Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (09/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ

Παρασκευή 9 Αυγούστου 1996

* Στη χωματερή της Κεραμωτής, αναμένεται να οδηγηθεί το μεσημέρι ο 24χρονος δράστης του πενταπλού εγκλήματος της Θάσου, Θεόφιλος Σεχίδης, όπου θα υποδείξει τον τόπο όπου έθαβε τα θύματά του, προκειμένου να γίνει η εκταφή, γεγονός δύσκολο λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που μεσολάβησε από την αποτρόπαια πράξη του. Θύματα είναι ο πατέρας του Δημήτρης, 55 χρόνων, η μητέρα του Μαρίκα, 50 χρόνων, η 32χρονη αδελφή του Ερμιόνη, ο 57χρονος θείος του Βασίλης και η 77χρονη γιαγιά του, Ερμιόνη Καλαμάρα. Οπως ομολόγησε ο δράστης σε αστυνομικούς της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, οι οποίοι τον ανέκριναν επί οκτώ περίπου ώρες, αφού τους σκότωσε και τεμάχισε, τους μετέφερε σε σακούλες απορριμμάτων με το αυτοκίνητό του και με Φέρι-Μπόουτ, στη χωματερή της Κεραμωτής, προκειμένου να εξαφανίσει τα ίχνη τους. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ τα πέντε θύματα είχαν εξαφανιστεί από τις 19 Μαϊου, η εξαφάνισή τους καταγγέλθηκε στο αστυνομικό τμήμα Φλωρίνης από την αδερφή του Βασίλη Σεχίδη, Ελένη, που είναι μόνιμη κάτοικος Βελγίου και ήρθε στην Ελλάδα επειδή κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν έδωσε σημεία ζωής τόσο ο σύζυγός της, όσο και τα μέλη της οικογένειας του Δημήτρη Σεχίδη.

* Με σκληρή γλώσσα απάντησε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης στην προκλητική Εκθεση του Τουρκικού Επιτελείου με την οποία η Τουρκία διεκδικεί 100 ελληνικά νησιά. ''Αυτή η μορφή της Τουρκικής προκλητικότητας δε μας είναι άγνωστη'', τόνισε ο κ.Αρσένης και πρόσθεσε :''Ηταν γνωστό ότι η Τουρκία προσπαθεί από καιρο να δημιουργήσει σε διεθνές επίπεδο αυτό το κλίμα αμφισβήτησης. Η καλύτερη απάντηση που μπορούμε να δώσουμε είναι η σταθερότητα της θέσης μας και οι ισχυρές ένοπλες δυνάμεις μας που θα μπορούν να λειτουργήσουν ως δυνατή αποτρεπτική δύναμη. Με έναν τρόπο τέτοιο που θα στέλνει το μήνυμα στην απέναντι πλευρά. Ερωτηθείς ο κ.Αρσένηςγια το αν πρέπει να συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο, αρνήθηκε να πάρει θέση, παραπέμποντας στον Πρωθυπουργό. Προηγουμένως, ο Υφυπουργός Αμυνας, Νίκος Κουρής, μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, αναφορικά με τα Ιμια, τόνισε ότι έχουμε επιστρέψει στο Status quo ante και πρόσθεσε ότι ''ο βοσκός Βεζυρόπουλος ταϊζει και ποτίζει τα πρόβατά του κανονικά και οι ψαράδες ψαρεύουν''.

* Να πυροβολούνται όσοι από τους μοτοσυκλετιστές, που θα συμμετάσχουν την Κυριακή στην πορεία διαμαρτυρίας, επιχειρήσουν να παραβιάσουν τα σύνορα του ψευδοκράτους, διέταξε ο Ραούφ Ντενκτάς, προκαλώντας την έντονη ανησυχία της Αμερικής και των Ηνωμένων Εθνών. Στο μεταξύ, αναχώρησαν από τον Πειραιά χθες το απόγευμα οι 200 μοτοσυκλετιστές οι οποίοι αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο γύρω στις 10.30 το πρωί του Σαββάτου και θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή πορεία διαμαρτυρίας για τη συνεχιζόμενη κατοχή κυπριακών εδαφών, με προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια.

* "Οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να εισέλθουν στη νεκρή f~mg και τα Ηνωμένα Έθνη δεν αναμένουν ότι θα πράξουν κάτι τέτοιο στη διάρκεια της αντικατοχικής πορείας των μοτοσυκλετιστών την Κυριακή", δήλωσε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, μιλώντας στο ΚΥΠΕ. Ο κ. Φεϊσέλ τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη βρίσκονται σε επαφή με τους Τουρκοκύπριους και τους ενημερώνουν για τις πολύ σοβαρές προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για να έχει υπό έλεγχο την πορεία.

* Σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί την πληγείσα από τους σεισμούς περιοχή της Κόνιτσας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Πολιτισμού, Σταύρο Μπένο. Στο μεταξύ, συνεργεία της Νομαρχίας Ιωαννίνων συνεχίζουν την καταγραφή των ζημιών, και υπολογίζεται να κατεδαφιστούν περισσότερα από 270 σπίτια.

* Κανένα πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουν με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς οι μαθητές της περιοχής Κόνιτσας που επλήγη από τους πρόσφατους σεισμούς, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο Παιδείας. Ο Υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Πασχαλίδης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις τοπικές αρχές, ενώ με απόφαση του ανατίθενται στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) όλες οι διαδικασίες και αναγκαίες ενέργειες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των σχολικών κτιρίων στην περιοχή Κόνιτσας. Τη Δευτερα, 12 Αυγούστου, κλιμάκιο του Οργανισμού θα καταγράψει τις ζημιές που προκάλεσε ο δεύτερος σεισμός στις 6 Αυγούστου. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΣΚ, με εντολή της πολιτικής ηγεσίας, θα επιδοτήσει τη Νομαρχία Ιωαννίνων με ποσό που καλύπτει πλήρως τις ζημιές.

* Εντός του Αυγούστου θα εκδώσουν το πόρισμα τους οι υπηρεσίες του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. σχετικά με το κατά πόσον η προσωρινή ανάδοχος κοινοπραξία του μετρό Θεσσαλονίκης, "Μακεδονικό Μετρό", ικανοποιεί -τελικώς- τις απαιτήσεις του ελληνικού Δημοσίου. Το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. είχε ζητήσει από την κοινοπραξία απαντήσεις επί σειράς θεμάτων, τα οποία εντάσσονται σε τρεις -κυρίως- κατηγορίες: Πρώτον, εάν η τιμή του εισιτηρίου στην οποία δεσμεύεται η κοινοπραξία (110 δρχ.) περιλαμβάνει και το Φ.Π.Α. Δεύτερον, εάν η κατασκευάστρια κοινοπραξία θα παραμένει συνυπεύθυνη ("διατηρεί αλληλέγγυο και εις ολόκληρο ευθύνη") και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του έργου. Τρίτον, κατά πόσον στην οικονομική προσφορά της "Μακεδονικό Μετρό" περιλαμβάνεται και το κόστος των παράλληλων έργων. Ως παράλληλα έργα, νοούνται -για παράδειγμα- αυτά που θα προσφέρουν πρόσβαση των πολιτών στο μετρό, η μετατόπιση των σήμερα υφιστάμενων δικτύων κοινής ωφελείας, κλπ.

* Τη δημιουργία συστήματος φορολογικού ελέγχου σε τρία επίπεδα, με την ίδρυση σε όλη τη χώρα τη χώρα νέων ελεγκτικών κέντρων προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος. Σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα, το Εθνικό Κέντρο Ελέγχου θα είναι επιφορτισμένο για επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 δισεκατομμυρίων, ασφαλιστικές εταιρίες, τράπεζες, εταιρίες καυσίμων, ομίλους. Τα περιφερειακά j]mtqa για εταιρείες με τζίρο από 350 εκατομμύρια έως 2 δισεκατομμύρια και οι εφορίες για επιχειρήσεις μέχρι 350 εκατομμύρια. Οπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Αλέκος Παπαδόπουλος, η υλοποίηση του νέου θεσμού έχει ως στόχο τη διενέργεια πιο αξιόπιστων ελέγχων και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

* "Μεγαλώνουν τα ελλείμματα στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής και σε αυτή την περίοδο γίνονται ακόμα πιο έντονες οι πιέσεις και οι αναστατώσεις", τόνισε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Ο κ. Κωνσταντόπουλος υπογράμμισε ότι οι κοινωνικοί αποκλεισμοί και τα ασφυκτικά προβλήματα της μεγάλης πλειοψηφίας της Ελληνικής κοινωνίας να πάρουν την προτεραιότητα που τους πρέπει και δεν φαίνεται στον ορίζοντα μια οργανωμένη, συγκροτημένη, σχεδιασμένη και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική από πλευράς κυβέρνησης.

* "Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας απολαμβάνουν της απόλυτης εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης και η αύξηση που παρέχεται στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας με το νέο μισθολόγιο, αποτελεί έκφραση τιμής σε αυτές". Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Κουρής κατά τη συζήτηση, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του σχετικού νομοσχεδίου που αφορά το μισθολόγιο των Αξιωματικών. Ο εισηγητής της μειοψηφίας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος, χαρακτήρισε εμπαιγμό το νέο μισθολόγιο και κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους φορείς, να συνταχθεί ένα αρτιότερο και δικαιότερο νομοσχέδιο. Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Πολιτικής Άνοιξης Στάθης Γιώτας, επισήμανε ότι "το νομοσχέδιο εισάγεται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα, κατά την οποία οι τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της εδαφικής μας ακεραιότητας, καθημερινά κλιμακώνονται". Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας ζητώντας ταυτόχρονα να αποσυρθεί.

* Το σεβασμό του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ερμπακάν απέναντι στην Παγκόσμια Κοινότητα, τη Χριστιανοσύνη και τον κόσμο της Ορθοδοξίας, ζητά με επιστολή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, με αφορμή την προοπτική μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η Αγία Σοφία, λόγω της ιστορίας της και της αξίας της ως πολιτιστικού μνημείου, αποτελεί μοναδικό σημείο αναφοράς της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι κομμάτι της συνείδησης ολόκληρου του χριστιανικού κόσμου και αποτελεί για την Ορθοδοξία κορυφαίο σύμβολο της ύπαρξής της.

* Το ποσό των 21 εκατομμυρίων ECU από το Ταμείο Συνοχής της Ένωσης για την προστασία του περιβάλλοντος αποφάσισε να χορηγήσει στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Συνολικά έξι περιβαλλοντικά έργα, τα οποία έχει ήδη παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση, πρόκειται να επωφεληθούν της βοήθειας και συγκεκριμένα πέντε έργα καθαρισμού των νερών στις περιοχές των Χανιών, του Μετσόβου, της Φλώρινας, της Χαλκίδας και της Μυτιλήνης και η κατασκευή τούνελ stom Μόρνο της Βοιωτίας. Η συνεισφορά του κοινοτικού Ταμείου Συνοχής στην πραγματοποίηση κάθε έργου κυμαίνεται από 80% έως 85% των δημοσίων εξόδων.

* Στη Σαμοθράκη θα μεταβεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης, στις 18 Αυγούστου, όπου θα παρευρεθεί σε πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο. Από την άλλη πλευρά, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Γεράσιμος Αρσένης θα επισκεφτεί την Κύπρο στο τέλος του μήνα, προκειμένου να υποδεχθεί μαζί με τον Πρόεδρο Κληρίδη το ελληνικό αρματαγωγό "Σάμος", το οποίο θα συμμετάσχει στις πολιτιστικές εκδηλώσεις και θα φτάσει στη Λεμεσό στις 31 Αυγούστου.

* Σε 3400 άτομα υπολογίζονται οι πρόσφυγες από την Τσετσενία που ζήτησαν άσυλο στη γειτονική δημοκρατία του Νταγκεστάν της Ρωσικης Ομοσπονδίας μετά την πρόσφατη έξαρση των συγκρούσεων στην Τσετσενία. Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ΟΗΕ κ.Συλβάνα Φόα, ο Υπατος Αρμοστής του διεθνούς οργανισμού για τους πρόσφυγες, το σύνολο των κατοίκων της Τσετσενίας οι οποίοι ζήτησαν άσυλο στο Νταγκεστάν από την έναρξη του πολέμου σε 85000 άτομα. Η αρμοστία έχει ετοιμάσει υλικό και τρόφιμα ικανά σε περίπτωση έκτακτης κρίσης να καλύψουν τις ανάγκες 10000 ατόμων.

* Επιφυλακτικη απέναντι στην τουρκική αίτηση στην επιτροπή κυρώσεων του ΟΗΕ για την αγορά περιορισμένης ποσότητας ιρακινού πετρελαίου εμφανίζεται η Ουάσιγκτον. Μιλώντας στους δημοσιογράφους στην τουρκική πρωτευουσα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών κ.Νουρεντίν Νουρκάν εξεφρασε την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ θα δουν με συμπάθεια την τουρκική αίτηση αλλά διευκρίνισε ότι καμία επίσημη θέση της Ουάσιγκτον δεν έχει γίνει γνωστή στην Αγκυρα.

* Σχεδόν αίθριο καιρό προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν νεφώσεις και το βράδυ θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 37 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 9 August 1996 - 6:32:24