Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (17/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (17.4.1996)

Χωριστές διαβουλεύσεις με τον διεθνή διαμεσολαβητή Σαϊρους Βανς θα έχουν καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών οι εκπρόσωποι της Ελλάδας πρέσβης Χρήστος Ζαχαράκης και των Σκοπίων Ιβάν Τόσεφσκι.Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται μια σκλήρυνση της στάσης των Σκοπίων που δε δέχονται καμία αλλαγή στη συνταγματική τους ονομασία. Στο μεταξύ καμία αντίδραση δεν υπήρξε από την πλευρά των Σκοπίων για την επανάληψη των ελληνοσκοπιανών συνομιλιών ωστόσο η σκοπιανή εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια" δημοσιεύει εκτενή ανταπόκριση από την Αθήνα όπου παρουσιάζονται τα σχετικά δημοσιεύματα των ελληνικών εφημερίδων.

Την εκτίμηση ότι η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας έχει φτάσει πλέον σε μηδενική βάση έκανε σήμερα ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής. Με αφορμή την επανάληψη των συνομιλιών Ελλάδας - Σκοπίων στη Νέα Υόρκη ο κ. Παπαθεμελής υπογράμμισε ότι "η διαπραγματευτική ισχύς της χώρας μας έχει φτάσει σε μηδενική βάση καθώς η κυβέρνηση διακήρυξε προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να δεχτεί μια σύνθετη ονομασία και καλλιεργήθηκε από πολλούς ένα κλίμα συμβιβασμού". Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Παπαθεμελής χαρακτήρισε χρήσιμη και σημαντική την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, τόνισε όμως ότι "ένα ταξίδι δεν επαρκεί για να σπάσει ο τουρκικός προπαγανδιστικός μηχανισμός που δρα στις ΗΠΑ".

Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τον καθορισμό των διαδικασιών συζήτησης των αλλαγών στο καταστατικό του κινήματος. Αύριο ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ ενώ το απόγευμα ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί για τον ίδιο λόγο με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Θα συζητηθεί επίσης η πορεία του κόμματος προς το συνέδριο καθώς και οι διαδικασίες του προσυνεδριακού διαλόγου επί των αλλαγών του καταστατικού.

Την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα επισκεφθεί από τις 2 μέχρι τις 5 Μαΐου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνοδευόμενος από υπουργούς και υφυπουργούς. Ο κ. Σημίτης αναμένεται να εξαγγείλει προγράμματα για την εκπαίδευση, την καταπολέμηση της ανεργίας, τη συγκράτηση του ακριτικού πληθυσμού στις περιοχές αυτές και ακόμη την ανάπτυξη της βιοτεχνίας, του τουρισμού και άλλων τομέων.

Άγνωστη παραμένει η ταυτότητα των δραστών της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης στο σπίτι του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αβραάμ Σταθόπουλου. Στα εργαστήρια του εγκληματολογικού τμήματος της Ασφάλειας Αττικής εξετάζονται τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης.

"Βδελυρή πράξη βίας που στρέφεται κατά της κοινωνίας και του δημοκρατικού πολιτεύματος" χαρακτήρισε την επίθεση ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Βενιζέλος. Τη θέση ότι η πράξη αυτή "όχι μόνο δεν πρέπει να κάμψει το φρόνημα των Ελλήνων δικαστών για την απονομή της δικαιοσύνης αλλά να χαλυβδώσει την αποφασιστικότητά τους για την διασφάλιση της διαφάνειας και του δικαίου στην κοινωνία" εκφράζει με γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ. Για "εσφαλμένη επιείκεια της πολιτείας έναντι των τρομοκρατών" κάνει λόγο ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Κόκκινος.

Νέες αυξήσεις αναμένονται και σήμερα στην τιμή πώλησης των υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου θα ανακοινώσει σήμερα αύξηση στην τιμή της βενζίνης κατά 3,5 δραχμές και του πετρελαίου κατά 2,5 δραχμές. Αυτή την ώρα πραγματοποιείται σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης με σκοπό την αποτροπή φαινομένων αισχροκέρδειας και με τη συμμετοχή της Υπουργού Βάσως Παπανδρέου, του υφυπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και του Προέδρου της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου Μανώλη Δασκαλάκη. Εξετάζεται παράλληλα το ενδεχόμενο να παραταθεί κατά μία εβδομάδα η επιβολή πλαφόν στις ανώτατες τιμές πώλησης σε όλη τη χώρα εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Εικοσιτετράωρη προειδοποιητική απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι αεροσυνοδοί της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Αιτήματά τους είναι η αναπροσαρμογή των μισθών τους, καλύτερες συνθήκες εργασίες καθώς και η πρόσληψη προσωπικού. Λόγω της απεργίας ακυρώθηκαν δεκατέσσερις από τις σαρανταεπτά προγραμματισμένες πτήσεις.

Τρία άτομα που κατηγορούνται για μεταφορά λαθρομεταναστών συνελήφθησαν από αστυνομικούς στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών. Στην πρώτη περίπτωση ο 40χρονος Γεώργιος Τουσουνίδης συνελήφθη στον κόμβο της Κατερίνης καθώς μετέφερε με το αυτοκίνητό του στην Αθήνα τρεις Αλβανούς λαθρομετανάστες αντί του συνολικού ποσού των 30.000 δραχμών. Λίγο αργότερα εντοπίστηκε στα διόδια Λεπτοκαρυάς ο Γεώργιος Κοπατσάρης 43 χρονών κάτοικος Μελίκης Ημαθείας γιατί μετέφερε στην Αθήνα τέσσερις Αλβανούς λαθρομετανάστες αντί 70.000 δραχμών. Στο ίδιο σημείο συνελήφθη ο Ευάγγελος Κιάος 43 χρονών από τη Νάουσα που μετέφερε στην Αθήνα για 50.000 δραχμές τέσσερις ακόμη Αλβανούς λαθρομετανάστες.

Σύσκεψη των εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας πραγματοποιείται απόψε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο το Κυπριακό. Τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα εκπροσωπήσει στη σύσκεψη ο αναπληρωτής ειδικός αντιπρόσωπός του στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ ο οποίος χθες είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των μονίμων μελών του Συμβουλίου.

Την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού μέσω διαλόγου μεταξύ τω δύο κοινοτήτων επισήμανε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ στην ολιγόλεπτη συνομιλία που είχε στην Κωνσταντινούπολη με το βουλευτή Νίκο Amastasi\dg, επικεφαλή της κυπριακής αντιπροσωπείας που μετέχει στις εργασίες της Διάσκεψης της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης. Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση με την απόσυρση από το νησί όλων των κατοχικών στρατευμάτων ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος αντέδρασε λέγοντας ότι το πρόβλημα υπάρχει μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές ώρες θα πυκνώσουν προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Θεσσαλονίκη από 2 έως 10 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Wednesday, 17 April 1996 - 6:10:21