Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (05/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (5.7.1996)

Ως μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες της μεταπολεμικής πολιτικής μας ιστορίας χαρακτήρισε το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ η οποία θα εκλέξει τον νέο Γραμματέα και τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι για πρώτη φορά ένα κόμμα εξουσίας προσδιορίζει την πορεία του από επεξεργασίες που το ίδιο σηματοδοτεί μέσα από ακηδεμόνευτες, δημοκρατικές διαδικασίες και υπογράμμισε ότι το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ άνοιξε δυναμικά πρώτο από όλα τα ελληνικά κόμματα τη σελίδα του 21ου αιώνα. "Κλείσαμε τον κύκλο της μεταπολίτευσης και ανοίγουμε τον νέο κύκλο της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Ανοίγουμε το δρόμο για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής κοινωνίας" τόνισε ο κ. Σημίτης ο οποίος σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα και το κοινωνικό κράτος, διαμορφώνοντας μια νέα δημόσια ηθική. Χαρακτήρισε ορόσημο τη σημερινή σύνοδο της κεντρικής επιτροπής και κάλεσε για συστράτευση όλες τις τάσεις στο εσωτερικό του Κινήματος καθώς όπως είπε στο συνέδριο "δεν υπήρξαν νικητές και νικημένοι".

Τη σύσταση ενός τριμελούς προεδρείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ η οποία θα εκλέξει τα μέλη του νέου Εκτελεστικού Γραφείου πρότεινε ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το Προεδρείο αποτελείται από τους Γιάννη Σουλαδάκη, Γιώργο Παπανδρέου και Αννα Διαμαντοπούλου. Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής συνεχίζονται αυτή την ώρα με την εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και τις διαδικασίες της ημερήσιας διάταξης. Την υποψηφιότητά του για το Εκτελεστικό Γραφείο ανακοίνωσε χθες ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον Κώστα Σημίτη ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει και μια θέση στην Πολιτική Γραμματεία του κινήματος. Την αισιοδοξία του ότι θα βρεθεί συνθετική λύση για τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου εξέφρασε ο υπουργός Εσωτερικών Ακης Τσοχατζόπουλος. Την επόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συγκαλέσει το νέο Εκτελεστικό Γραφείο και θα συγκροτηθεί η Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ.

Συνεδρίασε το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο επέλεξε τους κ. Στέφανο Ματθία και Παναγιώτη Δημόπουλο για τις θέσεις του Προέδρου του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Οι νέοι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου είναι οι κ. Αγησίλαος Μπακόπουλος, Δημήτρης Γουργουράκης και Γιώργος Βερλής ενώ του Συμβουλίου της Επικρατείας οι κ. Τίτος Κούνδουρας και Κίμων Χαλαζονίτης. Ο κ. Ματθίας είναι 61 ετών, ήταν πέμπτος στην επετηρίδα, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και συνταξιοδοτείται το 2002. Είναι πρόεδρος της Εθνικής Σχολής Δικαστών και προϊστάμενος της επιθεώρησης των δικαστηρίων. Ο κ. Δημόπουλος είναι 62 ετών εικοστός δεύτερος στην επετηρίδα και είχε διατελέσει προϊστάμενος του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Σε κατάσταση ετοιμότητας βρίσκονται τα νοσοκομεία της χώρας, οι υπηρεσίες υγείας και το Εθνικό Κέντρο Αμεσης Βοήθεια προκειμένου ma αντιμετωπιστούν έκτακτα περιστατικά λόγω του καύσωνα. Η θερμοκρασία στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία θα φθάσει τους 37 βαθμούς, ενώ σε άλλες πόλεις της βόρειας Ελλάδας ο υδράργυρος θα "αγγίξει" τους 38. Για την αντιμετώπιση τυχόν αναπνευστικών ή άλλων προβλημάτων υγείας σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού βρίσκονται σε ετοιμότητα όλες οι υπηρεσίες υγείας της πόλης, τα νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ με 25 κλιματιζόμενα οχήματα. Όπως είπε ο Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας Ευθύμιος Σοφιανός οι κλήσεις τις δύο τελευταίες ημέρες δεν ήταν αυξημένες. Η ζέστη θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο στη βόρεια Ελλάδα αλλά σε καμία πόλη, όπως εκτιμούν οι μετεωρολόγοι η θερμοκρασία δε θα ξεπεράσει τους 38 βαθμούς.

Φορολογικούς ελέγχους στην αγορά αρχίζουν οι εφορίες όλης της χώρας μετά από σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Οικονομικών. Η εγκύκλιος ζητά να γίνουν τακτικές έρευνες σε επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα και ελεύθερους επαγγελματίες.

Δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 4,7 και 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες με μικρή χρονική απόκλιση στη θαλάσσια περιοχή της Κεφαλλονιάς. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων εντοπίζεται στη θαλάσσια περιοχή νοτίως του Αργοστολίου και σε εστιακό βάθος 15 χιλιομέτρων. Από τις δονήσεις δεν σημειώθηκαν ζημιές.

Επεισόδιο σημειώθηκε τα ξημερώματα στην Κέρκυρα μεταξύ ανδρών του λιμενικού και Αλβανών δουλεμπόρων οι οποίοι μετέφεραν εννέα λαθρομετανάστες. Σκάφος του Λιμενικού εντόπισε ταχύπλοο που κινείτο ύποπτα κοντά στο Ναυτικό Όμιλο του νησιού. Παρά τις εκκλήσεις των ανδρών του λιμενικού οι Αλβανοί δεν υπάκουσαν και έγινε ανταλλαγή πυροβολισμών. Οι Αλβανοί δουλέμποροι και λαθρομετανάστες εγκατέλειψαν το σκάφος σε παραλία της Κέρκυρας και εξαφανίστηκαν. Μετά από έρευνα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν οι δύο Αλβανοί δουλέμποροι και οι επτά από τους εννέα λαθρομετανάστες.

Καλή είναι η κατάσταση του 47χρονου Κώστα Παπαδημητρίου από τη Φλώρινα, πατέρα τριών παιδιών, στον οποίο χθες, έγινε μεταμόσχευση ήπατος στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης. Στο ίδιο νοσοκομείο άρχισαν στις 9 το πρωί ,από ομάδα γιατρών με επικεφαλής τον καθηγητή Αντώνη Αντωνιάδη, οι μεταμοσχεύσεις νεφρών με λήπτες ένα 12χρονο κοριτσάκι από την Πάτρα την Παναγιώτα Γαλάνη και τον 44χρονο Θωμά Λύτρα, από τη Καστοριά, που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο της νόσου. Τα όργανα του άτυχου 49χρονου Διονύση Τσαούση, μεταφέρθηκαν στη Θεσσαλονίκη, από το νοσοκομείο των Ιωαννίνων, όπου υπέκυψε χθες το μεσημέρι μετά το βαρύτατο τραυματισμό του σε τροχαίο δυστύχημα.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σε ολόκληρη τη χώρα ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στα Δυτικά και Νότια πελάγη βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Δυτικά και Βόρεια από 18 έως 38 βαθμούς, στα υπόλοιπα Gpeiqytij\ από 20 έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς Κελσίου και στα νησιά από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 5 July 1996 - 6:42:18