Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (17/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 17.7.96 ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

* Συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε η μόνιμη αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών στον ΟΗΕ, Μαντλιν Ολμπράιτ, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί στην Αθήνα, με τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο. Η κ. Ολμπράιτ, διατύπωσε έμμεσα φόβους για νέο θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ τάχθηκε υπέρ της παραπομπής στη Χάγη ή σε κάποιο άλλο όργανο θεμάτων όπως τα Ιμια. Η Μαντλιν Ολμπράιτ συναντήθηκε το πρωί και με τον Πρωθυπουργό.

* Την Παρασκευή θα υποβληθεί το πόρισμα των κοινοτικών εμπειρογνωμόνων στη νέα συνεδρίαση της διαρκούς κτηνιατρικής επιτροπής της Ευρωπαικής Ένωσης, η οποία θα αποφασίσει αν θα συνεχιστεί η καραντίνα στην οποία έχει τεθεί ο νομός Έβρου λόγω του αφθώδους πυρετού. Οι κτηνοτρόφοι του Έβρου πάντως απειλούν να μην επιτρέψουν τη θανάτωση των ζώων μετά τη διαφωνία τους με το υπουργείο Γεωργίας ως προς το ύψος και τον τρόπο καταβολής των οικονομικών αποζημιώσεων. Χθες υπό το βλέμμα των εμπειρογνωμόνων της Κομισιόν που επισκέφτηκαν τις πληγείσες από τον αφθώδη πυρετό περιοχές του Έβρου, θανατώθηκαν 1.300 αιγοπρόβατα τα οποία προσβλήθηκαν από τη νόσο στη κοινότητα Δορίσκου.

* Το Ευρωπαικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες τροπολογία για το καθεστώς που θα διέπει την παροχή υπηρεσιών εδάφους στα Ευρωπαικά αεροδρόμια, με την οποία συνιστά την διατήρηση της παροχής αυτών των υπηρεσιών προς την Ολυμπιακή στα αεροδρόμια της Θεσσαλονίκης, του Ηρακλείου, της Κώ, της Ρόδου και της Κέρκυρας αλλά όχι και της Αθήνας. Κατά συνέπεια την παροχή τέτοιων υπηρεσιών στο αεροδρόμιο του Ελληνικού θα μπορούν στο εξής να διεκδικήσουν ξένες αεροπορικές εταιρείες. Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κομισιόν με βάση προηγούμενες σχετικές αποφάσεις των υπουργών μεταφορών της Ευρωπαικής Ενωσης.

* Αύξηση κατά μισή δραχμή το λίτρο στις τιμές διυλιστηρίου της βενζίνης θα ανακοινώσει σήμερα η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Σύμφωνα με πληροφορίες τα συναρμόδια υπουργεία αποφάσισαν την παράταση κατά δύο ακόμη μήνες της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης προκειμένου να μην επιβαρυνθεί ο τιμάριθμος τον Ιουλίου και τον Αύγουστο.

* Στέγη αναζητούν τα αρχαιολογικά ευρήματα στον νομό Κοζάνης, καθώς το πλήθος των ανασκαφών που γίνονται στην περιοχή και το γεγονός ότι το παλιό μουσείο κρίθηκε ακατάλληλο λόγω σεισμού αναμένεται να οδηγήσουν σε συσσώρευση των εκθεμάτων στο νεοαναγερθέν μουσείο της Αιανής. "Το μουσείο είναι αρκετά μεγάλο για τα ελληνικά δεδομένα και μπορεί με άνεση να χωρέσει τις αρχαιότηρτες της Αιανής. Ομως, σε δύο-τρία χρόνια θα έχει γεμίσει εντελώς, γιατί σιγά-σιγά μετατρέπεται σε μουσείο ολόκληρου του νομού που πρέπει να φιλοξενήσει ευρήματα από τις ανασκαφές στις περιοχές της Παραβεγορίτιδας, της εθνικής οδού Κοζάνης κ.τ.λ", είπε στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Μαρίνα Καραμήτρου, aqwaiok|cor και διευθύντρια του μουσείου της Αιανής.

* Η κατάσταση στην Κύπρο και η προοπτική ένταξης της στην Ευρωπαική Ενωση καθιστούν επείγουσα την ανάγκη αξιοποίησης του ενδιάμεσου χρονικού διαστήματος των 18 μηνών για να βρεθεί λύση στο κυπριακό, δήλωσε ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας στο κυπριακό Σέρ Ντέηβιντ Χάνεϊ. Ο κ.Χάνεϊ είχε χθες συνάντηση στο Λονδίνο με αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας την οποία ενημέρωσε για διάφορες πτυχές του κυπριακού. Η αντιπροσωπεία υπογράμμισε ότι η Βρετανία πρέπει να ασκήσει την αναγκαία επιρροή προς την Αγκυρα, ώστε να δημιουργηθούν οι προυποθέσεις για μια δίκαιη λύση στο κυπριακό.

* Επίθεση κατά της κυβέρνησης Κληρίδη εξαπέλυσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες βράδυ σε αντικατοχική εκδήλωση, που οργάνωσε το κόμμα του στη Λευκωσία. Ο κ. Χριστόφιας, τόνισε ότι το ΑΚΕΛ επιμένει στη βάση των αρχών και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για συνολική προσέγγιση του Κυπριακού, "για να γνωρίζουμε όχι μόνο ποιοι και πως θα εγγυηθούν τη λύση, αλλά και ποια θα είναι αυτή η λύση", ανέφερε χαρακτηριστικά. Όμως, η ελληνοκυπριακή πλευρά, υποστήριξε ο Γ.Γ του ΑΚΕΛ, "έχει βρεθεί λόγω των θέσεων της κυβέρνησης σε διάσταση με τα τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, πράγμα το οποίο δεν είναι προς το συμφέρον του αγώνα, που διεξάγουμε γιατί μας φέρνει σε αντιπαράθεση με το Διεθνή Οργανισμό".

* "Χρειαζόμαστε μια νέα πορεία ,η οποία θα επανατοποθετήσει το Κυπριακό ως θέμα επιδρομής-κατοχής, και θα αξιοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες, τα διεθνή και περιφερειακά βήματα". Αυτό υπογράμμισε, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, σε ομιλία του στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Αντιστασιακών Λεμεσού και πρόσθεσε ότι "στο θέμα της Ευρώπης, πρέπει να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο σε συμπόρευση με την Ελλάδα, γιατί παρά τις διαβεβαιώσεις, παρά το ότι οι ενταξιακές συνομιλίες θα αρχίσουν σε έξι μήνες μετά τη διακυβερνητική, ο κίνδυνος σύνδεσης, ένταξης λύσης είναι υπαρκτός". Παράλληλα, επισήμανε ότι "υπαρκτός είναι και ο κίνδυνος άσκησης πιέσεων προς τη δική μας πλευρά για αποδοχή λύσης, ίσως συμφόρησης με αντάλλαγμα την ένταξη".

* Σήμερα αναμένεται η επίσημη τουρκική θέση σχετικά με τους όρους που έθεσε το συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαικής Ένωσης προκειμένου να αρχίσει η εκτεταμίευση κοινοτικών κονδυλίων προς την Αγκυρα μέσω του προγράμματος MEDA. Ο Ιρλανδός προεδρεύων του συμβουλίου Ντίκ Σπρίνγκ συναντάται εντός της ημέρας στο Δουβλίνο με την υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ, προκειμένου να την ενημερώσει για τις πρόσφατες αποφάσεις των "15". Ο Πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου Κλάους Χένς, τόνισε ότι τα κονδύλια από το πρόγραμμα MEDA θα φθάσουν στο προορισμό τους μόνο εφόσον οι χώρες αποδεκτες σέβονται το διεθνές δίκαιο. Την ικανοποίηση τους για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου υπουργών και την άρση του ελληνικού βέτο εξέφρασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας.

* Την δεύτερη κατά σειρά επίσκεψη στα Τίρανα θα πραγματοποιήσει ο αρμόδιος επίτροπος για τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ στις 25-26 Ιουλίου, ανακοίνωσε η μόνιμη αντιπροσωπεία της Αλβανίας στις Βρυξέλλες. Στην πρώτη επίσκεψή του, την άνοιξη του 1995, ο κ.Βαν Ντεν Μπρουκ συζητησε με την αλβανικη κυβέρνηση τις προϋποθέσεις και τις δυνατότητες για τη σύναψη συμφωνίας σύνδεσης της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

* Πριν ακόμα κοπάσει ο θόρυβος των διαμαρτυριών των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το πλήθος των παρατυπιών που διαπιστώθηκαν κατά τη διεξαγωγή των βουλευτικων εκλογών της 26ης Μαίου, ο Αλβανός Πρόεδρος Σαλί Μπερίσα ανήγγειλε χθες την έναρξη κυκλου συνομιλιών με τους εκπροσώπους των αλβανικών κομμάτων προκειμένου να καθοριστεί η ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Μπερίσα κάλεσε τα αλβανικά κόμματα που θα συμμετάσχουν στις εκλογές να παρουσιάσουν μέχρι τις 19 Ιουλίου τους υποψηφίους τους για τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός μετέδωσε ότι μια μέρα νωρίτερα, ο Μπερίσα θα έχει συνάντηση με τους εκπροσώπους των κομμάτων που μετέχουν στα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης με τους οποίους και θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα των εκλογών.

* Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπαλύσει η αλβανικη αστυνομία προκειμένου να εντοπίσει τους δράστες της δολοφονίας του διευθυντή της αστυνομίας του Πόγραντετς, Αγκρον Γκιρέζι, από τους ιδρυτές του παραρτήματος του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος στη Σκόδρα. Σύμφωνα με τον κρατικό ραδιοσταθμό των Τιράνων, ο 31χρονος Γκιρέζι, καθόταν σε καφενείο της πόλης, όταν άγνωστοι που επέβαιναν σε αυτοκίνητο μαρκας "Μερσεντές" χωρίς πινακίδες, τον γάζωσαν κυριολεκτικά με ριπές αυτόματων όπλων.

* Νεφώσεις που τοπικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες προβλέπει για το απόγευμα, για τη Βόρεια Ελλάδα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 17 July 1996 - 8:41:46