Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (01/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (1.8.1996)

Αυξημένη είναι από το πρωί η κίνηση στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας λόγω των καλοκαιρινών διακοπών. Από το λιμάνι του Πειραιά όλα τα πλοία αναχωρούν υπερπλήρη με μικρές καθυστερήσεις. Με 95% πληρότητα αναχωρούν όλες οι πτήσεις της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Η εταιρεία έχει προγραμματίσει έκτακτες πτήσεις για Κω, Σαντορίνη και Μυτιλήνη. Οι αρμόδιες αρχές απευθύνουν έκκληση να μην προσέρχονται τα λιμάνια και τα αεροδρόμια ταξιδιώτες χωρίς εισιτήριο.

Νέες επιτυχίες των Ελλήνων αθλητών στην Ολυμπιάδα της Ατλάντα. Η Όλγα Βασδέκη κατέλαβε την έκτη θέση στον τελικό του άλματος τριπλούν με επίδοση 14 μέτρα και 44 εκατοστά. Στο μεταξύ για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μια Ελληνίδα πρωταθλήτρια προκρίθηκε στα ημιτελικά των 200 μέτρων. Πρόκειται για την Κατερίνα Κόφα η οποία τερμάτισε 4η στη δεύτερη σειρά, με 23 δευτερόλεπτα και 4 εκατοστά που ήταν η 15η καλύτερη επίδοση των προημιτελικών. Σήμερα το απόγευμα αγωνίζονται στο ύψος η Νίκη Μπακογιάννη και στο μήκος η Ελληνίδα πρωταθλήτρια Νίκη Ξανθού και η Ολυμπιονίκης στη Βαρκελώνη, Βούλα Πατουλίδου.Στις 5 το απόγευμα η εθνική μας ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται με την Κίνα και διεκδικεί μια από τις θέσεις 5- 8.

Η Ελλάδα έχει κάνει αρκετά για να αποδείξει ότι μπορεί να διοργανώσει επαγγελματικά μοντέρνους Ολυμπιακούς Αγώνες, τονίζει σε ανταπόκριση της από την Αθήνα η έγκυρη εφημερίδα "Γουόλ Στρήτ Τζέρναλ". Συμπληρώνει ότι η χώρα μας ξόδεψε περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο δολάρια από το 1980 κατασκευάζοντας υψηλού επιπέδου εγκαταστάσεις και έχει έτοιμα το 90% όσων χρειάζονται για να φιλοξενήσει την Ολυμπιάδα. Η Ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή, συνεχίζει η ανταπόκριση, έχει εξασφαλίσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια δολάρια από τριάντα πέντε ενδιαφερόμενους σπόνσορες. Συγκρίνοντας τη διοργάνωση των αγώνων της Ατλάντα με την ελληνική υποψηφιότητα για τη χρυσή Ολυμπιάδα, η εφημερίδα σχολιάζει ότι η Αθήνα θα τα είχε καταφέρει καλύτερα και σημειώνει ότι η χώρα μας έχει φιλοξενήσει πολλές διοργανώσεις ευρωπαϊκού και παγκόσμιου επιπέδου.

Δρακόντεια μέτρα σε ολόκληρο τον νομό Έβρου για την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού αποφασίστηκαν στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το βράδυ στη νομαρχία Έβρου, υπό την προεδρία του νομάρχη, Γιώργου Ντόλιου. Όπως ανακοίνωσε ο κ. Ντόλιος αυξάνονται τα μέτρα σε ολόκληρο το νομό, ενώ η απόφαση για θανάτωση των ζώων θα λαμβάνεται άμεσα με την παραμικρή υπόνοια για ύπαρξη κρούσματος της νόσου. Όπως τόνισε ο νομάρχης, στην πρώτη εστία, στα Δίκελα, η νόσος έχει εξαλειφθεί, ενώ στη δεύτερη εστία, στο Δέλτα του ποταμού Έβρου, έχουν ήδη θανατωθεί 3.500 βοοειδή και 1150 αιγοπρόβατα. Ο κ. Ντόλιος εξέφρασε, μάλιστα, την πεποίθησή του ότι σύντομα θα έχει εξαλειφθεί και αυτή η εστία. Σε ό,τι αφορά στην κοινότητα Θυρέας ο νομάρχης είπε ότι υπήρχε μια υπόνοια για κρούσμα σε κοπάδι της κοινότητας, το οποίο και θανατώθηκε ok|jkgqo, όπως και ένα κοπάδι στην κοινότητα Ισαακίου, ενώ σήμερα θα θανατωθεί και ένα κοπάδι στην Αξεξανδρούπολη, για το οποίο υπάρχουν επίσης υπόνοιες ότι υπάρχει κρούσμα της νόσου.

Συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στις Βρυξέλλες η διαρκής Κτηνιατρική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να αποφασίσει αν θα παρατείνει το καθεστώς της απαγόρευσης εξαγωγών ελληνικού κρέατος και μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων.

"Ιδιοτελείς και αναληθείς" χαρακτήρισε ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης τους ισχυρισμούς της Νέας Δημοκρατίας η οποία χαρακτήρισε τις ανατιμήσεις στα φάρμακα πρόκληση σε βάρος των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων. Ο κ. Χρυσοχοϊδης πρόσθεσε ότι παρά τις έντονες πιέσεις των φαρμακοβιομηχάνων οι τιμές των φαρμάκων παρέμειναν αμετάβλητες από το Μάιο του 1994 ενώ αντίθετα κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχαν αυξηθεί κατά 35,5%. Η ανακοστολόγηση των φαρμάκων θα προχωρήσει άμεσα και τα υπερτιμημένα φάρμακα θα μειωθούν, σημείωσε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Μείωση κατά 0.50 δραχμές το λίτρο στις λιανικές τιμές πώλησης της βενζίνης ισχύει από σήμερα. Η τιμή του ντίζελ μειώνεται επίσης κατά 0,4 δραχμές το λίτρο. Σύμφωνα με τις νέες ενδεικτικές τιμές πώλησης των βενζινών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης στη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα η τιμή της βενζίνης σούπερ είναι 210,8 δραχμές το λίτρο και της αμόλυβδης 194,8 δραχμές.

Συνάντηση με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος της πολιτείας της Βικτώρια Αυστραλίας Τζον Μανσφιλντ Μπράμπι θα έχει την Παρασκευή το μεσημέρι ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος στο υπουργείο. Στη συνέχεια ο κ. Πετσάλνικος θα συναντηθεί με τους 36 φοιτητές από εννέα χώρες, ελληνικής καταγωγής, που βρίσκονται από τις 16 Ιουλίου στην Ελλάδα και παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Μακεδονία - Θράκη" που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς.

Τροχαίο δυστύχημα κατά το οποίο συγκρούστηκαν τέσσερα αυτοκίνητα σημειώθηκε το πρωί στην Ενική οδό Θεσσαλονίκης - Κιλκίς. Το δυστύχημα προκάλεσε δεκατετράχρονος ο οποίος μετά από διαπληκτισμό με τον πατέρα του στο Κιλκίς πήρε το αυτοκίνητο και κατευθύνθηκε προς τη Θεσσαλονίκη. Στην αερογέφυρα της Σταυρούπολης έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και προσέκρουσε σε σταθμευμένο ΙΧ ενώ συγκρούστηκαν και δύο ακόμη αυτοκίνητα που κινούνταν προς την ίδια κατεύθυνση. Ο δεκατετράχρονος νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.

Έρευνες στο διαμέρισμα του 33χρονου φρουρού του Ολυμπιακού πάρκου Ρίτσαρντ Τζόελ υπόπτου για τη βομβιστική επίθεση στην Ατλάντα πραγματοποίησαν πράκτορες του FBI. Παρά το γεγονός ότι εναντίον του δεν έχουν επαγγελθεί κατηγορίες για την επίθεση οι έρευνες των αμερικανικών αρχών έχουν επικεντρωθεί αποκλειστικά στο πρόσωπο του.

Σταμάτησαν οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή του Λονγκ Αϊλαντ για την ανεύρεση ptyl\tym του μοιραίου Μπόινγκ 747 της TWA λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν σε εκείνη την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της προχθεσινής νύχτας ανασύρθηκαν άλλα δώδεκα πτώματα. Μέχρι τώρα έχουν ανασυρθεί 186 νεκροί επιβάτες του αεροσκάφους. Αλλοι 46 εξακολουθούν να βρίσκονται χαμένοι στα βάθη του Ατλαντικού. Οι αρχές δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει τίποτα σχετικό με τα αίτια της έκρηξης στο αεροσκάφος 12 λεπτά μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Κένεντι της Νέας Υόρκης.

Τις Η.Π.Α. πρόκειται να επισκεφθεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Νετζμεντίν Ερμπακάν , σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Άκσαμ". Η επίσκεψη αυτή, η οποία θα είναι η πρώτη του Ερμπακάν στο εξωτερικό μετά την ανάδειξή του στην πρωθυπουργία, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της Διεθνούς Ισλαμιστικής Διάσκεψης που διοργανώνεται στο Λος Άντζελες μεταξύ 2-4 Αυγούστου από τις οργανώσεις των Η.Π.Α. Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Τουρκία, αφού ο Τούρκος πρωθυπουργός θα διαβιβάσει στην αμερικανική διοίκηση μήνυμα ειρήνης και αγάπης του Ισλάμ, όπως γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Η ζέστη και οι ασθενείς άνεμοι θα είναι, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, τα κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού. Σε όλη τη χώρα θα επικρατεί σχεδόν αίθριος καιρός αλλά τις απογευματινές ώρες στα Ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες στα κεντρικά και βόρεια και πιθανόν στα ορεινά της Πελοποννήσου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 18 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 20 έως 36 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα φτάσει τους 31 βαθμούς Κελσίου και στην Αθήνα τους 36.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 1 August 1996 - 6:41:24