Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

MPA NEWS IN BRIEF (25/09/1996)

Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: Macedonian Press Agency <mpa@philippos.mpa.gr>

ΣΥΝΤΟΜΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ ΕΙΔΗΣΕΩΝ (25.9.1996)

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου, και χοροστατούντος του Μακαριοτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ.κ. Σεραφείμ, ορκίστηκε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η νέα Κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη. Στην τελετή παρέστησαν όλοι οι υπουργοί και υφυπουργοί εκτός από τον υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα μας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, και τον υπουργό Γεωργίας, Στέφανο Τζουμάκα, ο οποίος βρίσκεται στο Δουβλίνο για το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι δύο υπουργοί θα αναλάβουν και επίσημα τα καθήκοντά τους όταν επιστρέψουν. Τον όρκο πίστης στο καλό και το συμφέρον του ελληνικού λαού έδωσε πρώτος, ο πρωθυπουργός και Πρόεδρος της Κυβέρνησης, Κώστας Σημίτης, ο οποίος αμέσως μετά δέχτηκε τις συγχαρητήριες ευχές του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου. Ακολούθησε η ορκωμοσία των μελών της νέας Κυβέρνησης, υπουργών και υφυπουργών, και στη συνέχεια ο Αρχιεπίσκοπος συνεχάρη τους νέους υπουργούς και υφυπουργούς. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής ο πρωθυπουργός και τα μέλη της νέας Κυβέρνησης αναχώρησαν για τη Βουλή για τη συνεδρίαση του πρώτου υπουργικού συμβουλίου.

Συνεδριάζει στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος με αντικείμενο τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του σώματος των εκλεκτόρων που θα ψηφίσουν για την ανάδειξη του νέου Προέδρου. Στην εισήγηση του ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρος Δήμας ευχαρίστησε τον κ. Εβερτ γιατί, όπως είπε, έδωσε επιτυχώς τον εκλογικό αγώνα και διαβεβαίωσε τον απερχόμενο Πρόεδρο ότι η Νέα Δημοκρατία ενωμένη και δυνατή θα συνεχίσει τον αγώνα. Κάλεσε δε τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής να προσπαθήσουν για την επίσπευση του χρόνου ανάδειξης του νέου αρχηγού. Στο μεταξύ έντονο κλίμα διαβουλεύσεων επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Την πρόταση να οδηγηθεί η Νέα Δημοκρατία σε ένα συνέδριο με έναν μεταβατικό Πρόεδρο κοινής αποδοχής διατύπωσε σήμερα η Ντόρα Μπακογιάννη η οποία είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρο Δήμα, τον κ. Ιωάννη Βαρβιτσιώτη και τον Μιλτιάδη Εβερτ. Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι με το συνέδριο θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους όσους θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για το αξίωμα του Προέδρου του κόμματος, να εκθέσουν και να αναπτύξουν τις απόψεις τους προκειμένου ο νέος αρχηγός να βγει με δημοκρατικές διαδικασίες.

"Φεύγω έχοντας τον νου μου στην ασφάλεια της χώρας". Με τα λόγια αυτά αποχαιρέτισε την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας ο Γεράσιμος Αρσένης. Ο κ. Αρσένης απηύθυνε έκκληση στους αξιωματικούς να προστατεύσουν ως "κόρη οφθαλμού" το ενιαίο αμυντικό δόγμα και εξέφρασε φανερά την αντίθεσή του στο ενδεχόμενο διεξαγωγής ελληνοτουρκικού διαλόγου καθώς και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών. "Στρατηγικός στόχος της Τουρκίας είναι η συρρίκνωση του Ekkgmislo}" είπε ο κ. Αρσένης

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να αναλάβουν πρωτοβουλία για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων διαβεβαίωσε τον υπουργό Εξωτερικών Θ.Πάγκαλο ο Αμερικανός ομόλογός του Γουώρεν Κρίστοφερ, κατα τη χθεσινή τους συνάντηση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέητ Ντιπάρτμεντ Νίκοςλας Μπέρνς, ο Αμερικανός υπουργός μετέφερε το μήνυμα της κυβέρνησης Κλίντον και πρόσθεσε πώς για τις Ηνωμένες Πολιτείες έχει πολύ μεγάλη σημασία η επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι στην προσπάθεια αυτή θα παίξουν μεσολαβητικό ρόλο η αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Μαντλίν Ολμπράιτ και ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Πήτερ Τάρνοφ. Μέχρι τώρα πάντως, η αμερικανική πρωτοβουλία δεν έχει εκδηλωθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα επισκέψεων και συναντήσεων στην Ελλάδα και στην Τουρκία.

Υποστήριξη στις θέσεις της χώρας μας στα ελληνοτουρκικά παρείχε χθες ο προεδρεύων της Ευρωπαικής Ενωσης Ντικ Σπρινγκ. Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο κ. Σπρινγκ εξέφρασε την ανησυχία της Ευρωπαικής Κοινότητας στις απαιτήσεις της Τουρκίας και την προέτρεψε για επίλυση των εδαφικών διεκδικήσεων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενω καταδίκασε τις δολοφονίες των δυο ελληνοκυπρίων.

Σημαντικές επαφές με τους ομολόγους του υπουργούς της Αυστραλίας, της Μολδαβίας και της Σλοβενίας, είχε ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπρου Αλέκος Μιχαηλίδης στο περιθώριο της τακτικής γενικης συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στη συνάντησή του με τον Αυστραλό υπουργό ο κ.Μιχαηλίδης τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο κ.Ντόουνερ από την πλευρά του διαβεβαίωσε τον κ.Μιχαηλίδη ότι στην ομιλία του στη γενική συνέλευση θα κανει ειδική αναφορά στο Κυπριακό ενώ του απηύθυνε πρόσκληση για επίσημη επίσκεψη στην Αυστραλία. Στις συνομιλίες που είχε με τους υπουργούς Εξωτερικών της Σλοβενίας και της Μολδαβίας συζητήθηκαν οι δυνατοί τρόποι προώθησης της αναπτυξης των διμερών σχέσεων για συνεργασία στον οικονομικό και πολιτιστικό τομέα.

Δύσκολη χαρακτήρισε, στη φάση αυτή, την πραγματοποίηση διαλόγου μεταξύ του προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο ειδικός αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το κυπριακό Χαν Σούνγκ Τζού. Απαντώντας σε ερώτηση για το ότι ο Ντενκτάς έχει δώσει ικανοποιητική απάντηση στη δήλωση του κ.Κληρίδη, είπε ότι υπάρχουν εποικοδομητικά στοιχεία στο περιεχόμενο του σχολίου του κατοχικού ηγέτη, και πρόσθεσε πως ήταν καλύτερα το ότι υπήρξε αυτή η απάντηση από το τίποτα. Με την άποψη αυτή διαφώνησε έντονα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης, ο οποίος σε δηλώσεις που έκανε στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι αν ο κ.Τζού θεώρησε το περιεχόμενο του σχολίου του Ντενκτάς θετικό, είναι δικό του θέμα.

Μείωση στην τιμή της βενζίνης και του ντίζελ αναμένεται να ανακοινώσει, s}lvyma με πληροφορίες, η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου. Η τιμή της βενζίνης αναμένεται να μειωθεί κατά δύο δραχμές το λίτρο και του ντίζελ κατά μισή δραχμή.

Τοπικές βροχές στη Δυτική Ελλάδα προβλέπει για σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Ειδικότερα στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα προβλέπονται τοπικές νεφώσεις με σποραδικές βροχές μικρής διαρκείας κυρίως στα Βορειοδυτικά. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός και μόνο κατά τόπους θα υπάρχουν λίγες νεφώσεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα Βόρεια από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου, στα υπόλοιπα Ηπειρωτικά από 15 έως 28 και στα νησιά από 18 έως 27 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη ο καιρός θα είναι νεφελώδης με μικρή πιθανότητα πρόσκαιρης βροχής ενώ η θερμοκρασία στην πόλη θα κυμανθεί από 15 έως 24 βαθμούς Κελσίου.


Complete archives of the Macedonian Press Agency bulletins are available on the MPA Home Page at http://www.mpa.gr/ and on the U.S. mirror at http://www.hri.org/MPA/


Macedonian Press Agency Brief News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
mpegrb2html v1.00a run on Wednesday, 25 September 1996 - 6:06:09