάσχα είναι τα αιτήματα των εργαζομένων στη βαμβακουργία Βόλου οι οποίοι σήμερα άναψαν φωτιά έξω από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στο Βόλο. Οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους αποκλείοντας υποκαταστήματα των τραπεζών της πόλης.

Συνεχίζουν για δεύτερη μέρα την πορεία που άρχισαν χθες από τον Πύργο Τηλλυρίας οι πεζοπόροι από την Ελλάδα και την Κύπρο στη μνήμη των εγκλωβισμένων του Αττίλα. Την πορεία που θα καλύψει συνολικά 240 χιλιόμετρα οργανώνουν η ελλαδική ομάδα πεζοπόρων "Ελληνες" και Κύπριοι, υπό την αιγίδα των επιτροπών των συγγενών αγνοουμένων και με τη συμπαράσταση των επιτροπών για τους εγκλωβισμένους.

Συνέρχεται σήμερα στη Βιέννη η Διεθνής Διάσκεψη για τις συνέπειες της πυρηνικής καταστροφής του Τσερνόμπιλ η οποία θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες και θα εξετάσει τις επιπτώσεις του ατυχήματος στη δημόσια υγεία αλλά και το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Τη διάσκεψη διοργανώνουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Λίγες νεφώσεις που τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν προβλέπει για σήμερα Μεγάλη Τρίτη η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Tuesday, 9 April 1996 - 9:03:44