Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (30/08/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (30.8.1996)

Συνεδριάζει σήμερα με αντικείμενο τους εκλογικούς συνδυασμούς του ΠΑΣΟΚ το Εκτελεστικό Γραφείο του Κινήματος τους οποίους αύριο θα οριστικοποιήσει σε συνεδρίασή της η Κεντρική Επιτροπή. Εξάλλου τη Δευτέρα αρχίζει την περιοδεία του ο κ. Σημίτης ο οποίος θα μεταβεί αρχικά στη Λέσβο και τη Χίο. Την Τρίτη θα παραμείνει στην Αθήνα για τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, την Τετάρτη θα περιοδεύσει σε υποβαθμισμένες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, την Πέμπτη θα εγκαινιάσει το μεγάλο έργο του αεροδρομίου των Σπάτων και την Παρασκευή θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να εγκαινιάσει την 61η Δ.Ε.Θ. Ο Μιλτιάδης Εβερτ, ο οποίος συνεχίζει τις επισκέψεις του σε περιοχές της Β΄περιφέρειας Αθηνών, θα περιοδεύσει το απόγευμα στη Νέα Ιωνία και τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Την εκλογική διακήρυξη του κόμματός του θα δημοσιοποιήσει σε συνέντευξη τύπου το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς. Επίσκεψη στο νοσοκομείο "Σωτηρία" και τις εγκαταστάσεις του ΕΚΑΒ θα πραγματοποιήσει την ίδια ώρα και η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ το απόγευμα θα περιοδεύσει στην Καισαριανή. Σε δηλώσεις της η κ. Παπαρήγα απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας. και τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει κλειστή την πόρτα του σε οποιαδήποτε συναίνεση και συνεργασία. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος περιοδεύει σήμερα στην Κέρκυρα, ενώ ο Δημήτρης Τσοβόλας θα μιλήσει στις 8:30 το βράδυ στη Λάρισα.

Ανακοινώνονται σε λίγο από το Υπουργείο Παιδείας οι βάσεις για την εισαγωγή των υποψηφίων στις σχολές των Ανωτάτων και των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της χώρας. Τη Δευτέρα θα αναρτηθούν σε όλα τα Λύκεια της χώρας οι πίνακες με τις λίστες των επιτυχόντων. Πτώση των βάσεων προβλέπεται για όλες τις δέσμες ενώ η μεγαλύτερη πτώση αναμένεται να σημειωθεί στην πρώτη και την τέταρτη δέσμη. Σε δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Γιάννης Πανάρετος τόνισε ότι το υπάρχον σύστημα εισαγωγής των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ έχει κλείσει τον κύκλο του και η εφαρμογή του πλέον δεν μπορεί να συνεχιστεί γιατί παρουσιάζει πολλά προβλήματα.

Ορκίστηκαν το μεσημέρι ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας οι τέσσερις υπηρεσιακοί υπουργοί. Πρόκειται για τους καθηγητές Πανεπιστημίου Βασίλη Σκουρή που αναλαμβάνει το υπουργείο εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Δημήτρη Κώνστα που τοποθετείται στο υπουργείο Τύπου ,Αργύρη Φατούρο ο οποίος ορκίζεται υπουργός Δικαιοσύνης και τον Κώστα Μπέη που αναλαμβάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

Ομόφωνα έγιναν δεκτές από τα μέλη της διακομματικής επιτροπής, οι προτάσεις του εθνικού συμβουλίου ραδιοτηλεόρασης για την κατανομή τηλεοπτικού χρόνου στα κόμματα από τα κρατικά και ιδιωτικά ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική περίοδο. Σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο και αποφάσισε η διακομματική επιτροπή τα ιδιωτικά κανάλια καλούνται να μεταδώσουν ζωντανά ή μαγνητοσκοπημένη αυτούσια την 60λεπτη συνέντευξη τύπου κάθε αρχηγού κόμματος. Επίσης, κάθε κανάλι πρέπει να οργανώσει t]sseqir τουλάχιστον συζητήσεις με εκπροσώπους όλων των κομμάτων και να διαθέσει ένα δεκάλεπτο εβδομαδιαίως σε κάθε κόμμα της Βουλής και της Ευρωβουλής.

Στην Κύπρο μεταβαίνει την Κυριακή ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γεράσιμος Αρσένης, για διήμερη επίσκεψη. Κατά την παραμονή του στη Μεγαλόνησο, ο κ. Αρσένης θα συναντηθεί με τον Κύπριο Πρόεδρο, Γλαύκο Κληρίδη, και θα μιλήσει στην εναρκτήρια τελετή της συνεδρίας των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα. Αμέσως μετά την άφιξή του ο υπουργός Αμυνας θα μεταβεί στο Παραλίμνι, για να καταθέσει στεφάνια στους τάφους του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού, που δολοφονήθηκαν από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής και τους εγκάθετους του Ντενκτάς στη Δερύνεια. Επίσης θα επισκεφθεί τις οικογένειες των δύο θυμάτων και τη γραμμή αντιπαράταξης της Δερύνειας.

Την Κω θα επισκεφθεί αύριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, για να κηρύξει το απόγευμα στο Ασκληπιείο, την έναρξη των εργασιών της Α΄ Διεθνούς Ιατρικής Ολυμπιάδας. Τον κ. Στεφανόπουλο θα συνοδεύουν ο Υφυπουργός Υγείας και Πρόνοιας Θεόδωρος Κοτσώνης, εκ μέρους της κυβέρνησης, και ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Εμμανουήλ Γκίκας.

Τριάντα ομογενείς βουλευτές και υπουργοί από διάφορες χώρες του κόσμου φτάνουν τη Δευτέρα στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ρωμαίος, αρμόδιος για θέματα αποδημου Ελληνισμού. Οι τριάντα ομογενείς θα έχουν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τους αρχηγούς των κομμάτων ενώ στη συνέχεια θα έλθουν στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να επισκεφθούν τη Διεθνή Εκθεση. Οπως σημείωσε ο κ. Ρωμαίος η επίσκεψη αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης της πολιτικής για τους αποδήμους. Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι το νομοσχέδιο για τη σύσταση της παγκόσμιας συνέλευσης του ελληνισμού που δεν πρόλαβε να ψηφιστεί λόγω της προκήρυξης των εκλογών, θα είναι πρώτης προτεραιότητας στη νέα Βουλή ώστε μέσα στον επόμενο χρόνο να συσταθεί η συνέλευση.

Να αρχίσουν οι προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος πριν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, ζήτησε με επιστολή του προς εκατό Αμερικανούς Γερουσιαστές, τον υπουργό Εξωτερικών Ουόρεν Κρίστοφερ και τον ηγέτη των Δημοκρατικών Ντίκ Γκέπχαρντ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Νότια Αυστραλία, Μάικ Ραν. Κατά τη διάρκεια παραμονής του στην Ουάσιγκτον ο κ.Ραν δήλωσε ότι "όταν επισκέφτηκα την Κύπρο πριν από ένα χρόνο όλοι ήταν σύμφωνοι για ένα πράγμα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να παίξουν ρόλο κλειδί στο να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να προχωρήσουν στην επανένωση του νησιού".

Τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας. Στη Βορειοδυτική Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες mev~seir που το μεσημέρι και το απόγευμα στα Ηπειρωτικά κατά τόπους θα αυξηθούν και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 18 έως 30 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 19 έως 33 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος αλλά τις απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 29 έως 30 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Friday, 30 August 1996 - 6:16:44