Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (29/05/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΡΩΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Θεσσαλονίκη 29 Μαίου 1996

* Εκρηξη στο κτίριο της ΙΒΜ ,στη λεωφόρο Κηφισίας,στο Χαλάνδρι,σημειώθηκε χθές το βράδυ στις 21.45΄.Απο την έκρηξη προκλήθηκαν μόνο υλικές ζημιές,χωρίς να υπάρξουν θύματα.Την ευθύνη για την βομβιστική ενέργεια ανέλαβε με τηλεφώνημά της η οργάνωση "φράξια των μηδενιστών".

* Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Αναστ.Πεπονής,μετά το θόρυβο που δημιούργηθηκε απο την είδηση ότι στη Βρετανία ανιχνεύθηκαν χημικές ουσίες στα γάλατα που παρασκευάζονται απο ορισμένες εταιρίες και προορίζονται για τα βρέφη.Ο κ.Πεπονής δήλωσε ότι τουλάχιστον όπως τον διαβεβαίωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες η χώρα μας δεν εισάγει γάλατα απο τη Βρετανία,παρα μόνον απο την Ολλανδία.Την ίδια διαβεβαίωση παρέσχε και ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων.

* Σε βαρύ κλίμα,μετά τη χθεσινή νέα τουρκική πρόκληση, με τον εμβολισμό περιπολικού σκάφους του λιμενικού απο τουρκική ακταιωρό στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των βραχονησίδων Ιμια, πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Τουρκίας,που θα προετοιμάσουν τη συνάντηση της Δευτέρας ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Στο μεταξύ στην Αθήνα η κυβέρνηση προέβη σε διπλωματικά διαβήματα πρός την Αγκυρα,ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ,ότι προχωρεί στο διάλογο με την Τουρκία,ενώ κλιμακώνονται οι τουρκικές προκλήσεις.

* Στο υπουργικό συμβούλιο είναι αποφασισμένος να φέρει το θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων απο ιδιωτικά πανεπιστήμια,ο υπουργός Παιδείας Γ.Παπανδρέου.Ο υπουργός σε δηλώσεις του,μετά την απόφαση τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας να κάνει δεκτή την προσφυγή πτυχιούχου γαλλικού πανεπιστημίου,η οποία τα πρώτα δύο χρόνια είχε παρακολουθήσει τα μαθήματα απο κέντρο ελευθέρων σπουδών της Αθήνας,δήλωσε ότι θα περιμένει την απόφαση της Ολομέλειας και στη συνέχεια θα φέρει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο.

* Αυθαίρετα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, δημοσιεύματα μερίδας του Τύπου, τα οποία κάνουν λόγο για αυξήσεις στις αποδοχές των βουλευτών με το ποσό των 300.000 δρχ το μήνα, μέσω των προτεινόμενων από τον ίδιο, τροποποιήσεων του Κοινοβουλευτικού Μέρους του Κανονισμού της Βουλής. ''Είναι απορίας άξιο πως ορισμένα δημοσιεύματα αυθαιρέτως επεκτείνουν τις αποζημιώσεις σε όλους τους βουλευτές και στο φανταστικό ποσό των 300.000'', επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το Κοινοβούλιο και προστίθεται: ''Η Βουλή των Ελλήνων έχει αποδείξει εμπράκτως ότι τα μέλη της παρακολουθούν, όπως όλοι οι εργαζόμενοι της χώρας, την εκάστοτε εισοδηματική πολιτική και το ελάχιστο που μπορούν να ζητήσουν είναι να σταματήσει από ορισμένα Μ.Μ.Ε, ο συνεχής διασυρμός τους''.

* Τα νέα γραφεία και τις εγκαταστάσεις του Μακεδονικού Pqajtoqe_ou Ειδήσεων θα εγκαινιάσει στη 1 μετά το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Βουλής Αποστολος Κακλαμάνης.Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημ.Ρέππας. Το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων,στα πέντε χρόνια της λειτουργίας του καταξιώθηκε στο χώρο των βαλκανικών ΜΜΕ, ενώ με την πρωτοβουλία του για το πρόγραμμα "Δίαυλος" που στόχο έχει να συνδέσει δορυφορικά όλα τα βαλκανικά πρακτορεία ειδήσεων, κέρδισε την αναγνώριση και των υπευθύνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

* Το χρυσό μετάλλιο της πόλης θα επιδώσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, στον πρόεδρο της Ουγγαρίας, Αρπαντ Γκέντς, κατά τη σημερινή επίσκεψη του στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας. Η τελετή θα γίνει στις 6.30΄ το απόγευμα σε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης. Μία ώρα νωρίτερα ο κ. Γκεντς θα επισκεφθεί το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

* Αρχισαν χθες στη Σόφια, οι εργασίες τις 18ης Συνόδου της μικτής διακυβερνητικής επιτροπής Ελλάδας- Βουλγαρίας. Την ελπίδα ότι η συγκεκριμένη διακυβερνητική συνεργασία θα επιλύσει μικρά και μεγάλα προβλήματα, τα οποία χωρίζονται σε τέσσερεις ομάδες, εξέφρασε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας , Εμ. Μπεντενιώτης. Ο κ.Μπεντενιώτης διευκρίνισε πως πρόκειται για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, την υλοποίηση των συμφωνιών για τα νερά του ποταμού Νέστου, τη διάνοιξη των νέων μεθοριακών σταθμών μεταξύ Ελλαδας- Βουλγαρίας, καθως και την εφαρμογή των συμφωνιών περί επανεισδοχής και της εποχικής απασχόλησης του εργατικού δυναμικού. Ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας τόνισε ακόμη ότι θα πρέπει να προωθηθεί και η απόφαση για την λειτουργία της Παρευξείνιας Τράπεζας με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

* Την έκπληξή της για την απόσυρση Αλβανικών κομμάτων από τις εκλογές κατά την ημέρα διεξαγωγής τους εξέφρασε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τυπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λένι Φίσερ. Πρόσθεσε πάντως ότι σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξε από αντιπροσωπεία του ΟΑΣΕ, που παρακολούθησε τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι η Αλβανία τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει τεράστια βήματα, προς τη Δημοκρατία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση η αντιπροσωπεία διαπίστωσε ότι γίνονται προσπάθειες για να εμπεδωθεί το δημοκρατικό καθεστώς στη χώρα αυτή. Υπήρξε όμως και προκατάληψη ορισμένων παραγόντων στις εκλογές, και έγιναν ορισμένες ατασθαλίες, παρότι ο Τύπος στη μεγάλη του πλειοψηφία έκανε το καθήκον του και ενημέρωσε σωστά τη κοινή γνώμη για τις εκλογές.

* Ο 33χρονος Πέτρος Σφηκάκης είναι από χθες ο νέος Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς. Ο Πέτρος Σφηκάκης γεννήθηκε στην Αθήνα πριν 33 χρόνια, σπούδασε στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και εργάζεται ως δικηγόρος από το 1989. Εχει διατελέσει Πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Θράκης, την περίοδο 1982-85, μέλος του Κεντρικού Sulbouk_ou της ΕΦΕΕ μεταξύ 1984-86, Αναπληρωτής Γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, την περίοδο 1989-93 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, την περίοδο 1990-94.

* Σχέδιο για τη διάσωση της λίμνης Κορώνειας παρουσιάστηκε χθες, από ομάδα επιστημόνων, σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Κοινότητα Αγίου Βασιλείου, την οποία διοργάνωσε το Επαρχείο Λαγκαδά σε συνεργασία με την Περιφερειακή Υπηρεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ, το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων-Υγροτόπων, και την ομώνυμη κοινότητα. Στόχος της ημερίδας, όπως σημείωσαν οι διοργανωτές, ήταν η τελική διαμόρφωση πρότασης, για τη διάσωση της Κορώνειας, με την ενσωμάτωση όλων των προτάσεων των φορέων που έχουν σχέση με τον υγρότοπο, ώστε αυτή να αποτελέσει την αφετηρία συντονισμένων προσπαθειών για την ανάκαμψη της λίμνης.

* Την ανάγκη δημιουργίας ενός κάμπινγκ υποδοχής και εγκατάστασης των τσιγγάνων σκηνιτών, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους και να απελευθερωθεί η εντός σχεδίου καταπατημένη περιοχή κατοίκων του δήμου, επισημαίνει σε επιστολή του προς το Νομάρχη Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαδόπουλο, ο Δήμαρχος Ευόσμου, Παναγιώτης Αλεξανδρίδης. Στην επιστολή του ο κ.Αλεξανδρίδης κάνει λόγο για αθέτηση απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η οποία προέβλεπε επιλογή του κατάλληλου χώρου, για τη δημιουργία του κάμπινγκ, έως τις αρχές Ιουνίου, ενώ προειδοποιεί για κινητοποιήσεις σε περίπτωση που η Νομαρχία ''δεν προβεί στις δέουσες ενέργειες''. Ο δήμαρχος Ευόσμου αφού υπενθυμίζει ότι ο δήμος του ''φιλοξενεί'' σήμερα περίπου 2.500-3.000 τσιγγάνους σκηνίτες, οι οποίοι έχουν καταλάβει ιδιωτικές εκτάσεις σε ζώνες ενεργούς πολεοδομίας, υπογραμμίζει και τον άμεσο κίνδυνο εκδήλωσης επιδημιών άν οι Τσιγγάνοι εξακολουθούν να ζουν μέσα σε σκουπιδότοπους.

* Στην κατεύθυνση υλοποίησης του οράματος της Μελίνας Μερκούρη για την ίδρυση και λειτουργία στη Θεσσαλονίκη ''Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης'', κινείται ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ''Θεσσαλονίκη '97'' που έχει ήδη συστήσει Συμβουλευτική Επιτροπή για να παρακολουθεί τις εργασίες στο χώρο της ΥΦΑΝΕΤ, όπου και προτάθηκε να στεγαστεί. Στόχος του Μουσείου, τη δημιουργία το οποίου έχει εντάξει ο Οργανισμός στα βασικά έργα υποδομής της πόλης για το 1997, είναι να γίνει το πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο των Βαλκανίων με την ανάληψη πρωτοβουλιών για πολιτιστική και μορφωτική συνεργασία, με τη δημιουργία ειδικού κέντρου για ''φιλοξενία'' καλλιτεχνών και πολλές άλλες δραστηριότητες. Παράλληλα, το Μουσείο θα επιδιώξει να γίνει το Κέντρο του Καλλιτεχνικού Δυναμικού του Απόδημου Ελληνισμού με σκοπό τη γνωριμία, την ανάπτυξη πολιτιστικών σχέσεων και τη ''συνένωση'' των ελληνικών καλλιτεχνικών δυνάμεων ανά τον κόσμο.

* Ποινή κάθειρξης 10 ετών και 10 μηνών επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης στο Νίκο Ασημόπουλο, 31 χρόνων, νοσηλευτή, που τον Αυγουστο του 1991, σε κεντρικό σημείο της πόλης σκότωσε τον πυγμάχο Γιώργο Μουρατίδη, στην προσπάθεια του να προστατέψει την ηθοποιό Κατερίνα Γώγου. Ο Ασημόπουλος που κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση, οπλοφορία, opkowqgs_a και κατοχή ναρκωτικών ουσιών, ισχυρίστηκε στην απολογία του ότι βρισκόταν σε άμυνα και δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το Μουρατίδη.

ΕΞΩΤΕΡΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

* Η αλβανική αντιπολίτευση πέτυχε με το επιχειρούμενο συλλαλητήριο να ευαισθητοποιήσει ξένους δημοσιογράφους και παρατηρητές για το κλίμα βίας που επικρατεί στην Αλβανία. Στη συνέντευξη τύπου, που οργανώθηκε μετά τα χθεσινά επεισόδια, μίλησαν εν συντομία όλα τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης - εκ των οποίων άλλοι επέστρεψαν από τα αστυνομικά τμήματα, όπου κρατήθηκαν προσωρινά και άλλοι χτυπήθηκαν από την αστυνομία - και καταδίκασαν παλι το κλίμα βίας, που έχει εξαπλωθεί εναντίον τους, προειδοποιώντας την Ευρώπη για τον κίνδυνο εγκατάστασης νέας δικτατορίας στην Αλβανία. Στη συνέντευξη ζητήθηκε η άμεση επέμβαση της Ευρωπαικής Ενωσης, ενώ ο κ. Τσέκα, από τη Δημοκρατική Συμμαχία, πρότεινε να επαναληφθούν οι εκλογές σε 15 ζώνες με αδιάβλητες διαδικασίες και με αυστηρή εποπτεία ευρωπαίων παρατηρητών. "Εαν τα αποτελέσματα να είναι ίδια με τα επίσημα της 26ης Μαϊου, τότε εμείς θα τα δεχτούμε" δήλωσε ο κ. Τσέκα.

* "Η κυβέρνηση θα πέσει μόνο σε περίπτωση παραίτησης ή απώλειας εμπιστοσύνης από τη Βουλή", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ αμέσως μετά τη συνάντησή του στο προεδρικό μέγαρο με τον Τούρκο πρόεδρο, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο Τούρκος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο Σ. Ντεμιρέλ τον διαβεβαίωσε για τα παραπάνω και ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει την κυβέρνηση για να συνεχίσει το έργο της. "Μου δημιουργήθηκε η εντύπωση - είπε ο Μ. Γιλμάζ - ότι ο Πρόεδρος μας στηρίζει και ότι δεν επιθυμεί η κυβερνητική κρίση να δημιουργήσει κενό", ενώ σε ό,τι αφορά την πρόταση μομφής, εξέφρασε την άποψη ότι αυτή δεν αναφέρεται στη δράση της κυβέρνησης, αλλά στην ψηφοφορία εμπιστοσύνης, η οποία δεν συνιστά κυβερνητική πράξη. Για την παραίτηση δύο υπουργών της κυβέρνησης, ο Μ. Γιλμάζ δήλωσε ότι οι παραιτήσεις τους έγιναν δεκτές και ότι οι θέσεις τους θα παραμείνουν κενές. Να σημειωθεί ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει ζητήσει αναβολή της συζήτησης της πρότασης μομφής, μέχρι την έκδοση αιτιολογημένης απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την ψηφοφορία εμπιστοσύνης.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 29 May 1996 - 9:50:54