Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (16/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 16.7.96 ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

* Την άσκηση πίεσης προς την Ελλάδα για την άνευ όρων άρσης του βέτο στη χρηματοδότηση της Αγκυρας, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Η κίνηση αυτή εκδηλώνεται ως κίνηση δυσαρέσκειας της χθεσινής απόφασης των δεκαπέντε. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα ήρε το βέτο για τη χρηματοδότηση της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος MEDA, αφού οι 15 Υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. αποδέχθηκαν τους όρους που είχε θέσει η χώρα μας. Στην κοινή τους δήλωση τονίζεται η ανάγκη του σεβασμού των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου, των Διεθνών Συμφωνιών της εδαφικής ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της καλής γειτονίας των κρατών μελών της κοινότητας με τις τρίτες χώρες. Επίσης αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση παρακολουθεί με ανησυχία τα προβλήματα που δημιουργεί η Τουρκία όπως αυτό με τα Ιμια και εκφράζει τη φυσική αλληλεγγύη της προς την Αθήνα. Η τελική απάντηση πάντως της Τουρκίας αναμένεται αύριο κατά τη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών της, Τανσού Τσιλλέρ, με τον Ιρλανδό προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών κ. Σπρινγκ.

* Διαδοχικές συναντήσεις με τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας, Χρήστο Πάχτα και στη συνέχεια με τον υπουργό, Γιάννο Παπαντωνίου, είχε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, το μεσημέρι. Αντικείμενο των συναντήσεων αυτών είναι η προώθηση των μεγάλων έργων και η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

* Δειγματοληπτικούς ελέγχους στις περιοχές του Έβρου, όπου εμφανίστηκαν κρούσματα αφθώδη πυρετού, πραγματοποιούν από το πρωί οι κοινοτικοί εμπειρογνώμονες. Κρούσματα της νόσου εντοπίστηκαν και σε ζώα του χωριού, Δορίσκος Έβρου, και αποφασίστηκε να θανατωθούν 1.500 πρόβατα προκειμένου να μη μεταδοθεί η ασθένεια στην περιοχή.

* Προτάσεις που αποτελούν την βελτιωμένη έκφραση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μ. Γκάλι για το Κυπριακό,οι οποίες υιοθετήθηκαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας, μεταφέρει σύμφωνα με πληροφορίες, η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Μαντλίν Ολμπραϊτ κατά τη διάρκεια των επισκέψεων της στην Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα. Οι προτάσεις αφορούν τόσο στη μείωση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων με αντάλλαγμα τη μείωση των αμυντικών δαπανών της Κυπριακής Δημοκρατίας και θέματα της απαγκίστρωσης, όσο και με την αποστρατικοποίηση του νησιού μετά τη λύση του Κυπριακού, χωρίς όμως να ασχολούνται λεπτομερώς με την προτεινόμενη πολυεθνική δύναμη. H Μαντλίν Ολμπράϊτ θα συναντηθεί το απόγευμα στην Αθήνα με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας Γεράσιμο Αρσένη και με τον Πρόεδρο της Ν.Δ Μιλτιάδη Εβερτ. Αύριο θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο.

* Βέβαιος ότι η Νεα Δημοκρατία θα κερδίσει τις προσεχείς εκλογές, εμφανίστηκε μιλώντας στους συμβούλους του, ο Likti\dgr Εβερτ, ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι σε ένα μήνα θα ενημερωθούν για τις θέσεις που θα αναλάβουν στον κρατικό μηχανισμό. Ο πρόεδρος του κόμματος υποστήριξε ότι ο ελληνικός λαός έχει εναποθσει τις τύχες του στη Ν.Δ.

* Με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας συναντήθηκε σήμερα ο υφυπουργός και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αρμενίας στρατηγός Μικαέλ Χαρουτουνιάν. Συζήτησε θέματα που αφορούν την προώθηση της συνεργασίας στο στρατιωτικό τομέα μεταξύ Ελλάδας και Αρμενίας καθώς και η κατάσταση που επικρατεί στα Βαλκάνια. Ο Αρμένιος υφυπουργός Αμυνας που βρίσκεται στην Ελλάδα προσκεκλημένος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πτεράρχου, Αθανασίου Τζογάνη θα επισκεφτεί στρατιωτικές εγκαταστάσεις και μονάδες, ανώτατα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα καθώς και αρχαιολογικούς χώρους των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης. Θα αναχωρήσει από τη χώρα μας στις 19 Ιουλίου.

* Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Απόψε θα ανοίξει στη Λευκωσία έκθεση φωτογραφίας με θέματα "Αγνοούμενοι- Κατεχόμενα- Εγκλωβισμένοι- Καταστροφή πολιτιστικής κληρονομιάς". Την έκθεση θα την εγκαινιάσει ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και θα παραμείνει ανοιχτεί μέχρι το Σάββατο 20 Ιουλίου, 22η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

* Νεκρός βρέθηκε το πρωί στο διαμέρισμά του στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης ο 37χρονος Λάζαρος Ι. Χαραλαμπίδης και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του ιατροδικαστή ο θάνατός του οφείλεται σε χρήση ναρκωτικών ουσιών. Το μεσημέρι πρόκειται να γίνει νεκροψία για να διαπιστωθούν οι πραγματικοί λόγοι που οδήγησαν στο θάνατο τον 37χρονο.

* Αύριο αναμένεται στο Ζάγκρεμπ για συνομιλίες με τον Κροάτη Πρόεδρο, Φράνιο Τούτζμαν, ο Αμερικανός μεσολαβητής, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Ο κ. Χόλμπρουκ ανακοίνωσε σήμερα, ότι ''δεν είναι ικανοποιημένος'' από το επίπεδο εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας τους Ντέιτον στη Βοσνία, κυρίως όσον αφορά στους Σερβοβόσνιους.

* Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν, προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για τη Βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 16 July 1996 - 12:35:40