Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (18/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (18.4.1996)

Δεκαοκτώ άτομα σκοτώθηκαν και δεκαεπτά τραυματίστηκαν, επτά από τα οποία πολύ σοβαρά, στην πλειοψηφία τους Ελληνες, όταν τέσσερις άγνωστοι οπλισμένοι με αυτόματα άνοιξαν πυρ εναντίον γκουπ τουριστών έξω από το ξενοδοχείο "Εuropa" που βρίσκεται στις πυραμίδες στο Κάιρο. Οι ένοπλοι, τρεις άνδρες και μία γυναίκα, φωνάζοντας "ο Θεός είναι μεγάλος" επετέθησαν κατά της ομάδας των τουριστών την ώρα που βρισκόταν στην είσοδο του ξενοδοχείου και πυροβολούσαν με όπλα Καλάζνικωφ και πιστόλια. Το Αιγυπτιακό Υπουργείο χαρακτήρισε τους τέσσερις δράστες τρομοκράτες, χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν οι αιγυπτιακές αρχές για τους φανατικούς μουσουλμάνους που δρουν στην Αίγυπτο. Η αιματηρή επίθεση σημειώθηκε στις 8 το πρωί και οι δράστες φορούσαν κελεμπίες.

Την έντονη καταδίκη και τον αποτροπιασμό της κυβέρνησης για την τρομοκρατική ενέργεια στο Κάιρο εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κώστας Μπίκας. "Κατ΄επανάληψη η ελληνική κυβέρνηση έχει τονίσει ότι η τρομοκρατία είναι ένας απαράδεκτος τρόπος για την προώθηση οποιουδήποτε αιτήματος και έχουμε καταδικάσει με τον πιο σθεναρό τρόπο οποιαδήποτε απόπειρα επίλυσης διαφορών με τρομοκρατικές ενέργειες" είπε ο κ. Μπίκας. Τόνισε δε ότι είχε τηλεφωνική επαφή με την επιτετραμμένη της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο η οποία τον πληροφόρησε ότι στον τόπο του αιματηρού περιστατικού έχουν μεταβεί Έλληνες υπάλληλοι της πρεσβείας ωστόσο τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη επίσημη επιβεβαίωση για τα ονόματα των νεκρών και των τραυματιών και για το αν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ τους.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενημέρωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών που είχε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Για το ίδιο θέμα ο κ. Σημίτης θα έχει συναντήσεις το απόγευμα με τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ.

Έκτακτη συνάντηση με τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα έχει εντός ολίγου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με τη διαρροή στον Τύπο κειμένων εργασίας στελέχους του Υπουργείου Οικονομικών. Τα κείμενα αφορούσαν την περιστολή δαπανών του δημοσίου μέσω της περικοπής των συντάξεων των αντιστασιακών και των πολυτέκνων μητέρων. Για τον ίδιο λόγο ο κ. Σημίτης έχει συγκαλέσει για αύριο έκτακτη σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Για τη Βρετανία αναχωρεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο πλαίσιο των επισκέψεων που πραγματοποιεί στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Τζων Μεϊτζορ ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στην Ιρλανδία όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Τζον Μπρούτον. Όπως δήλωσε χθες ο κυβερνητικός ejpq|sypor Δημήτρης Ρέππας ο κ. Σημίτης προγραμματίζει σειρά επισκέψεων στο εξωτερικό, προκειμένου να προωθήσει τα εθνικά μας θέματα.

Στην Κύπρο μεταβαίνει το απόγευμα ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Ρωμαίος ο οποίος θα έχει συνομιλίες σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Τον κ. Ρωμαίο θα συνοδεύει αντιπροσωπεία υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Εξωτερικών ενώ κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη μεγαλόνησο θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη, τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη, τον Πρόεδρο της βουλής Αλέξη Γαλανό, τον Αρχιεπίσκοπο και τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων.

Αγροτοκτηνοτροφικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 11.30 στην πλατεία Δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη. Η συντονιστική επιτροπή των αγροτοκτηνοτρόφων αποφάσισε να προβεί σε κινητοποιήσεις, για να διαμαρτυρηθεί για την κυβερνητική πολιτική.

Νέες επιθέσεις κατά του Λιβάνου εξαπέλυσε σήμερα το Ισραήλ καθώς με μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα βομβαρδίζει χωριά του νοτίου Λιβάνου. Η οργάνωση "Χεζμπολάχ" συνεχίζει, στο μεταξύ, να εκτοξεύει ρουκέτες εναντίον θέσεων στο Βόρειο Ισραήλ.

Στα Τίρανα αναμένεται αύριο ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο. Ο Ιταλός πρόεδρος, σύμφωνα με την κρατική αλβανική τηλεόραση, επισκέπτεται τα Τίρανα ύστερα από πρόσκληση του Αλβανού ομολόγου του Σαλί Μπερίσα.

Λίγες νεφώσεις που τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες θα αυξηθούν θα έχει σήμερα η Βόρεια Ελλάδα. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 3 έως 12 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Thursday, 18 April 1996 - 6:25:07