Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (03/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (3.5.1996)

Την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που προωθεί η κυβέρνηση θα έχει σύντομα θετικά αποτελέσματα εξέφρασε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μετά από συναντήσεις που είχε με τοπικούς φορείς και εκπροσώπους της μειονότητας. Ο κ. Σημίτης τόνισε ότι η Θράκη βρίσκεται σήμερα στο περιθώριο και υπογράμμισε ότι το μέλλον της περιοχής, η βιωσιμότητα και η εξέλιξή της δεν θα αντιμετωπιστούν μόνο με την αμυντική θωράκιση αλλά εξαρτώνται αποφασιστικά από την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη. Ο πρωθυπουργός εγκαινίασε το νέο νοσοκομείο της Ξάνθης και στη συνέχεια επισκέφθηκε το 4ο Σώμα Στρατού. Στην ομιλία του αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα εθνικά μας θέματα ενώ επανέλαβε ότι οι πάγιες Ελληνικές θέσεις για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής δεν πρόκειται να μεταβληθούν. Στις 5.30 το απόγευμα ο Κώστας Σημίτης θα μεταβεί στην Καβάλα.

Συνεδριάζει σήμερα το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ με αντικείμενο τις καταστατικές αλλαγές στο εσωτερικό του Κινήματος ενόψει του Συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί τέλη Ιουνίου. Στο μεταξύ την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και προκειμένου να συζητήσει τον νέο κανονισμό λειτουργίας.

Στο ενδεχόμενο δημιουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας Γιώργος Παπανδρέου ο οποίος τόνισε ότι αυτό αποτελεί πραγμαιτκότητα που δεν μπορεί να αποφευχθεί εάν δεν βελτιωθεί η εικόνα των δημοσίων πανεπιστημίων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γεράσιμο Αραβανή ο Υπουργός Παιδείας υπενθύμισε ότι η πρόταση ανήκει στους πρυτάνεις τόνισε ωστόσο ότι δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια κερδίζουν έδαφος λόγω της μη κατάλληλης χρήσης της δωρεάν παιδείας που εφαρμόζεται.

Παράνομη έκρινε το Ελεγκτικό Συνέδριο την κατακύρωση του διαγωνισμού προμήθειας ενός εκατομμυρίου ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ στις εταιρείες Ζήμενς και Ιντρακόμ τον Μάρτιο του 1994. Το πόρισμα, το οποίο διαπιστώνει παρατυπίες και παραβάσεις ως προς τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο διαγωνισμό και τους όρους πραγματοποίησής του, διαβιβάστηκε στην Εισαγγελεία Εφετών Αθηνών που διενεργούσε προκαταρκτική εξέταση ώστε να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.

Αύξηση κατά 3,4 δραχμές το λίτρο στην τιμή διυλιστηρίου της βενζίνης και μείωση κατά 2,25 δραχμές στην τιμή του ντίζελ ισχύουν από τα μεσάνυχτα. Το Υπουργείο Ανάπτυξης, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να παρατείνει την ισχύ του πλαφόν στις τιμές πώλησης της βενζίνης για την επαρχία.

Περιοδεία στο νομό Ροδόπης πραγματοποιεί σήμερα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα η οποία θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους τοπικών φορέων του νομού.

Εικοσιέξι δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στην Αλγερία από φανατικούς ισλαμιστές καθιστώντας τη χωρα την πιο επικίνδυνη για την άσκηση του keitouqc^lator της δημοσιογραφίας, σύμφωνα με έκθεση αμερικανικης επιτροπής που ασχολείται με την ελευθερία του Τύπου και η οποία σήμερα, παγκόσμια ημέρα της ελευθεροτυπίας, δόθηκε στη δημοσιότητα. Στην έκθεση της οργάνωσης καταγραφονται 1500 περιπτώσεις σοβαρής παραβίασης επί του δικαιωματος της ελευθερίας του Τύπου σε 117 χωρες. Εξάλλου, έκθεση άλλης αμερικανικής οργάνωσης της Επιτροπής για την προστασία των Δημοσιογράφων, που δόθηκε επίσης σήμερα στη δημοσιότητα, κατονομάζει τους δέκα ηγέτες κρατών οι οποιοι θεωρούνται ως οι μεγαλύτεροι εχθροί της ελευθερίας του Τύπου. Μεταξύ αυτών είναι οι ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας, της Τουρκίας, της Κΐνας και της Κουβας.

Τα Σκόπια θα επισκεφθούν στις 16 και 17 Μαϊου η ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Σουζάνα Ανιέλι και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ. Οπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός των Σκοπίων επικαλούμενος πληροφορίες του ειδησεογραφικού πρακτορείου "Μακ- Πρες" η επίσκεψη στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Βαλκανικής περιοδείας στην Κροατία, τη Βοσνία, την Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ κατά την οποία η κ. Ανιέλι και ο κ. Σαντέρ θα εξηγήσουν τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ενωση στην περιφερειακή συνεργασία των χωρών της Βαλκανικής.

Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει για αύριο για ολόκληρη τη χώρα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Friday, 3 May 1996 - 6:07:56