Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (02/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (2.5.1996)

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το μεσημέρι ο Υπουργός Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος. Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε τον Κώστα Σημίτη για την πορεία της οικονομίας της χώρας καθώς και την κατάσταση των εσόδων και των εξόδων του προϋπολογισμού.

"Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις διαδικασίες για την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στη Βοσνία, τόσο μέσω των διαδικασιών της ΟΑΣΕ όσο και μέσω της συγκρότησης κεφαλαίων για την ανασυγκρότηση της περιοχής". Αυτό υπογράμμισε ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με τον ευρωπαίο μεσολαβητή για το Βοσνιακό Καρλ Μπιλντ κατά την οποία οι δύο άνδρες εκέτασαν την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας του Ντεϊτον.

Αύξηση κατά 3,4 δραχμές το λίτρο στην τιμή διυλιστηρίου της βενζίνης και μείωση κατά 2,25 δραχμές στην τιμή του ντίζελ ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείριση Πετρελαίου. Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα και αποδίδονται στη μεγάλη αύξηση των διεθνων τιμών και στην ανατίμηση του δολαρίου. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παρατείνει την ισχύ του πλαφόν στις τιμές πώλησης της βενζίνης για την επαρχία.

Τριήμερη περιοδεία στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αρχίζει από σήμερα ο πρωθυπουργός επικεφαλής 12μελούς υπουργικού συμβουλίου. Ο κ. Σημίτης αναμένεται να φτάσει στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης το απόγευμα και από εκεί θα μεταβεί στην Κομοτηνή όπου θα έχει επαφές με φορείς της Ροδόπης. Ο πρωθυπουργός θα θέσει ως ζήτημα κρίσιμης εθνικής προτεραιότητας για την κυβέρνηση την ανάπτυξη της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και την ιδιαίτερη σημασία της οικονομικής κοινωνικής και πολιτισμικής της αναβάθμισης. Το νέο πρότυπο ανάπτυξης θα βασίζεται στην αναβάθμιση των συνθηκών ζωής, την εκπαίδευση του ανθρώπινου παράγοντα, την κινητοποίηση όλου του αναπτυξιακού δυναμικού της περιοχής, την προσέλκυση των επενδύσεων και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Στην Κύπρο μεταβαίνει το μεσημέρι ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος ο οποίος κατά τη διάρκεια διήμερης επίσημης επίσκεψής του θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

"Το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να λάβει νομοθετικά μέτρα για να διασφαλίσει το έγκυρο των Γενικών Εξετάσεων" δήλωσε ο Υπουργος Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας τη συζήτηση στις 24 Μαϊου από το Συμβούλιο της Επικρατείας του θέματος που προέκυψε έπειτα από την απόφασή του να κρίνει αντισυνταγματικό το δικαίωμα των υποψηφίων να κατοχυρώνουν βαθμολογίες προηγούμενων ετών. Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη θέση ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν θα εκδοθεί πριν από τις εξετάσεις και πρόσθεσε ότι ακόμα και αν ανακοινωθεί νωρίτερα θα λαμβάνει υπόψη της ότι η διαδικασία των εξετάσεων βρίσκεται σε εξέλιξη. Σχολιάζοντας το θέμα ο Υπουργός Dijaios}mgr Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν υπεισέρχεται στις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι δεν θα ληφθεί απόφαση η οποία να προκαλεί ανασφάλεια στους υποψηφίους των εξετάσεων.

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Υπουργείο Περιβάλλοντος υπό τον Υπουργό ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. Κώστα Λαλιώτη και με αντικείμενο το ζήτημα της δημιουργίας χωματερών στην Ανατολική Αττική. Οι δήμαρχοι, κοινοτάρχες και εκπρόσωποι των συλλόγων της Βόρειοανατολικής Αττικής αντιδρούν στην εγκατάσταση τριών χώρων υγειονομικής ταφής απορριμάτων στην Αττική. Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα θα αποφασίσουν για τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα φαρμακεία σε ολόκληρη τη χώρα. Οι φαρμακοποιοί πραγματοποιούν 24ωρη απεργία αντιδρώντας στις πρόσφατες εξαγγελίες του Υπουργείου Ανάπτυξης για την περιστολή των δαπανών φαρμακευτικής περίθαλψης. Ζητούν επίσης μείωση της τιμής των φαρμάκων ενώ καταγγέλουν την κυβέρνηση για αδιαφορία στην επίλυση των προβλημάτων τους.

Την πρώτη του περιοδεία στην Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία θα πραγματοποιήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο ο νέος ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Νοτιοκορεάτης Χαν Σουνγκ Τζιού. Η καθυστέρηση της έναρξης της περιοδείας του νέου ειδικού αντιπροσώπου αποφασίστηκε ώστε να μην αποτελέσει αντικείμενο της προεκλογικής εκστρατείας αλλά και λόγω της επιθυμίας των Αμερικανών να τηρήσουν στάση αναμονής έως ότου δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

Αρχίζει σήμερα η σφαγή στη Μεγάλη Βρετανία χιλιάδων βοοειδών προκειμένου να αντιμετωπιστεί ριζικά το πρόβλημα που έχει προκύψει με την εκδήλωση της ασθένειας της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας και να αρθεί από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης η απαγόρευση εξαγωγών κρέατος από τη Μ. Βρετανία.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε σήμερα την πόλη Μαγκούιο στις βόρειες Φιλιππίνες. Οπως ανακοίνωσε η αστυνομία δεν υπάρχουν θύματα και δεν προκλήθηκαν υλικές ζημιές.

Σχεδόν αίθριο καιρό για όλη τη χώρα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 10 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Thursday, 2 May 1996 - 7:09:00