Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (17/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (17.5.1996)

Αρχισαν το πρωί οι εργασίες της δήμερης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την οποία θα απασχολήσει η δημιουργία θέσης αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ και ο προσδιορισμός των αρμοδιοτήτων του. Με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη που έχει ταχθεί υπέρ των "καθαρών λύσεων" και υπέρ της εκλογής αντιπροέδρου με ουσιαστικές αρμοδιότητες. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος μετέφερε μήνυμα συνέπειας και αισιοδοξίας του Προέδρου του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου στο οποίο εκφράζει την πίστη του στον αγώνα της δημοκρατικής παράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Σκανδαλίδης επισήμανε τον κίνδυνο οι άγονες αντιπαραθέσεις, οι προσωπικές επιδιώξεις, η εσωστρέφεια και η απουσία πολιτικού λόγου να δημιουργήσουν διαχωριστικές γραμμές και να οδηγήσουν το ΠΑΣΟΚ στη συρρίκνωση. Ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει συνηθίσει σε ουσιαστικούς δημοκρατικούς διαλόγους με διαφορετικές προσεγγίσεις αλλά τελικά με δημοκρατική, δημιουργική σύνθεση των απόψεων. Ο Υπουργός Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι και σε αυτή τη συνεδρίαση θα πρυτανεύσει το πνεύμα της ενότητας και της αλληλεγγύης.

Την προώθηση νομοθετικών μέτρων για τη διαφάνεια στο δημόσιο τομέα ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα μέτρα αυτά οι προμήθειες άνω του ενός δισεκατομμυρίου δραχμών θα παραπέμπονται υποχρεωτικά στο ελεγκτικό συνέδριο για έλεγχο της νομιμότητας πριν την υπογραφή οποιασδήποτε σύμβασης. Οι προμήθειες άνω των 5 δισεκατομμυρίων θα παραπέμπονται σε διακομματική επιτροπή τα μέλη της οποίας θα ελέγχουν το διαγωνισμό. Εξαιρούνται οι προμήθειες της ΔΕΗ, του ΟΤΕ και της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου , μετοχές των οποίων έχουν εισαχθεί στο χρηματιστήριο.

Με τον Αλβανό ομόλογό του Αλφρεντ Σερέκι συναντάται το μεσημέρι στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αναμένεται να υπογραφεί προξενική συμφωνία μεταύ Ελλάδας και Αλβανίας με την οποία θα ιδρύονται γενικά προξενεία στην Κορυτσά και στη Θεσσαλονίκη καθώς και συμφωνία εποχιακής απασχόλησης Αλβανών στην Ελλάδα.

Στην Αθήνα φτάνει τη Δευτέρα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα προκειμένου να συμμετέχει στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Βοτειοατλαντικού Συμφώνου. Ο κ. Σολάνα θα συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρας με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

Το ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στα Βαλκάνια, θέματα διμερούς αμυντικής συνεργασίας και την κατάσταση που επικρατεί τους τελευταίους μήνες στο Αιγαίο συζήτησαν στην Ουάσιγκτον οι Υφυπουργοί Αμυνας της Ελλάδας και των ΗΠΑ Νίκος Κουρής και Γιαν Λόνταλ. Σε dgk~seir του ο αξιωματούχος του πενταγώνου κ. Λόνταλ χαρακτήρισε τις συναντήσεις "απόλυτα επιτυχείς" και σημείωσε ότι πραγματοποιήθηκαν σε εγκάρδια ατμόσφαιρα. Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των διμερών επαφών υπογράμμισε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει καλύτερη αντίληψη των ελληνικών θέσεων στο Αιγαίο ειδικά μετά την πρόσφατη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα Ιμια ενώ άκουσε με προσοχή τις θέσεις της χώρας μας σε ότι αφορά τη σταθερότητα στην ευρύτερη Βαλκανική.

Ακόμη και την πτώση της κυβέρνησης διακινδυνεύει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ προκειμένου να διαλευκανθεί το πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο στο οποίο αναμειγνύεται η κυβερνητική εταίρος του Τανσού Τσιλλέρ. Οπως δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός στον δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ κατά τη διάρκεια της πτήσης του για στη Γερμανία όπου θα πραγματοποιήσει τριήμερη επίσκεψη, η κ. Τσιλλέρ οφείλει να πει στον ίδιο ή τον πρόεδρο της δημοκρατίας πού διέθεσε το ποσό των 500 δισεκατομμυρίων λιρών που απέσυρε από τα μυστικά κονδύλια. Σύμφωνα με τον κ. Γιλμάζ το πρόβλημα δεν είναι νομικό γιατί η κ. Τσιλλέρ δεν έχει νομική ευθύνη για τη διάθεση του ποσού αλλά πολιτικό γιατί έχουν δημιουργηθεί υποψίες τόσο στην κοινή γνώμη όσο και στον ίδιο.

Η αποκατάσταση της ιστορικής εκκρεμότητας και των ηθικών και υλικών συνεπειών που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός στις 19 Μαϊου του 1919 είναι ο στόχος των τριήμερων εκδηλώσεων μνήμης που πραγματοποιούνται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων σε συνεργασία με τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Στις αυριανές και μεθαυριανές εκδηλώσεις θα συμμετέχουν εκ μέρους της κυβέρνησης οι υπουργοί Εξωτερικών Θεόδωρος πάγκαλος, Μεταφορών και Επικοινωνιών Χάρης Καστανίδης και Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος.

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα είναι πιθανόν να εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις κατά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 20 May 1996 - 17:15:28