Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (29/04/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (29.4.1996)

Τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη θα ενημερώσει το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε στο Βουκουρέστι με τον Τούρκο ομόλογό του. Σε ότι αφορά τη συνάντηση αυτή ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι δεν πρόκειται για Ελληνοτουρκικό διάλογο αλλά για απλές διπλωματικές επαφές και προανήγγειλε νέα συνάντησή του με τον Εμρέ Γκιονενσάι στις 3 Ιουνίου στο Βερολίνο αφού προηγηθεί το Μαϊο ελληνοτουρκική συνάντηση σε επίπεδο πρεσβευτών στη Γενεύη.

Με αισιοδοξία παρουσιάζουν οι τουρκικές εφημερίδες τα αποτελέσματα της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρου Πάγκαλου και της Τουρκίας Εμρέ Γκιονένσαϊ στο Βουκουρέστι. Ολες σχεδόν αναφέρονται πρωτοσέλιδα στη συνάντηση και αναλύουν τις προοπτικές που άνοιξε για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών ενώ δεν παραλείπουν να τονίσχουν ότι τις ευοίωνες προβλέψεις ενισχύει και η νέα συνάντηση που θα ακολουθήσει στο Βερολίνο. Η εφημερίδα "Σαμπάχ" κάνει λόγο για "αχτίδα ελπίδας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", ενώ η Ζαμάν χαρακτηρίζει τη συνάντηση ως "έκπληξη στο Βουκουρέστι".

Η προετοιμασία του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ θα αποτελέσει το επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχουν εντός ολίγου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με τον Γενικό Γραμματεά της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

Τον κίνδυνο παρέκλισης της εθνικής οικονομίας από την πορεία της σε περίπτωση διόγκωσης των ελλειμάτων και του πληθωρισμού επισημαίνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος ο οποίος σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση της Τράπεζας. Ο κ. Παπαδήμος υπογραμμίζει ότι οι πολιτικές σκοπιμότητες δεν θα πρέπει να επηρεάζουν την πορεία της οικονομίας και εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το ενδεχόμενο να συμβαδίσει η οικονομία της χώρας μας με αυτές των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών.

Τους νομούς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης επικεφαλής πολυμελούς κυβερνητικού κλιμακίου από τις 2 έως τις 4 Μαϊου. Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης, Ανάπτυξης. Βάσω Παπανδρέου, ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης, Υγείας Αναστάσιος Πεπονής, Δημόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας και Υφυπουργοί Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας, Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης και Γεωργίας Απόστολος Φωτιάδης. Σκοπός της επίσκεψης είναι η προώθηση και η προβολή ενός νέου προτύπου ανάπτυξης της περιφέρειας, η εξέταση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της περιοχής, η επικοινωνία και ο διάλογος με τους εργασιακούς, κοινωνικούς και τοπικούς φορείς και η ανάδειξη των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

Ευρεία σύσκεψη υπό τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Κώστα Γείτονα πραγματοποιείται αυτή την ώρα στα γραφεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής προκειμένου να εκτιμηθούν τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τη χθεσινή βομβιστική επίθεση στο Κολωνάκι. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα συζητηθεί ακόμη η λήψη συγκεκριμένων l]tqym για την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών επιθέσεων. Στη συσκεψη μετέχουν ο αρχηγός της Αστυνομίας καθώς και επικεφαλής της τρομοκρατικής υπηρεσίας.

Η Ελληνική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση στηρίζουν αμέριστα την προσπάθεια του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων για τη δημιουργία της "Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων" στη Θεσσαλονίκη και τη δορυφορική σύνδεση των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων μέσω του προγράμματος "Δίαυλος". Αυτό διαβεβαίωσαν ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης και ο ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Μικτής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη σύνδεση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία κ. Νίκος Παπακυριαζής, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της διάσκεψης των Τεχνικών Διευθυντών των Βαλκανικών Πρακτορείων Ειδήσεων που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη.

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το πρωί έξω από το Υπουργείο Εσωτερικών τέσσερα σωματεία της ομοσπονδίας των συμβασιούχων σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τη σιδηροδρομική γραμμή στο ύψος της Αυλώνας θα αποκλείσουν αύριο το απόγευμα οι κάτοικοι του δήμου οι οποίοι εκφράζουν την αντίδρασή τους στο ενδεχόμενο να εγκατασταθεί στην περιοχή τους χώρος υγειονομικής ταφής απορριμάτων.

"Η λεγόμενη "τέταρτη εξουσία των ΜΜΕ" υπερκαλύπτει σήμερα τις υπόλοιπες τρεις που προβλέπονται από το Σύνταγμα δίχως καμιά πηγή λαϊκής νομιμοποίησης αλλά με τεράστια άμεση ή έμμεση επιρροή στις άλλες εξουσίες και τελικώς στην ίδια την κοινή γνώμη". Αυτά τονίζει ο πρόεδρος της βουλής Απόστολος Κακλαμάνης σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό "Ad Business". Ο κ. Κακλαμάνης κάνει στη συνέχεια λόγο για "ασύδοτα ιδιωτικά ολιγοπώλια" των ΜΜΕ και καταγγέλλει ότι "το ατομικό συνταγματικό δικαίωμα περί ελεύθερης διάδοσης και διάδοσης των στοχασμών δεν ανήκει στον απλό πολίτη αλλά σε ιδιώτες επιχειρηματίες".

Το θάνατο του Ζελιχμάν Γιανταρμπίγιεφ ο οποίος την περασμένη εβδομάδα διαδέχτηκε τον ηγέτη των Τσετσένων αυτονομιστών ανταρτών Τζοχαρ Ντουντάγιεφ επιβεβαίωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ. Το πρακτορείο επικαλείται αξιωματούχο της φιλορωσικής κυβέρνησης της Τσετσενίας.

Η Τανσού Τσιλλέρ είχε αποφασίσει να μην απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις του Προέδρου Κλίντον τη νύχτα της 31ης Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της κρίσης στις βραχονησίδες Ιμια. Αυτό αποκαλύπτουν οι δύο μεγαλύτερες σε κυκλοφορία εφημερίδες της Τουρκίας η "Χουρριέτ" και η "Μιλλιέτ" με ταυτόχρονα δημοσιεύματά τους. Οι εφημερίδες τονίζουν ότι η τότε πρωθυπουργός είχε αποφασίσει να μην απαντήσει στις τηλεφωνικές κλήσεις του Αμερικανού προέδρου επειδή ήξερε ότι θα της ζητούσε να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από την περιοχή των βραχονησίδων για να εκτονωθεί η κατάσταση. Οι εφημερίδες υπογραμμίζουν ότι το περιστατικό αυτό αποτελεί "ένδειξη της αυθαιρεσίας της Τανσού Τσιλλέρ στην άσκηση της εξωτερικής της πολιτικής".

Σχεδόν αίθριος καιρός επικρατεί σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα η ηλιοφάνεια είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού. Οι άνεμοι πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Monday, 29 April 1996 - 6:36:31