Browse through our Interesting Nodes about Greek Art & Culture Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (24/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (24.8.1996)

Την υπογραφή της συμφωνίας ομαλοποίησης των σχέσεων μεταξύ Ο.Δ. Γιουγκοσλαβίας και Κροατίας που υπεγράφη χθες στο Βελιγράδι από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών στη συνέχεια της συνάντησης της Βουλιαγμένης, χαιρετίζει η ελληνική κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της Δημήτρη Ρέππα. "Η συμφωνία αυτή με την οποία προβλέπεται η ομαλοποίηση και αναγγέλλεται η σύναψη σε τακτό χρονικό διάστημα διπλωματικών σχέσεων και ανταλλαγή πρέσβεων μεταξύ των δύο χωρών, αποτελεί μείζον βήμα για την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβία" σημειώνει ο Υπουργός Τύπου.

Θυροκολλήθηκε το μεσημέρι το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη των εκλογών στις 22 Σεπτεμβρίου. Ζητήματα προεκλογικού αγώνα συζήτησε το μεσημέρι το Εκτελεστικό Γραφείο του ΠΑΣΟΚ το οποίο συνεδρίασε υπό τον Πρόεδρο του Κινήματος Κώστα Σημίτη. Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρίαση ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Κώστας Σκανδαλίδης οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τη Δευτέρα μετά και την συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί αύριο το απόγευμα στο Υπουργείο Εσωτερικών. Οι ανακοινώσεις, όπως τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, θα αφορούν στη μορφή του προεκλογικού αγώνα που θα ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ. Κατά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου συγκροτήθηκε ακόμη η Κεντρική Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα και τα μέλη της έλαβαν τις σχετικές εντολές για τη δράση των διάφορων επιτροπών και των ομάδων της Κεντρικής Οργάνωσης Εκλογικού Αγώνα. Επίσης το Εκτελεστικό Γραφείο ενέκρινε και απέστειλε την εγκύκλιο για τις προκριματικές εκλογές στις οργανώσεις καθώς οι υποψηφιότητες των βουλευτών θα γίνουν μέχρι τη Δευτέρα το βράδυ. Μεταφέρθηκε, τέλος, η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής από τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου, στο Σάββατο 31 Αυγούστου. Αντικείμενο της συνεδρίασης θα είναι η επικύρωση και απόφαση για την τελική κατάρτιση των συνδυασμών του κινήματος για τις εκλογές, όπως είπε ο κ. Σκανδαλίδης, "για λόγους που αφορούν καθαρά τις συνταγματικές προθεσμίες της υποβολής υποψηφιοτήτων".

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και με τη συμμετοχή των κ. Λαλιώτη, Μανίκα και Τσουκάτου για την επικοινωνιακή πολιτική του κόμματος. Στο μεταξύ αυτή την εβδομάδα θα ανοίξουν τα εκλογικά κέντρα του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Ελλάδα ενώ θα γίνει και η προετοιμασία για τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις πρωτεύουσες των νομών και στις οποίες θα μιλήσουν τα κορυφαία στελέχη των κομμάτων.

Συνεδρίασε σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο της Νέας Δημοκρατίας που ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό της προεκλογικής του πορείας και την κατάρτιση των εκλογικών συνδυασμών. Όλα τα μέλη του οργάνου επαναβεβαίωσαν την ενότητα της παράταξης και εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι θα νικήσουν στις εκλογές. Στη συνεδρίαση μετείχε και ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ο οποίος θα έχει μια συνεχή παρουσία στην προεκλογική εκστρατεία της Ν.Δ. Σε dgk~seir του ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: "ένα είναι το συμπέρασμα: η Νέα Δημοκρατία ενωμένη κατεβαίνει με βεβαιότητα για τη νίκη". Μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου ο κ. Παυλόπουλος ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη Τρίτη θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ενώ την Τετάρτη θα συνεδριάσουν όλες οι κατά τόπους κομματικές επιτροπές προκειμένου να εκθέσουν τις προτάσεις τους για τις υποψηφιότητες. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για να οριστικοποιήσει τις προτάσεις αυτές οι οποίες με την έγκριση του Προέδρου του κόμματος θα δοθούν στη δημοσιότητα.

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς εντείνονται οι διεργασίες για την προετοιμασία της προεκλογικής δραστηριότητας εν' όψει των εκλογών της 22ας Σεπτεμβρίου. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς συγκάλεσε την εκλογική Επιτροπή της Πολιτικής Ανοιξης. Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ενώ την εκλογική διακήρυξη του ΚΚΕ θα παρουσιάσει τη Δευτέρα σε συνέντευξη τύπου η Αλέκα Παπαρήγα. Έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής αποφάσισε για αύριο και ο Συνασπισμός ενώ τη Δευτέρα ο Νίκος Κωνσταντόπουλος θα έχει συναντήσεις με τη Μαρία Δαμανάκη και τον Μανώλη Δρετάκη προκειμένου να συζητήσει τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Αύριο θα συνεδριάσει και η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΔΗΚΚΙ.

Την προσχώρηση της Δημοκρατικής Ανανέωσης στην Πολιτική Ανοιξη ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΔΗΑΝΑ Δημήτρης Βρετάκος ο οποίος το μεσημέρι επισκέφθηκε τα γραφεία της Πολιτικής Ανοιξης. Ο κ. Βρετάκος τόνισε ότι η Πολιτική Ανοιξη εκφράζει περισσότερο από κάθε άλλο κόμμα τις θέσεις και τις προτάσεις της ΔΗΑΝΑ. "Ο αποκλεισμός κάθε άλλου κομματικού σχηματισμού από τον πολιτικό διάλογο και τη διαμόρφωση κρίσιμων για τον τόπο αποφάσεων εξέθρεψε και ανέδειξε στο διάστημα της τελευταίας 15ετίας, ως κυρίαρχους όρους της πολιτικής, το λαϊκισμό, τη δημαγωγία, το φανατισμό, τον κομματικό συνδικαλισμό και την αναγκαιότητα της πελατειακής σχέσης κόμματος - πολίτη" είπε ο κ. Βρετάκος και έκανε λόγο για "διαπλεκόμενα συμφέροντα" που επιθυμούν τη διαιώνιση του δικομματικού συστήματος και τη χειραγώγηση του ελληνικού λαού.

"Η παρουσία της Δημοκρατικής Ανανέωσης στον τόπο μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αγώνες για δημοκρατία, ήθος και προσφορά στην πατρίδα" τόνισε ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος χαιρέτισε τους αγώνες καταξιωμένων στελεχών της ΔΗΑΝΑ "για την πατρίδα, την εθνική αξιοπρέπεια τη μεταρρύθμιση και την οικονομική ανάπτυξη". "Είμαι βέβαιός ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΑΝΑ εκφράζει στην ουσία την πλειοψηφία του ελληνικού λαού" τόνισε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε "μαζί θα προχωρήσουμε σε αυτόν τον αγώνα, για να δώσουμε, ιδιαίτερα στους νέους, ένα δικαίωμα, ένα διαβατήριο στο όνειρο για μια καλύτερη Ελλάδα".

"Η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε το πραγματικό της amawqomistij| και αντιδημοκρατικό πρόσωπο με την απόφασή της για πρόωρες εκλογές" τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας μιλώντας σε ανοιχτή συγκέντρωση στη Σύρο. Ο κ. Τσοβόλας σημείωσε ότι η απόφαση αυτή για πρόωρες εκλογές "αποδεικνύει έλλειψη σεβασμού προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και περιφρόνηση του ελληνικού λαού". Αναφερόμενος στα εθνικά μας θέματα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ υπογράμμισε ότι η αποδοχή από τη χώρα μας για συζήτηση με την Τουρκία οποιουδήποτε άλλου θέματος εκτός της υφαλοκρηπίδας αποτελεί "εκ των προτέρων παραχώρηση εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων υπέρ της Τουρκίας". Πρότεινε δε μια "συγκεκριμένη, αξιόπιστη και πραγματικά σύγχρονη και προοδευτική οικονομική πολιτική" για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και κάλεσε το λαό να αντισταθεί στην "αντιλαϊκή και εθνικά επικίνδυνη πολιτική", όπως την χαρακτήρισε, "του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας".

Η Θεσσαλονίκη θα βρεθεί στο επίκεντρο του πανελληνίου ενδιαφέροντος, αφού την εβδομάδα 7 έως 15 Σεπτεμβρίου θα την επισκεφθούν ο Πρωθυπουργός και όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί. O Πρωθυπουργός θα εκφωνήσει την πρώτη προεκλογική του ομιλία στη Διεθνή Έκθεση ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Πέλλα, τη Βέροια, την Καβάλα, τις Σέρρες, τα Γιάννενα, την Πάτρα, την Τρίπολη, την Κρήτη και την Μυτιλήνη. Στο χώρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνονται αλλεπάλληλες συσκέψεις για την καλύτερη προετοιμασία της υποδοχής του Μ.Εβερτ, που σύμφωνα με την παράδοση θα επισκεφθεί τη ΔΕΘ την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Στη διάρκεια της λειτουργίας της ΔΕΘ τη Θεσσαλονίκη θα επισκεφθούν ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντ.Σαμαράς, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νικ.Κωνσταντόπουλος και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημ.Τσοβόλας.

Την υποστήριξη της πολιτείας στη δημιουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης επαγγελματιών του τηλεοπτικού χώρου στη Χαλκιδική και του Βαλκανικού και Μεσογειακού Δικτύου Παιδικής Τηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη εξέφρασε ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας Χρήστος Πάχτας κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της 2ης βαλκανικής και μεσογειακής συνάντησης για τη παιδική τηλεόραση που πραγματοποιείται στην Ουρανούπολη. "Η κυβέρνηση, το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και εγώ προσωπικά στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή την προσπάθεια αυτή γιατί πιστεύουμε πως αξίζει κάθε συμπαράσταση σε ενέργειες που έχουν σαν στόχο την πνευματική και ηθική ολοκλήρωση των παιδιών όλου του κόσμου και ιδιαίτερα της πατρίδας μας" τόνισε.

Μέλη της τρομοκρατικής τουρκικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" πήραν μέρος στα επεισόδια της Κύπρου, όπου δολοφονήθηκαν οι Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού. Αυτό αποκάλυψε σε συνέντευξη του ο πρόεδρος της τρομοκρατικής οργάνωσης,τονίζοντας ότι 3,000 μέλη της πήραν θέσεις στα κατεχόμενα, από όπου θα έμπαιναν στη νεκρή ζώνη οι μοτοσικλετιστές. Ανέφερε επίσης ότι οι "Γκρίζοι Λύκοι" μπήκαν μπροστά από τα κατοχικά στρατεύματα για να αποτρέψουν σύγκρουση Ελληνοκυπρίων με τις δυνάμεις κατοχής και ισχυρίστηκε ότι "στόχος τους είναι η υπεράσπιση των Τούρκων σε ολόκληρη τη γη".

"Η Κύπρος ή θα ενωθεί κάτω από ένα δικοινοτικό διζωνικό σύστημα ή θα διαμελιστεί σε δύο μικρά κράτη" τόνισε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στο ΒΒC. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχουν κίνδυνοι σε ένα ομόσπονδο σύστημα, διότι όπως είπε, άνθρωποι των οποίων τα μυαλά έχουν εχθρότητα και μίσος, δεν μπορούν να έρθουν μαζί. Για να λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα δήλωσε ο Ντενκτάς πρέπει να υπάρχει συνετή ηγεσία και προστασία. Υποστήριξε σε αντίθεση ο κατοχικός ηγέτης ότι δύο χωριστά κράτη μπορούν να συνεργαστούν με τον καιρό, με βάση κοινά έργα και συμφέροντα. Στο ΒΒC μίλησε και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Γκουστάβ Φευσσέλ, λέγοντας ότι τα τελευταία γεγονότα έχουν αποδείξει πως το στάτους κβο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό και τόνισε την σημασία εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

Την Κύπρο θα επισκεφθεί aπό τις 10 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου ο ειδικός εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Χαν Σιουνγκ Τζιου προκειμένου να έχει συνομιλίες με τους αρχηγούς της ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής κοινότητας. Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αχμετ Φαουζι. Ο κ.Φαουζι είπε επίσης ότι ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα μετά την επίσκεψή του στη Λευκωσία θα επισκεφθεί την Αθήνα και την Αγκυρα, χωρίς ωστόσο να έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες ημερομηνίες. Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντηπαρτμεντ κ.Ντέηβις επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν στην έναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει αύριο η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα. Σχεδόν αίθριος θα είναι ο καιρός στις περισσότερες περιοχές και μόνο στα Βόρεια Ηπειρωτικά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς μέχρι μέτριοι ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 16 έως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 18 έως 32 και στα νησιά από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αύριο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Saturday, 24 August 1996 - 11:14:29