Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (12/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (12.7.1996)

Διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο είχε σήμερα ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Ντικ Σπρινγκ ο οποίος συζήτησε το θέμα της χρηματοδότησης της Τουρκίας από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα. Σε δηλώσεις του ο Ιρλανδός υπουργός επισήμανε ότι ρόλος του είναι η επίτευξη κοινής θέσης εν΄ όψει του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενώ ο κ. Πάγκαλος τόνισε ότι ο Ιρλανδός ομόλογός του έφτασε στην Αθήνα φέροντας σειρά προτάσεων οι οποίες εξετάζονται από την Ελληνική κυβέρνηση. Σύμφωνα, εξάλλου, με πληροφορίες, η χώρα μας ζητά να υπάρξει ένα κείμενο από τις 15 χώρες μέλη της κοινότητας με το οποίο θα γίνεται λόγος για σεβασμό των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρίτων μεσογειακών χωρών και υπάρχουν αναφορές σε θέματα εδαφικής ακεραιότητας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Ελλάδα ζητά ακόμη την ανάληψη συγκεκριμένης πρωτοβουλίας της προεδρίας για τα ελληνοτουρκικά, κάποια θετική κίνηση από την Τουρκία καθώς και τη δέσμευση ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση της Τουρκίας πριν την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας αυτής.

Με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κώστα Λαλιώτη συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης με αντικείμενο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την πορεία υλοποίησης των εξαγγελιών της κυβέρνησης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία για το ίδιο θέμα με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης Κώστα Γείτονα.

Έκκληση σε στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να αναλάβουν ευθύνες για τη ριζική ανασυγκρότηση του κόμματος απευθύνει σε ανακοίνωσή του το Φιλελεύθερο Φόρουμ που συγκροτούν πρώην και νυν στελέχη του κόμματος. Στην ανακοίνωση γίνεται λόγος για "ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που ταυτίζεται με έναν πρωτόγονο επαρχιωτισμό" ενώ σημειώνεται ότι η εκλογή Σημίτη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί νέα δεδομένα για τη Νέα Δημοκρατία.

Παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππου Πετσάλνικου, του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Γιάννη Πανούση και του Γενικού Γραμματέα Παλιννοστούντων Ομογενών του υπουργείου Μακεδονίας Θράκης πραγματοποιούνται από το πρωί στη Θεσσαλονίκη οι τριήμερες εργασίες της 2ης Συνόδου του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού. Τη βεβαιότητά του ότι με τη δραστηριοποίηση των επτά εκατομμυρίων απόδημων Ελλήνων ο Ελληνισμός θα έχει πολλά να κερδίσει στην προώθηση των εθνικών μας θεμάτων, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς. Ο κ. Πανούσης τόνισε ότι το ΣΑΕ αποτελεί ήδη έναν θεσμικό παράγοντα της ελληνικής πολιτείας και πρόσθεσε ότι δίδει τη γνώμη του για πολύ σημαντικά ζητήματα που αφορούν στον Ελληνισμό.

Στην Αθήνα φτάνουν τη Δευτέρα η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στα Ηνωμένα Έθνη και μέλος του Αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Μάντλιν Ολμπράϊτ, και ο αντιπρόσωπος του Προέδρου των GPA για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Μπίτι. Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Κωνσταντίνος Μπίκας η ημερήσια διάταξη των συνομιλιών είναι ανοιχτή. Οι Αμερικανοί επίσημοι μετά την Αθήνα θα μεταβούν στην Αγκυρα και την Λευκωσία.

Χίλιες ενενήντα έξι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη σημειώθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 1996, σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ενώ κατά το 1995 ο αριθμός των παραβιάσεων ανήλθε σε 523 .

Στον Έβρο θα μεταβεί την Κυριακή κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να διενεργήσει έρευνα για τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση στην περιοχή μετά την εκδήλωση κρουσμάτων αφθώδους πυρετού σε κοπάδια δύο χωριών της περιοχής. Στις Βρυξέλλες βρίσκονται σήμερα στελέχη του Υπουργείου Γεωργίας καθώς συνεδριάζει η διαρκής κτηνιατρική επιτροπή της κοινότητας προκειμένου να συζητήσει το θέμα. Στο μεταξύ το υπουργείο Γεωργίας του Βελγίου εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία με την οποία ζητεί από τους τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, την Τουρκία, την Αλβανία, τη Σερβία και τα Σκόπια να μην μεταφέρουν ζωικά προϊόντα στη χώρα τους.

Περιορισμένη είναι μέχρι αυτή τη στιγμή η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Παρόλο που οι εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα δεκαήμερο, οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων εμφανίζονται ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την προσέλευση του κόσμου. Οι εκπτώσεις κυμαίνονται από 10 έως 40%, με μεγαλύτερα ποσοστά στα είδη ενδύσεως, φαίνεται όμως πως αυτό δεν συγκινεί τους καταναλωτές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, όπως υποστηρίζουν οι καταστηματάρχες.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι σε δασική έκταση κοντά στις κοινότητες Μύλοι και Μεκουνίδα Καρύστου στην Εύβοια. Στην επιχείρηση της κατάσβεσης παίρνουν μέλος επτά οχήματα της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας και ένα ελικόπτερο Σινούκ.

Το διάστημα μεταξύ 22 και 25 Ιουλίου αναμένεται να ανακοινωθούν από το Υπουργείο Παιδείας οι βαθμοί των υποψηφίων για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι. και τα Τ.Ε.Ι. της χώρας. Οι σχετικοί πίνακες θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια ενώ οι υποψήφιοι, βάσει των περσινών βάσεων θα είναι σε θέση να υπολογίσουν κατά προσέγγιση αν έχουν εισαχθεί σε κάποια σχολή. Οι φετινές βάσεις εισαγωγής των υποψηφίων στα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας θα ανακοινωθούν γύρω στα τέλη Αυγούστου.

Με τον αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ συναντάται σήμερα στο Λονδίνο ο Βρετανός Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, με αντικείμενο την παρούσα φάση του Κυπριακού. Σε δηλώσεις χθες ο κ. Χάνεϊ τάχθηκε υπέρ της συνολικής και ισορροπημένης λύσης στο Κυπριακό που θα επιτευχθεί, όπως είπε, χωρίς διαδικασίες συμβιβασμών.

Η Κεντρική Επιτροπή του Συμβουλίου Ευρωπαϊκών Εκκλησιών, εξέδωσε amajo_mysg, στην οποία τονίζεται το απαράδεκτο της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο και εκφράζει την ελπίδα ότι θα λυθεί το Κυπριακό. Στις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στην Γενεύη, έλαβε μέρος ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου Επίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος.

Βόρειοι άνεμοι θα επικρατήσουν και σήμερα στη χώρα. Για τη Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις που το απόγευμα τοπικά θα αυξηθούν και είναι πιθανό να σημειωθούν λίγες σποραδικές βροχές στα ορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός και μόνο το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει τοπικά. Οι άνεμοι θα πνέουν από Βόρειες διευθύνσεις στα δυτικά μέτριοι, στα ανατολικά μέτριοι μέχρι ισχυροί και τοπικά στο Αιγαίο την ημέρα πολύ ισχυροί. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 12 July 1996 - 6:31:08