Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (04/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (4.7.1996)

Με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη συναντάται ο Κώστας Σκανδαλίδης ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα προταθεί εκ νέου για τη θέση του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ. Διαδοχικές συναντήσεις με τoυς Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και Παιδείας Γιώργο Παπανδρέου θα έχει εντός ολίγου ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

Συνεδριάζει αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο θα ασχοληθεί αποκλειστικά με θέματα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ιδιαίτερα με το θέμα των δικαστικών λειτουργών που θα καταλάβουν τις θέσεις του Προέδρου του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Για το ζήτημα αυτό είχαν χθες συνάντηση ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο αρμόδιος Υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος δήλωσε ότι διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων. Αύριο το μεσημέρι θα συνέλθει η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ που εκλέχτηκε από το Συνέδριο προκειμένου να εκλέξει τον νέο Γραμματέα και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. Την επόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συγκαλέσει το νέο Εκτελεστικό Γραφείο.

Ολα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα κέντρα υγείας τα ΚΑΠΗ βρίσκονται σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων των πολιτών από τις υψηλές θερμοκρασίες. Ολα τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, τα οποία διαθέτουν κλιματισμό θα βρίσκονται στους δρόμους της Θεσσαλονίκης για να προσφέρουν βοήθεια σε όσους την χρειαστούν. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η θερμοκρασία στην Βόρεια Ελλάδα δεν προβλέπεται να ξεπεράσει από σήμερα εως την Κυριακή τους 38 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο υδράργυρος σήμερα θα φτασει τους 36 βαθμούς. Ο καύσωνας πάντως θα πλήξει την Κεντρική και Νότια Ελλάδα, όπου η θερμοκρασία στο Λεκανοπέδιο Αττικής, στη Λαμία, στο Αγρίνιο, στη Λάρισα και σε πόλεις της Πελοποννήσου θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς.

Με αποχή 44,38% διενεργήθηκαν σήμερα στη Θεσσαλονίκη οι εξετάσεις των υποψηφίων του μουσικού τμήματος στο μάθημα της αρμονίας . Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Θεσσαλονίκης Ανδρέα Αλεξανδρίδη είχαν δηλώσει συμμετοχή 613 και προσήλθαν 341. Οι εξετάσεις στο ειδικό μάθημα των Γερμανικών θα γίνουν στις 5.30 το απόγευμα .

Μειωμένη κατά 0,3 δραχμές το λίτρο θα πωλείται από σήμερα η βενζίνη ενώ κατά 1.30 δραχμές το λίτρο αυξάνεται η τιμή του ντίζελ. Οι τιμές της βενζίνης σούπερ για την Θεσσαλονίκη και την Αττική διαμορφώνονται στις 209.5 δραχμές το λίτρο και της αμόλυβδης στις 193,5 δραχμές το λίτρο.

Κατατίθεται σύντομα στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο περί στρατολογίας. Ο δραστικός περιορισμός του δικαιώματος αναβολής στράτευσης φοιτητών και μεταπυτυχιακών φοιτητών, η κατάργηση της απαλλαγής στράτευσης για τους ιερωμένους και η καθιέρωση τριετούς άοπλης θητείας για τους αντιρρησίες συνείδησης αποτελούν διατάξεις του υπό κατάρτιση moloswed_ou, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα αθηναϊκής εφημερίδας.

Τις προθέσεις της Ιρλανδικής Προεδρίας αναφορικά με την ενεργό ανάμειξη της Ευρωπαικής Ένωσης στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, ζητεί να πληροφορηθεί από το Συμβούλιο, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννος Κρανιδιώτης. Ο κ.Κρανιδιώτης με ερώτηση του, θέλει να μάθει αν η Ιρλανδική Προεδρία θα διορίσει δικό της παρατηρητή, μετά το διορισμό από την Ιταλική Προεδρία του κ.Ντι Ρομπέρτο ως ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό. Ακόμη ρωτάει αν η Ιρλανδική Προεδρία θα προωθήσει τον διορισμό ενός εκπροσώπου συντονιστή της Ευρωπαικής Ένωσης που θα αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού και του οποίου οι όροι εντολής να εκτείνονται και πέρα από τη λήξη της Ιρλανδικής Προεδρίας.

Την επισήμανση ότι παρατεταμένη χρήση της ουσίας Παρακεταμόλης που περιέχεται στα παυσίπονα Depon και Panadol είναι δυνατόν να προκαλέσει επικίνδυνες βλάβες στο συκώτι έκαναν κοινοτικοί εμπειρογνώμονες. Το θέμα απασχόλησε ευρύτερα και την Κομισιόν, ωστόσο όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων Σταύρος Καζάζης όταν χρησιμοποιούνται φάρμακα που περιέχουν παρακεταμόλη σε λογικές δόσεις δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρόσθεσε ακόμη ότι επικίνδυνα θεωρούνται όλα τα φάρμακα που καταναλώνονται σε μεγάλες δόσεις.

Συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης διοργανώνει απόψε στις 8:30 το βράδυ το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, με ομιλητή τον επίτιμο πρόεδρο του κόμματος Χαρίλαο Φλωράκη. Στην ομιλία του ο κ.Φλωράκης θα μεταφέρει το πολιτικό μήνυμα του 15ου συνεδρίου και τις θέσεις του ΚΚΕ για τα προβλήματα των εργαζομένων και της χώρας μετά και τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις.

Για άλλα τέσσερα χρόνια ο Μπόρις Γιέλτσιν επανεξελέγη στη προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με μεγάλη διαφορά έναντι του κομμουνιστή αντιπάλου του Γκενάντι Ζιουγκάνωφ. Με καταμετρημένο το 92% των ψήφων ο Γιέλτσιν συγκεντρώνει το 53,55% (36.350.721) ψήφους έναντι 40,55% (27.528.049) του Ζιουγκάνωφ εναντίον και των δύο υποψηφίων τάχτηκαν 3.326.365 ψηφοφόροι ποσοστό 4,90%. Οι κομμουνιστές ηγέτες παραδέχτηκαν με μισόλογα την ήττα του Ζιουγκάνωφ, αλλά επανέλαβαν το αίτημα τους για κυβέρνηση συνασπισμού, τονίζοντας ότι το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κομμουνιστής υποψήφιος δεν μπορεί να αγνοηθεί.

"Πρώτη γκάφα του Ερμπακάν" χαρακτηρίζουν οι τουρκικές εφημερίδες τις δηλώσεις του ισλαμιστή Πρωθυπουργού Νετσμεντίν Ερμπακάν περί "παραβίασης του τουρκικού εναέριου χώρου απο ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη". Ο ισλαμιστής Πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε μάλιστα υποστηρίξει ότι τα ελληνικά μαχητικά είχαν εισέλθει στον τουρκικό εναέριο χώρο σε βάθος δέκα μιλλίων. Η εφημερίδα "Μιλλιέτ" αναφέρεται στους ισχυρισμούς του Ερμπακάν, παρουσία των Αμερικανών αξιωματούχων, που επισκέπτονταν την Αγκυρα και απαντά η ίδια με τον έυγλωττο τίτλο "πρώτη γκάφα". Οπως τονίζει η εφημερίδα, το Cemij| Επιτελείο διευκρίνισε ότι η παραβίαση δεν έγινε απο ελληνικά αεριωθούμενα,αλλά απο "άκατο εφόδου".

Ο Ράντοβαν Κάρατζιτς αποφάσισε να μη θέσει υποψηφιότητα στις εκλογές της Βοσνίας οι οποίες έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν στις 14 Σεπτεμβρίου. Η συνέλευση της κεντρικής επιτροπής του κυβερνώντος σερβοβοσνιακου κόμματος SDS του Ράντοβαν Κάρατζιτς αποφάσισε να τοποθετήσει στη θέση του υποψηφίου προέδρου στις εκλογές την αντιπρόεδρο του κόμματος Μπιλιάνα Πλάφσιτς.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα, όπως προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σήμερα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα δυτικά και νότια πελάγη βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα δυτικά και βόρεια από 18 έως 37 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 20 έως 39 και στα νησιά του Αιγαίου από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 4 July 1996 - 6:40:24