Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (09/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (9.7.1996)

Συνάντηση με τον Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εν΄ όψει της ανακοίνωσης, αύριο, των μελών που θα συγκροτήσουν την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Στη συνέχεια ο κ. Σημίτης θα έχει συνεργασία με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου ενώ νωρίτερα συνεργάστηκε με τους τρεις κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ, τους Γιάννη Χαραλάμπους, Βασίλη Μπρακατσούλα και Δημήτρη Γεωργακόπουλο.

Συνάντηση με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη είχε το πρωί ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρουμανίας Τεόντορ Μελεσκάνου ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Έλληνα ομολόγου του Θεόδωρου Πάγκαλου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα που αφορούν στην κατάσταση στη Βαλκανική και τη συνεργασία Ελλάδας - Ρουμανίας ενώ ιδιαίτερος λόγος έγινε και για το θέμα της συμμετοχής της Ρουμανίας στις ευρωπαϊκές και ευρωατλαντικές δομές.

Σύσκεψη πραγματοποιείται σε λίγη ώρα στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας με αντικείμενο το ειδικό τέλος για την κατασκευή του αεροδρομίου των Σπάτων, γνωστό ως σπατόσημο. Στη σύσκεψη θα μετέχουν οι Υπουργοί Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, Οικονομικών Αλέκος Παπαδόπουλος και Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου. Στο μεταξύ την κατάσταση της οικονομίας της χώρας, την πορεία των οικονομικών μεγεθών και τη μείωση των δημοσίων δαπανών θα εξετάσει αύριο το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Στη σύσκεψη θα μετέχει και ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Λουκάς Παπαδήμος.

Το διάστημα μεταξύ 22 και 25 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας οι βαθμοί των υποψηφίων για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας. Οι σχετικοί πίνακες θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια ενώ οι υποψήφιοι, βάσει των περσινών βάσεων θα είναι σε θέση να υπολογίσουν κατά προσέγγιση αν έχουν εισαχθεί σε κάποια σχολή. Οι φετινές βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας θα ανακοινωθούν γύρω στα τέλη Αυγούστου.

Δεκτός από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη έγινε το μεσημέρι ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Κώστας Γείτονας ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο. Ο κ. Γείτονας δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο Κληρίδη για ζητήματα συνεργασίας των δύο χωρών σε ζητήματα ασφάλειας. Νωρίτερα ο κ. Γείτονας συναντήθηκε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου Αλέκο Ευαγγέλλου. Ο Έλληνας Υπουργός αποκάλυψε ότι εγκαταστάθηκε στα γραφεία των αρχηγών Αστυνομίας των δύο χωρών ειδική γραμμή για άμεση επικοινωνία, ενώ "κόκκινη γραμμή" θα λειτουργεί και στα γραφεία των δυο υπουργών. Παράλληλα ο κ. Ευαγγέλου ανακοίνωσε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθούν κοινές ασκήσεις των αντιτρομοκρατικών μονάδων Ελλάδας και Κύπρου.

Περιοδεία στο Νομό Κοζάνης, θα πραγματοποιήσει αύριο ο Υπουργός Μακεδονίας- Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, συνοδευόμενος από τη Γ.Γ. του Υπουργείου Χρύσα Μανωλιά και υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να ενημερωθεί από τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των παραγωγικών τάξεων και φορέων, για τα ζητήματα του Νομού και να οριστικοποιήσει το πρόγραμμα παραμεθόριων περιοχών του ΥΜΑ-Θ. Ο Υπουργός θα θεμελιώσει το Κέντρο Τεχνολογίας και Έρευνας Δυτικής Μακεδονίας στο τεχνολογικό Ίδρυμα Κοζάνης, ενώ θα έχει συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και με το Γ.Γ. της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι θα τον ενημερώσουν για τα ζητήματα του νομού.

Από 20 έως και 50% χαμηλότερες είναι οι τιμές στην αγορά, καθώς διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα των εκπτώσεων. Και ενώ είναι ακόμη νωρίς για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με το καταναλωτικό ρεύμα -η δυσκολία αυτή επιτείνεται και από τον καύσωνα, που λειτουργεί ανασταλτικά στις αγορές- οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, αλλά για μείωση έναντι των θερινών εκπτώσεων του 1995. Οι τιμές, αλλά και ο βαθμός ανταπόκρισης των καταναλωτών, ποικίλλουν από κατάστημα σε κατάστημα, με βάση κυρίως το μέγεθος και την εμβέλεια της επιχείρησης.

Την περιφερειακή οδό στο ύψος των σηματοδοτών Ευόσμου απέκλεισαν το μεσημέρι οι κάτοικοι του Δήμου Ευόσμου καθώς και Τσιγγάνοι σκηνίτες οι οποίοι ζητούν τη μετεγκατάστασή τους σε οργανωμένους χώρους κάμπινγκ. Σε ανακοίνωσή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ευόσμου καταγγέλλει ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης για αθέτηση των υποσχέσεών του σχετικά με την μετεγκατάσταση των Τσιγγάνων σκηνιτών από την περιοχή του Ευόσμου και τονίζει ότι εάν η Νομαρχία εξακολουθήσει να αδιαφορεί για το θέμα αυτό, οι κινητοποιήσεις θα ενταθούν μέχρι να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Αντισυνταγματική και ανίσχυρη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη διάταξη του νόμου 998 του 1979 η οποία δίδει τη δυνατότητα στους Νομάρχες να παραχωρούν άδεια εκχέρσωσης δασικών εκτάσεων που είχαν χαρακτηριστεί εποικιστικές μέχρι τις 11 Ιουνίου του 1975. Σημειώνεται ότι η επίμαχη διάταξη του νόμου παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι, σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας κάθε κτίσμα που έχει ανεγερθεί ή πρόκειται να κτιστεί σε αναδασωτέα έκταση είναι αυθαίρετο και κατεδαφιστέο.

Στις 23, 24 και 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθούν φέτος, για έκτη συνεχή χρονιά, οι εκδηλώσεις " Πρέσπες '96 " στο Νομό Φλώρινας. Στο τριήμερο των εκδηλώσεων αναμένεται να υπογραφεί η σχετική πράξη για την ένταξη της πόλης στο Πολιτιστικό Δίκτυο Πόλεων ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στο Δήμο της Φλώρινας. Η πράξη αυτή αποτελεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην περιοχή, κ. Γιώργος Λιάνης, μια ουσιαστική δικαίωση για την πόλη. Η Φλώρινα, τόνισε "ακτινοβολεί" πολιτισμό και ήταν επιτέλους jaiq|r να αναγνωρισθεί αυτή η συμβολή της.06385

Σε προειδοποίηση αλλά και ανοίγματα για περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων με την Τουρκία προβαίνει η Δύση, μετά τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση συνεργασίας του ισλαμιστή Νετσμετίν Ερμπακάν και της Τανσού Τσιλλέρ. Σε ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισημαίνεται ότι, η Ουάσιγκτον δεν θεωρεί διαπραγματεύσιμο το δυτικό προσανατολισμό, την πορεία προς την Ευρώπη και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Τουρκία. Στην ανακοίνωση προστίθεται πάντως ότι οι ΗΠΑ σέβονται τις δημοκρατικές επιλογές της Αγκυρας και επιθυμούν την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας.

Νέα συνάντηση με τον Ραούφ Ντενκτάς θα έχει σήμερα ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, σέρ Ντέηβιντ Χανεϊ. Οι δύο άνδρες είχαν επαφές και χθες βράδυ στη διάρκεια δείπνου. Χθες το πρωί ο κ. Χανεϊ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών Αλέκο Μιχαηλίδη.

Πτώση της θερμοκρασίας που θα αρχίσει από το μεσημέρι από τη Βορειοδυτική Ελλάδα και μέχρι το βράδυ θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη χώρα, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Για την Ήπειρο, τη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και είναι πιθανόν να σημειωθούν τοπικές βροχές ή καταιγίδες στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατεί σχεδόν αίθριος καιρός. Στη Θεσσαλονίκη οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά ασθενείς και στη συνέχεια μέτριοι και πρόσκαιρα ισχυροί ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 μέχρι 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 9 July 1996 - 6:15:27