Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (18/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΗΣ 18.7.96 TOY ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

* Εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων του Μπόινγκ 747 TWA, το οποίο συνετρίβη δέκα λεπτά μετά την απογείωση του από το αεροδρόμιο "Τζ.Κένεντι" της Νέας Υόρκης, στις 4:20 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδας, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι τώρα συνθήκες. Το αεροσκάφος εκτελούσε την πτήση 800 από την Νέα Υόρκη στο Παρίσι με 229 επιβάτες εκ των οποίων οι 17 ήταν μέλη του πληρώματος. Ήδη τα σωστικά συνεργεία ανέσυραν δεκαοχτώ πτώματα από τη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά του Λόνγκ Αιλαντ. Το Τζάμπο όπως έγινε γνωστό τυλίχτηκε στις φλόγες σε ύψος 13.000 ποδιών και στη συνέχεια εξερράγη κατά την πτώση του στη θάλασσα. Αυτόπτες μάρτυρες είδαν μια φλεγόμενη μάζα να πέφτει από τον ουρανό και κατόπιν άκουσαν την έκρηξη.

* Eνδιαφέρουσα και εποικοδομητική χαρακτηρίστηκε η δίωρη συνάντηση του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τη μόνιμη Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη Μαντλίν Ολμπράϊτ, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της Κύπρου, Γιαννάκη Κασουλίδη. Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κ.Ολμπράϊτ στην Αθήνα ότι το κυπριακό δεν μπορεί να θεωρηθεί ως μεμονωμένο ζήτημα, ο κ.Κασουλίδης απάντησε ότι το κυπριακό έχει σχέση με όλα τα προβλήματα της περιοχής περιλαμβανομένου και του Μεσανατολικού. Αναφερόμενος επίσης στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού χώρου και στη δήλωση της Αμερικανίδας αντιπροσώπου ότι κατανοεί την αναγκαιότητα της ύπαρξης του, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα προωθείται λόγω της παρουσίας των τούρκικων κατοχικών δυνάμεων και μπορεί να διακοπεί μόνο με συμφωνία για αποστρατικοποίηση.

* Την ικανοποίησή της για την έγκριση του κανονισμού του ευρωμεσογειακου κοινοτικού προγράμματος MEDA μετά την άρση του ελληνικού βέτο, εξέφρασε η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσου Τσιλέρ, η οποία υποστήριξε ότι απέσπασε από την Ιρλανδική Προεδρία τη διευκρίνιση ότι η αποδοχή της κοινής δήλωσης των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ελληνοτουρκικά δεν αποτελεί δέσμευση για την απελευθέρωση των κονδυλίων του προγράμματος προς τη χώρα της. Η κ.Τσιλέρ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ιρλανδία η οποία ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά τις συνομιλίες που είχε στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό της Ντικ Σπρινγκ, δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα μελετήσει λεπτομερώς την κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις σχέσεις καλής γειτονίας στην περιοχή την τήρηση της οποίας θέτει ως προϋπόθεση προς την Τουρκία η Ελλάδα πριν την έναρξη της ισχύος της συμφωνίας MEDA.

* Συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας θα επιδιώξει αντιπροσωπεία της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), προκείμενου να του γνωστοποιήσει την αντίδρασή της σχετικά με τις νέες ρυθμίσεις για τα χρέη των asvakistij~m ταμείων. Η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για τη ρύθμιση των αποπληρωμών των ασφαλιστικών εισφορών,σύμφωνα με την οποία παρέχεται η δυνατότητα εξόφλησης σε 36 δόσεις και έκπτωση 60% επί των πρόσθετων τελών, εάν η καταβολή του απαιτούμενου ποσού γίνεται εφάπαξ. Ιδιαίτερα θετική εμφανίζεται η ρύθμιση στην περίπτωση των εισφορών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

* Kατά 20% υψηλότερο αντίτιμο θα καταβάλουν στα διόδια οι οδηγοί από την 1η Αυγούστου, στο πλαίσιο σταδιακών αυξήσεων που θα συνεχιστούν έως το 2000. Σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας, Χρήστου Πάχτα, η αύξηση θα είναι της τάξης της μίας δραχμής ανά χιλιόμετρο και τα έσοδα θα διατεθούν "για την κατασκευή των μεγάλων οδικών αξόνων, μέσω ειδικού λογαριασμού που θα θεσμοθετηθεί με τροπολογία που προωθείται στη Βουλή".

* Τη συμμετοχή εκπροσώπου του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ολυμπιακής Αεροπορίας ζητά με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών, Χάρη Καστανίδη, ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (HATTA). Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το 80%- 85% των πωλήσεων της Ολυμπιακής γίνεται μέσω τουριστικών γραφείων-μελών του Συνδέσμου και ως εκ τούτου υπάρχει απόλυτα δικαιολογημένο ενδιαφέρον του κλάδου για την καλή λειτουργία του εθνικού μας αερομεταφορέα.

* Νεροποντή έπληξε τα ξημερώματα την Θεσσαλονίκη και όλη τη Βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές ζημιές, όπως υπερχείλιση φρεατίων στους δρόμους αλλά και προβλήματα σε υπόγεια σπίτια και καταστήματα, που πλημμύρισαν. Τουλάχιστον δέκα υπόγεια σπίτια, ειδικά στην δυτική περιοχή της πόλης, πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την άντληση των νερών και κάποιοι από τους κεντρικούς δρόμους θύμιζαν λίμνες.

* "Το θέμα των αγνοουμένων δεν ήταν ποτέ πολιτικό και για αυτό το λόγο το διαχωρίζαμε από τις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού. Ακόμη και όταν λυθεί το Κυπριακό, το δράμα των αγνοουμένων δεν θα τελειώσει, αλλά θα συνεχίζει να υπάρχει μέχρι να εξακριβωθεί βάσει στοιχείων και τεκμηρίων η τύχη του καθενός", τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης- δέησης που έγινε χθες βράδυ. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι "αντί δηλώσεων και διακηρύξεων η Τουρκία και ο Ντενκτάς έχουν ανθρωπιστική, πολιτική και νομική ευθύνη και υποχρέωση να καταθέσουν στη Διερευνητική Επιτροπή για τους αγνοουμένους τις οποιεσδήποτε πληροφορίες έχουν, προκειμένου να αξιολογηθούν και να διερευνηθούν". "Μόνο με αυτό τον τρόπο", συνέχισε ο κ. Μιχαηλίδης, "θα μπορέσουν να συμβάλουν στην άμβλυνση του τεράστιου ανθρώπινου πόνου, που οι ίδιοι προκάλεσαν με το έγκλημά τους σε βάρος του λαού μας".

* Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση -καταδίκη των δύο θλιβερών επετείων στο od|vqacla του "Λήδρα Παλλάς" τόνισε ότι "χρειάζεται μια νέα πορεία στο κυπριακό. Χρειάζεται επανατοποθέτηση του κυπριακού ως θέματος τουρκικής επιδρομής και κατοχής". Υποστήριξε ακόμη ο κ.Λυσσαρίδης ότι "έχουμε εμείς οι ίδιοι περιπλέξει ένα απλό πρόβλημα. Έχουμε οι ίδιοι συσκοτίσει την ουσία του κυπριακού. Μας λείπει η συνέπεια και η διεκδίκηση". Η εκδήλωση στην οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Αλαμπάνος, ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο, Ανδρέα Παπανδρέου.

* Τις ευχαριστίες του για την ηθική και υλική βοήθεια που προσέφερε ο ελληνικός λαός στις δύσκολες στιγμές που βρέθηκε τα τελευταία χρόνια ο σερβικός λαός εξέφρασε ο Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας κ.Παύλος στον πρέσβη της Ελλάδας στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία Γιουγκοσλαβίας κ.Παναγιώτη Βλασσόπουλο κατά τη χθεσινή συνάντησή τους στο Πατριαρχείο. Στη συνάντηση, τονίστηκαν οι συνεχείς και αδιάκοποι φιλικοί δεσμοί μεταξύ των δυο αδελφών και ομόθρησκων λαών αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πατριαρχείου. Σήμερα ο Έλληνας πρέσβης περιοδεύει στο Μαυροβούνιο όπου θα έχει επαφές με την πολιτική ηγεσία για την προώθηση της πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας των δυο χωρών. Ο κ.Βλασσόπουλος θα γίνει δεκτός και από τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μομιρ Μπουλάτοβιτς.

* Λίγες νεφώσεις που το απόγευμα πιθανόν θα αυξηθούν, προβλέπει για σήμερα, για τη Βόρεια Ελλάδα, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 31 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 18 July 1996 - 7:25:56