Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (12.9.1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ( 12.9.1996 )

Σε ανοιχτή συγκέντρωση στα Πεζά Ηρακλείου στην Κρήτη μίλησε χθες ο Κώστας Σημίτης και στη συνέχεια επισκέφτηκε περιοχές του νομού. Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι στις 23 Σεπτεμβρίου ο λαός θα δώσει τέλος στις προεκλογικές υποσχέσεις του κ.Εβερτ και το ΠΑΣΟΚ όπως είπε ως κυβέρνηση θα γυρίσει τη σελίδα του 21ου αιώνα. Τη βεβαιότητα ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε χθες από την Άρτα ο Μιλτιάδης Εβερτ και απάντησε εκ νέου στους άξονες της εξωτερικής πολιτικής τους οποίους είχε παρουσιάσει νωρίτερα ο Πρωθυπουργός. Έφτασε στις 10:45 το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος στις 8 το βράδυ θα μιλήσει στις Σέρρες. Νωρίτερα ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, θα έχει συναντήσεις στη Θεσσαλονίκη με τους συνδέσμους Βιομηχανιών και Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου. Η Αλέκα Παπαρήγα το απόγευμα θα περιοδεύσει στη Νίκαια, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος επισκέφθηκε τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και στις 9 το βράδυ θα μιλήσει στην πλατεία Αριστοτέλους. Ο Δημήτρης Τσοβόλας επισκέπτεται τον Πύργο, το Αίγιο και το Άργος, στο οποίο το βράδυ θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση.

Ανοίχτηκαν και δημοσιεύτηκαν το πρωί οι δύο διαθήκες του εκλιπόντος πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, στο μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η κόρη του Ανδρέα Παπανδρέου, Σοφία Κατσανέβα, ζήτησε να κηρυχτεί ως κύρια διαθήκη η πρώτη, την οποία προσκόμισε στο δικαστήριο ο δικηγόρος, Αθανάσιος Λιάπης. Η δεύτερη ιδιόχειρη διαθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου που την προσκόμισε στο δικαστήριο η σύζυγος του Δήμητρα Λιάνη, είναι τετρασέλιδη και περιέχει ένα μνημόνιο και ένα δακτυλογραφημένο έγγραφο του Ανδρέα Παπανδρέου προς την επί χρόνια συνεργάτιδα του Αγγελική Κοκόλα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σύμφωνα με τη δεύτερη ιδιόχειρη διαθήκη του, αφήνει τη Δήμητρα Παπανδρέου μοναδική κληρονόμο της κινητής και ακίνητης περιουσίας του καθώς επίσης και το αρχείο του. Η πρόεδρος του δικαστηρίου μελετά το περιεχόμενο και των δύο διαθηκών και όπως έγινε γνωστό αν συμβαδίζει το περιεχόμενο σε αυτές θα ισχύσουν και οι δύο. Σε αντίθετη περίπτωση η μεταγενέστερη θα καταργήσει την πρώτη.

Την αισιοδοξία της για το ποσοστό που θα συγκεντρώσει στις εκλογές το ΚΚΕ εκφράζει η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξή της σε αθηναϊκή εφημερίδα. Η κ. Παπαρήγα υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό με την αυξημένη του δύναμη στη Βουλή. Σημειώνει ότι το κόμμα της είναι πάντα υπέρ των συνεργασιών, ωστόσο επισημαίνει ότι δεν μπορεί να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα γνωρίζοντας την πολιτική τους. Αναφερόμενη στα εθνικά μας θέματα η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ τονίζει ιδιαίτερα τους κινδύνους που εγκυμονούν τα εθνικά μας θέματα και εκφράζει το φόβο ότι πάμε "για διχοτόμηση του Αιγαίου".

Κατά της χρησιμοποίησης των δημοσκοπήσεων για τη δημιουργία εντυπώσεων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου τάχθηκε ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Νίκος Κωνσταντόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη sum\mtgsg που είχε στα γραφεία της διοίκησης της HELEXPO-ΔΕΘ με τον πρόεδρο της Εκθεσης, Αντώνη Κούρτη, και με μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Σχολιάζοντας στη συνέχεια τα ανεβασμένα σε σχέση με το 1993 ποσοστά του ΣΥΝ, σύμφωνα με τα γκάλοπ, ο πρόεδρος του κόμματος τόνισε ότι "εμείς έχουμε και αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση. Δεν επαναπαυόμαστε, δεν περιμένουμε να στηρίξουμε την αισιοδοξία μας και την επαγρύπνησή μας στις δημοσκοπήσεις. Θα δώσουμε τη μάχη μέχρι τελευταία ημέρα, μέχρι που να κλείσουν οι κάλπες, και πιστεύω ότι ο Συνασπισμός θα είναι δικαιωμένος στην προσπάθεια αυτή που κάνει". Ο κ. Κωνσταντόπουλος στη συνέχεια μετέβη στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων όπου ενημερώθηκε από τη διοίκησή του για τη δημιουργία της Βαλκανικής Τράπεζας Ειδήσεων, την παρουσία του Πρακτορείου στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και τις δραστηριότητες που αναπτύσσει για την ενημέρωση της Ομογένειας.

Το ΠΑΣΟΚ δηλώνει ότι θα ψηφίσει, στις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου, το 31,9% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση που έγινε από την εταιρεία ICAP για την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία". Δεύτερο κόμμα στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων έρχεται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 29,9%. Η Πολιτική Ανοιξη συγκεντρώνει το 6,2%, το ΔΗΚΚΙ το 5,5%, το ΚΚΕ 4,9% και ο ΣΥΝ 4,8%. Το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι θα ψήφισε άκυρο ή λευκό ενώ στο 4,5% ανέρχονται οι αναποφάσιστοι. Εξάλλου πρώτο κόμμα με ποσοστό 31,2% φέρει το ΠΑΣΟΚ άλλη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία "Research International" για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ. Δεύτερο κόμμα έρχεται και πάλι η Ν.Δ. με ποσοστό 28,6% ενώ το ΔΗΚΚΙ συγκεντρώνει ποσοστό 4,7%, το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ 4,4% και η Πολιτική Ανοιξη 3,6%. Σε άλλο γκάλοπ που διενήργησε η εταιρεία "Μέτρον Ανάλυσις" στην Αττική για λογαριασμό του ραδιοφωνικού σταθμού "Φλάς 9,61", το ΠΑΣΟΚ προηγείται με 31,9% έναντι 27,7% της Νέας Δημοκρατίας. Στη δημοσκόπηση της "ΔΗΜΕΛ" που διενεργήθηκε στο λεκανοπέδιο για την εφημερίδα "Καθημερινή" η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 28,8% έναντι 27,3% του ΠΑΣΟΚ. Η ALKO δίνει και αυτή προβάδισμα με 1,5% στη Νέα Δημοκρατία.

Αυξημένη κατά 0,7 δραχμές το λίτρο πωλείται από τα μεσάνυχτα η βενζίνη, όπως ανακοίνωσε χθες η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά 3 δραχμές το λίτρο ενώ η άνοδος των τιμών των καυσίμων αποδίδεται στην άνοδο των διεθνών τιμών λόγω της έντασης στον Περσικό κόλπο.

Νέο στοιχείο προέκυψε από τις πρόσφατες έρευνες σε ότι αφορά τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού, που ενισχύει ακόμη περισσότερο τη κατηγορία εναντίον του ψευδοϋπουργού Γεωργίας Κενάν Ακίν, δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας Αλέκος Μαρκίδης, χωρίς ωστόσο να αποκαλύψει το νέο αυτό στοιχείο. Ο κ.Μαρκίδης τόνισε πως "τώρα είναι δυνατό να στηριχτεί υπόθεση ενώπιον δικαστηρίου για φόνο εκ προμελέτης εναντίον του λεγόμενου υπουργού Γεωργίας του καθεστώτος Ντενκτάς, του αρχηγού της λεγόμενης αστυνομίας, του τότε διοικητή των κατοχικών δυνάμεων, του υποστράτηγου Μεχμέτ Καρλί και του λεγόμενου Ερντάλ Εμανέτ".

Συναντήσεις με τους πρέσβεις των πέντε χωρών-μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Κύπρο και τους πρέσβεις των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχει ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ Χαν Σούγκ Τζού. Το απόγευμα θα συνεχίσει τις επαφές του με τους αρχηγούς των κομμάτων και με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.Θα προβεί, επίσης, σε εκτίμηση των συνομιλιών του με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα Γούσταβ Φεϋσέλ και τους επιτελείς του.

Οι νεφώσεις και οι νότιοι άνεμοι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του σημερινού καιρού. Στη Δυτική Ελλάδα προβλέπονται νεφώσεις τοπικά αυξημένες με τοπικές βροχές κυρίως στο βορειοδυτικά όπου θα εκδηλωθούν και λίγες καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται αραιές νεφώσεις που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι πιο πυκνές και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 14 έως 29 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 17 έως 32 και στα νησιά από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη θα εκδηλωθούν νεφώσεις οι οποίες μετά το μεσημέρι θα πυκνώσουν και είναι θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 16 έως 28 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Thursday, 12 September 1996 - 7:20:01