Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (08/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Θεσσαλονίκη 8 Αυγούστου 1996

* Την έντονη αντίδραση της Ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων προκάλεσε έκθεση του Τουρκικού στρατού η οποία αμφισβητεί το καθεστώς 100 περίπου Ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων του Ανατολικού Αιγαίου. Ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Δημήτρης Ρέππας κάλεσε την Τουρκική κυβέρνηση να διαψεύσει τα εν λόγω δημοσιεύματα αποδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό την μη γνησιότητα του σχετικού εγγράφου. Σε διαφορετική περίπτωση η Αθήνα θα αντιδράσει περαιτέρω δια της διπλωματικής οδού, χαρακτηρίζοντας το γεγονός ως κλιμάκωση της Τουρκικής προκλητικότητας και ετοιμαζόμενη δια παν ενδεχόμενο. "Αν πραγματικά αυτό το κείμενο είναι γνήσιο καλούμε την Τουρκική κυβέρνηση ευθύς αμέσως να το αποδοκιμάσει. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι λεγόμενοι σύμμαχοί μας σε όλο τον κόσμο, καιρός είναι να κατανοήσουν ότι τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι προβλήματα τα οποία γεννά η Τουρκική προκλητικότητα και η διεκδίκηση εθνικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων αλλά και εδαφών, γι' αυτό τους καλούμε να λάβουν θέση και για το συγκεκριμένο θέμα εφ' όσον το κείμενο είναι γνήσιο", σημείωσε ο κ. Ρέππας.

* Η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα τίμησαν τους Ολυμπιονίκες και τους άλλους αθλητές από τη Μακεδονία και τη Θράκη, που συμμετείχαν στην ελληνική αποστολή στην Ατλάντα, με μια ξεχωριστή γιορτή στην πλατεία του Λευκού Πύργου. Τον Γιάννη Μελισσανίδη, τον Βαλέριο Λεωνίδη, και άλλους αθλητές και αθλήτριες υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο ''Μακεδονία'', ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Φίλιππος Πετσάλνικος, η γενική γραμματέας του υπουργείου Χρύσα Μανωλιά, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος και πλήθος κόσμου κρατώντας γαλανόλευκες σημαίες. "Όλη η Θεσσαλονίκη, όλη η Ελλάδα είναι και πάλι σήμερα εδώ, περήφανη με καμάρι, με εθνική αξιοπρέπεια να χαιρετίσει, να αγκαλιάσει με αγάπη αυτά τα παιδιά της", δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος, σημειώνοντας πως γι αυτά τα παιδιά της η πόλη γκρεμίζει τα τείχη της αδιαφάνειας, της αναξιοπιστίας και της αδιαφορίας και αναζητεί νέους τρόπους προβολής του αθλητισμού. Ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης τόνισε ότι το υπουργείο θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του, για την τιμή που επιφυλάσσει στους Ολυμπιονίκες, στο πλαίσιο της επίσημης εκδήλωσης που θα γίνει το Σεπτέμβριο.

* Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης για το Γιουγκοσλαβικό και την ειρηνευτική διαδικασία χαρακτηρίζονται σημαντικότατα τα αποτελέσματα που προέκυψαν από τις συνομιλίες των ηγετών της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και της Κροατίας, Φράνιο Τούτζμαν, ενώ το διεθνές ενδιαφέρον για την χθεσινή συνάντηση ήταν μεγάλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος που παρέθεσε προς τιμήν των ξένων ηγετών ο Πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, υπήρξε σύμφωνα με πληροφορίες τηλεφωνική συνομιλία του κ. Μιλόσεβιτς με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και αρχιτέκτονα της συμφωνίας του Ντέητον, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, o οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί το αποτέλεσμα της συνάντησης. Όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές, η επιτυχής έκβαση των συνομιλιών της Βουλιαγμένης αποτέλεσε το πρώτο σημαντικό βήμα για το ξεπέρασμα των κινδύνων που δημιουργούν στην ειρηνευτική διαδικασία η εχθρότητα και η έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων πρωταγωνιστών της γιουγκοσλαβικής κρίσης.

* Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την επιτυχία της συνάντησης της Βουλιαγμένης, τονίζοντας πως "Η κυβέρνηση της πατρίδας μας εργάστηκε συστηματικά, μεθοδικά και, όπως αποδεικνύεται, και αποτελεσματικά την τελευταία περίοδο, μακριά από τους πειρασμούς της προβολής και της δημιουργίας εντυπώσεων, και έχουμε την χαρά να θεωρούμε πως είναι στα θετικά, στα επιτεύγματα της κυβέρνησης αυτής το ότι κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της επιθυμίας των δύο γειτόνων ηγετών να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις. Πιστεύω πως η θετικότατη αυτή εξέλιξη αντανακλά, όχι μόνο στο ενισχυμένο κύρος που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός και η ελληνική κυβέρνηση διεθνώς, αλλά βεβαίως αποδεικνύει την αναγνώριση της οποίας απολαμβάνει η Ελλάδα ως μια χώρα που αποτελεί τον ισχυρό παράγοντα για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή".

* Σε συνεργασία με τις πολιτικές νεολαίες για το θέμα της θητείας το υπουργείο Εθνικής Αμυνας θα ολοκληρώσει το νομοσχέδιο για τις ένοπλες δήλωσε από τα Χανιά ο Γεράσιμος Αρσένης, ο οποίος είχε μια άτυπη συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του. Στη συνάντηση συζητήθηκαν μεταξύ άλλων θέματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία καθώς και για τις πολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή. Απαντώντας σε ερώτηση αν προβλέπεται "καυτός" ο χειμώνας, ο κ. Αρσένης δήλωσε ότι "αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι η απειλή είναι και μόνιμη και ορατή και πρέπει να επαγρυπνούμε". Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Αμυνας ο κ. Αρσένης είπε χαρακτηριστικά ότι: "το σχέδιο νόμου που προτείνουμε κάνει την χρυσή τομή για να ικανοποιήσει τις ανάγκες που έχουν οι ένοπλες δυνάμεις αλλά ταυτόχρονα να λάβει υπόψη και τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει και η νεολαία μας. Δίνουμε όμως κίνητρα, είναι αλήθεια αυτό, σε μια κατάταξη στις ένοπλες δυνάμεις όσο γίνεται πιό κοντά στην ηλικία των 19 ή 20 ετών, γιατί πιστεύουμε ότι μια διακοπή εκείνη την περίοδο δίνει την δυνατότητα στο νέο να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις και μετά απερίσπαστος να ασχοληθεί με μια πανεπιστημιακή μόρφωση ή επαγγελματική καριέρα. Όμως δεν το κάνουμε αυτό υποχρεωτικό", τόνισε ο κ. Αρσένης.

* Τη σεισμόπληκτη περιοχή της Κόνιτσας πρόκειται να επισκεφθεί αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, ενώ σήμερα αναμένεται στην Κόνιτσα ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Μανόλης Λουκάκης. Ήδη στην περιοχή βρίσκεται κλιμάκιο σεισμολόγων που ενημερώνει τους κατοίκους για την εξέλιξη των μετασεισμών.

* Περιοδεία στον Έβρο, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση του αφθώδους πυρετού και τα pqobk^lata που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νομού πραγματοποιεί σήμερα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μιλτιάδης Εβερτ. Ο κ. Εβερτ θα αφιχθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης στις 8 το πρωί. Μισή ώρα αργότερα θα επισκεφθεί τις Φέρες, και στη συνέχεια το Διδυμότειχο και την Ορεστιάδα, ενώ στη 1.30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον νομάρχη, Γιώργο Ντόλιο, στο κτίριο της νομαρχίας στην Αλεξανδρούπολη. Στις 6.30 το απόγευμα ο κ. Εβερτ θα συναντηθεί με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων στο Εμπορικό Επιμελητήριο Αλεξανδρούπολης. Για την Αθήνα θα αναχωρήσει στις 8 το βράδυ.

* Συνάντηση φορέων και προσωπικοτήτων της Θεσσαλονίκης, πρόκειται να οργανώσει ο Οργανισμός "Θεσσαλονίκη, Πολιτιστική Πρωτεύουσα 1997", το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, προκειμένου να διατυπωθούν συγκροτημένες προτάσεις για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Στη διάρκεια της ημερίδας θα καταγραφούν οι προβληματισμοί και ίσως διατυπωθούν προτάσεις και από το Υπουργείο Πολιτισμού. Η πρωτοβουλία αυτή αναλαμβάνεται με αφορμή τη δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο αφορά στον Κινηματογράφο και ιδιαίτερα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

* Με το Internet θα συνδεθούν, εντός του προσεχούς δωδεκαμήνου, περισσότερες από 200 μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και οι περίπου 20 συλλογικοί τους φορείς. Παράλληλα, επιχειρήσεις και φορείς θα δημιουργήσουν δικές τους σελίδες στο διεθνές διαδίκτυο (World Wide Web-W.W.W.).

* Tην απόφαση να αποστείλει σε όλους τους Δικηγορικούς Συλλόγους της Ευρώπης ψήφισμα, με περιεχόμενο τη διαμαρτυρία του για την καταπάτηση και ωμή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κρατουμένων στις Τουρκικές Φυλακές, πήρε ο Δικηγορικός Σύλλογος της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, αποδέκτες του ψηφίσματος είναι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι: Αυστρίας, Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Δανίας, Δουβλίνου, Εδιμβούργου, Ισπανίας, Ιταλίας, Λονδίνου, Λουξεμβούργου, Μπέλφαστ, Νορβηγίας, Ολλανδίας, Πορτογαλίας, Σουηδίας και Φιλανδίας. Στο μεταξύ είκοσι από τους 102 Τούρκους πολιτικούς κρατούμενους μεταφέρθηκαν από τις φυλακές του Εσκίσεχιρ στις φυλακές Γκεμιτζέ, όπως είχε συμφωνηθεί κατά τις συζητήσεις που είχαν γίνει την περίοδο της απεργίας πείνας και των γενικών κινητοποιήσεων στις τουρκικές φυλακές.

* Στο θέμα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Γιαννάκης Κασουλίδης, με γραπτή δήλωσή του στην οποία αναφέρει: " Η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας εκτείνεται εφ' ολοκλήρου του εδάφους της, περιλαμβανομένων των κατεχομένων και της νεκρής ζώνης". O κ.Κασουλίδης επισήμανε ακόμη ότι: " εν τη ενασκήσει της κυριαρχίας αυτής ανετέθη ρόλος για τη νεκρή ζώνη στην ΟΥΝΦΙΣΥΠ, στο πλαίσιο κατάπαυσης του πυρός που έγινε το 1974".

* O Παναθηναϊκός νίκησε στον πρώτο του αγώνα για τον προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λίγκ, που έγινε στο Ολυμπιακό St\dio της Αθήνας, την πρωταθλήτρια Νορβηγίας Ρόζενμποργκ με 1-0. Ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει στις 21 Αυγούστου στο Τροντχάιμ.

* Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 8 August 1996 - 10:29:08