Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (02/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (2.9.1996)

Πρόγραμμα ανάπτυξης του Βορείου Αιγαίου προϋπολογισμού 92 δισεκατομμυρίων δραχμών εξήγγειλε σήμερα από τη Χίο ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. "Χωρίς δυνατή οικονομία δεν μπορούμε να έχουμε δυνατά νησιά" είπε ο κ. Σημίτης ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη ισχυρών ενόπλων δυνάμεων στο Αιγαίο, το οποίο χαρακτήρισε "τη ραχοκοκαλιά της χώρας που συνδέει τους δύο προμαχώνες της, την Θράκη και την Κύπρο". Αναφερόμενος στα Ελληνοτουρκικά ο κ. Σημίτης τόνισε ότι διερχόμαστε σε μια νέα φάση καθώς η Τουρκία γίνεται πολύ πιο επιθετική αλλά αυτή τη φορά έχουμε και εμείς την απάντηση αφού έχουμε διοργανώσει μια διπλωματική εκστρατεία εναντίον της Τουρκίας στην Ευρώπη αναγκάζοντάς την να χάσει τα ερείσματα που επί χρόνια είχε. Σχολιάζοντας τις τελευταίες προεκλογικές εμφανίσεις του κ. Εβερτ, χαρακτήρισε προεκλογική και πρόχειρη την οικονομική πολιτική της Νέας Δημοκρατίας που όπως είπε είναι καταστροφική για τη χώρα και πρόσθεσε ότι η Νέα Δημοκρατία με τους αλληλοσπαρασσόμενους αρχηγούς και στελέχη της δεν μπορεί να εγγυηθεί την πολιτική ομαλότητα στη χώρα.

"Βεβαίως υπάρχουν και εκτός ΠΑΣΟΚ πολλά πρόσωπα με τα οποία και συζήτηση πρέπει να γίνει και πρέπει να συνεργαστούν για να πραγματοποιήσει η κυβέρνηση το έργο της". Αυτό τονίζει ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση περί ενδεχομένων μετεκλογικών συνεργασιών, σε σημερινή συνέντευξη του σε αθηναϊκή εφημερίδα. Ο Πρωθυπουργός εκφράζει επίσης την πεποίθηση του ότι το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις εκλογές, ενώ επισημαίνει ότι το μέλλον ανήκει στην κεντροαριστερά. Εντός της ημέρας δίνονται στη δημοσιότητα και οι υπόλοιποι εκλογικοί συνδυασμοί του κυβερνώντος κόμματος, ενώ το εκτελεστικό γραφείο αναμένεται να λάβει τις τελικές αποφάσεις για τους υποψήφιους στις έξι μονοεδρικές περιφέρειες, καθώς και στην Αχαΐα, το Ηράκλειο, την Πέλλα και την Πρέβεζα.

Αύριο ανακοινώνεται η σύνθεση των ψηφοδελτίων της Νέας Δημοκρατίας. Χθες ο Μιλτιάδης Εβερτ από τον Έβρο όπου περιοδεύει δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση του στις πρώτες 30 ημέρες της θητείας της, θα μειώσει κατά 50%, όλους τους έμμεσους φόρους, θα δώσει κίνητρα στους αγρότες και θα αυξήσει την αγροτική σύνταξη από 25.000 σε 35.000 δραχμές. Αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα, προειδοποιώντας ότι δεν πρόκειται να παραχωρηθεί ούτε σπιθαμή γης, αέρα και θάλασσας.

Σκληρή κριτική στους Προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας άσκησε από τη Λαμία ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του. Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς ότι τσακώνονται με τη νοοτροπία της δεκαετίας του 60 και έθεσε το ερώτημα αν την επόμενη των εκλογών θα σταματήσουν την πολιτική λιτότητας και εάν θα προασπίσουν σταθερά τα εθνικά συμφέροντα.

Το Γενικό Κρατικό νοσοκομείο Αθηνών επισκέπτεται το μεσημέρι η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ το απόγευμα θα περιοδεύσει στην περιοχή του Ταύρου. Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ κατηγόρησε ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία ότι αποκρύβουν από το λαό την αλήθεια για την οικονομία. Για προσπάθεια παραπλάνησης του ελληνικού λαού κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο οποίος το βράδυ θα μιλήσει στον Πειραιά. Σήμερα πιθανότατα ανακοινώνονται οι εκλογικοί συνδυασμοί του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος. Ο Δημήτρης Τσοβόλας κατέρχεται υποψήφιος στη Β΄Αθηνών και πιθανότατα στα Δωδεκάνησα.

Τη διαπίστωση ότι σε αυτό το χρόνο έχουν σημειωθεί σημαντικές εξελίξεις στην πρόοδο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου έκανε σήμερα από την Κύπρο ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το Γενικό επιτελείο Εθνικής Φρουράς. Ο κ.Αρσένης ενημερώθηκε από τον Κύπριο υπουργό Εθνικής Αμυνας Κώστα Ηλιάδη και τους επιτελείς της Εθνικής Φρουράς για όλα τα θέματα της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου και δήλωσε ότι έγινε ανασκόπηση της πορείας υλοποίησης του δόγματος. Την ανάγκη συσπείρωσης και συντονισμού της διασποράς για προώθηση των εθνικών θεμάτων του Ελληνισμού, τόνισε σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου των Κεντρικών Συμβουλίων της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) στη Λευκωσία, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Αμυνας Γεράσιμος Αρσένης. Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης, ο οποίος επισήμανε ότι οι ενέργειες και οι κινητοποιήσεις των ομογενών επέφεραν σημαντικά επιτεύγματα στο κυπριακό.

Μειωμένα κατά μισή έως μια ποσοστιαία μονάδα θα είναι από σήμερα τα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων των τραπεζών Εθνική, Εμπορική, Ιονική , Πίστεως και Εργασίας. Για πρώτη φορά η καθαρή απόδοση σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου πέφτει κάτω του 10% και διαμορφώνεται πλέον στο 9,75%.

Αναρτήθηκαν σήμερα στα Λύκεια όλης της χώρας οι ονομαστικοί κατάλογοι των επιτυχόντων στις Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή στα Ανώτατα και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. Η μεγάλη πτώση των βάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ ήταν το χαρακτηριστικό των αποτελεσμάτων των φετινών γενικών εξετάσεων. Στην Α΄Δέσμη η χαμηλότερη βάση για τα πανεπιστημιακά τμήματα είναι 4410 μόρια, στη Β΄ 5.543 μόρια, στη Γ΄ 5.240 μόρια και στην Δ΄Δέσμη 4.635 μόρια.

Τα θύματα της θηριωδίας των Ναζί στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, τίμησαν σήμερα οι κάτοικοι της κοινότητας, οι αρχές, οι πολιτικές, κοινωνικές και αντιστασιακές οργανώσεις του νομού, στο καθιερωμένο μνημόσυνο, που πραγματοποιήθηκε το πρωί στον τόπο της θυσίας. Σήμερα συμπληρώνονται 52 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. Στις 2 Σεπτεμβρίου 1944, τα χιτλερικά στρατεύματα κατοχής συγκέντρωσαν 148 κατοίκους, κυρίως γυναικόπαιδα, που οδηγήθηκαν στο φούρνο του Γκουραμάνη για να θανατωθούν ζωντανοί.

Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από σήμερα οι ιδιοκτήτες γερανοφόρων οχημάτων Θεσσαλίας - Μακεδονίας - Θράκης, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της γενικής συνέλευσής τους. Το πρωί τα μέλη του σωματείου με τα μηχανήματά τους κατευθύνθηκαν στην περιοχή της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Με σχετικό ψήφισμά τους, οι ιδιοκτήτες των γερανοφόρων, ζητούν από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κώστα Λαλιώτη, να επιτρέψει τις μεταβιβάσεις και την αντικατάσταση των οχημάτων και να επιστραφούν αμέσως οι 16 άδειες και πινακίδες που αφαιρέθηκαν από συναδέλφους τους.

Η κυπριακή κυβέρνηση ζήτησε την διακοπή της αμερικανικής πρωτοβουλίας για το κυπριακό, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα, Φίλιπ Κρίστοφερ. Στη διάρκεια του πρόσφατου συνεδρίου των Δημοκρατικών που πραγματοποιήθηκε εν όψει των προεδρικών εκλογών, ο Μπίλ Κλίντον ανέφερε στον κ.Κρίστοφερ ότι η κυπριακή κυβέρνηση του διαβίβασε ότι δεν επιθυμεί να συνεχιστεί η αμερικανική πρωτοβουλία στο κυπριακό. Ο κ.Κρίστοφερ χαρακτήρισε τη στάση αυτή αρνητική, τονίζοντας ωστόσο ότι κατανοεί τις ανησυχίες του κ.Κληρίδη.

Λίγες νεφώσεις που πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικές βροχές ή καταιγίδες κυρίως τις θερμές ώρες της ημέρας προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 2 September 1996 - 6:17:52