Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (16/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (16.9.1996)

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης της ύλης παραχωρεί σήμερα το βράδυ ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Η συνέντευξη θα μεταδοθεί σε εθνικό δικτυο. Χθες ο κ. Σημίτης σε ομιλίες του στη Λιβαδειά και τη Χαλκίδα εμφανίστηκε βέβαιος για τη νίκη του ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς εκλογές. Ο κ.Σημίτης τόνισε ότι το κόμμα του δεν υπόσχεται πράγματα ανέφικτα, ενώ επέκρινε τις προσωπικές αντιπαραθέσεις και τις επιθέσεις προς το πρόσωπο του, λέγοντας ότι αποτελούν κακόγουστο θέαμα. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μιλτιάδης Εβερτ θα επισκεφτεί σήμερα περιοχές της Δυτικής Αττικής. Εκκληση στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας να μην καπηλεύεται τα εθνικά θέματα στην προεκλογική του εκστρατεία απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας Ευάγγελος Γιαννόπουλος.

Με τους αρχηγούς όλων των κομμάτων, προτείνει διάλογο ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παράλληλα κατηγορεί το Μιλτιάδη Εβερτ για δημιουργία εντυπώσεων. Σε δήλωση του ο κ.Σαμαράς υποστηρίζει ότι συζήτηση χωρίς την κυβέρνηση είναι "πρόζες υποκρισίας", ενώ αναφερόμενος στη στάση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, τονίζει ότι η ξαφνική και καθυστερημένη δήθεν ευαισθησία του κ.Εβερτ είναι μόνο για εντυπώσεις. Στην Πάτρα θα περιοδεύσει ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης, ενώ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, θα μιλήσει το βράδυ στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Συνασπισμού στο Πεδίο του Αρεως.

Για "επιχείρηση δυσφήμισης του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος" έκανε σήμερα λόγο ο Πρόεδρός του Δημήτρης Τσοβόλας ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στα δυο μεγάλα κόμματα. Ο κ. Τσοβόλας τόνισε ότι ξένες υπηρεσίες που εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα προσπαθούν να επηρεάσουν στελέχη του ΔΗΚΚΙ γιατί ανησυχούν από την αύξηση της απήχησης που έχει το κόμμα στο εκλογικό σώμα. Αναφερόμενος στο ποσοστό που θα συγκεντρώσει το ΔΗΚΚΙ στις εκλογές ο κ. Τσοβόλας εκτίμησε ότι το κόμμα του θα κερδίσει ψήφους από όλα τα μεγάλα κόμματα.

Την πανηγυρική τελετή για τα 150 χρόνια της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα παρακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος, στην Ακαδημία Αθηνών. Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Ιωάννης Πεσμαζόγλου επισήμανε τους πολιτιστικούς δεσμούς του ελληνικού με το γαλλικό λαό. Αναφέρθηκε επίσης στης κινήσεις διαφωτισμού και ανθρωπισμού που ενέπνευσαν τους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης. Για τη σημασία των ανασκαφών στην Ελλάδα από τη Γαλλική Σχολή μίλησαν οι ακαδημαϊκοί, Μουτσόπουλος και Ιακωβίδης, ενώ στους δεσμούς των δύο χωρών και στο επιστημονικό έργο της Σχολής αναφέρθηκε ο διευθυντής της, κ. Ετιέν.

Ελέγχεται η κατάσταση της υγείας του υφυπουργού Φραγγλίνου Παπαδέλλη, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ο οποίος τον επισκέφτηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται και ενημερώθηκε από τους θεράποντες ιατρούς του. "Ελπίζουμε" τόνισε ο Πρωθυπουργός "ότι θα κερδίσει τη μάχη της ζωής και σύντομα θα είναι κοντά μας". Διευκρίνισε όμως, ότι δεν προγραμματίζεται οποιαδήποτε εγχείρηση τώρα. Πρωταρχικός στόχος των ιατρών είναι να συνεχιστούν οι εξετάσεις που άρχισαν τα ξημερώματα, ώστε να διευκρινιστεί πλήρως η αιτία που προκάλεσε το εγκεφαλικό αγγειακό επεισόδιο, προκειμένου να υπάρξει και η κατάλληλη αντιμετώπιση. Ο υφυπουργός Υγείας, που μεταφέρθηκε εσπευσμένα από τη Λήμνο στην Αθήνα, με στρατιωτικό αεροσκάφος, υπέστη εγκεφαλικό ενώ μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση σε χωριό της Λήμνου.

Ανακοινώνονται σήμερα από το Υπουργείο Παιδειας οι λεπτομέρειες για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας 3.282 υποψηφίων, μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου και τη συμφωνία των πρυτανικών αρχών ορισμένων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη πραγματοποίησαν το μεσημέρι οι επιτυχόντες σχτον Πανελλήνιο διαγωνισμό για την εισαγωγή στο δημόσιο που ώς τώρα δεν έχουν προσληφθεί.

Αρχίζει σήμερα η καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης, σε 22.000 συνταξιούχους του ΤΕΒΕ. Οι δικαιούχοι, θα εισπράξουν αναδρομικά το επίδομα για τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, ενώ θα τους προκαταβληθεί και το επίδομα του Οκτωβρίου. Από τις 23 Σεπτεμβρίου το επίδομα θα καταβληθεί σε άλλους 15.000 συνταξιούχους.

Συγκλόνισε τον πνευματικό κόσμο της Θεσσαλονίκης ο θάνατος του μεγάλου ποιητή και ευεργέτη της πόλης Γιώργου Βαφόπουλου. Φίλοι και συνεργάτες του, άνθρωποι του πνεύματος μιλώντας στο Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τον μεγάλο λογοτέχνη το χαρακτήρισαν ώς Πατριάρχη των Γραμμάτων της Θεσσαλονίκης και ως άνθρωπο που έδωσε ήθος και αξιοπρέπεια στη λογοτεχνία του 20ου αιώνα. Ο Γιώργος Βαφόπουλος, μία από τις μεγαλύτερες μορφές που ανέδειξαν τα Μακεδονικά Γράμματα τη μεσοπολεμική και μεταπολεμική περίοδο άφησε την τελευταία του πνοή, στην ηλικία των 93 χρόνων, σε ιδιωτική κλινική της Θεσσαλονίκης, όπου νοσηλευόταν τους τελευταίους δύο μήνες με χρόνια πάθηση των πνευμόνων, εξαιτίας της οποίας είχε υποβληθεί σε επέμβαση τραχειοτομίας. Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 4 το απόγευμα στον ιερό ναό της του Θεού Σοφίας (Αγία Σοφία) Θεσσαλονίκης.

Νέο επεισόδιο, σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες στην Κύπρο κατά μήκος της πράσινης γραμμής, όπου η κυπριακή εθνοφρουρά έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο σκοπός συνοριακού φυλάκιου της κυπριακής εθνοφρουράς, το οποίο βρίσκεται δυτικά του χωριού Πύλα και εντός της ουδέτερης ζώνης αντελήφθη ύποπτες κινήσεις αγνώστων. Ο φρουρός κάλεσε αμέσως τους άγνωστους να σταματήσουν, αλλά εκείνοι δεν υπάκουσαν. Ακολούθησε η ρίψη προειδοποιητικών που ανάγκασε τους αγνώστους να τραπούν σε φυγή. Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση παρενέβη στην Αγκυρα για να αποτραπεί πρόκληση θερμού επεισοδίου στην Κύπρου.

Η αγορά πενήντα ρώσικων αρμάτων μάχης τύπου Τ- 80 για τις αμυντικές ανάγκες της Κύπρου ήταν η αιτία για τη διοχέτευση από τους Τούρκους πληροφοριών για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Όπως μετέδωσε το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, η τουρκική πλευρά επιχειρεί να αποτρέψει τη μεταφορά των αρμάτων στην Κύπρο, προκαλώντας ανησυχίες στους ξένους και ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με σκοπό την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση και τη ματαίωση της μεταφοράς.Οι πληροφορίες για τις προθέσεις των κατοχικών στρατευμάτων έχουν διαβιβασθεί στις Αρχές Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Αλέκος Ευαγγέλου σε δηλώσεις του στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ανέφερε ότι η κατάσταση παρακολουθείται και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο κ. Ευαγγέλου σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι οι πληροφορίες δεν επιβεβαιώθηκαν, θεωρήθηκε σκόπιμο να ληφθούν μέτρα ετοιμότητας από την Αστυνομία κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης.

Στην Αγκυρα βρίσκεται ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ουϊλλιαμ Πέρυ, στο πλαίσιο της περιοδείας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής για να εξασφαλίσει την υποστήριξη των χωρών της περιοχής στην αμερικανική πολιτική έναντι του Ιράκ. Αμέσως μετά την άφιξή του στην Αγκυρα, ο κ.Πέρυ συναντήθηκε με τον ομολόγό του Τουρκο υπουργό Τουρχάν Ταϊχάν και ανώτατους αξιωματικούς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ο Αμερικανός υπουργός θα έχει εξάλλου συνομιλίες με την αντιπρόεδρο και υπουργό Εξωτερικων της Τουρκίας Τανσού Τσιλέρ ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ.

Η Πορτογαλία είναι η νικήτρια του 6ου Φεστιβάλ τραγουδιού χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Κύπρου και Μάλτας που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, ενώ το δεύτερο βραβείο πήρε η Ελλάδα και το τρίτο η Ισπανία. Το πρώτο βραβείο συνοδεύεται με χρηματικό έπαθλο 1.500.000 δραχμών , το δεύτερο με 1.000.000 και το τρίτο με 700.000 δραχμών. Στο φεστιβάλ μετείχαν η Αυστρία, το Βέλγιο, η Κύπρος, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ολλανδία, η Μεγάλη Βρετανία και η Πορτογαλία.

Κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα. Αρχικά θα επικρατεί σχεδόν αίθριος καιρός, βαθμιαία όμως στα Δυτικά θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις που μέχρι το τέλος της ημέρας θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα και θα σημειωθούν σποραδικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και στα πελάγη Βορειοδυτικοί μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 9 έως 24 βαθμούς, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 13 έως 29 βαθμούς και στα νησιά από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος ενώ το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές νεφώσεις που αναμένεται να πυκνώσουν και να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές. Η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 13 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Monday, 16 September 1996 - 6:34:37