Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (15/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (15.5.1996)

Ολοκληρώνεται σήμερα η περιοδεία στις ΗΠΑ του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Ο κ. Στεφανόπουλος θα παραχωρήσει σήμερα συνέντευξη προς τα ελληνικά και ομογενειακά μέσα ενημέρωσης στο Σικάγο και στη συνέχεια θα παραστεί στην τελετή έναρξης αναμόρφωσης του Ελληνικού Κέντρου της αμερικανικής πόλης. Θα συναντηθεί ακόμη με τον κυβερνήτη της πολιτείας του Ιλλινόις κ. Εντγκαρντ και θα αναχωρήσει για την Αθήνα στις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας. Στην Αθήνα αναμένεται να φτάσει αύριο το μεσημέρι. Χθες σε ομιλία του στο Σικάγο προς τους ομογενείς ο κ. Στεφανόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ κ. Κλίντον ο οποίος εγγυήθηκε, σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά, την τήρηση των διεθνών συνθηκών, την εξασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών και το απαραβίαστο των συνόρων. Τόνισε δε ότι "τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα αφορούν όλο τον ελληνισμό και της Ελλάδας και τον απόδημο" και κάλεσε τους ομογενείς, ενωμένοι και συντονισμένοι να κατευθύνουν κάτω από την κάλυψη του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, τις ενέργειές τους υπέρ των εθνικών μας θεμάτων.

Το πόρισμα για τις περικοπές των δημοσίων δαπανών τίθεται στην συνεδρίαση του Οικονομικού Επιτελείου της κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό που πραγματοποιείται αυτή την ώρα. Στην έκθεση της οικονομικής επιτροπής την οποία εξετάζει ο πρωθυπουργός προτείνεται να κλείσουν ή να συγχωνετούν πάνω από 20 οργανισμοί ή νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου των οποίων η προσφορά δεν κρίνεται ικανοποιητική.

Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη είχε το πρωί ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Σκανδαλίδης. Ο κ. Σκανδαλίδης διαπίστωσε ταυτότητα απόψεων για την πορεία προς το Συνέδριο του Κινήματος μεταξύ πρωθυπουργού και Εκτελεστικού Γραφείου. Υπέρ των καθαρών λύσεων τάχθηκε εξάλλου και πάλι ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του κατά την μυστική ψηφοφορία στη βουλή για την εκλογή του νέου προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "οι καθαρές λύσεις είναι πάντα οι καλύτερες".

Στις 23 Μαϊου θα συγκληθεί η ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών για το θέμα των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Αυτό ανακοίνωσε ο Προϊστάμενος της Τριμελούς Διοίκησης του Εφετείου ο οποίος έκανε δεκτή την εισήγηση του Εισαγγελέα Εφετών Γιώργου Καράμπελα. Εισηγητής ορίστηκε από τον κ. Κανελλόπουλο ο Εφέτης Γεώργιος Κρασάς. Η ολομέλεια θα αποφασίσει αυθημερόν για την περαιτέρω έρευνα της υπόθεσης.

Συνεδριάζει η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας με αντικείμενο το θέμα του προσδιορισμού ημερομηνίας διεξαγωγής της Εθνικής Συνδιάσκεψης. Αύριο θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος.

Συνεδριάζει το μεσημέρι στο υπουργείο Γεωργίας το Διυπουργικό Συντονιστικό όργανο με θέμα τη δασοπροστασία. Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι Γενικοί cqallate_r των Υπουργείων Γεωργίας, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ, Δημοσίων Εργων, Υγείας και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης, Μακεδονίας - Θράκης, Αιγαίου, Μεταφορών και Επικοινωνικών και Τύπου και Μέσων Ενημέρωσης.

Σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος θα μιλήσει το απόγευμα η Υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου, στο συνεδριακό κέντρο της Δ.Ε.Θ. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος ενώ θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Νίκος Ευθυμιάδης. Θα προηγηθεί με κλειστή συνεδρίαση το η τακτική ετήσια γενική συνέλευση των μελών του ΣΒΒΕ.

Η ελληνική οικονομία στην προσεχή διετία αναμένεται να κινηθεί με καλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, από το μέσο όρο των 15 κοινοτικών χωρών. Αυτό προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της οποίας η έκθεση αναμένεται να εγκριθεί σήμερα και στη συνέχεια να υποβληθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της Φλωρεντίας στο τέλος του Ιουνίου. Η έκθεση προβλέπει ότι η εξέλιξη των μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας δε θα επηρεαστεί αρνητικά από την ύφεση που παρατηρείται στις οικονομίες των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, κυρίως εξαιτίας των αρνητικών επιδόσεων της γερμανικής οικονομίας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Οι δήμαρχοι όλων των πρωτευουσών και των μεγαλύτερων πόλεων της Ευρώπης δήλωσαν συμμετοχή στην 20η γενική συνέλευση των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 22 έως 25 Μαϊου. Το συνέδριο των Ευρωπαιων Δημάρχων θα δώσει την ευκαιρία να ανταλλαγούν απόψεις για τις προκλήσεις που τίθενται από μια κοινωνία της πληροφόρησης την οποία καλούνται τώρα να αντιμετωπίσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Αρχίζουν σήμερα στη Βιέννη οι εργασίες της Διάσκεψης για τον έλεγχο των συμβατικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Παίρνουν μέρος σε αυτή οι πολιτικοί διευθυντές των υπουργείων Εξωτερικών των 30 χωρών - μελών της συμφωνίας για τα συμβατικά όπλα. Η Διάσκεψη πρόκειται να ασχοληθεί με την εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων ελέγχου της συμφωνίας. Οπως παρατηρούν δυτικοί διπλωμάτες, η Ρωσία έχει αναλάβει πρωτοβουλίες με στόχο να επιφέρει τροποποιήσεις τμημάτων της συμφωνίας προς εκσυγχρονισμό ή προσαρμογή, σύμφωνα με τους όρους που χρησιμοποιεί, επικαλούμενη τα νέα δεδομένα για την πολιτική ασφάλειας στην Ευρώπη. Οι δυτικές χώρες αντιδρούν στις ρωσικές πρωτοβουλίες και με το επιχείρημα ότι ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της συμφωνίας θα είχε ως συνέπεια να συμπαρασύρει και άλλες πλήν της Ρωσίας χώρες οι οποίες δεν είναι ικανοποιημένες από τις συμβατικές τους υποχρεώσεις.

Σαράντα περίπου ευρωπαϊκές χώρες θα συμμετάσχουν στην 4η ευρωπαϊκή σύνοδο υπουργών, αρμόδιων για την πολιτιστική κληρονομιά που οργανώνεται από το συμβούλιο της Ευρώπης στο Ελσίνκι στις 30 και 31 Μαϊου. Η σύνοδος αυτή στόχο έχει τη θέσπιση μιας νέας στρατηγικής της διατήρησης της euqypazj^r κληρονομιας και θα τονίζει την ιδιαίτερη συμβολή της κληρονομιάς αυτής στην ειρήνη και την ασφάλεια της Ευρώπης.

Οι τοπικές βροχές μετά το απόγευμα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Στη Βόρεια Ελλάδα θα επικρατούν λίγες νεφώσεις που μετά το απόγευμα ενδέχεται να πυκνώσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA

Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
misc2html v1.03 run on Wednesday, 15 May 1996 - 6:21:44