Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (06/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (6.7.1996)

Την Τετάρτη, κατά την πρώτη συνεδρίαση του νέου Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να ανακοινωθεί η σύνθεση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, του οργάνου, που όπως ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης έχει δηλώσει, θα λαμβάνει όλες τις σημαντικές πολιτικές αποφάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Πολιτική Γραμματεία του ΠΑΣΟΚ θα μετέχουν ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Κώστας Λαλιώτης, η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιώργος Παπανδρέου. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο καλοκαίρι σε αλλαγές στην οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας του ΠΑΣΟΚ, καθώς φέρεται να καταργεί τους πανίσχυρους τομείς κινητοποιήσεων και αλληλεγγύης του Κινήματος, οι οποίοι θα ενσωματωθούν ως Γραμματεία στον Τομέα Οργανωτικού.

Με τηλεφώνημά του σε απογευματινή εφημερίδα της Αθήνας, άγνωστος που υποστήριξε ότι εκπροσωπεί την ομάδα ''Ιούνης '78'', ανέλαβε την ευθύνη για τη χθεσινοβραδινή επίθεση κατά του αστυφύλακα φρουρού των κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ, στη Χαριλάου Τρικούπη της Αθήνας, Νικολάου Βαϊόπουλου.Τον αστυφύλακα τραυμάτισε πυροβολώντας τον άγνωστος με πυροβόλο όπλο εννέα χιλιοστών. Ο αστυφύλακας πάντως πρόλαβε και πυροβόλησε με το περίστροφό του μία φορά το δράστη, ο οποίος απομακρύνθηκε πεζός. Ο Βαϊόπουλος, νοσηλεύεται εκτός κινδύνου, στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Αθήνας, με τραύμα στην κοιλιακή χώρα. Από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία συνεχίζεται η συλλογή στοιχείων και η προσαγωγή υπόπτων χωρίς όμως να υπάρχει μέχρι στιγμής κανένα αποτέλεσμα. Οπως δήλωσε ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Τη θέση ότι η συμφωνία για το πάγωμα των στρατιωτικών ασκήσεων στο Αιγαίο μπορεί να αποτελέσει μια καλή αρχή για την οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας, υπογραμμίζει σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος. Επανέλαβε, ωστόσο, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τις "γκρίζες ζώνες" και να άρει το βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση της Τουρκίας, όσο συντηρεί τις εδαφικές διεκδικήσεις της στο Αιγαίο.

Όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση εκτάκτων περιστατικών λόγω του καύσωνα έχουν ληφθεί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Το προσωπικό του Κέντρου Αμεσης Βοήθειας που βρίσκεται σε επιφυλακή, μέχρι το μεσημέρι δεν χρειάστηκε να επέμβει σε κάποιο περιστατικό θερμοπληξίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας το μεσημέρι η θερμοκρασία έφτασε στη Θεσσαλονίκη τους 37 βαθμούς Κελσίου. Στις Σέρρες, στη Δράμα, το Κιλκίς, την Έδεσσα και άλλες πόλεις ο υδράργυρος άγγιξε τους 38 βαθμούς. Οι ίδιες θερμοκρασίες περίπου θα επικρατήσουν και αύριο σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Για τραυματισμό της δικαιοσύνης εκ μέρους της κυβέρνησης κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Ιωάννης Βαρβιτσιώτης σε δήλωσή tou με αφορμή την κάλυψη των θέσεων του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Βαρβιτσιώτης, από το Ναύπλιο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό των 160 χρόνων του Εφετείου της πόλης, σημείωσε χαρακτηριστικά: "αποτελεί απαράδεκτη ενέργεια ο παραγκωνισμός πάνω από 20 ανεπίληπτων ανώτατων δικαστικών λειτουργών, προκειμένου να φτάσει η κυβέρνηση στον κομματικό εκλεκτό της για να του αναθέσει το αξίωμα του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου".

Η αποτροπή των πυρκαγιών στα δάση και η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση τους προϋποθέτουν συγκεκριμένα μέτρα για να μην επαναληφθεί το περυσινό τραγικό φαινόμενο των μεγάλων καταστροφών, αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Ο κ.Σαμαράς καλεί την κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει τα μέτρα που έλαβε για τις πυρκαγιές και προσθέτει ότι οι Έλληνες δικαιούνται να γνωρίζουν με ποιο τρόπο το κράτος προστατεύει τον εθνικό μας πλούτο.

Χωρίς την ΠΓΔΜ, η απουσία της οποίας εκτιμάται από τους διπλωματικούς κύκλους της Βουλγαρίας, ως σοβαρό πολιτικό λάθος, άρχισε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των βαλκανικών χωρών, σήμερα το απόγευμα στη Σόφια. Συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, Θ.Πάγκαλος, της Βουλγαρίας, Γκ.Πίρινσκι, της Ρουμανίας, Τ. Μελεσκάνου, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, Μ. Μιλουτίνοβιτς, οι υφυπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας, Ον.Οϊμέν, της Αλβανίας, Αρ.Σταρόβα και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, Χ.Ντερβίσμπεγκοβιτς. Την έναρξη των εργασιών της πρώτης ημέρας της βαλκανικής συνάντησης για σταθερότητα, ασφάλεια και συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως έχει ονομαστεί, κήρυξαν με χαιρετιστήριες ομιλίες ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Ζαν Βίντενοφ και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Γκεόργκι Πίρινσκι.

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη μπορεί να αναδειχτεί σε 4ο ενεργειακό κόμβο της Ελλάδας αξιοποιώντας το δυναμικό, όπως τα γεωθερμικά πεδία, τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, τη βιομάζα και το φυσικό αέριο, συμμετέχοντας στα μεγάλα ενεργειακά δίκτυα και συμβαδίζοντας παράλληλα με την ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα της ενέργειας. Αυτά τόνισε ο γενικός γραμματέας Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Χάρης Τσιόκας κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα "Η ενέργεια ως παράμετρος ανάπτυξης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-Καθαρές ενεργειακές τεχνολογίες".

Συγκέντρωση στη πλατεία Συντριβανίου και πορεία διαμαρτυρίας προς το Αμερικανικό Προξενείο θα πραγματοποιηθεί αύριο στο πλαίσιο της 5ης συνάντησης αντιιμπεριαλιστικής δράσης της ΚΝΕ με αίτημα να φύγει το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα και τα Βαλκάνια και να μην εγκατασταθεί η πολυεθνική δύναμη ταχείας επέμβασης στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση μπροστά στο Αμερικανικό Προξενείο θα μιλήσει ο γραμματέας της ΚΝΕ Νίκος Σοφιανός ενώ στον ίδιο χώρο θα δοθεί συναυλία από το μουσικό συγκρότημα της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη.

Στην Αθήνα φτάνει αύριο αργά το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών της Qoulam_ar Τεόντορ Μελεσκάνου μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Θεόδωρου Πάγκαλου. Οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν θέματα ανάπτυξης και συνεργασίας στην περιοχή καθώς και το θέμα της συμμετοχής της Ρουμανίας στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές. Κατά την παραμονή του στην Ελλάδα ο κ. Μελεσκάνου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο ενώ θα έχει ακόμη συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και άλλα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης.

''Το Κυπριακό είναι το πρώτο εθνικό θέμα για το οποίο χρειάζονται και είναι απαραίτητο όλες οι δυνάμεις να επιστρατευτούν, επισήμανε, ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, στο χαιρετισμό του στο πρώτο Συνέδριο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Περιφέρειας Ευρώπης), που πραγματοποιείται στη Λευκωσία. Σημείωσε μάλιστα πως το συνέδριο πραγματοποιείται σε μία θερμή περίοδο, λόγω των συνεχών τουρκικών προκλήσεων. Στο συνέδριο θα συζητηθούν εθνικά, εκπαιδευτικά και πολιτιστικά προβλήματα του απόδημου Ελληνισμού. Την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος ενημέρωσε τους συνέδρους για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.

Το ψευδοκράτος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί. Την ελληνοκυπριακή πλευρά, κάλεσε ο Τουρκοκύπριος αντιπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους Ρουστέμ Τατάρ, να αποδεχτεί τη δήλωση Κόρνμπλουμ ότι οι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ.Τατάρ ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη μόνιμη λύση του θέματος και θα βοηθήσει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Άρχισε το απόγευμα στη Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση η συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης ενώ η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης θα γίνει την Δευτέρα. Η συζήτηση άρχισε με την τοποθέτηση του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ και ακολούθησαν οι εισηγήσεις των βουλευτών του κόμματος Ευημερίας Μπουλέντ Αριντσλερ και Σερέφ Μαλκότς).

Το ψευδοκράτος επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη δήλωση του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζόν Κόρνμπλουμ ότι όλοι οι αγνοούμενοι είναι νεκροί. Την ελληνοκυπριακή πλευρά, κάλεσε ο Τουρκοκύπριος αντιπρόσωπος στη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοούμενους Ρουστέμ Τατάρ, να αποδεχτεί τη δήλωση Κόρνμπλουμ ότι οι αγνοούμενοι θεωρούνται νεκροί από τα Ηνωμένα Έθνη. Ο κ.Τατάρ ισχυρίστηκε πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει στη μόνιμη λύση του θέματος και θα βοηθήσει στη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Αποφασισμένοι να μην αναχωρήσουν την Τρίτη για την Ατλάντα δηλώνουν οι παίχτες της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ αν δεν τους καταβληθεί το πριμ για την πρόκριση τους στους Ολυμπιακούς αγώνες. Ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρέας Φούρας, εξέφρασε τη θλίψη του για όλα όσα sulba_moum στην Εθνική μπάσκετ. Τόνισε όμως, ότι έχει υπογραφεί από τις 14 Ιουνίου η απόφαση για τη χορήγηση στους αθλητές του ποσού που ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια δραχμές και ότι απομένει να εκταμιευτεί από τον ΟΠΑΠ.

Σε υψηλά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα πελάγη βόρειοι έως βορειοδυτικοί μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα ηπειρωτικά από 18 έως 38 βαθμούς και κατά τόπους 39 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 36 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Saturday, 6 July 1996 - 10:54:13