Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (13/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (13.8.1996)

Κηδεύεται σήμερα δημοσία δαπάνη ο 24χρονος διαδηλωτής Αναστάσιος Ισαάκ που βρήκε τραγικό θάνατο στην Κύπρο από ξυλοδαρμό Τουρκοκυπρίων, συμβάν που προκάλεσε αναστάτωση στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Το μεσημέρι συναντήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου κ. Μαρκίδης με τον ιατροδικαστή κ. Βανέζη ενώ πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο χώρο του εγκλήματος και ακολούθησε νεκροψία στο νοσοκομείο της Λάρνακας. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μιχαηλίδης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσέλ ο οποίος επέρριψε ευθύνες στην κυπριακή κυβέρνηση, τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη θέτουν σε ίση μοίρα τη βάρβαρη δολοφονία του Αναστάσιου Ισαάκ με την είσοδο των Ελληνοκυπρίων στη νεκρή ζώνη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους. Στο μεταξύ ο τουρκικός τύπος αναφέρει ότι η κάθοδος των μελών της τουρκικής ακροδεξιάς οργάνωσης "γκρίζοι λύκοι" στα κατεχόμενα έγινε με την έγκριση του Ραούφ Ντενκτάς. Η κυπριακή κυβέρνηση συνεχίζει την αποστολή διαβημάτων διαμαρτυρίας σε ξένες χώρες και διεθνείς οργανισμούς όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Διάβημα προς τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Γκουστάβ Φεϊσσέλ επέδωσε σήμερα ο Επιτετραμμένος της Ελληνικής πρεσβείας στη Λευκωσία Δημήτρης Αννινος ζητώντας την παρέμβασή του προκειμένου να απελευθερωθεί ο Ελληνας υπήκοος Χρήστος Ζαχαρόπουλος που απήχθη χθες μαζί με τον Ελληνοκύπριο Κυριάκο Χατζηδήμου από τις κατοχικές δυνάμεις, όταν έχασαν το δρόμο τους και βρέθηκαν στην περιοχή του χωριού Στροβίλια. Οπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, η Ελληνική κυβέρνηση θα προβεί σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ταχεία απελευθέρωση του Ελληνα πολίτη. Οι αρχές του ψευδοκράτους ανακοίνωσαν ότι οι δύο Έλληνες που απήχθησαν χθες από τις κατοχικές δυνάμεις και κρατούνται παράνομα στον "αστυνομικό" σταθμό της Αμμοχώστου θα προσαχθούν στο στρατοδικείο. Χαρακτήρισαν δε την περιοχή που συνελήφθησαν ως πρώτου βαθμού απαγορευμένη ζώνη.

Εγκληματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Τούρκους χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού για την Περιφέρεια Βορείου και Νοτίου Αμερικής, Χρήστος Τομαράς, την επίθεση εναντίον των Κυπρίων διαδηλωτών, κατά τη διάρκεια αντικατοχικής πορείας στις περιοχές Δερύνειας, Άχνας, Βρυσούλων και Σοπάζ της Κύπρου που είχε ως αποτέλεσμα την εν ψυχρώ δολοφονία του 24χρονου Ελληνοκυπρίου Αναστασίου Ισαάκ και τον τραυματισμό 41 άλλων διαδηλωτών από τους Τούρκους. Το ΣΑΕ Αμερικής προέβη σε διάβημα στην Υποεπιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αμερικανικού Κογκρέσου να διερευνήσει τις συνθήκες θανάτου του νεαρού διαδηλωτή. Σημειώνεται ότι το Αμερικανικό Κογκρέσο συζητά αυτόν τον καιρό τη χρηματοδότηση και τον εξοπλισμό της Τουρκίας.

Πορεία διαμαρτυρίας προς τα γραφεία του ΟΗΕ στην Αθήνα, όπου θα επιδώσουν ψήφισμα για την αδιαφορία που επέδειξε ο Οργανισμός κατά ta τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη διάρκεια της αντικατοχικής εκδήλωσης των μοτοσικλετιστών στην Κύπρο την περασμένη Κυριακή προγραμματίζουν για το απόγευμα Ελλαδίτες και Κύπριοι φοιτητές και εργαζόμενοι. Η πορεία αναμένεται να ξεκινήσει στις 6:30 το απόγευμα και θα ακολουθήσει διαδήλωση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν.

Αυξάνονται από 1/1/1997 τα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών οι αυξήσεις θα κυμανθούν από 24 έως 33%. Τα τέλη για ΙΧ από 786 έως 1357 κυβικά θα διαμορφωθούν στις 25.000 δραχμές, από 1358 έως 1928 κυβικά στις 45.000 δραχμές, από 1929 έως 2357 κυβικά στις 100.000 δραχμές και από 2.358 κυβικά και πάνω στις 130.000 δραχμές.

Πορεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι 350 απολυμένοι από το εργοστάσιο της GOODYEAR στη Θεσσαλονίκη. Οι πρώην εργαζόμενοι, οι οποίοι θα επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον Υπουργό Φίλιππο Πετσάλνικο, ζητούν την επαναλειτουργία του εργοστασίου, με οποιαδήποτε μορφή, είτε από την ίδια τη GOODYEAR, είτε και σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις. Επίσης, επιδιώκουν να προωθήσουν μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας, τόσο στη χώρα μας, όσο και στο εξωτερικό. Την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιήσουν τελικά τον συμβολικό αποκλεισμό της Βιομηχανικής Περιοχής Σίνδου ενώ θα στήσουν "μπλόκο" στις σιδηροδρομικές γραμμές δίπλα στο στρατόπεδο Παπακυριαζή, καθώς και σε εκείνες της Σίνδου.

Έκτακτα μέτρα για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου θα θέσει σε εφαρμογή η Τροχαία όλης της χώρας. Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για την επιστροφή των εκδρομέων.

Εξακολουθούν να μαίνονται στην Τσετσενία οι συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων και των Τσετσένων αυτονομιστών παρά τις ανακοινώσεις του Ρώσου στρατηγού Αλεξάντερ Λέμπεντ ο οποίος έκανε λόγο για μια νέα προσέγγιση στο πρόβλημα των συγκρούσεων την οποία αποδέχτηκαν οι Τσετσένοι. Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, Ρώσοι και Τσετσένοι εκπρόσωποι συναντήθηκαν προκειμένου να καθορίσουν τον τόπο και τον χρόνο νέας συνάντησης με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους θα έχει σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουώρεν Κρίστοφερ με αντικείμενο την κατάσταση που επικρατεί στο Βοσνιακό. Αύριο ο κ. Κρίστοφερ θα μεταβεί στη Γενεύη όπου θα έχει επαφές με τους Προέδρους της Βοσνίας, της Σερβίας και της Κροατίας.

Ηλιοφάνεια και κανονικές για την εποχή θερμοκρασία θα επικρατήσουν σήμερα σε όλη τη χώρα. Ο καιρός στα βόρεια ηπειρωτικά θα είναι αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 17 έως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 33 βαθμούς και στα νησιά από 21 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Στην Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 30 βαθμούς Κελσίου και στην Αθήνα από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 13 August 1996 - 9:25:02