Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (25/07/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (25.7.1996)

"Η Κεντρική Επιτροπή πρέπει να λειτουργήσει ως όργανο στρατηγικού και πολιτικού σχεδιασμού" τόνισε στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Υπογράμμισε την ανάγκη η Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποκτήσει οργανωμένη παρουσία στην όλη οργάνωση και λειτουργία του κόμματος και επανέλαβε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο πρέπει μαζί με τον Πρόεδρο πρέπει να σχεδιάζει τις πολιτικές παρεμβάσεις του κόμματος υλοποιώντας τις σχετικές αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά ο κ. Σημίτης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι "τόσο να αποτρέψουμε κάθε σκέψη και αμφισβήτηση της παραμικρής πιθαμής των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όσο και να διασφαλίσουμε συμπεριφορές που θα οδηγούν στην εξουδετέρωση των απειλών και την εξασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή".

Χιλιάδες κόσμου θα κατευοδώσουν σήμερα στο τελευταίο μεγάλο ταξίδι της, την Αλίκη Βουγιουκλάκη. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα ψαλεί στο Μητροπολιτικό ναό στις 3 το μεσημέρι και η ταφή θα γίνει δημόσια δαπάνη στο πρώτο νεκροταφείο, όπου της έχει παραχωρήσει τάφο τιμής ένεκεν ο δήμος Αθηναίων. Η προτομή της δημοφιλής ηθοποιού θα στηθεί σε κεντρικό σημείο της Αθήνας ύστερα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του. Η οικογένεια της Αλίκης Βουγιουκλάκη εκφράζει την επιθυμία αντί στεφανιών να κατατεθούν χρήματα υπέρ του παιδικού χωριού SOS.

Μεσίστιες θα κυματίζουν οι σημαίες στα Δημόσια, Δημοτικά και Κοινοτικά καταστήματα, καθώς και στα καταστήματα Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών και Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας σε ένδειξη πένθους για το θάνατο του Πάπα Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Παρθένιου. Η απόφαση υπεγράφη από τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Ακη Τσοχατζόπουλο και θα ισχύσει μέχρι την ημέρα της κηδείας του Πατριάρχη. Η Εξόδιος Ακολουθία θα τελεστεί το πρωί της ερχόμενης Τρίτης στο Καϊρο, όπου βρίσκονται οι Πατριαρχικοί τάφοι. Η σορός του Πατριάρχη βρίσκεται στην Αθήνα όπου αύριο και το Σάββατο θα εκτεθεί σε ιερό προσκύνημα στην Ιερά Μητρόπολη. Στο Καϊρο θα μεταφερθεί την Κυριακή ή την Δευτέρα.

Στους πέντε έφτασε σήμερα ο αριθμός των πολιτικών κρατουμένων που πέθαναν από απεργία πείνας στην Τουρκία από την περασμένη Κυριακή. Ο τέταρτος κρατούμενος που πέθανε σήμερα τα ξημερώματα στις κεντρικές φυλακές της Αγκυρας είναι ο Χουσείν Ντεμιρτσίογλου, ο οποίος συνέχιζε μαζί με τους συγκρατούμενους του για 67 ημέρες την απεργία πείνας, ενώ ο πέμπτος είναι ο Αλί Αγιατά άφησε την τελευταία του πνοή στις φυλακές της Προύσας. Ο αλλεπάλληλοι θάνατοι στις τουρκικές φυλακές έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην Ευρώπη ενώ η πρόεδρος της σοσιαλιστικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πωλήν Γκρήν προειδοποίησε την Αγκυρα ότι οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές θα αναλάβουν πρωτοβουλία για την διακοπή της κοινοτικής χρηματοδότησης προς την Τουρκία εξ αιτίας της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές.

Εντείνονται οι αντιδράσεις των διεθνών οργανώσεων σε βάρος της Τουρκίας μετά το θάνατο και τρίτου απεργού πείνας χθες, στις τουρκικές φυλακές. Η Διεθνής Αμνηστεία καταγγέλλει την τουρκική κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στις τουρκικές φυλακές, τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων και την ανικανότητά της να αλλάξει το καθεστώς διοίκησης των σωφρονιστικών καταστημάτων, ενώ παράλληλα καλεί τους διεθνείς οργανισμούς και τις κυβερνήσεις των χωρών να ασκήσουν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Για επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία μετά την υπογραφή της συμφωνίας τελωνειακής σύνδεσης με την κοινότητα κάνει λόγο η Ευρωβουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Κατερίνα Δασκαλάκη. Καταγγελίες για ανοχή και στήριξη του τουρκικού καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ο οποίος τόνισε ότι αν το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν στείλει αντιπροσωπεία του στην Τουρκία η υποκρισία θα ξεπεράσει κάθε όριο.

Τετραήμερη επίσκεψη στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας πραγματοποιεί από σήμερα ο Πρόεδρος του Συνασπισμού στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του κόμματος για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Κωνσταντόπουλος θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ και τους εκπροσώπους των ισραηλινών πολιτικών κομμάτων.

Αποχαιρετιστήρια εγκύκλιο προς τους ιερείς, τα στελέχη των Συμβουλίων των Ελληνορθοδόξων κοινοτήτων και το ποίμνιο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Βορείου και Νοτίου Αμερικής, εξέδωσε ο αποχωρών Αρχιεπίσκοπος Ιάκωβος, με ημερομηνία 29 Ιουλίου 1996, ημέρα της αποχώρησής του από τα αρχιερατικά καθήκοντα. Στην εγκύκλιό του, ο Αμερικής Ιάκωβος αναφέρεται στην επί 37 έτη αρχιεπισκοπική διακονία του, αλλά και στη δράση του ως διακόνου και ιερέα από το 1939 που έφθασε στην Αμερική. Απευθύνεται στους Έλληνες της Αμερικής τους οποίους καλεί να μείνουν ενωμένοι και να στηρίξουν τον ιεράρχη που θα τον διαδεχτεί.

Στις 19 Αυγούστου θα αρχίσει από τα υποκατάστημα του ΙΚΑ η χορήγηση του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης στους χαμηλοσυνταξιούχους. Ο διοικητής του ιδρύματος Γρηγόρης Σολωμός διευκρίνισε ότι θα προκαταβάλλονται και τα ποσά των μηνών Σεπτεμβρίου -Οκτωβρίου. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι ανέρχονται στους 490 χιλιάδες.

Ανασύρθηκαν από το βυθό τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Μπόινγκ 747 από τη θαλάσσια περιοχή του Λονγκ Αϊλαντ όπου κατέπεσε και μεταφέρθηκαν στην Ουάσιγκτον με την ελπίδα ότι ίσως αποκαλύψουν τα αίτια της πολύνεκρης αεροπορικής τραγωδίας. Όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας μεταφορών Ρόμπερτ Φράνσις εκ πρώτης όψεως τα δύο μαύρα κουτιά φαίνεται πως έχουν διατηρηθεί σε αρκετά καλή κατάσταση. Τα δύο κιβώτια με τις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες πιλοτηρίου και τα στοιχεία πτήσεως είχαν εντοπιστεί λίγες ώρες νωρίτερα σε βάθος 30 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας δήλωσε ο κ. Φράνσις

Προφυλακίστηκαν από ψευδοδικαστήριο του Ραούφ Ντενκτάς οι δύο Ελληνοκύπριοι ερασιτέχνες ψαράδες οι οποίοι συνελήφθησαν χθες από κατοχικά στρατεύματα στη θαλάσσια περιοχή της ελεύθερης Αμμοχώστου κοντά σε φυλάκιο των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για τον 22χρονο Γιαννάκη Χατζηγιάννη και τον 24χρονο Γεώργιο Νικολάου από το Παραλίμνι. Σε διαβήματα προς την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ προβαίνει η κυπριακή κυβέρνηση για την απελευθέρωση των δύο συλληφθέντων νεαρών ερασιτεχνών ψαράδων τους οποίους το καθεστώς του Ραούφ Ντενκτάς παραπέμπει σήμερα σε δίκη. Η κατηγορία είναι ότι οι δύο νεαροί εισήλθαν δήθεν σε ύδατα που ελέγχονται από τις δυνάμεις κατοχής.

Την είσοδο της στην οκτάδα των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα, εξασφάλισε η εθνική μας ομάδα μπάσκετ εκτός απροόπτου, ύστερα από τη δύσκολη νίκη που πέτυχε επί του Πόρτο Ρίκο με σκορ 80 -69. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει αύριο, την ομάδα μπάσκετ της Κορέας. Για 200 γραμμάρια έχασε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των 76 κιλών ο πρωταθλητής μας Βίκτωρας Μήτρου, ο οποίος σήκωσε συνολικά 375,5 κιλά. Τα ίδια κιλά σήκωσε και ο Βορειοκορεάτης Γιόν Τσόλ, ο οποίος είχε την ίδια επίδοση με τον Έλληνα αθλητή, αλλά επειδή ήταν ελαφρύτερος κατέκτησε την τρίτη θέση. Στους οκτώ προκρίθηκε και η εθνική μας ομάδα πόλο νικώντας την Ουκρανία με σκορ 9-6 και τερμάτισε τέταρτη στον β΄όμιλο. Στον πρώτο γύρο των 200 μέτρων σπριντ πίστας των Ολυμπιακών Αγώνων προκρίθηκαν οι πρωταθλητές μας της ποδηλασίας Γιώργος Χειμωνέτος και Λάμπρος Βασιλόπουλος, αφού κατάφεραν να πλασαριστούν στην πρώτη 24αδα των προκριματικών.

Η περαιτέρω εξασθένηση των Βόρειων ανέμων στο Αιγαίο και η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Σε όλη τη χώρα θα επικρατεί σχεδόν αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι στα Δυτικά, ασθενείς στα ανατολικά, μέτριοι και τοπικά ισχυροί στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Δυτικά από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 16 έως 33 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου και στην Αθήνα από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 25 July 1996 - 6:48:58