Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (10/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (10.9.1996)

Στην Αχαΐα περιοδεύει σήμερα ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σημίτης ο οποίος το βράδυ θα μιλήσει σε συγκέντρωση του Κινήματος στην Πάτρα. Με εκπροσώπους των πολυτέκνων συναντήθηκε το μεσημέρι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ ο οποίος στη συνέχεια θα συναντηθεί με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών. Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς περιοδεύει στην Φωκίδα και την Αιτωλοακαρνανία. Τις εγκαταστάσεις της ΕΚΟ και της "Goodyear" στη Θεσσαλονίκη επισκέπτεται η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. Στην Κρήτη περιοδεύει ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας θα μιλήσει το βράδυ στα Τρίκαλα.

Στην κατεχόμενη Κύπρο βρίσκεται σήμερα η υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τανσού Τσιλλέρ προκειμένου να παραστεί στην κηδεία του Τούρκου στρατιώτη που σκοτώθηκε στην περιοχή Αχερίτου στα κατεχόμενα. Στο μεταξύ όπως προκύπτει από καταγγελία στον ελληνικό ραδιοσταθμό του Λονδίνου, του εξαδέλφου του νεκρού στρατιώτη, ο ίδιος, όπως και ο τραυματίας είναι Κούρδοι και πυροβολήθηκαν από Τούρκους στρατιώτες. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ που επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές στη Μεγαλόνησο, ένας από τους δολοφόνους του Σολωμού Σολωμού στα τραγικά γεγονότα της Δερύνειας είναι ο λεγόμενος υπουργός Γεωργίας της ψευδοκυβέρνησης στα κατεχόμενα, Κενάν Ακιν, πρώην αξιωματικός του τουρκικού στρατού και πράκτορας μυστικών υπηρεσιών της χώρας του.

Καταρρίπτονται με νέα στοιχεία και πληροφορίες οι τουρκικοί ισχυρισμοί ότι στο επεισόδιο στην Αχερίτου εμπλέκονται Ελληνοκύπριοι. Σύμφωνα με τα νέα αυτά στοιχεία που διαθέτουν οι αρχές ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρόσβαση στο τουρκικό φυλάκιο υπάρχει μόνο από τα κατεχόμενα, ενώ από τις ελεύθερες περιοχές δεν μπορεί να πλησιάσει αυτοκίνητο. Το γεγονός αυτό ενισχύει τις υποψίες ότι είχε σχέση με το επεισόδιο το στρατιωτικό όχημα του "Αττίλα", το οποίο πλησίασε το φυλάκιο πριν το συμβάν και απομακρύνθηκε μετά από αυτό.

Πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα πραγματοποιούν μέλη Κουρδικών οργανώσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πρόθεση της Τουρκίας να δημιουργήσει "ζώνη ασφαλείας", όπως την ονομάζει, στο Βόρειο Ιράκ. Νωρίτερα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Τουρκική πρεσβεία και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κάνιγγος.

Τον Κώστα Σημίτη θεωρεί ως τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό της Ελλάδας το 50,7% των ερωτηθέντων, στο δεύτερο τμήμα της δημοσκόπησης της εταιρείας PRC που δημοσιεύει σήμερα αθηναϊκή εφημερίδα. Στη δεύτερη θέση έρχεται ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Εβερτ με ποσοστό 27,2% ενώ ποσοστό 22,1% δεν θεωρεί κανένα πρόσωπο κατάλληλο για την πρωθυπουργία της χώρας. Η δημοσκόπηση καλύπτει και άλλα θέματα όπως ποιο κόμμα θεωρείται jatakkgk|teqo για την επίλυση των προβλημάτων της χώρας για την πορεία στην Ευρώπη, τα ελληνοτουρκικά, την ανεργία και την παιδεία. Έτσι για την πορεία της χώρας μας στην Ευρώπη πρώτο έρχεται το ΠΑΣΟΚ με 37,8% έναντι 27,9% της Ν.Δ., για τα ελληνοτουρκικά το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 32,1% και η Ν.Δ. 28,4%, για την ανεργία το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 29% έναντι 21,6% της Ν.Δ. και για την παιδεία το 39,5% εμπιστεύεται το ΠΑΣΟΚ και το 25% τη Νέα Δημοκρατία.

Την άποψη ότι "το ΠΑΣΟΚ έχει τις δυνατότητες να κάνει πιο μεγάλη την πλειοψηφία του, ενώ η Ν.Δ. έχει μια οροφή που δεν μπορεί να ξεπεράσει", εξέφρασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σε δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σχετικά με τα προγνωστικά των αποτελεσμάτων των επικείμενων εκλογών, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. "Υπήρξε μια επανάπαυση και μια χαλαρότητα, δικαιολογημένη ίσως, λόγω αυτοπεποίθησης, που πρέπει να υπάρχει, αλλά τώρα τα επιχειρήματά μας πρέπει να φτάσουν με πειστικό τρόπο σε κάθε γωνιά", πρόσθεσε ο κ. Βενιζέλος και κατέληξε: "Το δίλημμα των εκλογών είναι γνωστό. Αναδεικνύεται κυβέρνηση αυτοδύναμη. Πρέπει η Κυβέρνηση αυτή να είναι του ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν θέλει να ενισχύσει έμμεσα τη Ν.Δ. όταν νιώθει ότι ανήκει στη μεγάλη δημοκρατική παράταξη".

Την ετοιμότητα της Πολιτικής Ανοιξης να συζητήσει δημόσια με τα δύο μεγάλα κόμματα για την επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας, σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία, εκφράζει ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα. Ο κ. Σαμαράς σημειώνει ότι "η άλλη Ελλάδα που προτείνει στον ελληνικό λαό η Πολιτική Ανοιξη δεν έχει τη λογική να είναι κάτω από το 10%" και προσθέτει ότι το κόμμα του έχει την ορμή και την πρόθεση για ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εκλογικό άλμα. Αναφερόμενος στις πολιτικές θέσεις της Πολιτικής Ανοιξης ο κ. Σαμαράς σημειώνει το αδιαπραγμάτευτο στα εθνικά μας θέματα, την ανάπτυξη χωρίς λιτότητα, τη διαμόρφωση νέου Συντάγματος και τη δημιουργία κοινωνίας αλληλεγγύης και δίκαιου κράτους.

"Κανένα κόμμα δεν θα πάρει τελικά την αυτοδυναμία" εκτιμά ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε συνέντευξή του σε αθηναϊκή εφημερίδα. Ο κ. Τσοβόλας χαρακτηρίζει "χαμένες ψήφους" εκείνες που θα δοθούν στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία και εκφράζει τη θέση ότι θα υπάρξει ολοκληρωτική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού της χώρας.

Τις τελικές αποφάσεις για διαδικαστικά ζητήματα αναφορικά με τις εκλογές και το θέμα της συμμετοχής των φυλακισμένων σε αυτές θα λάβουν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σκουρής και ο υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Φατούρος. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί ακόμη στη συγκρότηση των εφορευτικών επιτροπών και άλλα διαδικαστικά θέματα. Εξάλλου τις φυλακές Κορυδαλλού επισκέφθηκε αντιπροσωπεία υποψηφίων βουλευτών του Συνασπισμού ωστόσο ο Διευθυντής των φυλακών, επικαλούμενος εγκύκλιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν τους επέτρεψε να έλθουν σε επαφή με τους κρατούμενους ψηφοφόρους.

Αυξήσεις στα καύσιμα ανακοινώνει αύριο η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου ενώ s}lvyma με πληροφορίες η αύξηση στη βενζίνη θα είναι περίπου μία δραχμή το λίτρο και του ντίζελ τρεις. Οι αυξήσεις τα καύσιμα αποδίδονται σε κερδοσκοπικές πιέσεις στη διεθνή αγορά.

Μικρή άνοδο θα παρουσιάσει σήμερα η θερμοκρασία. Σε όλη τη χώρα προβλέπεται σχεδόν αίθριος καιρός αλλά τις απογευματινές ώρες στα Ηπειρωτικά θα συννεφιάσει και είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχές στα Κεντρικά και Βόρεια και κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 10 έως 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 14 έως 29 και στα νησιά από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι αίθριος και μόνο κατά περιόδους νεφελώδης ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 14 έως 26 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Tuesday, 10 September 1996 - 6:32:33