Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (20/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (20.5.1996)

Τη σταθερή θέση της Ελλάδας σύμφωνα με την οποία όποια χώρα εγείρει διεκδικήσεις ή δικαιώματα γειτονικής χώρας θα πρέπει να προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης τόνισε στην ομιλία του στην ολομέλεια της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται από το πρωί στην Αθήνα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα, όπως κάθε κράτος, δεν μπορεί να δεχτεί την απειλή ή τη χρήση βίας στις διεθνείς σχέσεις. Υποστήριξε την οικοδόμηση μιας κοινής αμυντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπληρωματικής, όπως διεκρίνισε, της Βορειοατλαντικής συμμαχίας καθώς και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τις χώρες της Νότιας Ευρώπης αλλά και την προώθηση της συνεργασίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Ο κ. Σολάνα αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τήρησε την τακτική των ίσων αποστάσεων σημειώνοντας ότι το θέμα που έχει ανακύψει μπορεί να επιλυθεί μόνο εάν το επιθυμούν οι δύο πλευρές.

Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης πριν την έναρξη των εργασιών της ολομέλειας της Βορειοατλαντικής Συνέλευσης. Οι κύριοι Σημίτης και Σολάνα συζήτησαν θέματα που αφορούν στο ΝΑΤΟ και τις σχέσεις της Ελλάδας με αυτό. Εντός της ημέρας ο κ. Σολάνα θα έχει συνάντηση και με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη.

Εφτασε σήμερα στην Αθήνα ο ηγέτης των Παλαιστίνιων Γιασέρ Αραφάτ ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη. Τον κ. Αραφάτ υποδέχτηκαν με τιμές αρχηγού κράτους ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος και οι πρεσβευτές των Αραβικών χωρών. Ο ηγέτης των Παλαιστίνιων συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Αραφάτ θα συναντηθεί ακόμη με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο. Αύριο ο κ. Αραφάτ θα επισκεφθεί την Πάτρα όπου η σύγκλητος του Πανεπιστημίου θα του απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα του τμήματος οικονομικών επιστημών.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών κλήθηκε σήμερα ο πρώην προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών Αθηνών Χριστόφορος Τζανακάκης προκειμένου να καταθέσει για την υπόθεση των ψηφιακών παροχών του ΟΤΕ. Αφορμή για την κλήση του κ. Τζανακάκη αποτέλεσε η συνέντευξη που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε αθηναϊκή εφημερίδα στην οποία τονίζει ότι "έαν μιλήσει πολλοί θα χάσουν τον ύπνο τους". Την Πέμπτη συνεδριάζει η ολομέλεια του Συμβουλίου Εφετών ενώ αναμένεται να παραγγείλει την άσκηση ποινικών διώξεων και να ορίσει ειδικό ανακριτή για τη διερεύνηση της υπόθεσης. Στις 28 Μαϊου έχει κληθεί να καταθέσει ο Πρόεδρος της Ιντρακόμ Σωκράτης Κόκκαλης. Στο μεταξύ συνεδριάζει το απόγευμα η Ειδική Πενταμελής Επιτροπή του ΟΤΕ που συστάθηκε την περασμένη εβδομάδα για να εξετάσει την προμήθεια των νέων ψηφιακών paqow~m του Οργανισμού.

Συγκέντρωση στο Λευκό Πύργο, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το πρωί οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων μετά από απόφαση του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης. Οι τουριστικοί πράκτορες διαμαρτύρονται για τη διεξαγωγή εκδρομών από τα ΚΤΕΛ και ζητούν την τροποποίηση του νόμου 711 για τα τουριστικά λεωφορεία και το διαχωρισμό τους από τα λεωφορεία ΚΤΕΛ. Aπειλούν δε με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους και με κατάληψη της νομαρχίας Θεσσαλονίκης εντός της εβδομάδας. Ανάλογες κινητοποιήσεις έγιναν και στην Αθήνα και σε άλλες μεγάλες πόλεις ενώ ο υπουργός Μεταφορών Χάρης Καστανίδης δεσμεύτηκε ότι θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Τρίωρη στάση εργασίας πραγματοποιούν από τις 12 το μεσημέρι οι υπάλληλοι του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι διεκδικούν τη χορήγηση επιδόματος παραγωγικότητας και απειλούν με κορύφωση των κινητοποιήσεών τους κατά την περίοδο των πανελληνίων εξετάσεων. Οι υπάλληλοι έχουν πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο και πορεία διαμαρτυρίας προς τη Βουλή. Στο μεταξύ σαρανταοκτάωρη απεργία άρχισαν σήμερα οι υπάλληλοι του Υπουργείου Γεωργίας οι οποίοι διεκδικούν την ικανοποίηση οικονομικών και θεσμικών τους αιτημάτων.

Νέες κινητοποιήσεις άρχισαν από σήμερα οι νοσοκομειακοί γιατροί αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προτείνει ο υπουργός Υγείας Αναστάσιος Πεπονής. Οι κινητοποιήσεις που θα διαρκέσουν έως την παρασκευή θα έχουν αρχικά τη μορφή στάσεων εργασίας από τις 9 το πρωί έως τη μία το μεσημέρι, ενώ οι γιατροί της Αθήνας θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την ελληνική φέτα και τη χρήση του ελληνικού ονόματός της για τυριά που κατασκευάζουν εταιρείες άλλων χωρών θα τεθεί σήμερα στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συνέρχεται στις Βρυξέλλες. Θα συζητηθεί ιδιαίτερα η ανακοίνωση που προτίθεται να κάνει η επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η ελληνική φέτα είναι μια ονομασία προϊόντος που θα προστατεύεται στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης μέχρι η Κομισιόν να υποβάλλει ένα νέο κανονισμό για το ζήτημα αυτό. Ο κανονισμός θα επιτρέπει κυρίως στους Δανούς αλλά και σε όποια άλλη χώρα της κοινότητας να διαθέτει στο εμπόριο άσπρο μαλακό τυρί από αγελαδινό γάλα με την ονομασία φέτα για μια περίοδο πέντε ετών.

Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ θα συναντηθεί σήμερα ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος κατά την παραμονή του στην Αγκυρα θα έχει επαφές με αρμόδιους του Υπουργείου Εξωτερικών. Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρηση του για την Αγκυρα ο Ραούφ Ντενκτάς υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν επιδιώκει συμφωνία και πρόσθεσε ότι ο μόνος δρόμος για λύση είναι οι συνομιλίες με βάση την καλή πρόθεση. Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δε θα εντάξει στους κόλπους της μια μοιρασμένη Κύπρο.

Αίθριος καιρός επικρατεί σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 20 May 1996 - 17:13:22