Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (12/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (12.8.1996)

Έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο εκδήλωσης νέων επεισοδίων στην Κύπρο εκφράζεται μετά την δολοφονία του 24χρονου Αναστάσιου Ισαάκ, η κηδεία του οποίου πρόκειται να γίνει σήμερα το απόγευμα. Στο μεταξύ πληθαίνουν οι καταγγελίες για τον ρόλο των ανδρών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, οι οποίοι δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τα επεισόδια, που προκάλεσαν οι Τουρκοκύπριοι διαδηλωτές και οι Τούρκοι στρατιώτες και είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Αναστάσιου Ισαάκ και των τραυματισμό άλλων 45 ατόμων. Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ζήτησε να διευκρινιστεί ο ρόλος της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ ενώ ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι, υποστήριξε ότι ο ΟΗΕ προσπαθεί να αποτρέψει μέσω της πειθούς τα επεισόδια και ανακοίνωσε ότι θα διεξαχθεί σχετική έρευνα και θα αποδοθούν ευθύνες.

Τα δραματικά γεγονότα στην Κύπρο, που είχαν ως αποτέλεσμα την αποτρόπαια δολοφονία του 24χρονου Αναστάσιου Ισαάκ καταγγέλλει προς τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους άλλους διεθνείς οργανισμούς και τη Διεθνή Κοινή γνώμη, η Μακεδονική Κίνηση Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό, υποστηρίζοντας παράλληλα το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης κάθε ανθρώπου.''Η ελεύθερη διακίνηση που αποτελεί δικαίωμα του κάθε ανθρώπου και ακρογωνιαίο λίθο ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης, εδώ και 22 χρόνια, καταπατείται κατάφωρα από τις δυνάμεις κατοχής του Αττίλα στην Κύπρο που με τη δύναμη των όπλων του επέβαλε τη διαχωριστική γραμμή και δεν επιτρέπει την ελεύθερη διακίνηση στις δύο ζώνες του ίδιου κράτους, απαγορεύοντας συγχρόνως την επανεγκατάσταση των 200.000 Ελληνοκυπρίων που ξερίζωσαν από τις πατρογονικές τους εστίες'' αναφέρει η Μακεδονική Κίνηση Αλληλεγγύης προς τον Κυπριακό Λαό.

Την αποφασιστικότητά τους να μεταφέρουν στις χώρες τους το θέμα του χθεσινού επεισοδίου στην Κύπρο εξέφρασαν οι Ευρωπαίοι μοτοσικλετιστές, οι οποίοι πήραν μέρος στην αντικατοχική πορεία που κατέληξε χθες στη Λευκωσία. Μέλος της Βρετανικής αποστολής αναφέρει σε δηλώσεις του ότι η ελεύθερη διακίνηση για όλους τους μοτοσικλετιστές, απ' όλον τον κόσμο, σε όλα τα σύνορα είναι γεγονός. Εξάλλου, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μοτοσικλετιστών, Ρικάρντο Φόρτε δήλωσε ότι ''η αποστολή έχει ολοκληρωθεί" και εξέφρασε την ελπίδα ότι η πορεία των μοτοσικλετιστών θα είναι χρήσιμη στο μέλλον για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

Στις δικαστικές φυλακές της Κομοτηνής μετήχθη το πρωί ο Θεόφιλος Σεχίδης, δράστης της στυγερής και πρωτοφανούς δολοφονίας πέντε μελών της οικογένειάς του. Πλήθος κόσμος συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο της Αστυνομίας Καβάλας απειλώντας να λιντσάρει τον Σεχίδη ο οποίος κατά την απολογία του ενώπιον του ανακριτή αποδέχτηκε τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί. Στο μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για την ανεύρεση των τεσσάρων πτωμάτων που τεμάχισε και έθαψε ο δράστης ενώ αναμένεται η έκθεση ψυχιάτρου του Κρατικού Mosojole_ou Καβάλας για το αν απαιτείται να υποβληθεί ο Σεχίδης σε ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη.

Αποφασισμένος να προβεί σε επίσημη διαμαρτυρία προς τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), τον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς φορείς, για το περιστατικό του 63χρονου κατοίκου του Λεχόβου Φλώρινας, ο οποίος, όπως κατήγγειλε ο ίδιος, στις 29 Ιουλίου κακοποιήθηκε από τις αστυνομικές αρχές της ΠΓΔΜ, ενώ συνόδευε δύο παιδιά από τη Σερβοβοσνία στην Ελλάδα, με την έγγραφη συγκατάθεση της μητέρας τους, δηλώνει ο Δήμος Φλώρινας. Ανάλογη διαμαρτυρία προτίθεται να διατυπώσει το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης και προς την ελληνική Κυβέρνηση, από την οποία ζητά να μεριμνήσει για τη διαλεύκανση της υπόθεσης και την τιμωρία κάθε υπευθύνου.

Διακόσιοι ενενήντα επτά Αλβανοί, Βούλγαροι, Πακιστανοί, Ρώσοι, και Αφρικανοί λαθρομετανάστες οι οποίοι συνελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες κατά τη διάρκεια εξορμήσεων των αστυνομικών δυνάμεων αναμένεται να απελαθούν εντός των ημερών. Η αστυνομία έχει κινήσει τις διαδικασίες για την απέλαση των λαθρομεταναστών στις χώρες τους.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε το μεσημέρι η φωτιά που ξέσπασε το πρωί σε δασική έκταση στην περιοχή του Μαραθώνα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς μετέχουν οχήματα της πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη.

Να πλαισιώσει και να υποστηρίξει την προσπάθεια του ελληνικού λαού για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην Αθήνα καλούν την ελληνική παροικία, η Ομοσπονδία Ελληνικής Νεολαίας και οι σύλλογοι-μέλη της. Η Ομοσπονδία της Ελληνικής Νεολαίας, με τη βοήθεια και συμμετοχή ολόκληρης της παροικίας, θα προωθήσει και υποστηρίξει την προσπάθεια της Αθήνας στις χώρες της Ωκεανίας, του Ειρηνικού και της Νοτιοανατολικής Ασίας. Θα καλέσει δε όλους τους ενδιαφερόμενους σε ανοιχτή σύσκεψη πριν το τέλος Σεπτεμβρίου για να συζητηθούν προτάσεις και προγραμματισμοί για μακροχρόνια στρατηγική δράσης στους χώρους και τα κράτη μέλη της περιοχής.

Στο Σεράγεβο βρίσκονται σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα και ο στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη στρατηγός Τζωρτζ Ούλμαν. Σκοπός της επίσκεψης των δύο αξιωματούχων, οι οποίοι θα έχουν επαφές με την κυβέρνηση της Βοσνίας και την ηγεσία των Σέρβων στο Πάλε, είναι η εξέταση των προοπτικών υλοποίησης των εκλογών του ερχόμενου βήμα.

Συμφωνία εισαγωγής ιρανικού φυσικού αερίου στην Τουρκία υπέγραψαν σήμερα στην Τεχεράνη ο Τούρκος πρωθυπουργός Νετζμεντίν Ερμπακάν και ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Γολάμρεζα Αγάζαντεχ. Ο Ιρανός υπουργός τόνισε ότι η συμφωνία προβλέπει την εξαγωγή στην Τουρκία 4 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως. Ωστόσο το αμερικανικό κογκρέσο το οποίο προωθεί μέτρα για την πολιτική και οικονομική απομόνωση του Ιράν και της Λιβύης γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει από τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον να ασκήσει πιέσεις stgm Αγκυρα για τη ματαίωση της συμφωνίας.

Εξακολουθούν να μαίνονται στην Τσετσενία οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των Τσετσένων αυτονομιστών. Στο μεταξύ το καθεστώς που θα ρυθμίζει τις σχέσεις της Τσετσενίας με τη Μόσχα συζήτησαν ο Ρώσος στρατηγός Αλεξάντερ Λέμπεντ και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των στρατιωτικών δυνάμεων των τσετσένων αυτονομιστών κ. Μασκάντωφ. Το Ρωσικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας χαρακτήρισε τις συνομιλίες εποικοδομητικές. Όπως εξάλλου δήλωσε στο πρακτορείο "Ιντερφάξ", πηγή που πρόσκειται στον Μασκάντωφ επήλθε κατά τη συνάντηση συμφωνία καθώς ο στρατηγός Λέμπεντ πρότεινε μια νέα προσέγγιση στο θέμα, την οποία αποδέχτηκαν οι τσετσένοι. Στο μεταξύ οκτώ άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε αμαξοστοιχία που ήταν σταθμευμένη στο σιδηροδρομικό σταθμό Ντρουγκνάγια κοντά στο Βόλγκογκραντ.

Σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα θα κυμανθεί σήμερα η θερμοκρασία σύμφωνα με τις προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. Ο καιρός στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ το απόγευμα υπάρχει η πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη θα κυμανθεί από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 12 August 1996 - 6:15:48