Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (22/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (22.5.1996)

Θέματα που αφορούν στο ΠΑΣΟΚ και την πορεία του προς το συνέδριο του Ιουνίου συζητούν ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος σε συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Την Παρασκευή ο κ. Σημίτης θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Θεόδωρο Πάγκαλο και Γεράσιμο Αρσένη ενώ θα τεθεί το ζήτημα που δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου περί ευθυνών της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων στην ελληνοτουρκική κρίση στα Ιμια.

Επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ελληνική ηγεσία θα έχει ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ ο οποίος επισκέπτεται τη χώρα μας προκειμένου να κηρύξει το απόγευμα την έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης των Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη. Στη Γενική Συνέλευση θα συμμετάσχουν δύο χιλιάδες Δήμαρχοι ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακης Τσοχατζόπουλος. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών και Δήμαρχος της Βαρκελώνης Πασκουάλ Μάραγκαλ ενώ θα προηγηθούν χαιρετισμοί των Δημάρχων Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Κοσμόπουλου και Αθηνών Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Μείωση των τιμών της βενζίνης κατά δύο δραχμές το λίτρο και αύξηση κατά 0,3 δραχμές το λίτρο στην τιμή του ντήζελ ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου μετά τη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ του ΟΗΕ και του Ιράκ και η οποία προβλέπει ότι η Βαγδάτη θα προμηθεύει την αγορά με 700 χιλιάδες βαρελια αργό πετρέλαιο την ημέρα για τον ερχόμενο μήνα. Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση θα πάρει οποιαδήποτε μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στα καύσιμα σε περίπτωση που συνεχιστεί η αποσταθεροποίηση. Ανέφερε δε ότι από την πορεία των διεθνών τιμών θα εξαρτηθεί αν στις 17 Ιουνίου θα αρθεί το μέτρο της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα.

Για αντισυνταγματικότητα του νόμου των αντικειμενικών κριτηρίων φορολόγησης κάνει λόγο απόφαση του πρώτου τμήματος του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την οποία αναστέλλεται μέχρι τον ερχόμενο Νοέμβριο η είσπραξη του ποσού φορολόγησης μιας οδοντιάτρου η οποία ζητούσε να ανασταλεί η απόφαση της εφορίας για καταβολή φόρου εισοδήματος με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια. Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο στους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να αμφισβητήσουν δικαστικά τον σχετικό νόμο. Η απόφαση του Δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης ελήφθη στηριζόμενη στο σκεπτικό πως οι διατάξεις του νόμου αντίκειται στο άρθρο 4 παράγραφος 5 του Συντάγματος που αξιώνει τη φορολόγηση των πολιτών ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα.

Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας και πορεία προς το μέγαρο Μαξίμου πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι υπάλληλοι του Υπουργείου που διεκδικούν τη χορήγηση επιδόματος παραγωγικότητας. Στο μεταξύ συνεχίζουν την απεργία τους οι νοσοκομειακοί υπάλληλοι ενώ με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Οι νοσοκομειακοί γιατροί εξάλλου ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους μέχρι την ερχόμενη Τρίτη οπότε θα δοθεί στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου για την Υγεία με τις τροποποιήσεις που θα κάνει ο Υπουργός Αναστάσιος Πεπονής.

Τα βασικά σημεία της εισήγησης της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ που θα παρουσιαστεί σήμερα στο 15ο συνέδριο του κόμματος έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Η εισήγηση αποτελεί μια ανάλυση της διεθνούς κατάστασης καθώς και της κατάστασης και των προοπτικών του κόμματος ενώ παρουσιάζει τους άξονες της πολιτικής του κόμματος που αντικατοπτρίζονται στη δημιουργία "ενός μετώπου στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό".

Στη βελτίωση των γενικών δεικτών του τομέα υγείας του ελληνικού πληθυσμού αναφέρθηκε ο υφυπουργός Υγείας Θεόδωρος Κοτσώνης μιλώντας στην 49η ετήσια σύνοδο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας που πραγματοποιείται στη Γενεύη. Ο υφυπουργός διαβεβαίωσε παράλληλα τους συνέδρους ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να συμβάλλει στον τομέα της Υγείας σε κάθε γωνιά του κόσμου τονίζοντας την αλληλέγγυα στάση της χώρας μας προς αυτές που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Υπέρ της παραπομπής των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο σε διεθνή διαιτησία από ένα τρίτο όργανο τάχθηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Εμρέ Γκιονένσαϊ μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. Ο κ. Γκιονένσαϊ απέρριψε την ελληνική πρόταση για βήμα προς βήμα διαδικασία επίλυσης των προβλημάτων προτείνοντας την επίλυση των θεμάτων "σε ενιαίο πακέτο". Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Εθνικό Κέντρο Τύπου της Ουάσιγκτον ο Τούρκος Υπουργός αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι η Κύπρος δε θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης πριν από τη λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί τη διαπραγμάτευση μέσα στο πλαίσιο της διζωνικής ομοσπονδίας βασισμένης σε ίσα πολιτικά δικαιώματα.

Την παραίτηση του Τούρκου πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ ζήτησε σήμερα η εταίρος του στον κυβερνητικό συνασπισμό Τανσού Τσιλλέρ. Η πρόεδρος του Κόμματος του Ορθού Δρόμου διατύπωσε σήμερα το αίτημά της αυτό, με αφορμή τις έντονες αντιπαραθέσεις στο χώρο της κυβερνητικής συμμαχίας.

Εικοσι δύο ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 48 ακόμη τραυματίστηκαν το πρωί στη διάρκεια επίθεσης των αυτονομιστών τσετσένων ανταρτών ενατίον ρωσικών θέσεων. Οπως ανακοίνωσε η ρωσική στρατιωτική διοίκηση στο Γκρόζνι η επίθεση εκδηλώθηκε κοντά στο χωριό Μπαμούτ.

Υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και αύριο στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Στη Βόρεια Ελλάδα θα εκδηλωθούν λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 16 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 22 May 1996 - 8:34:55