Read the UN Convention on the Rights of the Child (20 November 1989) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (22/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (22.8.1996)

Σε προεκλογικό κλίμα έχει εισέλθει η χώρα καθώς από το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης συνεχίζει τις διαρκείς επαφές με κυβερνητικά στελέχη ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται σε λίγο η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ και το απόγευμα η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μετά τη λήξη της οποίας ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία διεξαγωγής πρόωρων εκλογών. Ο κ. Σημίτης συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας Γιάννο Παπαντωνίου και Οικονομικών Αλέκο Παπαδόπουλο. Αύριο το μεσημέρι θα συνεδριάσουν από κοινού η Κεντρική Επιτροπή και η Κοινοβουλευτική Ομάδα. Το Σάββατο θα συνεδριάσει και πάλι το Εκτελεστικό Γραφείο με αντικείμενο την προεκλογική τακτική και τον κώδικα δεοντολογίας για τους υποψηφίους των εκλογών.

Συγκαλείται σήμερα η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας προκειμένου να προσδιορίσει την προεκλογική πορεία του κόμματος εν' όψει των πρόωρων εκλογών. Το Σάββατο συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο της Ν.Δ. με τη συμμετοχή και του επίτιμου Προέδρου του κόμματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τη Σύρο επισκέπτεται το Σάββατο ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος θα επισκεφθεί τα Ναυπηγεία Νεωρίου και θα έχει συναντήσεις με τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Ερμούπολης. Το απόγευμα του Σαββάτου ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ θα επισκεφθεί το Βιομηχανικό, Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Κυκλάδων και το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.

Συνάντηση με τον νέο διοικητή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ Ναύαρχο Λόμπετς είχε το πρωί στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Αθανάσιος Τζογάνης. Η συνάντηση ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, ωστόσο συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και το ΝΑΤΟ αλλά και τα προβλήματα στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Εξαφανίστηκε από χθες το μεσημέρι στην Κύπρο ο Εθνοφρουρός Χαράλαμπος Γιάγκου 18 ετών που υπηρετεί σε μονάδα της Πάφου. Το γεγονός κατήγγειλαν οι γονείς του στην Αστυνομία που ερευνά την υπόθεση.

Μετά τις εκλογές θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του Υπουργείου Ανάπτυξης για επιβολή ορίου 5 ως 7% στις αυξήσεις των διδάκτρων σε ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια και ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης. Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοϊδης όσοι καταβάλλουν αύξηση μεγαλύτερη από εκείνη που ορίσει το Υπουργείο, θα πάρουν ως επιστροφή τη διαφορά με τα τελευταία δίδακτρα τον Μάιο του 1997.

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τα ξημερώματα στον υποθαλάσσιο χώρο κοντά στο Αντίριο. Όπως δηλώνουν οι σεισμολόγοι του Σεισμολογικού Κέντρου του Πανεπιστημίου της Πάτρας η σεισμική δόνηση δεν εμπνέει καμία απολύτως ανησυχία.

Στις αρχές του 1997 θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ κατά την οποία θα αποφασιστεί ποιες από τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης θα κληθούν να γίνουν μέλη της Συμμαχίας, όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας Φολκε Ρίε, μετά τις συνομιλίες που είχε με τους ομολόγους του υπουργούς Αμυνας της Πολωνίας και της Δανίας στο νησί Ρουεγκεν της Γερμανίας. Ο Γερμανός υπουργός δήλωσε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ σκοπεύει να συσφίξει τις σχέσεις του με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, όπως την αποκαλεί η Συμμαχία, συνεργασία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στρατιωτικών αναλυτών, τις περισσότερες πιθανότητες να κληθούν να αρχίσουν τις διαδικασίες ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία έχουν η Πολωνία, η Τσεχία και η Ουγγαρία για τις οποίες υποστηρίζεται ότι θα μπορούσαν να γίνουν πλήρη μέλη της έως το 2000.

"Τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπορούν να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων, αν τα δύο μέρη στην Κύπρο δεν επιθυμούν να διαπραγματευτούν και να συμβιβαστούν", τονίζεται σε επιστολή του υπευθύνου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, κ. Γιαν Φίσερ, προς τον Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνορθοδόξων Κοινοτήτων και Ενοριών Μελβούρνης Βικτωρίας, κ. Μπιλ Καρδαμίτση, σχετικά με τα πρόσφατα γεγονότα στην Κύπρο. Η επιστολή αποτελεί απάντηση του αξιωματούχου του ΟΗΕ σε επιστολή του κ. Καρδαμίτση στην υπηρεσία του ΟΗΕ στην Αυστραλία, αλλά και στο αρχηγείο του Οργανισμού στις ΗΠΑ, στον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην οποία καλούνται τα Ηνωμένα Έθνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσάγουν σε δίκη τόσο για τις πρόσφατες βαρβαρότητες, όσο και για τα αίσχη του 1974 τον Ραούφ Ντεντκτάς. Παράλληλα, καταγγέλλονται οι άνδρες των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο για αδράνεια και σιωπηλή αποδοχή των φόνων των νεαρών Ελληνοκυπρίων.

Απώτερος σκοπός της ελληνικής πολιτικής είναι να πετύχει να αναγνωριστούν και τα σύνορα της Κύπρου,ως εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό τονίζει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η εφημερίδα "Γενί Γκιουναϊντίν". Η τουρκική εφημερίδα προσθέτει ότι "η ελληνική πολιτική αποβλέπει στην εξασφάλιση αυτή πιέζοντας τις άλλες χώρες της Ε.Ε." Υπογραμμίζει ακόμη, ότι η τακτική αυτή της Ελλάδας απέδωσε καρπούς και στην κρίση των βραχονησίδων Ιμια, που αμφισβητήθηκαν από την Τουρκία."Τότε,συνεχίζει η εφημερίδα, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνώρισε τα σύνορα της Ελλάδος, ως εξωτερικά της σύνορα και δυσκόλεψε τη θέση της Τουρκίας. Η Ελλάδα,ώς μέλος της Ε.Ε. έχει τον τρόπο να πείσει τους εταίρους της μετά τα τελευταία επεισόδια στην Κύπρο" καταλήγει η εφημερίδα.

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ του Συμβούλου Ασφαλείας του Ρώσου Προέδρου Γιέλτσιν Αλεξάντερ Λέμπεντ και των ηγετών των τσετσένων αυτονομιστών άρχισε σήμερα προκειμένου να σταματήσουν οι συγκρούσεις και οι πολεμικές επιχειρήσεις. Ο στρατηγός Λέμπεντ δήλωσε ότι θα γίνουν σημαντικές προσπάθειες ώστε οι συνομιλίες να καταλήξουν σε συγκεκριμένα μέτρα για τον τερματισμό του πολέμου. Ωστόσο σημείωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν θα υποκύψουν στην απειλή των τσετσένων να ισοπεδώσουν το Γκρόζνι.

Κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί στη Βοσνία για το αν τελικά θα διεξαχθούν oi προγραμματισμένες για τις 14 Σεπτεμβρίου, οι πρώτες μετά τον πόλεμο εκλογές στη Βοσνία καθώς, όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του Σεράγεβο κυβερνών κόμμα της χώρας, το κατά κύριο λόγο μουσουλμανικό "Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης" άφησε να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει σε μποϊκοτάζ των εκλογών αν δεν αλλάξουν οι κανονισμοί στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ψηφίσουν οι πρόσφυγες και οι εκτοπισθέντες. Το κόμμα θέλει, σύμφωνα με το ραδιόφωνο, να αλλάξει η ρύθμιση η οποία προβλέπει ότι οι πρόσφυγες και οι εκτοπισθέντες μπορούν να ψηφίσουν σε άλλη πόλη από αυτή στην οποία έμεναν πριν τον πόλεμο. Παράλληλα πληθαίνει ο αριθμός των καταγγελιών των διεθνών οργανισμών για παραβίαση των κανόνων διεξαγωγής των εκλογών όπως αυτές θεσπίζονται από την ειρηνευτική συμφωνία του Ντεητον.

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και μόνο τις απογευματινές ώρες στα Ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 17 έως 31 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 19 έως 33 και στα νησιά από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα αναπτυχθούν λίγες τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός και στην Αθήνα όπου η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 έως 32 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 22 August 1996 - 6:02:34